ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 3 жовтня 2017 року N 98


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 6, 7, 15, 44, 55, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України" та керуючись статтями 48, 66, 67 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою недопущення здiйснення банками ризикової дiяльностi, що загрожує iнтересам вкладникiв чи iнших кредиторiв банку, та пiдвищення ефективностi управлiння ризиками Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Iнструкцiї про порядок формування уповноваженими банками iнформацiйного файла, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07 квiтня 2016 року N 247 [у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 лютого 2017 року N 15 (зi змiнами)], такi змiни:

     1) пункти 10 - 12 викласти в такiй редакцiї:

     "10. За операцiями клiєнтiв з купiвлi iноземної валюти iнформацiя до iнформацiйного файла включається окремими рядками незалежно вiд суми операцiї.

     11. За операцiями клiєнтiв з перерахування iноземної валюти, якi здiйснювалися виключно за рахунок куплених коштiв, iнформацiя до iнформацiйного файла не включається.

     За операцiями клiєнтiв з перерахування iноземної валюти, якi здiйснювалися повнiстю або частково за рахунок власних (некуплених) коштiв та пов'язанi з:

     1) виконанням авансових платежiв за iмпорт товару, поверненням за кордон iноземному iнвестору дивiдендiв та коштiв, отриманих вiд продажу цiнних паперiв (крiм продажу державних облiгацiй України на фондових бiржах та поза їх межами, а також продажу боргових/лiстингових цiнних паперiв на фондових бiржах), корпоративних прав, коштiв, отриманих унаслiдок зменшення статутних капiталiв юридичних осiб, виходу з господарських товариств iноземних iнвесторiв, iнформацiя до iнформацiйного файла включається окремими рядками незалежно вiд суми;

     2) виконанням iнших зобов'язань:

     на суми, якi меншi, нiж 50000 доларiв США (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на дату здiйснення операцiї), iнформацiя до iнформацiйного файла не включається;

     на суми, якi дорiвнюють або бiльшi, нiж 50000 доларiв США (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на дату здiйснення операцiї), iнформацiя до iнформацiйного файла включається окремими рядками.

     12. За операцiями клiєнтiв з перерахування коштiв у гривнях на користь нерезидентiв через кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв у гривнях, вiдкритi в уповноважених банках / перерахування коштiв, що здiйснюється на користь нерезидентiв через фiлiї уповноважених банкiв, вiдкритi на територiї iнших держав, iнформацiя до iнформацiйного файла включається окремими рядками незалежно вiд суми операцiї.";

     2) пункти 13 - 20 виключити;

     3) пункт 21 викласти в такiй редакцiї:

     "21. За операцiями клiєнтiв з купiвлi/перерахування iноземної валюти з метою повернення за кордон iноземному iнвестору дивiдендiв уповноваженi банки подають копiю рiшення емiтента про виплату дивiдендiв [обов'язково має мiстити суму дивiдендiв та рiк (роки), за який(i) вони виплачуються] у сканованому виглядi (усi сторiнки документа скануються в чорно-бiлому форматi) засобами електронної пошти Нацiонального банку пiсля 20.00 дня здiйснення операцiї, але не пiзнiше 08.30 дня, наступного за днем подання iнформацiйного файла на адресу 28WCON2C@U0H0.";

     4) пункт 22 виключити.

     2. Унести до Положення про порядок здiйснення банками аналiзу та перевiрки документiв (iнформацiї) про фiнансовi операцiї та їх учасникiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15 серпня 2016 року N 369 (зi змiнами), такi змiни:

     1) пункт 14 викласти в такiй редакцiї:

     "14. Якщо пiсля подання документiв стосовно намiру здiйснення фiнансової операцiї та її учасникiв до Нацiонального банку вiдповiдно до вимог Положення N 270 до закiнчення проведення Нацiональним банком реєстрацiйних дiй за договором банком отримано iнформацiю, додатковi договори/угоди, документи, якi стосуються реалiзацiї вiдповiдних договорiв (контрактiв)/зобов'язань, iншi документи, яка/якi може/можуть свiдчити про наявнiсть ознак(и) здiйснення банком ризикової дiяльностi; наявнiсть пiдозри; наявнiсть пiдстав уважати, що характер або наслiдки фiнансових операцiй можуть нести реальну або потенцiйну небезпеку iнтересам вкладникiв чи iнших кредиторiв банку, то банк зобов'язаний у найкоротший термiн протягом робочого дня з моменту отримання такої iнформацiї/документiв повiдомити Нацiональний банк про таку iнформацiю, надати пiдтверднi документи щодо такої iнформацiї та документи/iнформацiю стосовно вжитих заходiв щодо здiйсненого аналiзу таких документiв.";

     2) пункт 15 виключити.

     3. Департаменту фiнансового монiторингу (Береза I. В.) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Рожкову К. В.

     5. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

В. о. Голови Я. В. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.