МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

вiд 20.08.2001 N 542

 

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 вересня 2001 р. за N 794/5985
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства транспорту України
20.08.2001 N 542

Правила
переадресування вантажiв
(статтi 44, 45 Статуту)

     1. Змiна станцiї призначення або разом з нею i одержувача вантажу (переадресування) здiйснюється у порядку, передбаченому статтею 44 Статуту залiзниць України.

     Переадресування здiйснюється за заявою вiдправника, одержувача або експедитора (за дорученням).

     2. Заява про переадресування надається на iм'я:

     начальника Головного комерцiйного управлiння Укрзалiзницi - щодо переадресування всiх транзитних вантажiв, вантажiв, призначенням у рiчковi та морськi порти, а також за межi України (крiм призначенням у країни-учасницi СНД, Латвiйську Республiку, Литовську Республiку та Естонську Республiку);

     начальника залiзницi, начальника комерцiйної служби - щодо переадресування всiх вантажiв у межах залiзниць України, а також у країни СНД, Латвiйську Республiку, Литовську Республiку та Естонську Республiку через сухопутнi прикордоннi переходи;

     начальника Дирекцiї залiзничних перевезень - щодо переадресування всiх вантажiв у межах, установлених начальником залiзницi;

     начальника станцiї - щодо переадресування домашнiх речей, якi перевозяться у вагонах i контейнерах у мiсцевому та прямому сполученнях;

     начальникiв Одеської, Приднiпровської та Донецької залiзниць (або осiб, уповноважених ними) - щодо переадресування вантажiв iз станцiй своїх залiзниць на припортовi станцiї своїх залiзниць.

     Заява може надаватися через начальника станцiї вiдправлення або станцiї, на якiй буде переадресовуватися вантаж. У цьому разi начальник станцiї звертається за дозволом на переадресування до вiдповiдного пiдроздiлу залiзницi.

     3. У заявi вказуються такi данi: найменування вантажу, номери вагона або контейнера i накладної, найменування вiдправника, станцiя i залiзниця вiдправлення, станцiя i залiзниця попереднього призначення, найменування першого одержувача, станцiя i залiзниця нового призначення, найменування нового одержувача, органiзацiя або посадова особа, якiй довiряється здiйснити оформлення перевiзних документiв на вантаж, що переадресовується.

     4. До заяви про переадресування вантажу на адресу одержувача, який не належить до структури пiдприємства, органiзацiї, що звернулася з заявою, додається письмова згода нового одержувача на приймання вантажу.

     У разi переадресування вантажiв на адресу господарських товариств, приватних фiрм та осiб разом з заявою необхiдно додавати пiдтвердження (телеграму або лист) начальника станцiї призначення про можливiсть нового одержувача прийняти вантаж.

     5. Дозвiл на переадресування вантажу у виглядi наказу надається начальниковi станцiї, яка оформляє переадресування.

     Вiдмова у переадресуваннi надається письмово i має бути обгрунтована.

     6. Переадресування вантажу здiйснюється за первинними документами (iз внесенням вiдповiдних змiн) i з оформленням перевезення новими перевiзними документами, що обумовлюється в наказi на переадресування.

     У разi оформлення нових перевiзних документiв на переадресований вантаж, що перевозиться за пломбами або запiрно-пломбувальними пристроями (ЗПП), у цих документах пiд найменуванням вантажу зазначається "За масою, кiлькiстю i пломбами (ЗПП) первинного вiдправника".

     Порядок внесення iнших вiдмiток у перевiзнi документи при оформленнi переадресування вантажiв передбачено Правилами оформлення перевiзних документiв, затвердженими наказом Мiнiстерства транспорту України вiд 21.11.2000 N 644 та зареєстрованими у Мiнiстерствi юстицiї України 24.11.2000 за N 863/5084.

     7. Переадресування iмпортних та транзитних вантажiв здiйснюється за первинними перевiзними документами.

     8. Переадресування за межi України вантажiв, якi перевозились до станцiй призначення в межах України, здiйснюється за новоскладеними перевiзними документами та за наявностi згоди на переадресування митних органiв вiдповiдно до Порядку взаємодiї митниць i залiзниць України при перемiщеннi через митний кордон товарiв та iнших предметiв у вантажних залiзничних поїздах, затвердженого наказом Держмитслужби та Мiнтрансу України вiд 30.03.2001 N 231/174 та зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 19.04.2001 за N 360/5551.

     9. Переадресування вантажiв, що перевозяться в мiжнародних залiзничних сполученнях, здiйснюється в порядку, встановленому вiдповiдними угодами.

