ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ГОЛОВНЕ УПРАВЛIННЯ ДФС У ТЕРНОПIЛЬСЬКIЙ ОБЛАСТI

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

28.07.2017 N 1389/IПК/19-00-12-01/12/


Про введення в дiю Технiчного регламенту щодо медичних виробiв, затвердженого КМУ вiд 02.10.2013 N 753

     Питання:

     Чи дозволяється пiсля 01.07.2017 р. реалiзацiї виробiв медичного призначення, якi було введено в обiг до 01.07.2017 р., без проходження процедур оцiнки вiдповiдностi та маркування нацiональним знаком оцiнки вiдповiдностi, якщо термiн дiї свiдоцтва про державну реєстрацiю закiнчився?

     Вiдповiдь:

     Вiдповiдно до пп. 14.1.1721 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) iндивiдуальна податкова консультацiя - роз'яснення контролюючого органу, надане платнику податкiв щодо практичного використання окремих норм податкового та iншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрi iндивiдуальних податкових консультацiй.

     В зв'язку з тим, що питання реалiзацiї виробiв медичного призначення, якi було введено в обiг до 01.07.2017 р., без проходження процедур оцiнки вiдповiдностi та маркування нацiональним знаком оцiнки вiдповiдностi, якщо термiн дiї свiдоцтва про державну реєстрацiю закiнчився, не регулюється нормами податкового та iншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючий орган, вiдповiдь на Ваше звернення не може бути надана в межах податкової консультацiї.

     Питанням

     За якою ставкою ПДВ (20 %, 0 %, або 7 %) пiсля 1 липня 2017 року здiйснюється подальша реалiзацiя цих виробiв медичного призначення, якщо вони були ввезенi на митну територiю України за ставкою ПДВ 7 % вiд бази оподаткування?

     Вiдповiдь:

     Згiдно з пп. "в" п. 193.1 ст. 193 Податкового кодексу України вiд 02 грудня 2010 року N 2755-VI, iз змiнами та доповненнями (далi - ПКУ), до операцiй з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України лiкарських засобiв, дозволених для виробництва i застосування в Українi та внесення до Державного реєстру лiкарських засобiв, а також медичних виробiв за перелiком, затвердженим Кабiнетом Мiнiстрiв України (далi - КМУ), застосовується ставка податку на додану вартiсть (далi - ПДВ) у розмiрi 7 %.

     Тобто для застосування ставки ПДВ у розмiрi 7 % до операцiй з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України лiкарських засобiв такi лiкарськi засоби мають бути:

     - дозволенi для виробництва i застосування в Українi;

     - внесенi до Державного реєстру лiкарських засобiв.

     При цьому необхiдною умовою для застосування ставки ПДВ 7 % при здiйсненнi платниками ПДВ операцiй з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України медичних виробiв є наявнiсть таких виробiв у перелiку, який затверджується КМУ.

     На сьогоднi перелiк медичних виробiв, операцiї з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України яких пiдлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7 %, затверджено постановою КМУ вiд 03 вересня 2014 року N 410 (далi - Перелiк).

     Перелiк мiстить iнформацiю щодо найменування медичних виробiв та коди згiдно з УКТ ЗЕД, за якими класифiкуються такi медичнi вироби, операцiї з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України яких пiдлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7 %.

     Таким чином, операцiї платникiв податку з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України медичних виробiв, якi класифiкуються за вiдповiдними кодами товарних позицiй згiдно з УКТ ЗЕД та включенi до Перелiку, пiдлягають оподаткуванню податком на додану вартiсть за ставкою 7 %. При цьому застосування ставки ПДВ при здiйсненнi таких операцiй безпосередньо залежить вiд того включений медичний вирiб до Перелiку чи нi.

     Операцiї платникiв податку з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України медичних виробiв, якi не включено до Перелiку, оподатковуються ПДВ у загальновстановленному порядку за ставкою 20 %.

     Водночас повiдомляємо, що введення в дiю Технiчного регламенту щодо медичних виробiв, затвердженого постановою КМУ вiд 02 жовтня 2013 року N 753, не вплинуло на порядок оподаткування ПДВ операцiй з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України медичних виробiв, зокрема на застосування ставок ПДВ.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.