Документ скасований: Постанова НБУ № 17 від 03.03.2023

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

12.08.2011 N 279


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ коштiв в Українi в нацiональнiй валютi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 вересня 2011 р. за N 1062/19800


     Вiдповiдно до статей 7, 40, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 6, 11 Закону України "Про платiжнi системи та переказ коштiв в Українi" i з метою вдосконалення нормативно-правової бази з питань здiйснення мiжбанкiвських розрахункiв в Українi в нацiональнiй валютi Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ коштiв в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.08.2006 N 320, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 06.09.2006 за N 1035/12909 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту iнформацiйних технологiй (Бiлаш О. О.) унести вiдповiднi змiни до програмного забезпечення системи електронних платежiв Нацiонального банку України щодо перелiку умовних числових кодiв розрахункових документiв.

     3. Начальникам Операцiйного i територiальних управлiнь Нацiонального банку України, банкам України внести вiдповiднi змiни до програмного забезпечення систем автоматизацiї банку щодо перелiку умовних числових кодiв розрахункових документiв.

     4. Генеральному департаменту регулювання платiжних систем та розрахункiв (Кравець В. М.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного, територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для керiвництва та використання в роботi.

     5. Постанова набирає чинностi з дня її офiцiйного опублiкування, крiм пунктiв 2, 3, якi набирають чинностi з 01.11.2011.

Голова С. Г. Арбузов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.08.2011 N 279
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 вересня 2011 р. за N 1062/19800

Змiни до Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ коштiв в Українi в нацiональнiй валютi

     1. У пунктi 1 глави 1 роздiлу I:

     абзац другий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци третiй - сорок четвертий уважати вiдповiдно абзацами другим - сорок третiм;

     в абзацi двадцять сьомому слова "банкiв (фiлiй)" замiнити словами "банкiв (фiлiй) - резидентiв".

     2. У роздiлi II:

     2.1. У главi 1:

     у пунктi 2:

     пiдпункт "в" виключити.

     У зв'язку з цим пiдпункти "г" - "є" уважати вiдповiдно пiдпунктами "в" - "е";

     у пiдпунктi "г" слова "реєстрацiю банку у вiдповiдному органi" замiнити словами "взяття банку на облiк в органi";

     пiдпункт "д" виключити.

     У зв'язку з цим пiдпункт "е" уважати пiдпунктом "д";

     у пунктi 3:

     у пiдпунктi "д" слова "реєстрацiю фiлiї у вiдповiдному органi" замiнити словами "взяття фiлiї на облiк в органi";

     пiдпункт "є" виключити.

     У зв'язку з цим пiдпункт "ж" уважати пiдпунктом "є";

     доповнити главу пiсля пункту 3 новим пунктом такого змiсту:

     "4. Територiальне управлiння зобов'язане повiдомити державного виконавця про вiдкриття кореспондентського рахунку фiлiї банку, щодо якого в Нацiональному банку є публiчне обтяження рухомого майна, накладене державним виконавцем, та зупинити видатковi операцiї фiлiї банку з такого рахунку на суму обтяження. Повiдомлення про вiдкриття кореспондентського рахунку територiальне управлiння зобов'язане видати уповноваженiй особi фiлiї банку пiд пiдпис для надання його державному виконавцевi. Фiлiя банку зобов'язана подати до територiального управлiння документи, що пiдтверджують отримання державним виконавцем повiдомлення про вiдкриття кореспондентського рахунку".

     У зв'язку з цим пункти 4 - 9 уважати вiдповiдно пунктами 5 - 10;

     пункт 5 викласти в такiй редакцiї:

     "5. У разi змiни свого мiсцезнаходження банк у мiсячний строк з дня внесення вiдповiдного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв зобов'язаний подати до територiального управлiння документи, що зазначенi в пiдпунктах "б" - "д" пункту 2 цiєї глави";

     у пунктi 6 лiтери "г" - "ж" замiнити лiтерами "ґ" - "є";

     пiдпункт "ґ" пункту 8 виключити.

     У зв'язку з цим пiдпункти "д", "е" уважати вiдповiдно пiдпунктами "ґ", "д";

     перше речення пункту 9 доповнити словами "або укласти новий договiр".

     2.2. У главi 3:

     в абзацах першому та сьомому пункту 1 слова "Департамент iнформатизацiї" замiнити словами "Департамент iнформацiйних технологiй";

     у пунктi 2 слова "Департамент iнформатизацiї" замiнити словами "Центральна розрахункова палата".

