ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.07.2017 N 19973/7/99-99-19-04-01-17

 

Головнi управлiння ДФС в областях та м. Києвi, Офiс великих платникiв податкiв ДФС
(до уваги пiдроздiлiв митного аудиту)
Митницi ДФС


Про застосування декларацiї iнвойс

     У зв'язку iз запитами митниць ДФС та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо порядку застосування декларацiї iнвойс, в якiй вартiсть партiї товарiв зазначена у валютi, вiдмiннiй вiд євро або нацiональних валют країн-членiв Європейського Союзу, в рамках Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони, вiд 27 червня 2014 року (далi - Угода) повiдомляємо.

     Статтею 22 Протоколу 1 "Щодо визначення концепцiї "походження товарiв" i методiв адмiнiстративного спiвробiтництва" до Угоди (далi - Протокол 1) встановлено вимоги до складення експортером декларацiї iнвойс, зазначеної в статтi 16(1)(b) цього Протоколу, зокрема декларацiя iнвойс може бути складена:

     (a) затвердженим експортером у розумiннi статтi 23 цього Протоколу,

     або

     (b) експортером будь-якої партiї товару, що складається з одного чи декiлькох мiсць товарiв, що походять з певної країни, сукупна вартiсть яких не перевищує 6000 євро.

     Складання декларацiї iнвойс здiйснюється експортером шляхом штампування, машинописного чи полiграфiчного друкування на iнвойсi, повiдомленнi про доставку чи iншому комерцiйному документi декларацiї, текст якої наведено у додатку IV до цього Протоколу, з використанням однiєї з мовних версiй, викладених у цьому додатку, i згiдно з чинним законодавством країни експорту.

     Статтею 27 "Звiльнення вiд пiдтвердження походження" Протоколу 1 встановлено, що товари, якi надсилаються малими пакунками вiд одних приватних осiб до iнших або становлять частину особистого багажу подорожуючих, мають бути визнанi такими, що походять з певної країни, не потребуючи подання пiдтвердження походження за умови, що цi товари не iмпортованi з метою торгiвлi й були задекларованi як такi, що вiдповiдають вимогам цього Протоколу, i щодо правдивостi цiєї декларацiї немає жодних сумнiвiв. У випадку надсилання товарiв поштою така декларацiя може бути зроблена на митнiй декларацiї СN22/CN23 або на аркушi паперу, доданого до цього документа.

     Нерегулярне ввезення товарiв, призначених лише для особистого використання одержувачiв або подорожуючих чи їхнiх сiмей, не визнається iмпортом з метою торгiвлi, якщо з природи й кiлькостi товарiв очевидно, ЩО їхнє комерцiйне використання не планується.

     Сукупна вартiсть цих товарiв не повинна перевищувати 500 євро у випадку малих пакункiв i 1200 євро у випадку товарiв, що входять до складу особистого багажу подорожуючих.

     Статтею 31 "Суми в євро" Протоколу 1 встановлено механiзм застосування положень статтi 22(1)(b) i статтi 27(3) цього Протоколу у випадках, коли iнвойс на товари надано у нацiональних валютах країн-членiв Європейського Союзу:

     1. Для застосування положень статтi 22(1)(b) i статтi 27(3) цього Протоколу у випадках, коли iнвойс на товари надано у iншiй валютi нiж євро, кожна з зацiкавлених країн повинна щорiчно встановлювати суми в нацiональних валютах країн-членiв Європейського Союзу та України, еквiвалентнi до наведених сум у євро.

     2. Положення статтi 22(1)(b) або статтi 27(3) цього Протоколу застосовуються до партiї товару з використанням валюти, яка вказана в iнвойсi на цю партiю, згiдно з сумою, встановленою вiдповiдною країною.

     3. Використовуванi суми в будь-якiй нацiональнiй валютi мають бути еквiвалентнi до вiдповiдних сум у євро станом на перший робочий день жовтня. Цi значення повиннi бути переданi Європейськiй комiсiї до 15 жовтня i стають чинними з 1 сiчня наступного року. Європейська комiсiя повинна повiдомити всi зацiкавленi країни про вiдповiднi суми.

     4. Країна може округлити суми, отриманi шляхом перерахунку суми в євро в її нацiональну валюту, до бiльшого чи меншого цiлого числа. Рiзниця мiж цим округленим значенням i результатом перерахунку не повинна перевищувати 5 вiдсоткiв. Країна може не змiнювати еквiвалент суми в євро, перерахований у її нацiональну валюту, якщо у встановлений час щорiчного узгодження, передбаченого в пунктi 3, перерахування цiєї суми без округлення призводить до збiльшення еквiваленту в нацiональнiй валютi менше нiж на 15 вiдсоткiв. Еквiвалент у нацiональнiй валютi можна не змiнювати, якщо перерахування призводить до зменшення його значення.

     5. На запит Європейського Союзу або України Пiдкомiтет з Митного Спiвробiтництва має переглядати суми в євро. Пiд час такого перегляду Пiдкомiтет з Митного Спiвробiтництва має вирiшити, чи доцiльно зберiгати незмiнним вплив розглядуваних обмежень. З огляду на це вiн може ухвалиш рiшення змiнити суми в євро.

     ДФС листом вiд 17.01.2017 N 1015/7/99-99-19-03-02-17 на адресу митниць надiслано iнформацiю, отриману вiд Європейського Союзу, про суми в нацiональнiй валютi країн ЄС, еквiвалентнi сумам в євро, якi застосовуються у 2017 роцi.

     Листом вiд 28.12.2015 N 4221-06/43739-03 Мiнiстерство економiчного розвитку i торгiвлi України поiнформувало ДФС, що для розрахунку лiмiтiв вартостi, виражених в нацiональнiй валютi України, необхiдно керуватися iнформацiєю, розмiщеною на офiцiйному iнтернет-представництвi Нацiонального банку України (http://www.bank.gov.ua) у роздiлi "Офiцiйний курс гривнi до iноземних валют" на будь-яку дату, починаючи з 01.01.1996.

     У випадку подання декларацiї iнвойс, в якiй сукупна вартiсть партiї товарiв зазначена у валютi, вiдмiннiй вiд євро або нацiональних валют країн-членiв Європейського Союзу, для розрахунку сум, виражених у євро, використовується офiцiйний курс нацiональної валюти України до iноземної валюти, встановлений Нацiональним банком, що дiє на день подання органу доходiв i зборiв митної декларацiї для митного оформлення iз застосуванням до товарiв походженням з країн ЄС тарифної преференцiї зi сплати ввiзного мита, встановленої Угодою.

     При цьому з урахуванням пункту 3 статтi 31 Протоколу 1 до уваги береться офiцiйний курс нацiональної валюти України до євро станом на перший робочий день жовтня 2016 року.

     Iнформацiя про суми в нацiональнiй валютi України, еквiвалентнi сумам в євро, якi застосовуються у 2017 роцi, у табличному виглядi додається.

     Додаток: на 1 арк. у 1 прим.

В.о. Голови М. В. Продан

 

Додаток
до листа ДФС N

Лiмiти вартостi, вираженi в нацiональнiй валютi України, якi застосовуються у 2017 роцi

Країна Нацiональна валюта Декларацiя iнвойс (6000 євро) Особистий багаж подорожуючих (1200 євро) Малi пакунки (500 євро)
Україна Гривня 173 688, 996 грн. 34 737,79 грн. 14 474,083 грн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.