     10. Переадресування вантажiв у окремих контейнерах, що перевозяться повними комплектами, в окремих вагонах маршруту або групи, на якi оформлялась одна накладна, дозволяється за умови оформлення перевiзних документiв на кожну нову групу, вагон або контейнер.

     11. Переадресування вантажiв у контейнерах дозволяється на станцiях призначення або сортування контейнерiв.

     12. Переадресування швидкопсувних вантажiв дозволяється за умови, якщо вантаж може бути доставлений до пункту нового призначення в термiн, зазначений у посвiдченнi про якiсть, та дотримання iнших вимог, передбачених "Правилами перевозок скоропортящихся грузов", затверджених Мiнiстерством шляхiв сполучення СРСР 18.08.66.

     13. Оплата провiзних та iнших платежiв при переадресуваннi може здiйснюватись як на станцiї переадресування, так i на станцiї призначення, що обумовлюється в наказi на переадресування вантажу. Для переадресування з оплатою на станцiї призначення необхiдна письмова або телеграфна згода начальника станцiї нового призначення.

     Якщо пiсля переадресування вантаж стає транзитним, то провiзна плата за всю вiдстань перевезення через територiю України справляється за ставками Тарифної полiтики, яка застосовується вiдповiдно до статтi 3 Угоди про проведення узгодженої полiтики у галузi визначення транспортних тарифiв вiд 17 сiчня 1997 року, ратифiкованої Верховною Радою України (Закон "Про ратифiкацiю Угоди про проведення узгодженої полiтики у галузi визначення транспортних тарифiв" вiд 10.02.98 N 104/98-ВР.

     14. За час затримки вагонiв (контейнерiв) до оформлення вiдправником перевiзних документiв на переадресування стягується плата за користування вагонами (контейнерами) вiдповiдно до статей 44 та 119 Статуту залiзниць. Перiод затримки обчислюється з часу, коли минуло двi години пiсля повiдомлення про прибуття вантажу, до оформлення вiдправником перевiзних документiв на переадресований вантаж.

     Якщо вантаж очiкує переадресування у вагонi (контейнерi) на мiсцi загального користування впродовж термiну, що перевищує термiн безкоштовного зберiгання, встановлений статтею 46 Статуту залiзниць, то вантажовласник (експедитор) крiм плати за користування вагоном (контейнером) сплачує залiзницi плату за зберiгання вантажу, встановлену тарифом.

     Таким же чином нараховується плата за користування вагонами (контейнерами) та плата за зберiгання вантажу у разi переадресування його пiд час перевезення (на попутних, прикордонних станцiях).

     15. Якщо залiзниця не має можливостi видати вантаж, то за вказiвкою вiдправника (безпосередньо або через експедитора) вона переадресовує його на iншу станцiю призначення, iншому одержувачу або повертає його вiдправнику. Таке переадресування оформляється за первинними документами з внесенням до них усiх платежiв, пов'язаних iз затримкою вантажу (за перiод вiд прибуття до переадресування). Цi платежi i провiзна плата стягуються з одержувача або вiдправника, якщо йому повернуто вантаж.

     Переадресування згiдно з цим пунктом здiйснюється за наявнiстю гарантiї сплати всiх належних залiзницi платежiв новим одержувачем, що пiдтверджується телеграмою начальника станцiї нового призначення.

     16. Переадресування домашнiх речей здiйснюється за заявою, яка може надаватись начальнику станцiї вiдправлення або станцiї першого чи нового призначення.

     Якщо заяву про переадресування домашнiх речей подано начальнику станцiї вiдправлення або станцiї нового призначення, вони зобов'язанi протягом доби сповiстити телеграмою начальника станцiї першого призначення про переадресування домашнiх речей за новим призначенням, указавши точну адресу одержувача.

     Начальник станцiї першого призначення пiсля прибуття домашнiх речей i одержання телеграми складає новi перевiзнi документи, зазначивши у графi "Вiдправник": УДС (станцiя) за дорученням вантажовласника (прiзвище вантажовласника)". У цьому випадку данi про платежi, якi одержувач повинен був сплатити на станцiї першого призначення, вносяться в новоскладенi перевiзнi документи для стягнення їх з одержувача на станцiї нового призначення.

     17. Переадресування вантажiв, що перевозяться пiд митним контролем, здiйснюється за наявностi згоди на це митних органiв.

     18. Переадресування вантажiв, що перевозяться пiд ветеринарним контролем, та пiдкарантинних вантажiв провадиться лише за дозволом вiдповiдного органу контролю.

Начальник Департаменту транспортної полiтики С.М.Легенький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.