ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

19.11.2001 р. N 750


Про затвердження й уведення в дiю Положення про Управлiння органiзацiї митного контролю

     У зв'язку з перерозподiлом повноважень i функцiй пiдроздiлiв Центрального апарату Держмитслужби, вiдповiдними змiнами органiзацiйно-штатної структури Управлiння органiзацiї митного контролю, та з метою забезпечення його ефективної дiяльностi наказую:

     1. Затвердити Положення про Управлiння органiзацiї митного контролю Державної митної служби України зi змiнами i доповненнями (додається).

     2. Наказ Держмитслужби вiд 28.04.2000 N 247 вважати таким, що втратив чиннiсть.

     3. Управлiнню справами (Карпенко В.П.) забезпечити тиражування й розсилку цього наказу.

     4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Перший заступник Голови Служби О.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
19.11.2001 N 750

ПОЛОЖЕННЯ
про Управлiння органiзацiї митного контролю Держмитслужби

1. Загальнi положення

     1.1 Управлiння органiзацiї митного контролю (далi - Управлiння) є структурним пiдроздiлом Державної митної служби України (далi - Служба) i безпосередньо пiдпорядковується заступниковi Голови Служби, який за визначеною компетенцiєю здiйснює контроль за його роботою.

     1.2 У своїй дiяльностi працiвники Управлiння керуються Конституцiєю i законами України, Митним кодексом України, актами Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, Положенням про Державну митну службу України, рiшеннями колегiй Держмитслужби, iншими нормативно-правовими актами Держмитслужби й цим Положенням.

     1.3 Управлiння в установленому порядку та в межах своєї компетенцiї забезпечує реалiзацiю Держмитслужбою норм мiжнародного права й укладених Україною мiжнародних договорiв.

     1.4 Структура та штатний розпис Управлiння затверджуються Головою Служби в межах установленої штатної чисельностi й фонду заробiтної плати центрального апарату Служби.

     1.5 Положення про структурнi пiдроздiли Управлiння та посадовi iнструкцiї спiвробiтникiв Управлiння затверджуються заступником Голови Служби, який контролює роботу Управлiння.

     1.6 Свою дiяльнiсть Управлiння здiйснює виключно у вiдповiдностi до компетенцiї, встановленої цим Положенням.

     1.7 Будь-якi змiни та доповнення до цього Положення вносяться наказом Голови Служби за поданням начальника Управлiння та погодженням iз заступником Голови, який курирує роботу Управлiння.

2 Основнi завдання Управлiння

     2.1 Забезпечення реалiзацiї державної полiтики у сферi митної справи, в межах визначеної цим Положенням компетенцiї;

     2.2 Органiзацiя й удосконалення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України;

     2.3 Створення сприятливих умов для прискорення товарообороту та збiльшення пасажиропотоку через митний кордон України;

3 Функцiї Управлiння

     Управлiння вiдповiдно до покладених на нього завдань виконує такi функцiї: органiзацiйну, нормотворчу, впроваджувальну, контролюючу, координуючу, а також взаємодiї.

     На пiдставi чого Управлiння:

     3.1 Розробляє та подає керiвництву Служби пропозицiї до концепцiї вдосконалення та розвитку органiзацiї митного контролю, концепцiї розвитку митної структури й iнфраструктури;

     3.2 Розробляє й подає керiвництву Служби пропозицiї та проекти законодавчих i нормативно-правових актiв з питань:

     3.2.1. удосконалення та розвитку митної структури й iнфраструктури, зокрема щодо:

     а) створення, реорганiзацiї, лiквiдацiї регiональних митниць, митниць i митних постiв;

     б) визначення назв, кодiв i мiсць дислокацiї регiональних митниць, митниць i митних постiв; установлення, перерозподiлу або змiни зон дiяльностi регiональних митниць i митниць;

     г) удосконалення та впорядкування органiзацiйно-штатних структур i штатних розписiв регiональних митниць i митниць;

     д) створення, вдосконалення та розвитку мережi пунктiв пропуску через державний кордон;

     е) створення та розвитку мережi вантажних митних комплексiв (автопортiв, ролопортiв, термiналiв тощо);

     ж) функцiонування магазинiв безмитної торгiвлi;

     з) порядку визначення режиму спецiальних митних зон (вiльних економiчних зон) та процедури його встановлення.

     3.2.2. органiзацiї митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України та перебувають пiд митними контролем.

     3.3 Розробляє та впроваджує види особистих митних забезпечень iнспекторiв i засоби та форми захисту вiд пiдробок результатiв митного оформлення.

