Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
м.Київ

вiд 11.04.2000 N 135


Про застосування iноземної валюти в страховiй дiяльностi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 квiтня 2000 р. за N 254/4475


Iз змiнами, внесеними згiдно з
Постановою Нацiонального банку
N 128 вiд 03.04.2002

     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України", пункту 1 статтi 6 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", Закону України "Про страхування" та з метою вдосконалення дiючого порядку застосування iноземної валюти в страховiй дiяльностi Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Положення про застосування iноземної валюти в страховiй дiяльностi (додається).

     2. Визнати таким, що втратив чиннiсть, Порядок застосування iноземної валюти в страховiй дiяльностi, затверджений постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 23.09.96 N 245, реєстр. N 391 вiд 23.09.96 (зi змiнами i доповненнями).

     3. Пункт 2.4 роздiлу 2 Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.03.99 N 127 та зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 18.03.99 за N 171/3464 (зi змiнами i доповненнями), викласти в такiй редакцiї:

     "2.4. Купiвля iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України страховиками, Моторним (транспортним) страховим бюро, страховими брокерами, постiйними представництвами страхових брокерiв - нерезидентiв з метою забезпечення виконання зобов'язань перед нерезидентами здiйснюється вiдповiдно до Порядку застосування iноземної валюти в страховiй дiяльностi за умови надання довiдки державної податкової адмiнiстрацiї (iнспекцiї), у якiй вони зареєстрованi як платники податкiв, що передбачено в абзацi шостому пункту 2.3 цих Правил (постiйними представництвами страхових брокерiв - нерезидентiв така довiдка не надається)".

     4. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) довести змiст цiєї постанови до територiальних управлiнь та ОПЕРУ Нацiонального банку України для керiвництва в роботi.

     5. Постанова набуває чинностi через десять днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова В.С.Стельмах

 

Затверджено
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
11.04.2000 N 135
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 квiтня 2000 р. за N 254/4475

Положення про застосування iноземної валюти в страховiй дiяльностi

     Вiдповiдно до пункту 12 статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України", пункту 1 статтi 6 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та Закону України "Про страхування" Нацiональний банк України встановлює такий порядок використання iноземної валюти в страховiй дiяльностi:

     1. Страхувальник-резидент згiдно з укладеними договорами страхування має право вносити страховику-резиденту страховi платежi лише у валютi України, а страхувальник-нерезидент - у вiльно конвертованiй валютi або у валютi України у випадках, передбачених чинним законодавством України.

     Якщо виникає потреба визначення розмiру страхового платежу у вiльно конвертованiй валютi для надання послуг страхувальникам-нерезидентам, то здiйснюється вiдповiдне перерахування суми платежу у валютi України у вiльно конвертовану валюту за офiцiйним обмiнним курсом Нацiонального банку України на день проведення платежу.

     2. Страховики-резиденти (далi - страховики) можуть купувати iноземну валюту на мiжбанкiвському валютному ринку України з такою метою:

     2.1. Для забезпечення виплат нерезидентам страхового вiдшкодування за страхувальникiв-резидентiв вiдповiдно до договорiв страхування, дiя яких поширюється на iноземну територiю.

     Для цього страховики надають уповноваженим банкам:

     копiю лiцензiї органу, уповноваженого здiйснювати державний нагляд за страховою дiяльнiстю (надається одноразово), засвiдчену печаткою страховика;

     заяву страхувальника (застрахованого або його уповноваженого представника) про виплату страхової суми (страхового вiдшкодування);

     страховий акт (аварiйний сертифiкат) i документи, якi пiдтверджують розмiр завданих збиткiв та пов'язаних з ними витрат (уповноваженi банки мають право запросити пiдтвердження достовiрностi цього документа в органiзацiї, що його надала);

     договiр страхування або страхове свiдоцтво (полiс, сертифiкат).

     2.2. Для розрахункiв з нерезидентами вiдповiдно до угод страховикiв з цими нерезидентами про виконання останнiми зобов'язань через мережу закладiв "Асiстанс" ("Assistance") щодо забезпечення надання послуг фiзичним особам за договорами страхування, дiя яких поширюється на iноземну територiю, якщо страхувальник вносить страховi платежi у валютi України.

