ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вдосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авiацiйних правил України

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1. У статтi 11 Повiтряного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., N 48 - 49, ст. 536):

     1) частину третю викласти в такiй редакцiї:

     "3. Авiацiйнi правила України розробляються вiдповiдно до стандартiв i рекомендованої практики Мiжнародної органiзацiї цивiльної авiацiї, нормативних актiв Мiжнародної асоцiацiї повiтряного транспорту, Європейської асоцiацiї з безпеки аеронавiгацiї (Євроконтролю), Європейського агентства з безпеки польотiв, iнших мiжнародних авiацiйних органiзацiй та з урахуванням законодавства Європейського Союзу в галузi цивiльної авiацiї.

     Авiацiйнi правила України, розробленi вiдповiдно до нормативних актiв Європейського агентства з безпеки польотiв, якi визначають стандарти та вимоги для сертифiкацiї, нагляду та експлуатацiї повiтряних суден, є нормативно-технiчними документами та можуть прийматися мовою оригiналу.

     Вимоги до повiтряних перевiзникiв з обслуговування та перевезення пасажирiв, багажу, вантажу i пошти; встановлення критерiїв вiднесення до класу обслуговування (економ-клас, бiзнес-клас, премiум-клас); виплати компенсацiї та надання допомоги пасажирам у разi вiдмови вiд прийняття на борт або скасування польоту чи затримки вильоту, зниження класу обслуговування пасажирiв, повернення плати за ненадану послугу з повiтряного перевезення, розмiр та спосiб виплати компенсацiї i обслуговування пасажирiв, яким вiдмовлено у прийняттi на борт, встановлюються однаковими як для внутрiшнiх, так i мiжнародних рейсiв";

     2) частину четверту пiсля слова "(Євроконтролю)" доповнити словами "Європейського агентства з безпеки польотiв".

     2. Частину другу статтi 3 Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., N 9, ст. 79; 2012 р., N 37, ст. 445; 2013 р., N 33, ст. 439; 2014 р., N 33, ст. 1162; 2016 р., N 51, ст. 833; 2019 р., N 44, ст. 277, N 48, ст. 325; 2020 р., N 18, ст. 123) пiсля абзацу п'ятнадцятого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "авiацiйних правил України, розроблених вiдповiдно до нормативних актiв Європейського агентства з безпеки польотiв, якi визначають стандарти та вимоги для сертифiкацiї, нагляду та експлуатацiї повiтряних суден та є нормативно-технiчними документами".

     У зв'язку з цим абзац шiстнадцятий вважати абзацом сiмнадцятим.

     3. Частину другу статтi 2 Закону України "Про стандартизацiю" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2014 р., N 31, ст. 1058; 2019 р., N 29, ст. 117) пiсля слiв "будiвельнi норми" доповнити словами "авiацiйнi правила України, розробленi вiдповiдно до нормативних актiв Європейського агентства з безпеки польотiв, якi визначають стандарти та вимоги для сертифiкацiї, нагляду та експлуатацiї повiтряних суден та є нормативно-технiчними документами".

     4. У статтi 2 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2015 р., N 14, ст. 96; 2019 р., N 28, ст. 116):

     1) частину другу пiсля абзацу другого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "об'єктiв авiацiйної дiяльностi".

     У зв'язку з цим абзаци третiй i четвертий вважати вiдповiдно абзацами четвертим i п'ятим;

     2) частину третю викласти в такiй редакцiї:

     "3. Дiя цього Закону не поширюється на санiтарнi та фiтосанiтарнi заходи, суб'єктiв авiацiйної дiяльностi";

     3) абзац четвертий частини четвертої виключити.

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом трьох мiсяцiв з дня набрання чинностi цим Законом:

     1) привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     2) забезпечити приведення мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     3) у 2022 роцi поiнформувати Верховну Раду України про стан виконання цього Закону.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
27 сiчня 2022 року
N 2026-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.