     2.3. У першому реченнi пункту 10 глави 4 та в абзацi другому пункту 6 глави 6 слова "банком - отримувачем" замiнити словами "банком (фiлiєю) - отримувачем".

     2.4. Доповнити главу 8 пiсля пункту 2 новим пунктом такого змiсту:

     "3. Якщо банк має фiлiї, яким вiдкритi кореспондентськi рахунки в iнших територiальних управлiннях, то вiдповiдний пiдроздiл банкiвського нагляду здiйснює контроль за видатковими операцiями фiлiй через АРМ-Ю в порядку, визначеному цiєю главою".

     У зв'язку з цим пункти 3, 4 уважати вiдповiдно пунктами 4, 5.

     2.5. Доповнити главу 10 новим пунктом такого змiсту:

     "18. У разi закриття банком усiх фiлiй, що працювали з ним за вiдповiдною моделлю, дозвiл на роботу в СЕП за цiєю моделлю втрачає чиннiсть.

     Банк зобов'язаний унести змiни до договору про розрахунково-iнформацiйне обслуговування в системi електронних платежiв Нацiонального банку України та за потреби до договору про кореспондентський рахунок у Нацiональному банку України, а також надiслати до територiального управлiння за своїм мiсцезнаходженням повiдомлення про внесення змiн до Довiдника учасникiв СЕП".

     2.6. У пунктах 3, 4 глави 11 слова "Департамент iнформатизацiї" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Департамент iнформацiйних технологiй" у вiдповiдних вiдмiнках.

     3. У роздiлi III:

     3.1. Доповнити главу 1 пiсля пункту 1 новим пунктом такого змiсту:

     "2. Банк зобов'язаний повiдомити державного виконавця про вiдкриття кореспондентського рахунку банку-кореспонденту, щодо якого в цьому банку є публiчне обтяження рухомого майна, накладене державним виконавцем, та зупинити власнi видатковi операцiї банку-кореспондента з такого рахунку на суму обтяження. Повiдомлення про вiдкриття кореспондентського рахунку банк зобов'язаний видати уповноваженiй особi банку-кореспондента пiд пiдпис для надання його державному виконавцевi. Банк-кореспондент зобов'язаний подати до банку документи, що пiдтверджують отримання державним виконавцем повiдомлення про вiдкриття кореспондентського рахунку".

     У зв'язку з цим пункти 2, 3 уважати вiдповiдно пунктами 3, 4.

     3.2. У главi 3:

     в абзацi третьому пункту 7 слова "звiльнення коштiв з-пiд арешту" замiнити словами "зняття арешту з коштiв";

     доповнити главу двома новими пунктами такого змiсту:

     "10. Банк виконує рiшення суду про зупинення видаткових операцiй банку-кореспондента за його кореспондентським рахунком, яке винесене за зверненням органу державної податкової служби i надiйшло до банку безпосередньо вiд суду/державного виконавця/органу державної податкової служби, у день його надходження шляхом зупинення власних видаткових операцiй банку-кореспондента за цим рахунком.

     Банк облiковує рiшення суду за вiдповiдним позабалансовим рахунком.

     Вiдновлення власних видаткових операцiй банку-кореспондента за його кореспондентським рахунком здiйснюється вiдповiдно до законодавства України.

     11. Банк у разi вiдкриття кореспондентського рахунку банку-кореспонденту, щодо якого в цьому банку є публiчне обтяження рухомого майна, накладене державним виконавцем, зупиняє власнi видатковi операцiї банку-кореспондента з такого рахунку на суму обтяження.

     Вiдновлення власних видаткових операцiй банку-кореспондента за його кореспондентським рахунком здiйснюється у випадку, визначеному Законом України "Про платiжнi системи та переказ коштiв в Українi", у порядку, установленому договором та внутрiшнiми процедурами банку".

     4. У роздiлi IV:

     4.1. Пункт 1 глави 3 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Нацiональний банк має право виконувати функцiї розрахункового банку платiжної системи на пiдставi постанови Правлiння Нацiонального банку та вiдповiдного договору, який укладається мiж платiжною органiзацiєю та Нацiональним банком".

     4.2. Главу 4 виключити.

