ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
м. Київ

26 листопада 2001 р. N 919


Про затвердження Технологiчної схеми митного контролю лiтакiв та пасажирiв на митному посту "Жуляни" Київської регiональної митницi

     На виконання вимог наказу ДМС України вiд 29.08.2001 р. N 579 "Про затвердження порядку здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв що перемiщуються через митний кордон України з використанням повiтряних суден" та з метою забезпечення чiткої органiзацiї митного контролю та митного оформлення в мiжнародному пунктi пропуску "Київ" (Жуляни),

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Технологiчну схему митного контролю лiтакiв та пасажирiв на митному посту "Жуляни" Київської регiональної митницi.

     2. Начальнику м/п "Жуляни" ознайомити особовий склад та спiвробiтникiв зацiкавлених служб аеропорту iз зазначеною Технологiчною схемою пiд розпис та забезпечити її виконання.

     3. Контроль за виконанням наказу покладаю на начальника м/п "Жуляни" Дiсенка С.Я..

     4. Загальний контроль покладаю на заступника начальника КРМ Ольховика О.М.

Начальник Київської регiональної митницi О.I.Симонов

 

Затверджено
наказом КРМ вiд
26 листопада 2001 р. N 919

Технологiчна схема
митного контролю лiтакiв та пасажирiв на митному посту "Жуляни" Київської регiональної митницi

I. Загальнi положення.

     1.1. Дана технологiчна схема розроблена на основi Конституцiї України, Митного кодексу України, Положення про зону митного контролю, затвердженого наказом ДМКУ вiд 06.05.95 р. N 198, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.1997 року N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв". Iнструкцiї про перемiщення валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, iнших банкiвських документiв, платiжних карток через митний кордон України, затвердженою постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2000 р. N 283 i зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 28.07.2000 р. за N 452/4703, Типової технологiї митного оформлення авiапасажирiв i лiтакiв, якi здiйснюють мiжнароднi авiарейси, затвердженої наказом Державної митної служби України вiд 29.08.2001 року N 579, з метою визначення послiдовностi дiй посадових осiб м/п "Жуляни" при здiйсненнi митного контролю за перемiщенням повiтряних суден i контролю цих суден, громадян, товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються ними через митний кордон України.

     1.2. Усi повiтрянi судна (далi ПС), товари та iншi предмети, що перемiщуються через митний кордон України, пiдлягають митному контролю. Митний контроль здiйснюється посадовими особами митного поста з метою забезпечення дотримання державними органами, пiдприємствами та їх службовими особами, а також фiзичними особами порядку перемiщення через митний кордон України товарiв та iнших предметiв.

     1.3. Митний контроль здiйснюється посадовими особами митного поста, шляхом перевiрки документiв необхiдних для такого контролю, митного огляду (огляду транспортних засобiв, товарiв та iнших предметiв, особистого огляду), переогляду, облiку предметiв, якi перемiщуються через митний кордон України, а також в iнших формах, що не суперечать законам України з обов'язковим застосуванням технiчних засобiв контролю.

     1.4. Митний контроль за перемiщенням через митний кордон України повiтряних суден, товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються ними здiйснюється в пунктах пропуску через державний кордон України.

     1.5. Особливостi тих чи iнших дiй, не передбачених даною Технологiчною схемою, регламентуються в офiцiйному порядку, вiдповiдно до чинного законодавства України.

II. Задачi i мета митного контролю.

     2.1.Посадовi особи митного поста "Жуляни" Київської регiональної митницi здiйснюють митний контроль з метою забезпечення дотримання державними органами, пiдприємствами, органiзацiями i громадянами законностi перемiщення через митний кордон України товарiв, транспортних засобiв, предметiв особистого користування, нацiональної та iноземної валюти, цiнностей тощо.

     2.2. Органiзовують та ведуть боротьбу з контрабандою та порушеннями митних правил i надають компетентним органам допомогу з питань проведення ними прикордонного, екологiчного, санiтарного, фiтосанiтарного, ветеринарного, контролю за вивезенням культурних цiнностей та iнших видiв контролю.

