ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 29.06.2001 р. N 273/4/16-1110


     ДПА України розглянула лист щодо врегулювання питання документообороту при здiйсненнi операцiй з зовнiшньоекономiчної дiяльностi в частинi пiдтвердження права пiдприємства на отримання експортного вiдшкодування ПДВ i в межах своїх повноважень повiдомляє.

     Пiдпунктом 6.2.1 ст. 6 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" встановлено, що за операцiями з продажу товарiв, якi були вивезенi (експортованi) платником податку за межi митної територiї України, податок обчислюється за нульовою ставкою.

     Вiдповiдно до п. 8.1 ст. 8 цього Закону платник податку, який здiйснює вищезазначенi операцiї i подає розрахунок експортного вiдшкодування за наслiдками податкового мiсяця, має право на отримання такого вiдшкодування протягом 30 календарних днiв з дня подання такого розрахунку.

     Такий розрахунок подається разом iз такими документами:

     а) митною декларацiєю, яка пiдтверджує факт вивезення (експортування) товарiв за межi митної територiї України, вiдповiдно до митного законодавства, або актом (iншим документом), який засвiдчує передання права власностi на роботи (послуги), призначенi для їх споживання за межами митної територiї України.

     Враховуючи зазначене, а також те, що для цiлей оподаткування ПДВ у вищеназваному Законi (п. 6.1 ст. 6) визначено, що товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межi митної територiї України в разi, якщо їх вивезення (експортування) засвiдчене належно оформленою митною вантажною декларацiєю i до операцiй з продажу таких товарiв застосовується нульова ставка податку, ДПА України не може погодитися на подання митної декларацiї без вiдповiдних вiдмiток митницi про фактичне вивезення товару або її ксерокопiї.

     У той же час зазначаємо, що п. 16 постанови КМУ вiд 09.06.97 р. N 574 "Про затвердження Положення про вантажну митну декларацiю" передбачено розподiл вантажних митних декларацiй, iз яких з 1 по 4 (включно) екземпляри - це примiрники митної служби, а п'ятий основний аркуш передається декларанту. Цим пунктом також встановлено, що на прохання декларанта передбачається оформлення шостого аркуша вантажної митної декларацiї. Такий шостий екземпляр вантажної митної декларацiї i може служити додатком до декларацiї з ПДВ.

     Пiдсумовуючи наведене, а також з метою врегулювання проблем, що виникають пiд час оформлення вiдповiдного екземпляра ВМД для цiлей отримання експортного вiдшкодування ПДВ, ДПА України пiдтримує пропозицiю щодо внесення змiн до п. 16 постанови КМУ вiд 09.06.97 р. N 574.

Голова М. Азаров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.