     5. У роздiлi VI:

     5.1. Назву роздiлу викласти в такiй редакцiї:

"Роздiл VI. Технологiя виконання територiальним управлiнням засобами СЕП платiжної вимоги на примусове списання коштiв банку (фiлiї), документiв про арешт коштiв банку (фiлiї), зупинення видаткових операцiй банку (фiлiї), списання в безспiрному порядку заборгованостi банку та договiрного списання".

     5.2. У главi 2:

     абзац п'ятий пункту 5 пiсля цифр "191" доповнити цифрами "292";

     у пунктах 7 та 11 слова "звiльнення коштiв з-пiд арешту" замiнити словами "зняття арешту з коштiв".

     5.3. Доповнити роздiл пiсля глави 2 новою главою такого змiсту:

"Глава 3. Технологiя виконання територiальним управлiнням засобами СЕП зупинення видаткових операцiй банку (фiлiї) за його кореспондентським рахунком

     1. Територiальне управлiння виконує рiшення суду про зупинення видаткових операцiй банку (фiлiї) за його кореспондентським рахунком, яке винесене за зверненням органу державної податкової служби i надiйшло до територiального управлiння безпосередньо вiд суду/державного виконавця/органу державної податкової служби, у день його надходження.

     Територiальне управлiння засобами системи ЕП повiдомляє ЦРП про зупинення власних видаткових операцiй банку (фiлiї) у СЕП та iнформує про це банк (фiлiю).

     ЦРП забезпечує автоматизоване зупинення в ЦОСЕП власних видаткових операцiй банку (фiлiї) за його кореспондентським рахунком згiдно з пунктом 5 глави 2 цього роздiлу.

     Територiальне управлiння облiковує рiшення суду за вiдповiдним позабалансовим рахунком.

     Вiдновлення власних видаткових операцiй банку (фiлiї) за його кореспондентським рахунком здiйснюється вiдповiдно до законодавства України i забезпечується ЦРП на пiдставi повiдомлення територiального управлiння про скасування зупинення власних видаткових операцiй банку (фiлiї) у СЕП.

     2. Територiальне управлiння у разi вiдкриття кореспондентського рахунку фiлiї банку (далi - фiлiя), щодо якого в Нацiональному банку є публiчне обтяження рухомого майна, накладене державним виконавцем, зупиняє видатковi операцiї фiлiї з такого рахунку на суму обтяження на пiдставi електронної копiї первинного документа про публiчне обтяження рухомого майна банку, надiсланої територiальним управлiнням, у якому вiдкритий кореспондентський рахунок банку.

     Територiальне управлiння забезпечує зупинення видаткових операцiй за кореспондентським рахунком фiлiї на суму обтяження шляхом установлення лiмiту технiчного рахунку фiлiї в межах залишку коштiв на її кореспондентському рахунку на початок поточного операцiйного дня. Лiмiт технiчного рахунку встановлюється засобами СЕП у режимi реального часу (пакет-запит) або у файловому режимi (файл L).

     Якщо на початку операцiйного дня на кореспондентському рахунку фiлiї достатньо коштiв (тобто сума встановленого лiмiту технiчного рахунку фiлiї дорiвнює сумi обтяження), то територiальне управлiння на початку кожного операцiйного дня забезпечує наявнiсть лiмiту технiчного рахунку фiлiї на суму обтяження.

     Якщо немає (недостатньо) коштiв на кореспондентському рахунку фiлiї на початок операцiйного дня (тобто сума встановленого лiмiту технiчного рахунку фiлiї менша, нiж сума обтяження), то територiальне управлiння:

     засобами системи ЕП повiдомляє ЦРП про зупинення власних видаткових операцiй фiлiї в СЕП за її кореспондентським рахунком згiдно з пунктом 5 глави 2 цього роздiлу та iнформує про це фiлiю;

     на початку кожного наступного операцiйного дня переглядає суму лiмiту з метою її збiльшення (вiдповiдно до абзацу другого цього пункту) до того часу, коли вона дорiвнюватиме сумi обтяження;

     повiдомляє ЦРП засобами системи ЕП про скасування зупинення власних видаткових операцiй фiлiї в СЕП пiсля встановлення лiмiту технiчного рахунку фiлiї на суму обтяження.

     Вiдновлення видаткових операцiй за кореспондентським рахунком фiлiї здiйснюється у випадку, визначеному Законом України "Про платiжнi системи та переказ коштiв в Українi", та забезпечується територiальним управлiнням шляхом скасування встановлених згiдно з цим пунктом обмежень права фiлiї щодо розпорядження грошовими коштами на її кореспондентському рахунку".