III. Об'єкти митного контролю.

     3.1. Об'єктами митного контролю є:

  • повiтрянi судна, вантажi, пошта, та iншi предмети, якi перевозяться цими судами, валюта, цiнностi, багаж, ручна поклажа, що перемiщуються через митний кордон України членами екiпажiв та пасажирами;

  • iншi транспортнi засоби, якi здiйснюють перевезення вантажiв, пошти та iнших предметiв пiд митним контролем.

IV. Форми митного контролю.

     4.1. Митний огляд повiтряних суден здiйснюється шляхом вiзуального огляду пасажирського салону, багажних та вантажних вiддiлень, кабiни екiпажу iз обов'язковим вiдкриттям технiчних вiддiлень, люкiв та iнших конструктивних порожнин iз застосуванням технiчних засобiв митного контролю.

     4.2. Митний огляд вантажiв, що перемiщуються повiтряними судами, перевiрка супровiдних документiв на вантаж щодо вiдповiдностi заявленому i фактично перемiщуваному, вiзуальний огляд вантажних мiсць, наявнiсть пошкодження упаковки, ретельний огляд вантажу iз застосуванням технiчних засобiв контролю з розпакуванням вантажних мiсць або без такого.

     4.3. Митний огляд багажу, валюти, цiнностей членiв екiпажiв та пасажирiв при умовi обов'язкового усного або письмового декларування, перевiрка наданих документiв, повний огляд багажу та ручної поклажi пасажирiв iз застосуванням технiчних засобiв контролю, вибiрковий контроль багажу, ручної поклажi, валюти та цiнностей пасажирiв у службовому примiщеннi митного поста в тимчасовiй зонi митного контролю, особистий огляд.

V. Мiсце здiйснення контролю.

     5.1. Митний контроль за перемiщенням через митний кордон України повiтряних суден, товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються ними здiйснюється в пунктах пропуску через державний кордон України.

     5.2. Мiсце стоянки ПС пiд час проведення митного контролю та митного оформлення, вивантаження або завантаження, а також посадки й висадки пасажирiв визначене, вiдповiдно до "Положення про зону митного контролю на митному посту "Жуляни", затвердженого начальником Київської регiональної митницi 07.02.2001 р. та наказу КП МА "КИЇВ" (Жуляни) вiд 28.12.2000 р. N 81 "Про затвердження меж територiї пункту пропуску", погодженого з ВПК "Жуляни" та Київською регiональною митницею.

     5.3. Змiна мiсця стоянки лiтака може проводиться лише у виключних випадках (аварiї, пожежi, стихiйного лиха, тощо), при цьому адмiнiстрацiя аеропорту негайно сповiщає про це керiвництво митного поста та Вiддiлення прикордонного контролю.

     5.4. У авiацiйних пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України в залах митного огляду, на стоянках та в iнших мiсцях, передбачених в аеропортах для оформлення громадян, товарiв та iнших предметiв митнi органи за погодженням з Прикордонними вiйськами встановлюють зони митного контролю. На ПС митнi органи встановлюють тимчасовi зони митного контролю (на перiод митного оформлення повiтряного судна).

     5.5. Режим тимчасових зон митного контролю доводиться до вiдома осiб, безпосередньо присутнiх пiд час його проведення.

     5.6. Митний контроль та митне оформлення ПС здiйснюються, як правило з митним оглядом судна.

     5.7. Митне оформлення товарiв та iнших предметiв, якi перемiщуються членами екiпажiв ПС, здiйснюється iз застосуванням технiчних засобiв контролю в мiжнародних секторах (N1 та N4) визначених, як тимчасова зона митного контролю.

     5.8. Перемiщення товарiв та предметiв, якi належать членам екiпажiв, до встановлених мiсць митного контролю, здiйснюється пiд митним контролем.

