Документ скасований: Постанова НБУ № 17 від 03.03.2023

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 23 березня 2009 року N 160


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ коштiв в Українi в нацiональнiй валютi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 квiтня 2009 р. за N 357/16373


     Вiдповiдно до статей 7, 73 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 85 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та з метою вдосконалення нормативно-правової бази з питань здiйснення мiжбанкiвських розрахункiв в Українi в нацiональнiй валютi Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ коштiв в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.08.2006 N 320, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 06.09.2006 за N 1035/12909 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем (Н. Г. Лапко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного, територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України.

     3. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова В. С. Стельмах

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Правлiння Нацiонального банку України
вiд 23 березня 2009 р. N 160
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 квiтня 2009 р. за N 357/16373

Змiни до Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ коштiв в Українi в нацiональнiй валютi

     1. В абзацi тридцять другому пункту 1 глави 1 роздiлу I слова "територiального управлiння" виключити.

     2. У роздiлi II:

     2.1. У главi 1:

     у пунктi 6 слово "назвою" замiнити словом "найменування";

     в абзацi другому пiдпункту "а" пункту 7 слово "ним" виключити.

     2.2. У главi 8:

     пункти 1 i 2 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Пiдроздiл банкiвського нагляду центрального апарату Нацiонального банку або територiального управлiння, у якому вiдкрито кореспондентський (консолiдований кореспондентський) рахунок банку (далi - вiдповiдний пiдроздiл банкiвського нагляду), здiйснює приймання початкових платежiв банку в СЕП через АРМ-Ю згiдно з нормативно-правовим актом з питань застосування Нацiональним банком заходiв впливу за порушення банкiвського законодавства та постiйно забезпечує пiдтримку АРМ-Ю в робочому станi, у тому числi мережевий доступ АРМ-Ю до ЦОСЕП.

     2. У день переведення банку на роботу в СЕП через АРМ-Ю:

     а) вiдповiдний пiдроздiл банкiвського нагляду надсилає ЦРП засобами системи ЕП повiдомлення про забезпечення роботи банку в СЕП через АРМ-Ю;

     б) ЦРП пiсля отримання повiдомлення вiд вiдповiдного пiдроздiлу банкiвського нагляду виконує для банку належне настроювання в ЦОСЕП. У разi роботи банку за консолiдованим кореспондентським рахунком належнi настроювання забезпечують роботу всiх фiлiй, що працюють за цим консолiдованим кореспондентським рахунком, через АРМ-Ю";

     у пунктi 4 слова "територiального управлiння" замiнити словами "вiдповiдного пiдроздiлу банкiвського нагляду";

     пункт 5 виключити.

     2.3. Пункт 2 глави 10 доповнити абзацом такого змiсту:

     "порядок облiку та виконання розрахункових документiв, якщо немає (недостатньо) коштiв на консолiдованому кореспондентському рахунку банку, iз зазначенням бухгалтерських проводок у банку та його фiлiях".

     3. У роздiлi VI:

     3.1. Главу 2 доповнити пунктами 9 - 12 такого змiсту:

     "9. У разi введення мораторiю на задоволення вимог кредиторiв (далi - мораторiй) та наявностi документiв про арешт коштiв на кореспондентському рахунку банку, що надiйшли до територiального управлiння до введення мораторiю, територiальне управлiння:

     а) продовжує облiковувати документи про арешт коштiв банку на вiдповiдному позабалансового рахунку;

     б) вiдмiняє лiмiт технiчного рахунку банку, установлений на виконання документiв про арешт коштiв, що надiйшли до введення мораторiю (крiм лiмiту, установленого на виконання документiв, передбачених абзацом другим пункту 10 цiєї глави);

     в) повiдомляє орган, який прийняв (надiслав) рiшення про арешт коштiв, про введення мораторiю.

