ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.08.2017 N 21337/7/99-99-19-04-01-17

 

Митницi ДФС


Про застосування статтi 24 Протоколу 1

     На доповнення до листiв Державної фiскальної служби України вiд 15.02.2016 N 5108/7/99-99-25-02-03-17 та вiд 03.03.2017 N 5466/7/99-99-19-03-17 щодо застосування статтi 24 Протоколу 1 до Угоди про асоцiацiю мiж Україною та Європейським Союзом вiд 27 червня 2014 року (далi - Угода) в частинi строку дiї документiв про походження товарiв повiдомляємо таке.

     Вiдповiдно до статтi 24 Протоколу 1 "Щодо визначення концепцiї "Товарiв, що походять з певної країни" i методiв адмiнiстративного спiвробiтництва" (далi - Протокол 1) строк дiї сертифiката з перевезення товару EUR.1 та декларацiї iнвойс складає чотири мiсяцi з дати їх видачi у країнi експорту, при цьому в межах зазначеного перiоду вони мають бути наданi митним органам країни iмпорту.

     Пiдтвердження походження, що подаються до митних органiв країни iмпорту пiзнiше кiнцевої дати подання, вказаної в пунктi 1 цiєї статтi, можуть бути прийнятi з метою застосування преференцiйного режиму якщо:

     вони не були поданi до встановленої кiнцевої дати через винятковi обставини;

     iмпортованi товари були представленi ранiше цiєї кiнцевої дати. Вiдповiдно до частини першої статтi 318 Митного кодексу України (далi - Кодекс) митному контролю пiдлягають усi товари, транспортнi засоби комерцiйного призначення, якi перемiщуються через митний кордон України.

     Перебування товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення пiд митним контролем у разi ввезення на митну територiю України:

     розпочинається з моменту перетинання ними митного кордону України; закiнчується пiсля закiнчення митного оформлення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що перемiщуються через митний кордон України, за винятком митних режимiв, якi передбачають перебування пiд митним контролем протягом усього часу дiї митного режиму (стаття 321 Кодексу).

     Вiдповiдно до частин першої, четвертої статтi 201 Кодексу товари з моменту пред'явлення їх митному органу до помiщення їх у вiдповiдний митний режим можуть перебувати на тимчасовому зберiганнi пiд митним контролем. Тимчасове зберiгання товарiв пiд митним контролем здiйснюється на складах тимчасового зберiгання (далi - СТЗ). На тимчасове зберiгання пiд митним контролем iз застосуванням положень глави 29 Кодексу товари також можуть розмiшуватися на митних складах або на складах митних органiв.

     Частиною другою статтi 210 Кодексу визначено, що товари, вивантаженi з судна в зону митного контролю на територiї морського, рiчкового порту, для митних цiлей вважаються такими, що перебувають на складi тимчасового зберiгання.

     Порядок розмiщення та зберiгання товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення на СТЗ (СГД) затверджено наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 28.05.2012 N 613 "Про затвердження Положення про склади тимчасового зберiгання", який зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 01 серпня 2012 року за N 1307/21619) (далi - Положення N 613).

     Згiдно з пунктами 7.1 та 7.4 роздiлу VII Положення N 613 прийняте посадовою особою митного органу рiшення про розмiщення товарiв на СТЗ засвiдчується вiдбитком штампа "Пiд митним контролем" посадової особи митного органу на:

     єдиному унiфiкованому документi на розмiщення та тимчасове зберiгання товарiв - у разi розмiщення товарiв на СТЗ, що розташованi на митнiй територiї України, крiм розташованих на територiях портiв та аеропортiв;

     товаротранспортних документах (коносаментi (Bill of Lading), авiацiйнiй вантажнiй накладнiй (Air Waybill), мiжнароднiй автомобiльнiй накладнiй (CMR), залiзничнiй накладнiй (СМГС i ЦIМ)) - у разi розмiщення товарiв на СТЗ, розташованих на територiях портiв та аеропортiв.

     Враховуючи зазначене, до товарiв може бути застосовано преференцiйний режим чи вiдновлено режим вiльної торгiвлi в рамках Угоди вiдповiдно до вимог статтi 24 Протоколу 1 шляхом подання органу доходiв i зборiв (митницi) ДФС оригiналу сертифiката з перевезення товару EUR.1 або декларацiї iнвойс, якi були дiйснi на момент їх:

     митного оформлення в митний режим iмпорту, але не застосованi; або помiщення у iнший митний режим, який передбачає їх перебування пiд митним контролем; або

     тимчасового зберiгання пiд митним контролем до помiщення у митний режим.

В.о. Голови М. В. Продан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.