     У зв'язку з цим главу 3 уважати главою 4.

     5.4. В абзацi першому пункту 6 глави 4 слова "електроннi розрахунковi" замiнити словами "засобами системи ЕП".

     6. Доповнити роздiл VII новою главою такого змiсту:

"Глава 4. Технологiя виконання територiальним управлiнням засобами СЕП зупинення видаткових операцiй iншої установи за її рахунком

     1. Територiальне управлiння виконує рiшення суду про зупинення видаткових операцiй iншої установи за її рахунком, яке винесене за зверненням органу державної податкової служби i надiйшло до територiального управлiння безпосередньо вiд суду/державного виконавця/органу державної податкової служби, у день його надходження.

     Територiальне управлiння засобами системи ЕП повiдомляє ЦРП про зупинення видаткових операцiй iншої установи в СЕП та iнформує про це iншу установу.

     ЦРП забезпечує автоматизоване зупинення в ЦОСЕП видаткових операцiй iншої установи за її рахунком.

     Територiальне управлiння облiковує рiшення суду за вiдповiдним позабалансовим рахунком.

     2. Вiдновлення видаткових операцiй iншої установи за її рахунком здiйснюється вiдповiдно до законодавства України i забезпечується ЦРП на пiдставi повiдомлення територiального управлiння про скасування зупинення видаткових операцiй iншої установи в СЕП".

     7. У роздiлi VIII:

     7.1. У главi 1:

     у пунктi 1 слова "Департамент iнформатизацiї" замiнити словами "Департамент iнформацiйних технологiй, Управлiння захисту iнформацiї";

     у пунктi 2:

     в абзацi третьому слова "та/або пейджера" виключити;

     слова "Департамент iнформатизацiї" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Департамент iнформацiйних технологiй" у вiдповiдних вiдмiнках;

     пункт 4 викласти в такiй редакцiї:

     "4. Департамент iнформацiйних технологiй розробляє, погоджує з ЦРП, Управлiнням захисту iнформацiї i надає учасникам СЕП технологiчну документацiю щодо вiдновлення роботи ЦОСЕП.

     У разi вiдновлення функцiонування СЕП її учасники мають дотримуватися вимог технологiчної документацiї, розпоряджень ЦРП, Департаменту iнформацiйних технологiй i Управлiння захисту iнформацiї";

     у пунктi 5 слова "Департамент iнформатизацiї" замiнити словами "Управлiння захисту iнформацiї".

     7.2. Пункт 4 глави 2 викласти в такiй редакцiї:

     "4. Якщо для вiдновлення функцiонування ЦОСЕП недостатньо заходiв, що передбаченi цим роздiлом, то Департамент iнформацiйних технологiй розробляє потрiбнi заходи вiдповiдно до ситуацiї, що склалася, та узгоджує їх з ЦРП i Управлiнням захисту iнформацiї".

     7.3. У пунктi 3 глави 4 слова "Департамент iнформатизацiї" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Департамент iнформацiйних технологiй" у вiдповiдних вiдмiнках.

     7.4. У главi 5:

     у другому реченнi абзацу другого пункту 1 слова "банками - учасниками СЕП" замiнити словами "учасниками СЕП";

     у пунктах 3, 7 слова "Департамент iнформатизацiї" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Департамент iнформацiйних технологiй" у вiдповiдних вiдмiнках.

     7.5. В абзацi третьому пункту 3 глави 7 слова "Департамент iнформатизацiї" замiнити словами "Управлiння захисту iнформацiї".

     8. У пунктах 3, 5 глави 3 та в пунктi 2 глави 4 роздiлу IX слова "Департамент iнформатизацiї" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Управлiння захисту iнформацiї" у вiдповiдних вiдмiнках.

     9. В абзацi третьому пiдпункту 2.1 та в абзацi четвертому пiдпункту 2.3 пункту 2 додатка 1 до Iнструкцiї слова "у разi прийняття рiшення про арешт коштiв" виключити.

     10. У виносцi 1 додатка 3 до Iнструкцiї цифру "7" замiнити цифрою "8".

     11. У додатку 8 до Iнструкцiї рядок 7 таблицi викласти в такiй редакцiї:

"

7 Меморiальний ордер, сформований на пiдставi платiжної вимоги на примусове списання коштiв 10

".

Директор Генерального департаменту регулювання платiжних систем та розрахункiв В. М. Кравець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.