     5.8. Митний контроль та митне оформлення суднових запасiв споживання (бортове харчування, реактивне паливо тощо), здiйснюється в окремо визначеному порядку.

     5.9. Завантаження, вивантаження, перевантаження, виправлення пошкоджень упаковки, розпакування, перепакування товарiв та iнших предметiв, що перебувають пiд митним контролем здiйснюється тiльки з дозволу митницi та в присутностi iнспектора митницi.

2. Митний контроль та митне оформлення ПС

2.1. Митний контроль та митне оформлення ПС при прильотi

     2.1.1.Оперативний черговий м/п "Жуляни", щоденно (о 20 годинi 00 хвилин ) отримує вiд вiдповiдних служб аеропорту iнформацiю про план польотiв ПС на наступну добу, також отримує щоденну iнформацiю чергового Украероцентру про пiдконтрольнi рейси. Iнформацiя про посадку (злiт) ПС надходить до оперативного чергового м/п вiд уповноважених адмiнiстрацiєю аеропорту служб. При цьому повiдомляється номер рейсу, маршрут руху, тип ПС, кiлькiсть пасажирiв, наявнiсть на борту вантажу, пошти та визначається сектор, в якому пасажири будуть проходити паспортний та митний контроль, номер стоянки ПС та уточнюється порядок доставки членiв комiсiї контрольних служб на стоянку ПС.

     Перiодичнiсть надання iнформацiї не пiзнiше, нiж за двi години до вiдльоту ПС та за одну годину до посадки ПС.

     2.1.2. Перед початком робочої змiни, головний iнспектор - старший чергової змiни, вивчає графiк руху лiтакiв рейсiв мiжнародного прямування в аеропорту "Київ" (Жуляни) та визначає конкретних спiвробiтникiв, розподiляючи їх при цьому на тих, хто повинен здiйснювати митний контроль та митне оформлення членiв екiпажу, пасажирiв, вантажу, багажу, пошти, заносячи вiдповiдну iнформацiю до журналу.

     2.1.3. Митний контроль та митне оформлення ПС, товарiв та iнших предметiв починається з моменту прибуття ПС на вiдповiдну стоянку аеропорту.

     До початку митного контролю ПС на його борт пiднiмається представник санiтарної служби для з'ясування санiтарно-епiдемiологiчної обстановки з метою виключення загрози занесення iнфекцiї.

     2.1.3. а. Якщо повiтряне судно потребує санiтарної обробки, iнспектор митницi опломбовує його на вiдповiднiй стоянцi, де має проводитися санiтарна обробка.

     Митний контроль та митне оформлення повiтряного судна може бути здiйснене тiльки пiсля здiйснення санiтарної обробки.

     Пiдставою для проведення митного огляду ПС, є генеральна декларацiя з вiдмiткою служби санiтарно-епiдемiологiчного контролю.

     2.1.3. б. При сприятливiй санiтарнiй обстановцi, представник авiаперевiзника (командир ПС, другий пiлот, бортпровiдник або iншi уповноваженi особи), подає посадовiй особi митницi для перевiрки генеральну декларацiю, пiдписану командиром ПС або iншою уповноваженою особою, карго-манiфести, авiацiйнi вантажнi накладнi, iншi товаросупровiднi документи.

     2.1.4. Посадова особа митного поста перевiряє вiдповiднiсть та повноту даних, унесених до генеральної декларацiї, опитує представникiв авiацiйного перевiзника щодо наявностi вантажу, товарiв та iнших предметiв без товаросупровiдних документiв, або наявнiсть документiв, що надiйшли без товарiв та iнших предметiв. Iнспектор митного поста перевiряє вiдповiднiсть даних, унесених до зазначених документiв, наявним товарам або iншим предметам.

     2.1.5. У разi вiдсутностi зауважень, iнспектор митного поста проставляє на них вiдбитки штампа "Пiд митним контролем" з вiдповiдною позначкою.