     3.4. Розробляє, змiнює, удосконалює та впроваджує вiдповiдно до змiн чинних нормативно-правових актiв, в тому числi з метою спрощення, порядки митного контролю й технологiчнi схеми процедур митного оформлення, крiм вiдпрацювання процедури заявлення та перебування пiд митним режимом, товарiв та iнших предметiв, якi перемiщуються через митний кордон та митною територiєю України пiд митним контролем мiж митницями автомобiльним, залiзничним, морським, рiчковим, авiацiйним транспортом, спецiальними видами транспорту, каналами мiжнародного поштового зв'язку та експрес-перевiзниками.

     3.5. Розробляє, впроваджує та супроводжує нормативно-правове й органiзацiйне забезпечення порядку контролю за доставкою вантажiв, контролює дотримання його вимог митними органами, на пiдставi аналiзу вiдповiдних показникiв такого контролю та його результатiв вживає заходи щодо вдосконалення порядку контролю за доставкою вантажiв.

     3.6. Органiзує та забезпечує допущення пiдприємств i органiзацiй до процедури перевезення вантажiв, що перебувають пiд митним контролем;

     3.7. Опрацьовує та вносить пропозицiї керiвництву Служби щодо погодження законодавчих, нормативно-правових актiв у межах компетенцiї Управлiння.

     3.8. Бере участь у пiдготовцi та опрацюваннi проектiв мiжнародних договорiв, актiв законодавства з питань, що належать до компетенцiї Управлiння;

     3.9. Органiзовує та здiйснює контроль:

     3.9.1. за процедурою митного контролю та митним оформленням транспортних засобiв, що здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв та зовнiшньоторговельних вантажiв;

     3.9.2. за дiяльнiстю пiдприємств i органiзацiй, якi на пiдставi виданих митницею лiцензiй встановленого зразка, здiйснюють перевезення вантажiв, що перебувають пiд митним контролем (митних перевiзникiв);

     3.9.3. за належним станом обладнання митних лiцензiйних складiв, наявнiстю митного забезпечення.

     3.10. Збирає, систематизує, узагальнює, аналiзує, у разi потреби (на запит або за дорученням керiвництва Служби) тиражує довiдкову й робочу iнформацiю з питань органiзацiї та розвитку митної структури та iнфраструктури, контролю за доставкою вантажiв тощо в межах визначеної цим Положенням компетенцiї.

     3.11. Органiзує та координує взаємодiю митних органiв з органами прикордонного контролю, iншими контрольними службами й правоохоронними органами з питань, що входять до компетенцiї Управлiння. Координує згiдно чинного законодавства дiяльнiсть контрольних служб в пунктах пропуску через державний кордон.

     3.12. Органiзує та узгоджує взаємодiю митних органiв з органами виконавчої влади та мiсцевого самоврядування, з державними, комерцiйними й громадськими установами, пiдприємствами, органiзацiями з питань, що входять до компетенцiї Управлiння.

     3.13. Бере участь у проведеннi митного контролю (оглядi, переоглядi) транспортних засобiв, вантажiв тощо в морських, рiчкових, залiзничних, автомобiльних, авiацiйних пунктах пропуску, у зонах митного контролю в будь-якому мiсцi митної територiї України.

     3.14. Координує та контролює роботу вiддiлiв органiзацiї митного контролю регiональних митниць (митниць), вiддiлiв контролю за доставкою вантажiв регiональних митниць, митниць, а також оперативно-чергової служби Центрального апарату Держмитслужби. Визначає для них завдання та функцiї у вiдповiдностi до вимог чинного законодавства та цього Положення, надає їм методичну та консультативну допомогу з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.15. Розробляє типовi положення про вiддiли органiзацiї митного контролю регiональних митниць (митниць), про вiддiли по контролю за доставкою вантажiв.

     3.16. Розглядає звернення, скарги, запити, пропозицiї громадян, установ та органiзацiй з питань, що входять до компетенцiї Управлiння.

     3.17. Бере участь в заходах Служби щодо виконання вимог законiв України "Про державну службу", "Про державну таємницю", "Про боротьбу з корупцiєю" та дотримується режиму секретностi при роботi з вiдомостями, що становлять державну таємницю.

     3.18. Координує та контролює дiяльнiсть митних органiв з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

4. Права Управлiння

     Управлiння має право:

     4.1. Одержувати в установленому порядку вiд пiдроздiлiв Служби та митних органiв вiдомостi, документи, довiдки, iншi матерiали, потрiбнi для виконання покладених на Управлiння завдань.

     4.2. Залучати за згодою керiвництва Служби спецiалiстiв з iнших пiдроздiлiв Служби або митних органiв для виконання завдань, покладених на Управлiння.

     4.3. Користуватися в установленому порядку iнформацiйними базами даних центрального апарату Служби та митних органiв України, створювати та використовувати з метою виконання завдань, покладених на Управлiння, власнi iнформацiйнi бази даних.

     4.4. Використовувати для листування iз зовнiшнiми кореспондентами з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, бланк Держмитслужби, оформлений згiдно вимог п. 4.1.2. Iнструкцiї з дiловодства в митних органах, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 06.04.98 N 184.

