Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 15 червня 2017 року N 54


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 25, 44, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", Законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про електронний цифровий пiдпис", статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", з метою вдосконалення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Положення про функцiонування автоматизованої iнформацiйної системи Нацiонального банку України "Реєстр iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй", що додається.

     2. Главу 1 Iнструкцiї про порядок видачi iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення iнвестицiй за кордон, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16 березня 1999 року N 122, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26 квiтня 1999 року за N 259/3552 (зi змiнами), доповнити новим пунктом такого змiсту:

     "1.11. Iндивiдуальна лiцензiя на здiйснення фiзичною особою - резидентом, яка не є суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, iнвестицiї за кордон на суму до 50000 доларiв США включно (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на дату видачi iндивiдуальної лiцензiї) видається Нацiональним банком України в електроннiй формi за допомогою автоматизованої iнформацiйної системи Нацiонального банку України "Реєстр iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй".

     Порядок функцiонування цiєї автоматизованої iнформацiйної системи та надання Нацiональним банком України за допомогою засобiв цiєї системи iндивiдуальної лiцензiї в електроннiй формi (у тому числi особливостi отримання, видачi, анулювання, строку дiї лiцензiї, пiдстав вiдмови в її видачi тощо) визначається окремим нормативно-правовим актом Нацiонального банку України".

     3. Главу 1 Положення про порядок видачi iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України для оплати банкiвських металiв та проведення окремих валютних операцiй, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 червня 2004 року N 266, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 16 липня 2004 року за N 897/9496 (зi змiнами), пiсля пункту 1.9 доповнити новим пунктом 1.10 такого змiсту:

     "1.10. Iндивiдуальна лiцензiя для здiйснення фiзичною особою - резидентом, яка не є суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, оплати послуг за договором страхування життя, укладеним з нерезидентом, на суму до 50000 доларiв США включно (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на дату видачi iндивiдуальної лiцензiї) видається Нацiональним банком в електроннiй формi за допомогою автоматизованої iнформацiйної системи Нацiонального банку України "Реєстр iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй".

     Порядок функцiонування цiєї автоматизованої iнформацiйної системи та надання Нацiональним банком за допомогою засобiв цiєї системи iндивiдуальної лiцензiї в електроннiй формi (у тому числi особливостi отримання, видачi, анулювання, строку дiї лiцензiї, пiдстав вiдмови в її видачi тощо) визначається окремим нормативно-правовим актом Нацiонального банку України".

     У зв'язку з цим пункт 1.10 уважати пунктом 1.11.

     4. Главу 1 Положення про порядок видачi Нацiональним банком України iндивiдуальних лiцензiй на розмiщення резидентами (юридичними та фiзичними особами) валютних цiнностей на рахунках за межами України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14 жовтня 2004 року N 485, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 05 листопада 2004 року за N 1413/10012 (зi змiнами), доповнити новим пунктом такого змiсту.

     "1.16. Iндивiдуальна лiцензiя на розмiщення фiзичною особою - резидентом, яка не є суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, валютних цiнностей на рахунках за межами України на суму до 50000 доларiв США включно (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на дату видачi iндивiдуальної лiцензiї) видається Нацiональним банком в електроннiй формi за допомогою автоматизованої iнформацiйної системи Нацiонального банку України "Реєстр iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй".

     Порядок функцiонування цiєї автоматизованої iнформацiйної системи та надання Нацiональним банком за допомогою засобiв цiєї системи iндивiдуальної лiцензiї в електроннiй формi (у тому числi особливостi отримання, видачi, анулювання, строку дiї лiцензiї, пiдстав вiдмови в її видачi тощо) визначається окремим нормативно-правовим актом Нацiонального банку".

     5. Пiдпункт 20 пункту 6 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 13 грудня 2016 року N 410 "Про врегулювання ситуацiї на грошово-кредитному та валютному ринках України" (зi змiнами) пiсля абзацу другого доповнити новим абзацом третiм такого змiсту:

     "операцiй фiзичних осiб, якi не є суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України в електроннiй формi, виданих за допомогою автоматизованої iнформацiйної системи Нацiонального банку України "Реєстр iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй" у порядку, визначеному окремим нормативно-правовим актом Нацiонального банку України".