     2.1.6. При прильотi iнспектор митного поста, безпосередньо бiля трапу перераховує кiлькiсть пасажирiв, контролює вивантаження багажу, ручної поклажi та за допомогою радiостанцiї, iнформує старшого змiни про кiлькiсть пасажирiв, наявнiсть вантажу тощо.

     2.1.7. Перед початком митного оформлення пасажирiв, представник служби органiзацiї пасажирських перевезень надає старшому чергової змiни митного поста список пасажирiв що прилетiли.

     2.1.8. Старший чергової змiни, органiзовує вiдпрацювання наданого списку пасажирiв за допомогою програми "Орiєнтування". (Програма "Орiєнтування" знаходиться в електроннiй базi даних мiжнародних секторiв N 1 та N 4).

     2.1.9. Iнформацiя про кiлькiсть екiпажу та пасажирiв, наявнiсть та кiлькiсть вантажу, пошти, фiксується посадовою особою митницi у генеральнiй декларацiї, шляхом проставлення штампу "Пiд митним контролем" та ОНП з написом - "Лiтак, екiпаж та пасажири в митному вiдношеннi оформленi повнiстю".

     2.1.10. Митний огляд ПС здiйснюється з метою перевiрки фактичних вiдомостей, з вiдомостями, заявленими у наданих документах. При здiйсненнi митого огляду проводиться загальний огляд ПС з урахуванням його конструктивних особливостей, а також вибiрковий поглиблений огляд окремих вузлiв ПС.

     При здiйсненнi митного огляду ПС враховуються такi чинники:

     належнiсть ПС (країна, власник); реєстрацiя ПС, бортовий номер лiтака, заводський номер лiтака, номери двигунiв, (при необхiдностi номери повiтряних гвинтiв), лiтерний, регулярний чи чартерний рейс, маршрут польоту; наявнiсть транзитних посадок i iнших державах, наявнiсть мiжурядових Угод про повiтряне сполучення мiж Україною та країною власником ПС або авiаперевiзником тощо.

     2.1.11.Поглиблений митний огляд ПС здiйснюється у випадках, коли на митному посту є наявна iнформацiя (орiєнтування) про незаконне перемiщення товарiв та iнших предметiв, якщо при перевiрцi документiв або вибiркового огляду виявлено ознаки, що вказують на можливiсть перемiщення в ПС предметiв з порушенням чинного законодавства тощо. В таких випадках до огляду можуть залучатися спiвробiтники Вiддiлення по боротьбi з контрабандою та порушенням митних правил митницi.

     У встановлених випадках результати контролю ПС оформлюються спiльним з прикордонними нарядом Актом про результати контролю ПС.

     2.1.12. За пiдсумками митного контролю та митного оформлення ПС у справах митного поста залишаються з вiдмiтками митницi генеральна декларацiя, ВМД, карго-манiфест та iншi документи, що були пiдставою для здiйснення митного контролю та митного оформлення ПС.

     Оперативний черговий здiйснює реєстрацiю оформлення ПС при прильотi та вiдльотi у вiдповiдних журналах реєстрацiї ПС за встановленою формою.

2.2. Митний контроль та митне оформлення ПС та пасажирiв при вiдльотi.

     2.2.1. Митний контроль та митне оформлення ПС та пасажирiв при вiдльотi здiйснюється посадовими особами м/п "Жуляни" за умови отримання вiд уповноважених адмiнiстрацiєю аеропорту служб iнформацiї, передбаченої пунктом 2.1.1. даної Технологiї. Старший змiни, вiдповiдно до плану-наряду направляє в оглядовий зал необхiдну кiлькiсть iнспекторiв для митного оформлення пасажирiв, ручної поклажi та багажу.

