ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 22.08.2001 р. N 11468/7/16-1217-20


Про ПДВ за операцiями, що виконуються в рамках мiжнародного договору

     Державна податкова адмiнiстрацiя України <...> щодо звiльнення вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiй з продажу товарiв (робiт, послуг), якi виконуються вiдповiдно до Угоди мiж Урядом України i Урядом Сполучених Штатiв Америки про гуманiтарне та технiчно-економiчне спiвробiтництво, повiдомляє.

     Порядок звiльнення вiд податку на додану вартiсть товарiв (робiт, послуг), що закуповуються на митнiй територiї України органiзацiями, якi виконують в Українi програми та проекти мiжнародної технiчної допомоги вiдповiдно до Угоди мiж Урядом України i Урядом Сполучених Штатiв Америки про гуманiтарне та технiко-економiчне спiвробiтництво вiд 7 травня 1992 року встановлено спiльним наказом Нацiонального агентства України з питань розвитку та європейської iнтеграцiї України та Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 29.12.98 р. N 41/654, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 19.01.99 р. N 26/3319.

     Згiдно з пп. 2.1 пункту 2 цього Положення звiльнення вiд податку на додану вартiсть здiйснюється на пiдставi довiдки-пiдтвердження, яку видає Нацiональне агентство України з питань розвитку та європейської iнтеграцiї України.

     Крiм цього, зазначеним Положенням визначено, що органiзацiя-виконавець надає продавцю товарiв (робiт, послуг) (платнику податку) оригiнал довiдки-пiдтвердження. Товари (роботи, послуги) вiдвантажуються платником податку не пiдставi довiдки, при цьому оригiнал довiдки як пiдстава для звiльнення товарiв (робiт, послуг) вiд оподаткування податком на додану вартiсть залишається у платника податку. Платник податку складає в установленому порядку податкову накладну щодо вiдвантаження товарiв (робiт, послуг) з помiткою "Без ПДВ". У податковiй накладнiй вказується пiдстава для звiльнення (номер i дата довiдки, назва проекту, номер i дата вiдповiдного контракту). Платники податку проводять окремий облiк зазначених операцiй. У термiни, передбаченi чинним законодавством України, платник податку подає до державного органу за своїм мiсцезнаходженням декларацiю з урахуванням вищезазначених операцiй. До декларацiї додається копiя довiдки-пiдтвердження, виданої НАУРЄI.

     Одночасно з цим слiд зазначити, що нi положенням Угоди мiж Урядом України i Урядом Сполучених Штатiв Америки, нi Положенням про звiльнення вiд податку на додану вартiсть товарiв (робiт, послуг), що закуповуються на митнiй територiї України органiзацiями, якi виконують в Українi програми та проекти мiжнародної технiчної допомоги, нi Законом України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" можливостi вiдшкодування за рахунок коштiв бюджету сум податку на додану вартiсть, сплачених у складi вартостi придбаних товарiв (робiт, послуг), що використовуються для виконання в Українi програми згiдно з вищезазначеною Угодою, не передбачається.

Заступник Голови О. Шитря

"Податки та бухгалтерський облiк", N 83, 15 жовтня 2001 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.