КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 27 грудня 2010 р. N 1215


Про затвердження Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану для використання як сировини для виробництва етилену

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 31 травня 2017 року N 377,
вiд 19 червня 2019 року N 545

     Вiдповiдно до пiдпункту 229.2.13 пункту 229.2 i пiдпункту 229.3.15 пункту 229.3 статтi 229 Податкового кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану для використання як сировини для виробництва етилену, що додається.

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     2. Ця постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2011 року.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 21

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 грудня 2010 р. N 1215

ПОРЯДОК
випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), якi видаються до отримання або ввезення на митну територiю України легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану для використання як сировини для виробництва етилену

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     1. Цей Порядок визначає механiзм випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), якi видаються до отримання легких та важких дистилятiв, вироблених в Українi, на якi встановлено нульову ставку акцизного податку вiдповiдно до пiдпункту 229.2.1 пункту 229.2 статтi 229 Податкового кодексу України, або до ввезення на митну територiю України легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану без сплати акцизного податку вiдповiдно до пiдпункту 229.3.1 пункту 229.3 статтi 229 зазначеного Кодексу для використання зазначених нафтопродуктiв як сировини для виробництва етилену.

(пункт 1 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     2. Векселедавцем є суб'єкт господарювання - виробник етилену, який одержує з нафтопереробного пiдприємства або ввозить на митну територiю України нафтопродукти, передбаченi пунктом 1 цього Порядку, для їх використання як сировини для виробництва етилену.

(абзац перший пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     Векселедержателем є контролюючий орган за мiсцем реєстрацiї векселедавця.

(абзац другий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     3. Векселедавець зобов'язаний видати векселедержателю належним чином оформлений податковий вексель:

     до отримання з нафтопереробного пiдприємства легких та важких дистилятiв - на суму акцизного податку, нарахованого на обсяг нафтопродуктiв, що отримуються з урахуванням ставки, яка визначається як рiзниця мiж ставкою акцизного податку, що передбачена пунктом 215.3 статтi 215 Податкового кодексу України, та ставкою 0 євро за 1000 кiлограмiв;

     для ввезення на митну територiю України легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану - на суму акцизного податку, що справляється пiд час ввезення товарiв вiдповiдно до законодавства.

(абзац третiй пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     4. Строк, на який видається податковий вексель, не може перевищувати 90 календарних днiв:

     вiд дати авалювання банком - для податкового векселя, який видається до отримання легких та важких дистилятiв з нафтопереробного пiдприємства;

     вiд дати оформлення митної декларацiї - для податкового векселя, який видається пiд час ввезення легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану на митну територiю України.

(абзац третiй пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     5. Податковий вексель складається у разi отримання легких та важких дистилятiв з нафтопереробного пiдприємства або ввезення легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану на митну територiю України у трьох примiрниках, що мають однаковий номер. Перший примiрник податкового векселя заповнюється на вексельному бланку, придбаному векселедавцем в банку, а два iнших - на ксерокопiях вексельного бланка.

     Кожний примiрник податкового векселя заповнюється окремо. Записи, що вносяться у кожний примiрник, повиннi бути тотожними.

     Перший примiрник податкового векселя залишається у векселедержателя, а два iнших примiрники - з вiдмiткою векселедержателя про взяття на облiк повертаються векселедавцю. Другий примiрник податкового векселя подається векселедавцем нафтопереробному пiдприємству пiд час отримання легких та важких дистилятiв, третiй - залишається у векселедавця. У разi ввезення легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану другий примiрник податкового векселя подається контролюючому органу, який здiйснює митне оформлення зазначених товарiв, третiй - залишається у векселедавця.

(пункт 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.06.2019р. N 545)

     6. Вiдповiдальнiсть за оформлення податкового векселя несе векселедавець.

     7. Податковий вексель є звiтним документом i пiдлягає облiку та зберiганню згiдно з правилами та у строки, що встановленi для первинних бухгалтерських документiв.

     8. Векселедержатель веде облiк податкових векселiв у журналi облiку погашення податкових векселiв за формою, встановленою Мiнфiном.

(абзац перший пункту 8 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     На зворотному боцi всiх примiрникiв податкового векселя зазначаються дата та облiковий номер згiдно iз записом у журналi облiку погашення податкових векселiв i робиться напис "Взято на облiк", який засвiдчується пiдписом керiвника (його заступника або уповноваженої особи) та печаткою векселедержателя.

(абзац другий пункту 8 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     9. Обов'язки з погашення податкового векселя не можуть передаватися iншим особам незалежно вiд їх взаємовiдносин з векселедавцем.

     10. За користування податковим векселем не нараховуються вiдсотки або iншi види плати, передбаченi законодавством для iнших видiв векселiв.

     11. Податковий вексель вважається погашеним у разi документального пiдтвердження факту цiльового використання легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану як сировини для виробництва етилену.

(абзац перший пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     Для погашення податкового векселя векселедавець подає векселедержателю довiдку про цiльове використання легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану за формою, що затверджується Мiнфiном. Довiдка складається на основi первинних документiв та погоджується представником податкового поста, встановленого на пiдприємствi, що використовує легкi та важкi дистиляти, а також скраплений газ та бутан, iзобутан.

(абзац другий пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     Порядок роботи податкового поста визначається Мiнфiном.

(абзац третiй пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     Копiя довiдки про цiльове використання легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану, якi ввозяться на митну територiю України, подається контролюючому органу, який здiйснює митне оформлення зазначених товарiв.

(абзац четвертий пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     12. Погашення податкового векселя проводиться шляхом проставлення на лицьовому боцi вiдбитка штампа з написом "ПОГАШЕНО", що засвiдчується пiдписом керiвника (його заступника або уповноваженої особи) та печаткою векселедержателя.

(абзац перший пункту 12 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)

     У разi коли останнiй день строку погашення податкового векселя припадає на вихiдний, святковий або неробочий день, останнiм днем строку погашення вважається наступний робочий день.

     13. У разi коли податковий вексель не погашено в установлений строк, векселедержатель здiйснює протест такого податкового векселя у неплатежi згiдно iз законодавством та протягом одного робочого дня з дати вчинення протесту звертається до банку, який здiйснив аваль цього податкового векселя, з опротестованим податковим векселем.

     Банк-авалiст зобов'язаний не пiзнiше операцiйного дня, що настає за датою звернення векселедержателя з опротестованим податковим векселем, переказати векселедержателю суму, зазначену в податковому векселi.

     14. Векселедавець у разi нецiльового використання легких та важких дистилятiв, а також скрапленого газу та бутану, iзобутану є платником акцизного податку з обсягу продукцiї, використаної не за призначенням (вiдповiдно до пiдпункту 212.1.7 пункту 212.1 статтi 212 Податкового кодексу України), та несе вiдповiдальнiсть, передбачену пiдпунктом 229.2.16 пункту 229.2 i пiдпунктом 229.3.18 пункту 229.3 статтi 229 зазначеного Кодексу.

(пункт 14 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.05.2017р. N 377)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.