     4.5. Вимагати вiд керiвникiв митних органiв дотримання вимог положень про вiддiли органiзацiї митного контролю регiональних митниць (митниць), вiддiли контролю за доставкою вантажiв, оперативно-чергової служби Центрального апарату Держмитслужби.

     4.6. Вимагати вiд керiвникiв митних органiв та їх пiдроздiлiв дотримання вимог чинного законодавства з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     4.7. Вносити на розгляд керiвництва Служби пропозицiї про застосування передбачених законодаством заохочень або стягнень вiдносно керiвного складу митних органiв України.

     4.8. Органiзовувати в установленому порядку перевiрки дiяльностi митних органiв з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, в тому числi iз залученням спецiалiстiв митних органiв.

5. Керiвництво та структура Управлiння

     Управлiння очолює начальник, який призначається на посаду та звiльняється з посади Головою Служби.

     5.1. Начальник Управлiння:

     5.1.1. Здiйснює загальне керiвництво роботою Управлiння.

     5.1.2. Забезпечує виконання завдань, покладених на Управлiння.

     5.1.3. Уносить пропозицiї керiвництву Служби про призначення на посади, заохочення працiвникiв Управлiння й керiвного складу митних органiв, вiднесеного до номенклатури посад, що призначаються та звiльняються Головою Служби, а також про накладення на них стягнень.

     5.1.4. Забезпечує взаємодiю Управлiння з iншими пiдроздiлами Служби.

     5.1.5. У межах своєї компетенцiї дає доручення, вказiвки, запити митним органам з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, контролює їх виконання.

     5.1.6. Вiдповiдає на звернення, скарги, запити й пропозицiї громадян та юридичних осiб у межах компетенцiї Управлiння з питань, якi врегульованi чинним законодавством.

     5.1.7. Контролює виконання спiвробiтниками вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативних актiв з питань охорони державної таємницi. Визначає ступiнь секретностi документiв та iнших носiїв iнформацiї, що готуються в Управлiннi.

     5.2. Начальник Управлiння має право:

     5.2.1. Запитувати й одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Служби, митних органiв, фiзичних та юридичних осiб потрiбну iнформацiю й довiдковi матерiали для виконання завдань, покладених на Управлiння.

     5.2.2. Дiяти в межах визначеної компетенцiї вiд iменi Служби й представляти її iнтереси в мiжнародних, представницьких, державних, громадських та iнших органiзацiях.

     5.2.3. Надавати вiдповiдно до своєї компетенцiї вiдомостi, пропозицiї, зауваження, службову iнформацiю структурним пiдроздiлам Служби, митним органам, мiнiстерствам, вiдомствам, установам, органiзацiям, пiдприємствам, громадянам.

     5.2.4. Самостiйно встановлювати органiзацiйнi принципи та схеми роботи Управлiння й видавати вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах Управлiння.

     5.2.5. Брати участь у роботi комiсiй, делегацiй, експертних i робочих груп з вирiшення питань, вiднесених до компетенцiї Управлiння.

     5.2.6. Вимагати вiд митних органiв, посадових осiб Управлiння додержання вимог чинного законодавства, своєчасного та якiсного виконання доручень керiвництва Управлiння й Служби.

     5.2.7. Пiдписувати листи на бланку Управлiння, вiзувати документи та iншi матерiали в межах компетенцiї Управлiння.

     5.3. Начальник Управлiння несе персональну вiдповiдальнiсть за:

     5.3.1 .Якiсне та своєчасне виконання покладених на Управлiння завдань та функцiй, передбачених цим Положенням.

     5.3.2. Правильну органiзацiю дiяльностi Управлiння, дотримання законностi в службовiй дiяльностi посадовими особами Управлiння.

     5.3.3. Стан трудової та виконавської дисциплiни в Управлiннi.

     5.3.4. Наслiдки своїх розпоряджень, доручень, самостiйно прийнятих рiшень пiд час виконання службових обов'язкiв.

     5.3.5. Стан професiйної пiдготовки та виховну роботу з кадрами в Управлiннi.

     5.4. Начальник Управлiння має двох заступникiв.

     3.3 5.5. Розподiл функцiональних обов'язкiв мiж заступниками начальника Управлiння за поданням начальника Управлiння затверджує заступник Голови Служби, який контролює роботу Управлiння.

     5.6. До складу Управлiння входять три вiддiли:

     5.6.1. Вiддiл митної iнфраструктури.

     5.6.2. Вiддiл органiзацiї митного контролю.

     5.6.3. Вiддiл контролю за доставкою вантажiв.

     5.7. Вiддiли Управлiння очолюють начальники, кожний з яких має заступника.

     5.8. Особовий склад Управлiння призначається на посади i звiльняється з посад Головою Служби.

Начальник Управлiння органiзацiї митного контролю С. Терещенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.