ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.09.2001 р. N 4/09-4514-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про позначення транзитних товарiв марками акцизного збору

     У зв'язку iз запитами iноземних та українських суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, якi є учасниками транзиту через територiю україни алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, а також на звернення незалежного фiнансового посередника ПТ "Велта П.М.С.Г. Гарант-Сервiс" вiд 27.08.2001 N 199 щодо застосування при транзитi цих товарiв такого запобiжного заходу, як охорона i супроводження силами митних органiв, роз'яснюємо.

     Згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.06.96 N 699, охорона i супроводження є обов'язковими у разi перемiщення транзитом через митну територiю України алкогольної i тютюнової продукцiї, не позначеної марками акцизного збору.

     Порядок маркування алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, прийнятий в Українi, фактично вiдповiдає правилам, прийнятим в iнших країнах (наприклад, у країнах Європейського Спiвтовариства та Схiдної Європи, у Росiйськiй Федерацiї тощо), тому пiд час визначення необхiдностi застосування охорони i супроводження слiд керуватися мiркуваннями аналогiї, враховуючи специфiку транзитних перевезень.

     Згiдно з Законом України вiд 15.09.95 N 329/95-ВР "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби":

     алкогольнi напої - це продукти, одержанi шляхом спиртового бродiння цукромiстких матерiалiв або виготовленi на основi харчових спиртiв з вмiстом спирту етилового понад 1,2 вiдсотка об'ємних одиниць, якi вiдносяться до товарних груп Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв пiд кодами 22 04, 22 05, 22 06, 22 08;

     тютюновi вироби - сигарети, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн та iншi вироби з тютюну;

     марка акцизного збору - спецiальний знак, яким маркуються алкогольнi напої та тютюновi вироби. Її наявнiсть на цих товарах пiдтверджує сплату акцизного збору, легальнiсть ввезення та реалiзацiї.

     Згiдно зi статтею 6 цього ж Закону України, ввезення алкогольних напоїв у автомобiльних та залiзничних цистернах, а також у баках, бачках та iнших ємкостях мiсткiстю бiльше 5 лiтрiв з метою реалiзацiї або обмiну на територiї України здiйснюється без обклеювання їх марками акцизного збору.

     Згiдно з Положенням про виробництво, зберiгання, продаж марок акцизного збору i маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.96 N 1284, марки акцизного збору мають бути наклеєнi виробниками алкогольних напоїв i тютюнових виробiв на кожну пляшку, пачку (упаковку), у тому числi сувенiрнi, у такий спосiб, щоб вони розривалися пiд час вiдкупорювання (розкривання) товару.

     На кожну пляшку алкогольних напоїв як серiйного виробництва, так i сувенiрних, марки акцизного збору наклеюються П-подiбним чи Г-подiбним способом через горловину пляшки.

     У разi реалiзацiї напоїв в упаковках (типу "Tetra Pak") наклеювання марок акцизного збору провадиться по осi упаковки на верхнiй площинi.

     У разi реалiзацiї алкогольних напоїв, розлитих у пляшки мiсткiстю 0,05 та 0,1 куб. дециметрiв, у сувенiрних коробках марки акцизного збору наклеюються таким чином:

     на коробку з телескопiчною кришкою - з двох паралельних сторiн з бокової або верхньої площини кришки на дно;

     на коробку з кришкою на шарнiрi (вiдкидною) - з верхньої площини кришки на бокову сторону дна або на її дно;

     на коробку типу "пенал" - з верхньої на нижню площину кришки через бокову площину дна.

     На тютюновi вироби марки акцизного збору наклеюються таким чином:

     на пачки сигарет та цигарок серiйного виробництва, сигар, сигарил, а також цигарок, упакованих в сувенiрнi коробки (незалежно вiд їх розмiру), - так, щоб вони обов'язково розривалися пiд час вiдкривання;

     на тютюновi вироби в упаковцi, що пiдлягає обгортанню целофаном, - пiд целофан.

     Таким чином, можна зробити висновок про те, що транзитнi алкогольнi напої i тютюновi вироби слiд вважати такими, що позначенi марками акцизного збору, якщо вони:

     маркованi вiдповiдно або аналогiчно до українських правил,

     за українськими правилами пiдлягають позначенню цими марками.

     У таких випадках власник транзитних товарiв або уповноважена ним особа мають право обирати як охорону i супроводження, так i надання фiнансових гарантiй митним органам.

     Якщо ж за українськими правилами алкогольнi напої i тютюновi вироби пiдлягають маркуванню, але марки акцизного збору вiдсутнi або наклеєнi принципово iншим чином, нiж це прийнято в Українi, вважаємо що цi товари не можна визнавати такими, що позначенi марками акцизного збору, у зв'язку з чим при їх транзитному перемiщеннi слiд застосовувати охорону i супроводження в обов'язковому порядку.

Заступник Голови Служби П. Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.