Документ скасований: Постанова НБУ № 17 від 03.03.2023

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 17 грудня 2009 року N 745


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ коштiв в Українi в нацiональнiй валютi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 квiтня 2010 р. за N 272/17567


     Вiдповiдно до статей 7, 73 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 85 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та з метою вдосконалення нормативно-правової бази з питань здiйснення мiжбанкiвських розрахункiв в Українi в нацiональнiй валютi Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ коштiв в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.08.2006 N 320, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 06.09.2006 за N 1035/12909 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту iнформатизацiї (А. С. Савченко) унести змiни до програмного забезпечення системи електронних платежiв Нацiонального банку України щодо перелiку умовних числових кодiв розрахункових документiв.

     3. Начальникам Операцiйного i територiальних управлiнь Нацiонального банку України, банкам України внести змiни до програмного забезпечення систем автоматизацiї банку щодо перелiку умовних числових кодiв розрахункових документiв.

     4. Департаменту платiжних систем (Н. Г. Лапко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного, територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для керiвництва та використання в роботi.

     5. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України, крiм пунктiв 2, 3, якi набирають чинностi з 12.05.2010.

В. о. Голови А. В. Шаповалов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
17.12.2009 N 745
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
вiд 2 квiтня 2010 р. за N 272/17567

Змiни до Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ коштiв в Українi в нацiональнiй валютi

     1. У главi 3 роздiлу III:

     доповнити главу новим пунктом 6 такого змiсту:

     "6. Пiд час дiї мораторiю на задоволення вимог кредиторiв банку-кореспондента (далi - мораторiй) пiдлягають виконанню платiжнi вимоги на примусове списання коштiв банку-кореспондента за його кореспондентським рахунком щодо забезпечення виконання зобов'язань, якi пов'язанi з обслуговуванням господарської дiяльностi банку, у тому числi виплатою заробiтної плати, авторської винагороди, шкоди, заподiяної життю та здоров'ю працiвникiв банку, а також вимоги кредиторiв щодо виплати заробiтної плати, алiментiв, пенсiй, стипендiй, соцiальних допомог у межах установлених тимчасовим адмiнiстратором лiмiтiв.

     Банк отримує вiд тимчасового адмiнiстратора iнформацiю про розмiри установлених ним лiмiтiв та виконує примусове списання коштiв у межах установлених тимчасовим адмiнiстратором лiмiтiв у порядку, визначеному пунктом 5 цiєї глави".

     У зв'язку з цим пункт 6 уважати пунктом 7;

     доповнити главу новими пунктами 8, 9 такого змiсту:

     "8. У разi введення мораторiю та наявностi документiв про арешт коштiв на кореспондентському рахунку банку-кореспондента, що надiйшли до банку до введення мораторiю, банк:

     а) продовжує облiковувати документи про арешт коштiв банку-кореспондента на вiдповiдному позабалансовому рахунку;

     б) повiдомляє орган, який прийняв (надiслав) документ про арешт коштiв, про введення мораторiю.

     9. Пiд час дiї мораторiю пiдлягають виконанню документи про арешт коштiв банку-кореспондента щодо зобов'язань, якi пов'язанi з обслуговуванням господарської дiяльностi банку, у тому числi виплатою заробiтної плати, авторської винагороди, шкоди, заподiяної життю та здоров'ю працiвникiв банку, а також вимоги кредиторiв щодо виплати заробiтної плати, алiментiв, пенсiй, стипендiй, соцiальних допомог у межах установлених тимчасовим адмiнiстратором лiмiтiв.

     Банк отримує вiд тимчасового адмiнiстратора iнформацiю про розмiри установлених ним лiмiтiв та виконує документи про арешт коштiв у межах установлених тимчасовим адмiнiстратором лiмiтiв у порядку, визначеному пунктом 7 цiєї глави.

     Банк усi iншi документи про арешт коштiв банку-кореспондента приймає i облiковує на вiдповiдному позабалансовому рахунку без виконання та повiдомляє орган, який прийняв (надiслав) документ про арешт коштiв, про введення мораторiю.

     Банк пiсля завершення мораторiю виконує документи про арешт коштiв банку-кореспондента на початку наступного операцiйного дня за днем завершення мораторiю в порядку, визначеному пунктом 7 цiєї глави".

     2. У роздiлi VI:

     2.1. Доповнити главу 1 новим пунктом такого змiсту:

     "10. Пiд час дiї мораторiю пiдлягають виконанню платiжнi вимоги на примусове списання коштiв банку щодо забезпечення виконання зобов'язань, якi пов'язанi з обслуговуванням господарської дiяльностi банку, у тому числi виплатою заробiтної плати, авторської винагороди, шкоди, заподiяної життю та здоров'ю працiвникiв банку, а також вимоги кредиторiв щодо виплати заробiтної плати, алiментiв, пенсiй, стипендiй, соцiальних допомог у межах установлених тимчасовим адмiнiстратором лiмiтiв.

