ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.08.2017 N 21336/7/99-99-19-04-17

 

Митницi ДФС


Про здiйснення громадянами преференцiйної торгiвлi товарами, походженням з Канади

     У зв'язку iз запитами суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, Державною фiскальною службою України разом з Мiнiстерством економiчного розвитку i торгiвлi України (лист вiд 24.07.2017 N 4222-05/25260-03) опрацьовано питання щодо застосування преференцiйних та знижених ставок ввiзного мита до товарiв, походженням з Канади, при їх ввезеннi на митну територiю України громадянами в рамках Угоди про вiльну торгiвлю мiж Україною та Канадою вiд 11 липня 2016 року, ратифiкованої Законом України вiд 14 березня 2017 року N 1917-VIII "Про ратифiкацiю Угоди про вiльну торгiвлю мiж Україною та Канадою" (далi - Угода).

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до пункту 1 статтi 1.6 "Визначення термiнiв загального застосування" Частини В "Загальнi визначення" Глави 1 "Загальнi положення та визначення" Угоди для цiлей цiєї Угоди, якщо не передбачено iнше:

     "громадянин" означає фiзичну особу, яка є громадянином Сторони вiдповiдно до її законодавства;

     "пiдданий" означає фiзичну особу, яка є громадянином вiдповiдної Сторони або має право на постiйне проживання у нiй;

     "особа" означає фiзичну особу або пiдприємство;

     "особа Сторони" означає пiдданого або пiдприємство вiдповiдної Сторони;

     "пiдприємство" означає юридичну особу, що створена або органiзована вiдповiдно до чинного законодавства, прибуткову або неприбуткову, будь-якої форми власностi, приватну або державну, у тому числi корпорацiю, траст, партнерство, одноосiбне пiдприємство, спiльне пiдприємство або iнше об'єднання;

     "що походить з вiдповiдної/iншої Сторони" означає такий, що вiдповiдає вимогам щодо походження, визначеним у Главi 3 "Правила та процедури визначення походження".

     Статтею 3.1 "Визначення" Частини А "Загальнi положення" Глави 3 "Правила та процедури визначення походження" Угоди для цiлей цiєї статтi визначено:

     "експортер" означає експортера, розташованого на територiї Сторони;

     "iмпортер" означає iмпортера, розташованого на територiї Сторони.

     Статтею 3 Закону України вiд 16 квiтня 1991 року N 959-ХII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" (зi змiнами) до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi в Українi вiднесено фiзичнi особи - громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства, якi мають цивiльну правоздатнiсть i дiєздатнiсть згiдно з законами України i постiйно проживають на територiї України.

     Враховуючи викладене, Угода не мiстить обмежень щодо можливостi здiйснення громадянами преференцiйної торгiвлi товарами, походженням з Канади.

     Необхiдною умовою для застосування преференцiйних та знижених ставок ввiзного мита, наведених у Додатку 2-В ("Скасування тарифiв") до Угоди, є пiдтвердження походження товарiв з Канади.

     Згiдно зi статтею 3.15 Частини С "Процедури визначення походження" Глави 3 Угоди "товари, що походять з України, при ввезеннi в Канаду та товари, що походять з Канади, при ввезеннi в Україну користуються перевагами преференцiйного тарифного режиму в рамках цiєї Угоди на пiдставi декларацiї ("декларацiя про походження").

     Декларацiя про походження зазначається на iнвойсi або iншому комерцiйному документi, що мiстить опис товару, який походить з вiдповiдної Сторони, з достатньою для його iдентифiкацiї деталiзацiєю.

     Угодою встановлено три мовнi версiї (українська, англiйська, французька) тексту декларацiї про походження, наведенi у Додатку 3-В до Угоди.

     Кожна Сторона вимагає, щоб декларацiя про походження була оформлена та пiдписана експортером, якщо Сторонами не передбачено iнакше (пункт 3 статтi 3.16 Частини С "Процедури визначення походження" Угоди).

     Декларацiя про походження є дiйсною упродовж 12 мiсяцiв з дати її заповнення експортером або упродовж довшого термiну, встановленого Стороною-iмпортером. Звернення до митних органiв Сторони-iмпортера за наданням преференцiйного тарифного режиму приймаються упродовж термiну дiї декларацiї про походження (стаття 3.17 "Термiн дiї декларацiї про походження" Частини С "Процедури визначення походження" Угоди).

     Згiдно з пунктом 2 статтi 3.16 "Зобов'язання стосовно експорту" Частини С "Процедури визначення походження" Угоди кожна Сторона повинна забезпечити, щоб декларацiя про походження, зазначена у статтi 3.15.1, була заповнена експортером на територiї Сторони, з якої походить товар, для отримання преференцiйного тарифного режиму для цього товару на територiї iншої Сторони.

     Пунктом 1 статтi 3.18 "Зобов'язання щодо iмпорту" Частини С "Процедури визначення походження" Угоди Кожна Сторона повинна забезпечити, щоб для звернення за наданням преференцiйного тарифного режиму iмпортер:

     (a) надав митному органу Сторони-iмпортера декларацiю про походження вiдповiдно до вимог та процедур, застосовуваних Стороною- iмпортером;

     (b) якщо цього вимагає митний орган Сторони-iмпортера, надав переклад декларацiї про походження; та

     (c) якщо цього вимагає митний орган Сторони-iмпортера, надав на додаток або як частину декларацiї свiдчення про вiдповiднiсть товару умовам, необхiдним для застосування цiєї Угоди.

В.о. Голови М. В. Продан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.