     Для цього страховики надають уповноваженим банкам:

     копiю лiцензiї органу, уповноваженого здiйснювати державний нагляд за страховою дiяльнiстю (надається одноразово), засвiдчену печаткою страховика;

     угоду з нерезидентом (за потреби подається нотарiально засвiдчений переклад такої угоди на українську або росiйську мову) про порядок та умови надання послуг фiзичним особам пiд час їх перебування за кордоном у разi настання певних подiй, якi передбаченi договором страхування або страховим свiдоцтвом (полiсом, сертифiкатом);

     звiт перед нерезидентом (бордеро /bordereau/) або iнший документ згiдно з угодою, який оформляється страховиком, а також договори страхування або страховi свiдоцтва (полiси, сертифiкати), що його пiдтверджують, та рахунок-фактуру (iнвойс /invoice/), виданий нерезидентом.

     2.3. Для здiйснення розрахункiв за договорами про перестраховування з перестраховиками-нерезидентами.

     Для цього страховики надають уповноваженим банкам:

     копiю лiцензiї органу, уповноваженого здiйснювати державний нагляд за страховою дiяльнiстю (надається одноразово), засвiдчену печаткою страховика;

     копiю лiцензiї перестраховика-нерезидента або документа про його повноваження, засвiдчену печаткою страховика;

     один з трьох таких пакетiв документiв: договiр про перестраховування або свiдоцтво про перестраховування (сертифiкат, полiс), а також пiдтвердження про прийняття ризику в перестраховування (ковер-нота /cover note/); договiр про перестраховування або свiдоцтво про перестраховування (сертифiкат, полiс), а також примiрник страхового свiдоцтва (полiса, сертифiката) i звiту перед нерезидентом (бордеро /bordereau/) або iнший документ згiдно з договором про перестраховування, який оформляється страховиком; договiр про перестраховування або свiдоцтво про перестраховування (сертифiкат, полiс), а також рахунок-фактуру (iнвойс /invoice/).

     2.4. Один раз на квартал для покриття частини страхових резервiв в iноземнiй валютi в межах, установлених чинним законодавством України, якщо страховики несуть вiдповiдальнiсть за своїми страховими зобов'язаннями в iноземнiй валютi.

     Для цього страховики надають уповноваженим банкам:

     копiю лiцензiї органу, уповноваженого здiйснювати державний нагляд за страховою дiяльнiстю (надається одноразово), засвiдчену печаткою страховика;

     пiдтвердження органу, уповноваженого здiйснювати державний нагляд за страховою дiяльнiстю, про потребу купiвлi певної суми iноземної валюти. Контроль за достовiрнiстю розрахунку зазначеної суми проводить орган, уповноважений здiйснювати державний нагляд за страховою дiяльнiстю.

     Купiвля страховиками iноземної валюти з метою, передбаченою у цьому пiдпунктi, здiйснюється лише протягом кварталу, наступного за тим, у якому надано пiдтвердження.

     3. Моторне (транспортне) страхове бюро (далi - МТСБ) може купувати iноземну валюту на мiжбанкiвському валютному ринку України з такою метою:

     3.1. Для виплат страхового вiдшкодування за страховикiв - членiв МТСБ згiдно зi статтею 5 та пунктами g i h статтi 11 Єдиної угоди, укладеної МТСБ (України) з вiдповiдним iноземним бюро про взаємне визнання страхових полiсiв "Зелена Картка" та взаємне врегулювання питань про вiдшкодування збиткiв.

     Для цього МТСБ надає уповноваженим банкам:

     копiю статуту (надається одноразово), засвiдчену печаткою МТСБ;

     копiю Єдиної угоди, засвiдчену печаткою МТСБ;

     повiдомлення iноземного бюро або уповноваженої ним особи про потребу компенсацiї витрат за страховими випадками з вини страхувальникiв, якi уклали договiр iз страховиком - членом МТСБ;

     документи, якi пiдтверджують розмiр завданих збиткiв та пов'язаних з ними витрат (згiдно зi статтею 11 Єдиної угоди);

     копiю договору страхування (страхового полiса) або, якщо страховий полiс фальшивий, неправочинний чи змiнений у незаконний спосiб, вiдомостi про договiр страхування (страховий полiс), засвiдченi печаткою МТСБ.