     У зв'язку з цим абзаци третiй - сьомий уважати вiдповiдно абзацами четвертим - восьмим.

     6. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     7. Постанова набирає чинностi з 03 липня 2017 року. Пункт 5 цiєї постанови дiє до прийняття Нацiональним банком України окремої постанови Правлiння Нацiонального банку України за умови вiдсутностi ознак нестiйкого фiнансового стану банкiвської системи, обставин, що загрожують стабiльностi банкiвської та/або фiнансової системи України.

В. о. Голови Я. В. Смолiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
15 червня 2017 року N 54

Положення
про функцiонування автоматизованої iнформацiйної системи Нацiонального банку України "Реєстр iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй"

I. Загальнi положення

     1. Це Положення встановлює порядок функцiонування автоматизованої iнформацiйної системи Нацiонального банку України "Реєстр iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй" та надання Нацiональним банком України (далi - Нацiональний банк) за допомогою засобiв цiєї системи iндивiдуальної лiцензiї в електроннiй формi на здiйснення фiзичною особою - резидентом, яка не є суб'єктом пiдприємницької дiяльностi (далi - фiзична особа), валютної операцiї з переказу коштiв з України з метою виконання власних зобов'язань перед нерезидентом за договором страхування життя/розмiщення коштiв на власному рахунку за межами України / здiйснення iнвестицiї за кордон (далi - валютна операцiя).

     2. У цьому Положеннi термiни вживаються в такому значеннi:

     1) автоматизована iнформацiйна система Нацiонального банку України "Реєстр iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй" (далi - AIC) - комплекс органiзацiйно-технiчних засобiв, який забезпечує автоматизоване надання Нацiональним банком iндивiдуальних лiцензiй в електроннiй формi на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй вiдповiдно до вимог цього Положення;

     2) е-лiцензiя - iндивiдуальна лiцензiя в електроннiй формi, що видається Нацiональним банком фiзичнiй особi згiдно з цим Положенням для здiйснення нею валютної операцiї.

     Iншi термiни, що вживаються в цьому Положеннi, застосовуються в значеннях, визначених Декретом Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" (далi - Декрет), Законами України "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про електронний цифровий пiдпис", iншими законами України та нормативно-правовими актами Нацiонального банку.

     3. Фiзичнiй особi дозволяється протягом календарного року провести на пiдставi виданих їй е-лiцензiй валютнi операцiї на загальну суму, що не має перевищувати в сукупностi 50000 доларiв США включно (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на дату видачi вiдповiдної е-лiцензiї).

     Для здiйснення валютних операцiй, що в сукупностi перевищують суму, зазначену в абзацi першому пункту 3 роздiлу I цього Положення, фiзична особа має звернутися безпосередньо до Нацiонального банку для отримання в паперовiй формi iндивiдуальної лiцензiї на здiйснення валютної операцiї вiдповiдно до вимог окремих нормативно-правових актiв Нацiонального банку, що регулюють порядок видачi таких лiцензiй.

     4. Е-лiцензiя не може бути видана (отримана) на валютну операцiю, що вже проведена.

     Е-лiцензiя видається фiзичнiй особi без права передавання iншим особам.

     5. Е-лiцензiя є пiдставою для проведення фiзичною особою валютної операцiї тiльки в день її видачi.

II. Порядок видачi та анулювання е-лiцензiї

     6. Фiзична особа (заявник) для одержання е-лiцензiї має звернутися в уповноважений банк, в якому вона (вiн) має вiдкритий власний рахунок, та подати такi документи (iнформацiю):

     1) заяву до Нацiонального банку про видачу е-лiцензiї, засвiдчену пiдписом фiзичної особi (заявника), що мiстить реквiзити (вiдомостi), перелiк яких, наведено в додатку до цього Положення;