     Територiальне управлiння повiдомляє тимчасового адмiнiстратора засобами системи ЕП про необхiднiсть установлення лiмiтiв та виконує примусове списання коштiв у межах установлених тимчасовим адмiнiстратором лiмiтiв у порядку, визначеному пунктами 1 - 8 цiєї глави".

     2.2. У главi 2:

     у пунктi 9:

     в абзацi першому слова "на задоволення вимог кредиторiв (далi - мораторiй)" виключити;

     у пiдпунктi "б" слова "абзацом другим" замiнити словами "абзацом першим";

     у пiдпунктi "в" слово "рiшення" замiнити словом "документ";

     пункт 10 викласти в такiй редакцiї:

     "10. Пiд час дiї мораторiю пiдлягають виконанню документи про арешт коштiв банку щодо зобов'язань, якi пов'язанi з обслуговуванням господарської дiяльностi банку, у тому числi виплатою заробiтної плати, авторської винагороди, шкоди, заподiяної життю та здоров'ю працiвникiв банку, а також вимоги кредиторiв щодо виплати заробiтної плати, алiментiв, пенсiй, стипендiй, соцiальних допомог у межах установлених тимчасовим адмiнiстратором лiмiтiв.

     Територiальне управлiння повiдомляє тимчасового адмiнiстратора засобами системи ЕП про необхiднiсть установлення лiмiтiв та виконує документи про арешт коштiв у межах установлених тимчасовим адмiнiстратором лiмiтiв у порядку, визначеному пунктами 1 - 8 цiєї глави.

     Територiальне управлiння всi iншi документи про арешт коштiв банку приймає i облiковує на вiдповiдному позабалансовому рахунку без установлення лiмiту технiчного рахунку та повiдомляє орган, який прийняв (надiслав) документ про арешт коштiв, про введення мораторiю".

     2.3. У главi 3:

     абзац другий пункту 2 доповнити двома реченнями такого змiсту: "У разi вiдсутностi (недостатностi) коштiв на кореспондентському рахунку банку на початок операцiйного дня територiальне управлiння додатково розраховує суму для списання з поточних надходжень на кореспондентський рахунок банку. Додатково розрахована сума дорiвнює 20 % вiд суми надходжень на кореспондентський рахунок банку за останнiй робочий день, у який були надходження на його кореспондентський рахунок";

     пункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3. Територiальне управлiння в день здiйснення списання встановлює лiмiт технiчного рахунку банку:

     для списання в безспiрному порядку - на визначену суму списання, а в разi її недостатностi - з урахуванням додатково розрахованої суми;

     для договiрного списання - на визначену суму списання.

     Лiмiт установлюється в режимi реального часу (пакет-запит надсилається ЦОСЕП до вiдправлення файла L.00) або у файловому режимi (файл L.00).

     Списання за меморiальним ордером здiйснюється в режимi реального часу або у файловому режимi. Якщо на технiчному рахунку банку сума менша, нiж сума встановленого лiмiту, то списання здiйснюється в межах наявної суми";

     доповнити главу новим пунктом 6 такого змiсту:

     "6. Територiальне управлiння в разi недостатностi коштiв на кореспондентському рахунку банку для погашення заборгованостi розподiляє суму цiєї заборгованостi мiж банком i його фiлiями, якi працюють у СЕП за окремими кореспондентськими рахунками, i надсилає електроннi розрахунковi повiдомлення територiальним управлiнням, в яких вiдкритi кореспондентськi рахунки фiлiй цього банку, про списання в безспiрному порядку вiдповiдних сум з кореспондентських рахункiв фiлiй.

     Територiальнi управлiння виконують списання в безспiрному порядку заборгованостi з кореспондентських рахункiв фiлiй згiдно з пунктами 2 - 5 цiєї глави та iнформують територiальне управлiння, що обслуговує кореспондентський рахунок банку, про здiйсненi суми списання.

     Територiальне управлiння, в якому вiдкрито кореспондентський рахунок банку, здiйснює контроль за повнотою списання суми заборгованостi".

     У зв'язку з цим пункт 6 уважати пунктом 7.

     3. Таблицю додатка 8 до Iнструкцiї доповнити новим рядком такого змiсту:

"

7 Платiжна вимога на примусове списання коштiв, меморiальний ордер, сформований на пiдставi платiжної вимоги на примусове списання коштiв 10

".

Директор Департаменту платiжних систем Н. Г. Лапко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.