     3.2. Один раз на квартал для покриття частини централiзованих страхових резервних фондiв МТСБ у вiльно конвертованiй валютi в межах, установлених чинним законодавством України, якщо МТСБ несе вiдповiдальнiсть за своїми страховими зобов'язаннями у вiльно конвертованiй валютi. МТСБ здiйснює купiвлю вiльно конвертованої валюти для покриття фонду страхових гарантiй у межах надходжень вiдрахувань, установлених чинним законодавством України, до цього централiзованого страхового резервного фонду вiд страхових платежiв за додатковими договорами обов'язкового страхування цивiльної вiдповiдальностi, що одержанi протягом попереднього кварталу. Обсяги вiльно конвертованої валюти, якi забезпечують покриття фонду страхових гарантiй, установлюються на рiвнi мiнiмального розмiру цього фонду вiдповiдно до Положення про Моторне (транспортне) страхове бюро, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.09.96 N 1175 (зi змiнами i доповненнями).

     Для цього МТСБ надає уповноваженим банкам:

     копiю статуту (надається одноразово), засвiдчену печаткою МТСБ;

     пiдтвердження органу, уповноваженого здiйснювати державний нагляд за страховою дiяльнiстю, про потребу купiвлi певної суми вiльно конвертованої валюти. Контроль за достовiрнiстю розрахунку зазначеної суми проводить орган, уповноважений здiйснювати державний нагляд за страховою дiяльнiстю.

     Купiвля МТСБ вiльно конвертованої валюти з метою, передбаченою у цьому пiдпунктi, здiйснюється лише протягом кварталу, наступного за тим, у якому надано пiдтвердження.

     4. Страховi (перестраховi) брокери-резиденти та постiйнi представництва страхових (перестрахових) брокерiв-нерезидентiв (далi - страховi брокери) можуть купувати iноземну валюту на мiжбанкiвському валютному ринку України з такою метою:

(Абзац перший пункту 4 в редакцiї Постанови Нацiонального банку N 128 вiд 03.04.2002)

     4.1. Для здiйснення розрахункiв за договорами про перестраховування з перестраховиками-нерезидентами, укладеними за посередництвом страхових брокерiв.

     Для цього страховi брокери надають уповноваженим банкам:

     копiю свiдоцтва про включення страхового брокера до державного реєстру страхових брокерiв (надається одноразово), засвiдчену печаткою страхового брокера;

     копiю лiцензiї страховика, який передає ризики в перестраховування, засвiдчену його печаткою (надається одноразово);

     копiю лiцензiї перестраховика-нерезидента або документа про його повноваження, засвiдчену печаткою страхового брокера;

     договiр про надання страхових брокерських послуг (брокерську угоду), у якому визначається порядок здiйснення розрахункiв через вiдповiдного страхового брокера;

     договiр комiсiї або договiр доручення, укладений мiж перестрахувальником-резидентом та страховим брокером;

     один з трьох таких пакетiв документiв: договiр про перестраховування або свiдоцтво про перестраховування (сертифiкат, полiс), що посвiдчує прийняття ризику в перестраховування iз зазначенням iнформацiї про вiдповiдних перестраховикiв та їх частки ризикiв; договiр про перестраховування або свiдоцтво про перестраховування (сертифiкат, полiс), а також примiрник страхового свiдоцтва (полiса, сертифiката) i звiту перед нерезидентом (бордеро /bordereau/) або iнший документ згiдно з договором про перестраховування [рахунок-фактура (iнвойс /invoice/) або дебет-нота /debit note/]; *страхове свiдоцтво (ковер-нота /cover note/) про пiдтвердження розмiщення ризикiв у перестраховування iз зазначенням iнформацiї щодо вiдповiдних перестраховикiв та їх частки ризикiв, а також рахунок-фактуру (iнвойс /invoice/) або дебет-ноту /debit note/.

______________
     * Якщо, вiдповiдно до договору комiсiї (або договору доручення), укладеного мiж перестрахувальником-резидентом та страховим брокером, перестраховування здiйснюється через брокерiв Ллойд (Lloyd's) безпосередньо в мiжнароднiй спецiалiзованiй страховiй органiзацiї Ллойд (Lloyd's).

     5. На оригiналах документiв, на пiдставi яких була куплена iноземна валюта, проставляється вiдмiтка уповноваженого банку про обсяг придбаної валюти. Копiї цих документiв iз зазначеною вiдмiткою засвiдчуються печаткою i пiдписом керiвника (заступника керiвника) суб'єкта господарської дiяльностi - покупця валюти або нотарiусом (крiм довiдки державної податкової адмiнiстрацiї /iнспекцiї/) та зберiгаються в уповноваженому банку.

Начальник Управлiння методологiї валютного регулювання О.I.Мельникова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.