МIЖВIДОМЧА КОМIСIЯ З МIЖНАРОДНОЇ ТОРГIВЛI

ПОВIДОМЛЕННЯ

Про порушення та проведення спецiального розслiдування щодо iмпорту в Україну кислоти сiрчаної та олеуму незалежно вiд країни походження та експорту

     Вiдповiдно до Закону України "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну" (далi - Закон) Мiжвiдомча комiсiя з мiжнародної торгiвлi (далi - Комiсiя) розглянула заяву про порушення та проведення спецiального розслiдування з метою застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну кислоти сiрчаної та олеуму незалежно вiд країни походження (далi - Заява), що надiйшла вiд Державного пiдприємства "Схiдний гiрничо-збагачувальний комбiнат", Публiчного акцiонерного товариства "Сумихiмпром", Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Науково-виробниче пiдприємство "Зоря" та Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Перше хiмiчне об'єднання" (далi - Заявник), та iнформацiю Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України (далi - Мiнекономрозвитку).

     За результатами розгляду Комiсiя встановила:

     у Заявi наведено достатньо iнформацiї, на пiдставi якої можна вважати, що її подано належним нацiональним товаровиробником;

     наданi матерiали мiстять достатньо доказiв, вiдповiдно до яких можна зробити висновок, що протягом 2014 - 2016 рокiв iмпорт в Україну кислоти сiрчаної та олеуму незалежно вiд країни походження та експорту здiйснювався у таких розмiрах i на таких умовах, що могло мати мiсце заподiяння значної шкоди нацiональному товаровиробнику.

     Комiсiя дiйшла такого висновку на пiдставi нижчезазначеного.

     Заява мiстить данi щодо обсягiв iмпорту в Україну товару, який є об'єктом розгляду, в абсолютних показниках, а також вiдносно обсягiв виробництва та споживання, а саме:

     в абсолютних показниках:

     - iмпорт товару в Україну у 2015 i 2016 роках, порiвняно з 2014 роком, зрiс на 87% та 225% вiдповiдно;

     у вiдносних показниках:

     частка iмпорту у споживаннi у 2015 i 2016 роках, порiвняно з 2014 роком, зросла на 80% та 200% вiдповiдно;

     частка iмпорту у виробництвi у 2015 i 2016 роках, порiвняно з 2014 роком, зросла на 100% та 260% вiдповiдно.

     Аналiз цiнової динамiки свiдчить, що протягом дослiджуваного перiоду цiни iмпорту були нижчi за цiни Заявника (крiм 2016 року) та собiвартiсть його виробництва.

     За таких умов стан Заявника погiршився, що позначилося на його соцiально-економiчних показниках у 2015 i 2016 роках, порiвняно з 2014 роком, а саме:

     обсяги продажу на внутрiшньому ринку України зменшилися на 5% та 8% вiдповiдно;

     обсяги виробництва зменшилися на 5% та 6% вiдповiдно;

     завантаження виробничих потужностей скоротилося на 5% та 7% вiдповiдно;

     продуктивнiсть працi зменшилася на 0,21% та 1,3% вiдповiдно;

     зайнятiсть знизилася на 6% та 8% вiдповiдно;

     реалiзацiя товару на внутрiшньому ринку протягом перiоду дослiдження була збитковою.

     Ураховуючи вищезазначене та вiдповiдно до статтi 9 Закону, Комiсiя прийняла рiшення вiд 31.07.2017 N СП-377/2017/4411-05 "Про порушення та проведення спецiального розслiдування щодо iмпорту в Україну кислоти сiрчаної та олеуму незалежно вiд країни походження та експорту" (далi - розслiдування).

     Об'єктом розслiдування є товар, що має такий опис: кислота сiрчана та олеум, що iмпортуються в Україну та можуть класифiкуватися згiдно з УКТЗЕД за кодом 2807 00 00 00.

     Проведення розслiдування доручено Мiнекономрозвитку.

     У разi якщо розслiдування стосується iнтересiв фiзичних або юридичних осiб, такi особи мають право надсилати до Мiнекономрозвитку iнформацiю, що може бути корисною для цiлей проведення розслiдування.

     Iнформацiя, що подається Мiнекономрозвитку, повинна базуватися на фактах, а не на голослiвних твердженнях чи припущеннях. Разом з тим iнформацiя враховується Мiнекономрозвитку в разi подання її державною мовою України та в строки, установленi Законом, Комiсiєю чи Мiнекономрозвитку.

     Протягом 30 днiв з дати опублiкування цього повiдомлення Мiнекономрозвитку здiйснює реєстрацiю заiнтересованих сторiн розслiдування та розглядає вимоги щодо проведення слухань. У запитi про реєстрацiю заiнтересованої сторони розслiдування необхiдно вказати: назву, юридичну адресу, номер факсу i телефону, адресу електронної пошти органiзацiї, прiзвище, iм'я та по батьковi контактної особи, вид дiяльностi (виробник, iмпортер, експортер тощо).

     Протягом 45 днiв з дати опублiкування цього повiдомлення Мiнекономрозвитку розглядає письмово викладенi коментарi та iнформацiю стосовно порушення розслiдування. Iнформацiя повинна надаватися українською мовою або мовою оригiналу та супроводжуватися українським перекладом. У разi якщо iнформацiя носить конфiденцiйний характер, необхiдно пiдготувати та надiслати до Мiнекономрозвитку конфiденцiйну та неконфiденцiйну версiї.

     Рiшення Комiсiї вiд 31.07.2017 N СП-377/2017/4411-05 набирає чинностi з дня опублiкування цього повiдомлення.

     Контактна iнформацiя
     Контактний телефон: 596-68-04.
     Е-mail: tradedefence@me.gov.ua.

     Адреса Мiнекономрозвитку: 01008, м. Київ-8, вул. М. Грушевського, 12/2.

     Контакти вхiдної кореспонденцiї:
     тел. 253-93-94, 253-74-69, 253-63-71,
     факс: 226-31-81, e-mail: meconomy@me.gov.ua.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.