ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
22.05.2003р. | N 11/6-13-7880-ЕП |
---|
Начальнику Схiдної регiональної митницi Педешку А.I. |
У Державнiй митнiй службi України
розглянуто лист Схiдної регiональної митницi вiд
14.04.03 N 34/3872 та пакет документацiї щодо митного
оформлення експортної поставки до Молдови
пiдприємством ТОВ "Продпродукт" товару,
виробленого за ТУ У 15.9-31797176-001-2002 та заявленого як
"Есенцiя харчова "Апельсинова" товарної
позицiї 3302 згiдно з УКТЗЕД.
Повiдомляємо, що згiдно з поясненнями до товарної позицiї 3302 Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв редакцiї 1996 року, на якiй базується УКТЗЕД, до неї вiдносяться, зокрема, розчини у спиртi (наприклад, етиловому, iзопропиловому) однiєї або бiльше духм'яних речовин за умови, що цi розчини використовуються у якостi сировини для виробництва парфумiв, продуктiв харчування, напоїв або iншої промислової продукцiї. При цьому не обумовлена кiлькiсть складникiв, а визначенi лише галузi застосування.
Вiдповiдно до ОСТ 18-103-84 "Эссенции ароматические пищевые. Технические условия." (термiн дiї - до 01.01.2005 згiдно з наказом Мiнагрополiтики України вiд 20.06.02 N 168) есенцiя апельсинова для кондитерських виробiв має вiдповiдати наступним показникам:
- колiр - вiд жовтого до темно жовтого;
- показник заломлення при 20°С - 1,403 - 1,407;
- густина при 20°С, г/см3 - 0,811 - 0,822;
- масова частка етилового спирту у спиртi розчиннику - 92-95%.
Що стосується показникiв для есенцiї апельсинової для виготовлення безалкогольних напоїв, то згiдно з зазначеним ОСТ вони мають бути в межах наступного:
- колiр - вiдсутнiй або свiтло жовтий;
- показник заломлення при 20°С - 1,362 - 1,365;
- густина при 20°С, г/см3 - 0,888 - 0,898;
- масова частка етилового спирту у спиртi розчиннику - 55-59%.
Згiдно з ТУ У 15.9-31797176-001-2002 "Есенцiї харчовi ароматичнi. Технiчнi умови" показники апельсинової есенцiї є наступними:
- колiр - вiд свiтло жовтого до свiтло-червоного;
- показник заломлення при 20°С - 1,358 - 1,368;
- густина при 20°С, г/см3 - 0,858 - 0,866;
- масова частка етилового спирту, % - 75-78.
Вiдповiдно до експертного висновку Центральної митної лабораторiї вiд 18.04.03 N 4-109 проба у виглядi легко рухомої рiдини свiтло-червоного кольору з характерним для апельсину запахом, вiдповiдає водно-спиртовому розчину мiцнiстю 63,5% масових вiдсотки, з добавленням харчових барвникiв та ароматизатора, сухий залишок складає 0,2%.
Згiдно з зазначеним висновком ЦМЛ за показниками "зовнiшнiй вигляд", "масова частка етилового спирту" надана проба не вiдповiдає ТУ У 15.9-31797176-001-2002.
Вiдповiдно до сповiщення N 001-2003 (Харкiвський державний центр стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї, реєстрацiя за N 100/007872/01 вiд 07.05.03) щодо змiн вищезазначених ТУ У за показником "зовнiшнiй вигляд" допускається легка опалесценцiя та випадання осаду при зберiганнi.
З урахуванням зазначених змiн до ТУ У 15.9-31797176-001-2002 "Есенцiї харчовi ароматичнi. Технiчнi умови" вищезазначенi показники цього продукту мають бути наступними:
- показник заломлення при 20°С - 1,358 - 1,368;
- густина при 20°С, г/см3 - 0,858 - 0,866;
- мiцнiсть, % об. - 77 ± 0,5 %.
З огляду на вищевикладене, за результатами проведених дослiджень розгляд представленого товару щодо вiдповiдностi вимогам технiчних умов з урахуванням критерiїв аналогiчних товарiв, викладених у галузевому стандартi ОСТ 18-103-84 "Эссенции ароматические пищевые. Технические условия", має здiйснюватися з урахуванням зазначених змiн.
Додатково звертаємо увагу, що при експортi з України будь-яких продуктiв - рiдин або гелiв iз значним вмiстом етилового спирту, враховуючи їхню специфiку повиннi застосовуватися заходи контролю доставки аналогiчнi, як при експортi етилового спирту.
Заступник Голови Служби | Ю.М.Дьомiн |