     2) документи (iнформацiю), що свiдчать про наявнiсть у фiзичної особи (заявника) доходiв у сумi, достатнiй для здiйснення переказу коштiв на пiдставi е-лiцензiї. Такими документами (iнформацiєю) можуть бути декларацiї про майновий стан i доходи з вiдмiткою контролюючого органу України про їх отримання, довiдки (вiдомостi) контролюючого органу про суми виплачених фiзичнiй особi (заявнику) доходiв та сплачених податкiв, iнформацiя з офiцiйного сайта Нацiонального агентства з питань запобiгання корупцiї з декларацiй про майновий стан i доходи, якi подавалися фiзичною особою (заявником) на виконання вимог законодавства у сферi запобiгання корупцiї;

     3) оригiнали або копiї документiв, що пiдтверджують мету здiйснення переказу з України [договiр (контракт), рахунок (iнвойс) та/або iнший (i) документ(и), що використовуються в мiжнароднiй практицi]. Цi документи повиннi мiстити iнформацiю про найменування / прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi), країну мiсцезнаходження / мiсце проживання отримувача переказу, найменування та країну мiсцезнаходження банку та реквiзити рахунку, на який здiйснюється переказ, найменування валюти, суму переказу до сплати, призначення (мету) переказу. Зазначенi в пiдпунктi 3 пункту 6 роздiлу II цього Положення документи не подаються в разi отримання е-лiцензiї для розмiщення фiзичною особою (заявником) коштiв на власному рахунку за межами України.

     7. Оригiнали документiв, зазначених у пунктi 6 роздiлу II цього Положення, можуть подаватися до уповноваженого банку як паперовi документи та/або у виглядi електронних документiв.

     Заява до Нацiонального банку про видачу е-лiцензiї у виглядi електронного документа повинна бути пiдписана фiзичною особою (заявником) електронним цифровим пiдписом, прирiвняним до власноручного пiдпису вiдповiдно до Закону України "Про електронний цифровий пiдпис".

     Копiї документiв, зазначенi в пiдпунктах 2 та 3 пункту 6 роздiлу II цього Положення, можуть подаватися до уповноваженого банку у виглядi копiй в електроннiй/паперовiй формi з оригiналiв паперових документiв.

     Копiї документiв у паперовiй формi з оригiналiв паперових документiв мають засвiдчуватися пiдписом фiзичної особи (заявника).

     Копiї документiв в електроннiй формi з оригiналiв паперових документiв створюються фiзичною особою (заявником) шляхом сканування з оригiналу паперового документа та засвiдчуються електронним цифровим пiдписом фiзичної особи (заявника), прирiвняним до власноручного пiдпису вiдповiдно до Закону України "Про електронний цифровий пiдпис" (далi - електронна копiя документа).

     Iнформацiя з офiцiйного сайта Нацiонального агентства з питань запобiгання корупцiї з декларацiй про майновий стан i доходи, якi подавалися фiзичною особою (заявником) на виконання вимог законодавства у сферi запобiгання корупцiї, подається у виглядi роздрукiвки, засвiдченої пiдписом фiзичної особи (заявника) або у виглядi електронних даних, засвiдчених електронним цифровим пiдписом фiзичної особи (заявника), прирiвняним до власноручного пiдпису вiдповiдно до Закону України "Про електронний цифровий пiдпис".

     Електроннi документи та електроннi копiї документiв можуть подаватися засобами програмно-технiчного комплексу "клiєнт-банк", "клiєнт-Iнтернет-банк" тощо.

     Уповноважений банк має пересвiдчитися в чинностi (дiйсностi) поданих фiзичною особою (заявником) документiв (iнформацiї), вiдповiдностi їх оформлення вимогам законодавства України, цього Положення.

     Документи, що були поданi фiзичною особою (заявником) до уповноваженого банку для отримання е-лiцензiї, повиннi залишатися в уповноваженому банку на зберiганнi.

