ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 27 липня 2017 року N 70


Про внесення змiн до Положення про застосування Нацiональним банком України стандартних iнструментiв регулювання лiквiдностi банкiвської системи

     Вiдповiдно до статей 6, 7, 15, 25, 42 та 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 66 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою ефективного використання стандартних iнструментiв регулювання лiквiдностi банкiвської системи Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Положення про застосування Нацiональним банком України стандартних iнструментiв регулювання лiквiдностi банкiвської системи, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 вересня 2015 року N 615 (зi змiнами), такi змiни:

     1) у главi 2 роздiлу I:

     у пунктi 5 слова "Офiцiйного iнтернет-представництва Нацiонального банку України (далi - Офiцiйне iнтернет-представництво)" замiнити словами "офiцiйного Iнтернет-представництва Нацiонального банку України (далi - Iнтернет-представництво)";

     абзац перший пункту 17 доповнити словами "(у випадках, передбачених законодавством)";

     2) у роздiлi II:

     пункт 26 глави 4 викласти в такiй редакцiї:

     "26. Нацiональний банк щодня засобами програмно-технологiчного забезпечення та системи електронної пошти Нацiонального банку (далi - система електронної пошти) надсилає банкам повiдомлення про умови проведення операцiї з надання кредиту овернайт на наступний робочий день iз зазначенням процентної ставки та виду застави (однорiдна, змiшана) за кредитом овернайт iз розмiщенням цiєї iнформацiї на сторiнцi Iнтернет-представництва";

     у главi 5:

     у другому реченнi пункту 31 слова "системи електронної пошти та розмiщується" замiнити словами "програмно-технологiчного забезпечення та системи електронної пошти з розмiщенням цiєї iнформацiї";

     у пунктi 33:

     абзац перший пiсля слова "квартал" доповнити словами "за допомогою засобiв системи електронної пошти";

     абзац другий пiсля слова "засобiв" доповнити словами "програмно-технологiчного забезпечення";

     пункт 44 пiсля слова "пропорцiйно" доповнити словами "до поданих заявок";

     3) у роздiлi IV:

     пункт 63 глави 8 виключити;

     у главi 9:

     у пунктi 69:

     абзац перший доповнити словами та цифрами "та/або строком до 100 днiв";

     в абзацi другому:

     слова та цифри "строком до 90 днiв" виключити;

     абзац пiсля слова "засобiв" доповнити словами "програмно-технологiчного забезпечення";

     у пунктi 70:

     абзац перший пiсля слова "забезпечення" доповнити словами "системи електронної пошти";

     у пiдпунктi 2 слова "з визначенням або загального обсягу залучення коштiв вiд банкiв та/або процентної плати за них, або без визначення таких параметрiв" виключити;

     пункт 73 викласти в такiй редакцiї:

     "73. Банки в разi проведення процентного тендера з розмiщення депозитних сертифiкатiв самостiйно пропонують суму та мiнiмальну процентну ставку, за якими вони погоджуються вкласти кошти в депозитний сертифiкат. Процентна ставка зазначається з точнiстю до двох знакiв пiсля коми. Банк може подати декiлька заявок на участь у процентному тендерi з розмiщення депозитних сертифiкатiв iз зазначенням рiзних процентних ставок.

     Нацiональний банк на пiдставi заявок на участь у процентному тендерi з розмiщення депозитних сертифiкатiв, а також ураховуючи оперативний монiторинг процентних ставок на мiжбанкiвському кредитному ринку, самостiйно визначає граничну процентну ставку для залучення коштiв.

     Задоволення заявок банкiв може здiйснюватися двома методами - за процентними ставками, що пропонуються банками (але не вищими, нiж гранична процентна ставка), або за граничною процентною ставкою. Метод задоволення заявок банкiв зазначається в повiдомленнi Нацiонального банку про проведення процентного тендера з розмiщення депозитних сертифiкатiв.

     Задоволення заявок банкiв за методом застосування процентних ставок, що пропонуються банками, здiйснюється за запропонованими банками процентними ставками, починаючи iз заявки з найменшою процентною ставкою.

     Задоволення заявок банкiв за методом застосування граничної процентної ставки здiйснюється за граничною процентною ставкою, починаючи iз заявки з найменшою процентною ставкою.

     Заявки банкiв, що пропонують процентнi ставки вищi, нiж гранична процентна ставка, не задовольняються.

     Заявки банкiв у разi проведення процентного тендера з розмiщення депозитних сертифiкатiв з оголошенням загального обсягу коштiв, що залучаються Нацiональним банком, задовольняються до вичерпання оголошеного обсягу коштiв.

     Якщо оголошений обсяг залучення коштiв менший, нiж сума коштiв, зазначених у заявках банкiв з однаковою процентною ставкою (або граничною процентною ставкою), то розмiщення депозитних сертифiкатiв здiйснюється пропорцiйно до поданих заявок мiж цими банками з округленням до бiльшого цiлого.

     Заявки банкiв, якi поданi за ставкою, що менше або дорiвнює граничнiй процентнiй ставцi в разi проведення процентного тендера з розмiщення депозитних сертифiкатiв без оголошення загального обсягу коштiв, що залучаються Нацiональним банком, задовольняються в повному обсязi";

     пункт 79 доповнити словами "за допомогою засобiв системи електронної пошти";

     4) у текстi Положення слова "Офiцiйне iнтернет-представництво" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Iнтернет-представництво" у вiдповiдних вiдмiнках.

     2. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) протягом 10 робочих днiв iз дня набрання чинностi цiєю постановою розробити технiчне завдання Департаменту iнформацiйних технологiй (Нагорнюк В. В.) на внесення змiн до вiдповiдного програмно-технологiчного забезпечення.

     3. Департаменту iнформацiйних технологiй (Нагорнюк В. В.) до 01 вересня 2017 року внести змiни до вiдповiдного програмно-технологiчного забезпечення.

     4. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Чурiя О. Є.

     6. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування, крiм пункту 1, який набирає чинностi з 01 вересня 2017 року.

В. о. Голови Я. В. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.