ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.09.2001 р. N 3/21-4613-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
Начальнику ЦМЛ


Щодо класифiкацiї за УКТЗЕД ароматизаторiв харчових

     У Державнiй митнiй службi України розглянуто питання стосовно класифiкацiї за УКТЗЕД ароматизаторiв харчових.

     Ароматизатори харчовi - це запашнi речовини (препарати та окремi натуральнi, натурально-iдентичнi, штучнi ароматичнi речовини). Вони використовуються у виробництвi харчових продуктiв та напоїв у невеликiй кiлькостi з метою надання готовим продуктам специфiчного аромату. Кiлькiсть ароматизаторiв, що додаються у продукт, визначається затвердженими рецептурами на продукти i технологiчними iнструкцiями.

     Вiдповiдно до Гармонiзованої системи опису товарiв 1996 року, у товарнiй позицiї 3302 класифiкуються сумiшi запашних речовин та сумiшi (включаючи спиртовi розчини), одержанi на основi однiєї або бiльше запашних речовин, за умови, що вони використовуються як сировина у виробництвi продуктiв харчування, парфюмерiї, тощо.

     До них належать:

     1) сумiшi ефiрних олiй;

     2) сумiшi запашних екстрактiв;

     3) сумiшi екстрагованих смол;

     4) сумiшi синтетичних ароматичних речовин;

     5) сумiшi, якi складаються з двох або бiльше запашних речовин (ефiрнi олiї, запашнi екстракти, синтетичнi ароматичнi речовини);

     6) сумiшi з однiєї або бiльше запашних речовин (ефiрних олiй, резиноїдiв, екстрагованих смол, синтетичних ароматичних речовин) у поєднаннi з розрiджувачами або носiями (наприклад, нелеткi олiї, декстрози чи крохмалi);

     7) сумiшi, у тому числi в поєднаннi з розрiджувачами або носiями або такi, що мiстять спирт, з продуктiв iнших груп та однiєї або бiльше запашних речовин (ефiрних масел, запашних екстрактiв, екстрагованих смол або синтетичних ароматичних речовин), за умови, що запашнi речовини є основним компонентом даних сумiшей.

     Визначення умови, за якої запашнi речовини є основним компонентом даних сумiшей, наведено у поясненнях до Правила 3(б) Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв: фактор, який визначає основну характеристику, може визначатися природою матерiалу чи компоненту, їх об'ємом, кiлькiстю, масою чи вартiстю чи роллю, яку грає складовий матерiал чи компонент при використаннi товару.

     З товарної позицiї 3302 виключаються складенi препарати з вмiстом або без вмiсту спирту, що використовуються у виробництвi напоїв, виготовленi на основi речовин, вiдмiнних вiд запашних речовин (товарна позицiя 2106, якщо вони не включенi в iншу товарну позицiю номенклатури).

     Отже:

     1) у товарнiй пiдкатегорiї 3302 10 10 00 класифiкуються ароматизатори, складенi спиртовi препарати (напiвфабрикати), що використовуються у виробництвi напоїв, з вмiстом спирту понад 0,5 об.% та усiх ароматичних компонентiв, що характеризують напiй;

     2) у товарних пiдкатегорiях 3302 10 21 00 i 3302 10 29 00 класифiкуються ароматизатори, складенi препарати, що використовуються у виробництвi напоїв з вмiстом спирту не бiльш як 0,5 об.% та усiх ароматичних компонентiв, що характеризують напiй;

     3) у товарнiй пiдкатегорiї 3302 10 40 00 класифiкуються ароматизатори, складенi препарати, що використовуються у виробництвi напоїв, з вмiстом або без вмiсту спирту та не мiстять всi ароматичнi компоненти, що характеризують напiй;

     4) у товарнiй пiдкатегорiї 3302 10 90 00 класифiкуються ароматизатори, з вмiстом або без вмiсту спирту, що використовуються у виробництвi харчових продуктiв (морозива, кондитерських виробiв, тощо).

     У випадку, коли харчовий ароматизатор може використовуватись i у виробництвi напоїв, i у виробництвi харчових продуктiв, вiн класифiкується за Правилом 3(в) Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв.

Заступник Голови Служби О.П.Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.