     2.2.2. Пiдставою для здiйснення митного контролю вiдльоту ПС, що здiйснює регулярний рейс - є надання представником авiаперевiзника (командир лiтака, другий пiлот, бортпровiдник, iншi уповноваженi особи) посадовiй особi митного поста для перевiрки генеральної декларацiї, пiдписаної командиром повiтряного судна або iншою уповноваженою особою авiаперевiзника, авiацiйних вантажних накладних, карго-манiфестiв й товаросупровiдних документiв.

     При необхiдностi, посадовiй особi митного поста додатково надається: ВМД або iншi документи на вантаж, ВМД на пальне та запаси споживання, ВМД на постачання бортового харчування та iншi документи, необхiднi для здiйснення митного контролю та митного оформлення ПС.

     2.2.3. Пiсля закiнчення реєстрацiї пасажирiв, представник служби органiзацiї пасажирських перевезень надає старшому чергової змiни митного поста список зареєстрованих пасажирiв.

     2.2.4. Старший чергової змiни митного поста, органiзовує вiдпрацювання наданого списку пасажирiв за допомогою програми "Орiєнтування". (Програма "Орiєнтування" знаходиться в електроннiй базi даних мiжнародних секторiв N 1 та N 4).

     2.2.5. Пiдставою для здiйснення митного контролю та митного оформлення вiдльоту ПС, що здiйснює чартерний рейс, для резидентiв, є надання посадовiй особi митницi - вантажної митної декларацiї на лiтак, вантаж та запаси споживання. Посадова особа митного поста перевiряє вiдповiднiсть даних, занесених до наданих документiв. За вiдсутнiстю зауважень, iнспектор митного поста проставляє на документах вiдбитки особистої номерної печатки.

     2.2.6. Пiдставою для здiйснення митного контролю та митного оформлення вiдльоту ПС, що здiйснює чартерний рейс, для не резидентiв, є надання посадовiй особi митного поста - генеральної декларацiї, пiдписаної командиром повiтряного судна або iншою уповноваженою особою.

     2.2.7. Митний огляд ПС здiйснюється у порядку, визначеному пунктами 2.1.7., 2.1.8. При вiдсутностi зауважень у генеральнiй декларацiї фiксується кiлькiсть членiв екiпажу та пасажирiв, на документах проставляються вiдбитки особистої номерної печатки.

     2.2.8. Вибуття ПС з аеропорту дозволяється адмiнiстрацiєю порту тiльки пiсля завершення на цьому ПС всiх передбачених законодавством України видiв контролю.

3. Порядок здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються повiтряними суднами на м/п "Жуляни"

3.1. При ввезеннi товарiв та iнших предметiв в Україну.

     3.1.2. Вивантаження товарiв та iнших предметiв, що проводиться на пiдставi наданих документiв з дозволу митницi та пiд й контролем, здiйснюється уповноваженим представником аеропорту або авiаперевiзника (далi - вантажна служба) у визначених зонах митного контролю на складах, вантажних термiналах аеропорту i розташованi у межах територiї пункту пропуску. На вантажних документах посадова особа митного поста має право робити написи iз застереженнями, якi забороняють або регулюють процес вивантаження та є обов'язковими для виконання усiма особами, що беруть участь у процесi вивантаження.

     Вивантаження товарiв, що надiйшли без документiв проводиться в зонi митного контролю спецiально визначеного складу аеропорту. Документи, що надiйшли без вантажу, повертаються представнику авiаперевiзника.

     3.1.3. За необхiдностi та при можливостi накладення митного забезпечення (надходження вантажiв в спецiалiзованих авiацiйних контейнерах з пристроями для пломбування), вантажi перемiщуються до вантажних термiналiв з накладеним митним забезпеченням. Iнформацiя, про накладення митного забезпечення фiксується посадовою особою митного поста у карго-манiфестi або в iнших вантажних документах.

     3.1.4. Вивантаження товарiв та iнших предметiв з ПС на транспортнi засоби, що перемiщують вантаж в зону митного контролю, здiйснюється посадовими особами вантажної служби пiд контролем iнспектора митного поста.