     8. Уповноважений банк зобов'язаний вiдмовити фiзичнiй особi (заявнику) в надiсланнi до Нацiонального банку запиту в електронному виглядi засобами АIС для видачi е-лiцензiї згiдно з пунктом 9 роздiлу II цього Положення та е-лiцензiя не видається Нацiональним банком у разi:

     1) невiдповiдностi поданих документiв установленим законодавством України вимогам, у тому числi вимогам цього Положення;

     2) наявностi в поданих документах недостовiрної iнформацiї, невiдповiдностi iнформацiї, наведенiй у заявi про видачу е-лiцензiї, поданим фiзичною особою (заявником) документам (iнформацiї);

     3) наявностi заборони/обмеження на проведення валютної операцiї в законодавствi України;

     4) подання документiв фiзичною особою (заявником), яка є особою, яка переховується вiд органiв досудового розслiдування/слiдства/суду/органiв влади згiдно з iнформацiєю, розмiщеною на офiцiйному веб-сайтi Мiнiстерства внутрiшнiх справ України (у розшуковому облiку "Особи, якi переховуються вiд органiв влади") та/або на Єдиному державному веб-порталi вiдкритих даних (за iнформацiєю Мiнiстерства внутрiшнiх справ України про осiб, якi переховуються вiд органiв влади);

     5) наявностi в поданих документах iнформацiї про те, що учасником валютної операцiї або особою, на користь чи в iнтересах якої проводиться ця операцiя, є юридична або фiзична особа, мiсцезнаходження якої (зареєстрована / постiйно проживає) у країнi, що визнана Верховною Радою України державою-агресором/державою-окупантом;

     6) наявностi iнформацiї/ознак/пiдозр, що характер або наслiдки фiнансової операцiї можуть нести реальну або потенцiйну небезпеку використання уповноваженого банку з метою вчинення кримiнальних правопорушень та/або здiйснення уповноваженим банком ризикової дiяльностi, що загрожує iнтересам вкладникiв чи iнших кредиторiв банку [у тому числi з урахуванням вимог Положення про порядок здiйснення банками аналiзу та перевiрки документiв (iнформацiї) про фiнансовi операцiї та їх учасникiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15 серпня 2016 року N 369 (зi змiнами), у частинi аналiзу i перевiрки документiв (iнформацiї) про фiнансову (валютну) операцiю та її учасникiв].

     9. Уповноважений банк за умови вiдповiдностi поданих фiзичною особою (заявником) документiв (iнформацiї) вимогам законодавства України, цього Положення (у тому числi, якщо не було випадкiв, наведених у пiдпунктах 1 - 6 пункту 8 роздiлу II цього Положення) надсилає до Нацiонального банку запит в електронному виглядi засобами АIС для видачi фiзичнiй особi (заявнику) е-лiцензiї.

     10. Нацiональний банк на пiдставi поданого уповноваженим банком запиту видає фiзичнiй особi (заявнику) е-лiцензiю шляхом унесення облiкового запису до АIС (за умови вiдповiдностi наведеної в запитi iнформацiї вимогам законодавства України, цього Положення).

     Датою (днем) i номером видачi е-лiцензiї є дата (день) i номер облiкового запису в АIС про видачу е-лiцензiї.

     11. Нацiональний банк анулює е-лiцензiю шляхом унесення вiдомостей до АIС на пiдставi поданого електронного повiдомлення в АIС уповноваженим банком, через який була отримана ця е-лiцензiя:

     1) у разi виявлення технiчних помилок в е-лiцензiї. Подання уповноваженим банком електронного повiдомлення в АIС для анулювання е-лiцензiї в цьому разi дозволяється до моменту проведення валютної операцiї на пiдставi е-лiцензiї;

     2) якщо валютна операцiя на пiдставi е-лiцензiї не була проведена. Уповноважений банк у такому разi зобов'язаний надiслати електронне повiдомлення в АIС для анулювання е-лiцензiї не пiзнiше наступного робочого дня пiсля дня видачi е-лiцензiї;

     3) у разi повернення платежу, здiйсненого на пiдставi е-лiцензiї. Подання уповноваженим банком електронного повiдомлення в АIС для анулювання е-лiцензiї здiйснюється в такому випадку протягом трьох робочих днiв iз дня отримання вiд фiзичної особи (заявника) письмового повiдомлення про повернення платежу, його причини та (за потреби) додаткових пiдтвердних документiв.