     10. Пiд час дiї мораторiю пiдлягають виконанню документи про арешт коштiв банку щодо:

     виплати заробiтної плати, алiментiв, вiдшкодування шкоди, заподiяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди, якщо цi документи надiйшли до введення мораторiю та/або пiд час дiї мораторiю;

     задоволення вимог кредиторiв, що виникли у зв'язку iз зобов'язаннями банку пiд час здiйснення тимчасової адмiнiстрацiї банку.

     Документи про арешт коштiв банку, у яких зазначено, що вони виданi для забезпечення виплат, визначених в абзацах другому та третьому цього пункту, територiальне управлiння приймає та виконує в порядку згiдно з пунктами 1 - 8 цiєї глави.

     Усi iншi документи про арешт коштiв банку територiальне управлiння облiковує на вiдповiдному позабалансовому рахунку без установлення лiмiту технiчного рахунку та повiдомляє орган, який прийняв (надiслав) рiшення про арешт коштiв, про введення мораторiю.

     11. Територiальне управлiння списує документи про арешт коштiв банку з вiдповiдного позабалансового рахунку, якщо документи про звiльнення коштiв з-пiд арешту отриманi пiд час дiї мораторiю.

     12. Пiсля завершення мораторiю територiальне управлiння виконує документи про арешт коштiв банку на початку наступного операцiйного дня за днем завершення мораторiю в порядку, визначеному пунктами 2 - 8 цiєї глави".

     3.2. У главi 3:

     назву глави викласти в такiй редакцiї:

     "Глава 3. Технологiя виконання територiальним управлiнням засобами СЕП списання в безспiрному порядку заборгованостi банку та договiрного списання коштiв з кореспондентського рахунку банку (фiлiї)";

     пункти 1 i 2 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Територiальне управлiння здiйснює списання в безспiрному порядку заборгованостi згiдно зi статтею 73 Закону України "Про Нацiональний банк України" та договiрне списання з кореспондентського рахунку банку (фiлiї) (далi - банк) вiдповiдно до вимог законодавства, у тому числi нормативно-правових актiв Нацiонального банку про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi та про регулювання лiквiдностi банкiв України, з урахуванням визначених у цiй главi особливостей.

     Територiальне управлiння здiйснює списання в безспiрному порядку заборгованостi та договiрне списання вiдповiдно до умов договорiв засобами СЕП на пiдставi меморiального ордера.

     2. Територiальне управлiння здiйснює:

     списання в безспiрному порядку заборгованостi в межах залишку коштiв на кореспондентському рахунку банку на початок операцiйного дня;

     договiрне списання в межах залишку коштiв на кореспондентському рахунку банку, не обтяженого iншими зобов'язаннями банку, на початок операцiйного дня";

     у пунктах 3 - 5 слово "договiрного" виключити.

     4. У додатках до Iнструкцiї:

     4.1. У додатку 1:

     пункт 2.1 пiсля абзацу третього доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "здiйснювати, керуючись статтею 73 Закону України "Про Нацiональний банк України", списання в безспiрному порядку заборгованостi з кореспондентського рахунку Замовника, що виникла в результатi невиконання зобов'язань у визначений кредитним договором строк. Списання в безспiрному порядку заборгованостi здiйснюється до повного її погашення".

     У зв'язку з цим абзаци четвертий - шостий уважати вiдповiдно абзацами п'ятим - сьомим;

     у пунктi 3.3:

     перше речення пiсля слiв "Виконавець здiйснює" доповнити словами та цифрами "списання в безспiрному порядку заборгованостi згiдно зi статтею 73 Закону України "Про Нацiональний банк України та";

     друге речення пiсля слiв "має здiйснюватися" доповнити словами "списання в безспiрному порядку заборгованостi та".

     4.2. В абзацi першому додатка 6 слова "назва установи", "назва банку" замiнити вiдповiдно словами "найменування установи", "найменування банку".

     4.3. Абзаци чотирнадцятий i сiмнадцятий примiток додатка 7 викласти в такiй редакцiї:

     "3" - фiлiя - учасник СЕП працює через внутрiшньобанкiвську мiжфiлiйну платiжну систему банку".

Директор Департаменту платiжних систем Н. Г. Лапко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.