     Перемiщення вантажу в зону митного контролю складу здiйснюється транспортними засобами вантажної служби, спецiально визначеними транспортними коридорами (маршрутами ), погодженими з митницею.

     3.1.5. Операцiї по перемiщенню вантажiв з борту ПС у зону митного контролю, контролюються спiвробiтником митного поста таким чином:

  • документально: шляхом звiрення фактичної кiлькостi вантажу з даними, заявленими у вантажних документах, при вивантаженнi з борту ПС та розмiщеннi на склад. На пiдставi вантажних документiв, вантажна група м/п здiйснює контроль за перемiщенням вантажiв вiд борту ПС до складiв аеропорту. У вантажних документах посадова особа вантажної служби робить запис: "Прийнято до перевезення ____ мiсць, дата, пiдпис, прiзвище";

  • фiзично, шляхом супроводження транспортних засобiв, що здiйснюють перемiщення вантажу з борту ПС на склад чи у зворотному напрямку; прийняття, розвантаження та розмiщення вантажу у зонi митного контролю складу.

     3.1.6. Розпакування й перепакування пошкоджених при перевезеннi на ПС вантажних мiсць, проводяться пiд митним контролем в зонах митного контролю на вантажних складах.

     3.1.7. При виявленнi пошкоджень упаковки вантажу та невiдповiдностi даних щодо вантажу посадова особа митного поста робить в авiацiйнiй вантажнiй накладнiй запис "Пошкоджена упаковка", завiряє запис вiдбитком штампу "Пiд митним контролем" та особистим пiдписом.

     Акт про пошкодження упаковки та фактичну кiлькiсть мiсць вантажу складається посадовою особою вантажної служби в присутностi посадової особи митного поста.

     3.1.8. У разi оформлення на товари та iншi предмети, що ввозяться в Україну вантажної митної декларацiї, посадова особа митного поста проставляє штамп "Пiд митним контролем" на поданих примiрниках авiацiйної вантажної накладної та iнших товаросупровiдних документах.. Документи реєструються у вiдповiдних журналах митного поста.

     Всi операцiї з товарами та iншими, предметами для їх. розмiщення з метою, заявленою митницi (видана отримувачу, перевезення тощо) з зони митного контролю здiйснюються уповноваженими службами аеропорту пiд митним контролем.

     3.1.9. Дозволяється вивезення товарiв та iнших предметiв за межi зони митного контролю й аеропорту в разi:

     - випуску вантажу та iнших предметiв у вiльний обiг на митнiй територiї України (за умови наявностi належним чином оформлених документiв);

     - направлення вантажiв та iнших предметiв пiд митним контролем до митницi призначення (за умови наявностi належним чином оформлених документiв);

     - потреби розмiщення товарiв та iнших предметiв на митних лiцензiйних складах за умови розташування цих складiв у зонi дiяльностi митницi, у якiй розташовано пункт пропуску (за умови наявностi прийнятої до митного оформлення вантажної митної декларацiї, заповненої вiдповiдно до режиму "митний склад");

     - потреби розмiщення товарiв та iнших предметiв на складах пiдприємств для зберiгання пiд митним контролем (за умови наявностi заяви з резолюцiєю начальника митницi, його заступника або iншої уповноваженої вiдповiдним наказом начальника митницi посадової особи керiвництва митницi про дозвiл на розмiщення вантажу пiд вiдповiдальне зберiгання пiдприємством);

     Не допускається перебування в зонах митного контролю товарiв та iнших предметiв, що повнiстю оформленi у митному вiдношеннi та пiдлягають видачi вантажною службою отримувачу вантажу.

     3.1.10. Вантажною групою м/п "Жуляни" ведеться облiк товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються за межi зон митного контролю пiд митним контролем, i контролюється їх перемiщення до моменту розмiщення цих товарiв та iнших предметiв з метою, заявленою митницi.