     12. Iнформацiя про видачу Нацiональним банком е-лiцензiї або її анулювання доводиться до вiдома уповноваженого банку шляхом надання доступу уповноваженому банку до вiдповiдних вiдомостей в АIС.

     Уповноважений банк доводить до вiдома фiзичної особи (заявника) iнформацiю про видачу Нацiональним банком е-лiцензiї або її анулювання шляхом надання iнформацiї фiзичнiй особi (заявнику) з АIС, яка мiстить вiдомостi про фiзичну особу (заявника), валютну операцiю, на проведення якої була видана е-лiцензiя (мету, суму цiєї операцiї, отримувача переказу), та (у разi анулювання) причини анулювання е-лiцензiї.

     13. Видача, анулювання Нацiональним банком е-лiцензiї здiйснюється безкоштовно.

III. Порядок отримання вiдомостей з АIС

     14. Фiзична особа має право звернутися до уповноваженого банку, через який їй була видана е-лiцензiя, з письмовим запитом (у тому числi у виглядi електронного документа, що пiдписаний електронним цифровим пiдписом цiєї фiзичної особи, прирiвняним до власноручного пiдпису вiдповiдно до Закону України "Про електронний цифровий пiдпис") для отримання iнформацiї з АIС щодо видачi цiєї е-лiцензiї та/або її анулювання. Уповноважений банк за письмовим запитом фiзичної особи зобов'язаний надати таку iнформацiю з АIС протягом п'яти робочих днiв iз дня отримання такого запиту.

     15. Запит фiзичної особи на отримання iнформацiї з АIС пiдлягає зберiганню в уповноваженому банку.

IV. Вiдповiдальнiсть уповноважених банкiв

     16. За порушення вимог, установлених цим Положенням, за винятком випадкiв, передбачених пунктом 17 роздiлу IV цього Положення, уповноваженi банки несуть вiдповiдальнiсть згiдно зi статтею 73 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть".

     17. Уповноваженi банки в разi здiйснення валютної операцiї без е-лiцензiї або з порушенням її умов несуть вiдповiдальнiсть згiдно зi статтею 16 Декрету за невиконання ними обов'язкiв щодо контролю за валютними операцiями, що проводяться фiзичними особами через цi уповноваженi банки.

Заступник директора Департаменту вiдкритих ринкiв М. М. Селехман
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України О. Є. Чурiй

 

Додаток
до Положення про функцiонування автоматизованої iнформацiйної системи Нацiонального банку України "Реєстр iндивiдуальних лiцензiй на здiйснення фiзичними особами валютних операцiй"
(пiдпункт 1 пункту 6 роздiлу II)

Перелiк обов'язкових реквiзитiв (вiдомостей), що має мiстити заява про видачу е-лiцензiї

     1. Вiдомостi щодо фiзичної особи (заявника):

     1) прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi);

     2) реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв (крiм фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi / запис в електронному безконтактному носiї або в паспортi проставлено слово "вiдмова");

     3) серiя (за наявностi) та номер паспорта;

     4) дата народження.

     2. Вiдомостi щодо мети видачi е-лiцензiї, з якою звертається фiзична особа (заявник) до Нацiонального банку України (через уповноважений банк):

     1) виконання зобов'язань перед нерезидентом за договором страхування життя;

     2) розмiщення коштiв на власному рахунку за межами України;

     3) здiйснення iнвестицiї за кордон.

     3. Вiдомостi щодо суми валютної операцiї, на яку пропонується отримати е-лiцензiю:

     1) найменування iноземної валюти, в якiй здiйснюється переказ;

     2) сума операцiї в одиницi цiєї iноземної валюти.

     4. Вiдомостi щодо отримувача переказу коштiв за кордоном та реквiзитiв його рахунку:

     1) найменування / прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) отримувача переказу;

     2) країна мiсцезнаходження / постiйного мiсця проживання отримувача переказу;

     3) найменування та країна мiсцезнаходження iноземної фiнансової установи, де вiдкрито рахунок отримувача переказу.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.