3.2. При вивезеннi товарiв та iнших предметiв за межi митної територiї України

     3.2.1. Товари та iншi предмети розмiщуються в зонi митного контролю на складi вантажної служби на пiдставi ДКД, оформленого iншим митним органом або вантажної митної декларацiї, прийнятої до митного оформлення митним постом, що знаходиться у зонi дiяльностi пункту пропуску, через який здiйснюється вивезення товарiв та iнших предметiв за межi митної територiї України.

     При надходженнi на територiю аеропорту товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються пiд митним контролем на пiдставi оформлених митницею вiдправлення вантажних митних декларацiй або ДКД, митним постом здiйснюється пiдтвердження в режимi "Пункт пропуску" про доставку товарiв до митниць призначення у порядку, встановленому Держмитслужбою.

     3.2.2. Посадова особа митного поста, контролює розмiщення вантажу у зонi митного контролю, його зважування, пiдрахунок вантажних мiсць, перевантаження спiвробiтниками вантажної служби тощо.

     Документи, що були пiдставою для розмiщення вантажу у зонi митного контролю вантажної служби, реєструються у справах митного поста.

     3.2.3. Пiдставою для вивезення товарiв та iнших предметiв за межi зони митного контролю, встановленої на територiї складу аеропорту, для подальшого їх вивезення за межi митної територiї України на ПС, є надання митному органу ВМД, карго-манiфесту, авiацiйних вантажних накладних та iнших необхiдних товаротранспортних документiв.

     Посадова особа митного поста здiйснює перевiрку правильностi заповнення документiв, звiряє данi, зазначенi у ВМД, авiацiйних вантажних накладних, товаросупровiдних документах й карго-манiфестi з наявними товарами та iншими предметами та в разi вiдсутностi зауважень, дає дозвiл на вивезення товарiв з зони митного контролю складу аеропорту до борта ПС.

     Перевезення товарiв та iнших предметiв вiд зони митного контролю складу вантажної служби до борта ПС, здiйснюється уповноваженою особою авiаперевiзника пiд контролем iнспектора митного поста.

     3.2.4. За необхiдностi та можливостi накладення митного забезпечення на вантажi контроль за перемiщенням таких вантажiв до борту ПС здiйснюється у порядку визначеному пiдпунктом 3.1.3.

     Контроль за перемiщенням товарiв та iнших предметiв зi складу на борт ПС здiйснюється у порядку, зазначеному в пiдпунктах 3.1.4,3.1.5.

     3.2.5. Посадова особа митного поста, що здiйснює оформлення вiдльоту ПС проводить звiрення даних, зазначених в авiацiйних вантажних накладних, товаросупровiдних документах й карго-манiфестi з наявними вантажами i проставляє вiдтиск особистої номерної печатки на цих документах. На генеральнiй декларацiї проставляється вiдтиск особистої номерної печатки iз записом: "лiтак, екiпаж та пасажири, (вантаж, пошта тощо) в митному вiдношеннi оформленi повнiстю".

     Наявнiсть вiдтиску особистої номерної печатки даної посадової особи на товаросупровiдних документах, є пiдтвердженням фактичного перетину митного кордону України. Пiдтвердження пропуску товарiв та iнших предметiв через митний кордон здiйснюється у порядку, визначеному Державною митною службою, пiсля завершення оформлення ПС на вiдлiт.

     Дiловодом м/п "Жуляни" здiйснюється архiвування документiв, що були пiдставою для пропуску товарiв та iнших предметiв через митний кордон України.

3.3. Контроль за перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються фiзичними особами

     3.3.1. Товари, валюта, цiнностi та iншi предмети, якi перемiщуються фiзичними особами, пiдлягають обов'язковому (усному або письмовому) декларуванню митним органам у встановленому Порядку митного контролю та митного оформлення предметiв, що перемiщуються фiзичними особами авiацiйним транспортом з використанням режимiв "червоного" та "зеленого" коридорiв. "Зелений" та "червоний" коридори мають вiдповiднi кольоровi позначення. Громадяни самостiйно приймають рiшення щодо проходження митного контролю "зеленим" чи "червоним" коридором.

  • При проходженнi громадянином митного контролю "зеленим" коридором: iнспектор може запропонувати громадянину пред'явити авiацiйний квиток та паспорт, або iнший документ, що посвiдчує особу. Iнспектор митницi, при необхiдностi роз'яснює критерiї проходження митного контролю цим коридором.

  • Iнспектор митницi приймає рiшення щодо вибiркового контролю предметiв громадян, якi проходять митний контроль "зеленим" коридором iз застосуванням технiчних засобiв контролю або з розпакуванням мiсць багажу.

  • Ретельний огляд предметiв здiйснюється в спецiально вiдведеному для цього, службовому примiщеннi.

  • У разi вчинення громадянином порушення митних правил, iнспектором митного органу складається протокол про порушення митних правил.

  • При проходженнi громадянином митного контролю в режимi "червоного" коридору митне оформлення здiйснюється в повному обсязi на законних пiдставах iз заповненням митної декларацiї.

  • У випадку, якщо громадянин помилково обрав "червоний" коридор вiн може бути оформлений вiдповiдно до критерiїв "зеленого" коридору iнспектором, до якого вiн звернувся, за умови, що перемiщуванi предмети вiдповiдають критерiям цього коридору.

     3.3.2. Митний контроль товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються пасажирами ПС, здiйснюється посадовими особами митницi у зонах митного контролю (мiжнароднi сектори N 1, N 4 та N 5 ), аеропорту '"КИЇВ" (Жуляни).

     3.3.3. Вивантаження товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються у багажi й доставка його до встановлених мiсць проведення митного контролю при прильотi, здiйснюється спiвробiтниками, уповноваженими адмiнiстрацiєю аеропорту або авiаперевiзником служби пасажирського обслуговування, пiд контролем митницi на пiдставi пропускiв встановленого зразка.

     3.3.4. Товари та iншi предмети, що перемiщуються у багажi громадян, якi перемiщуються транзитом, перевозяться пасажирською службою на ПС, яким буде здiйснюватись подальше перевезення. У разi вiдсутностi ПС, товари та iншi предмети доставляються до мiсця здiйснення митного контролю, де знаходяться пiд контролем митницi до прибуття ПС, яким буде здiйснюватись їх подальше перевезення.

     3.3.5. Товари та iншi предмети, що належать фiзичним особам й перемiщуються у багажi при вiдльотi перемiщуються на ПС пiсля завершення митного оформлення, за дозволом митницi.

     Посадка пасажирiв в лiтак проводиться з дозволу митницi та прикордонного наряду по узгодженню з командиром екiпажу

     3.3.6.У разi надходження багажу, за яким не звернувся власник, до вирiшення питання здiйснення його митного оформлення товари та iншi предмети, що знаходяться у багажi, пiдлягають зберiганню аеропортом пiд контролем митницi або на складi митницi.

4. Порядок здiйснення митного контролю та митного оформлення суден, що здiйснюють транзитний авiарейс, технiчну посадку, перевезення транзитних вантажiв без їх розмiщення на вантажному термiналi

     4.1. Якщо немає пiдстав вважати, що в ПС, яке здiйснює технiчну посадку, мiстяться товари та iншi предмети, транзит яких через територiю України заборонено, митний контроль здiйснюється шляхом вiзуального контролю та перевiрки документiв на рейс, що здiйснює технiчну посадку з метою дозаправлення паливом, завантаженням запасiв споживання, за метеорологiчних умов тощо.

     4.2. При здiйсненнi митного контролю транзитних рейсiв митне оформлення товарiв, якi вивантажуються (ввозяться), завантажуються (вивозяться), здiйснюється згiдно з цiєю Технологiєю. Мигне оформлення товарiв та предметiв, що слiдують цим же рейсом транзитом або перевантажуються на iнший лiтак, що вiдбуває за межi митної територiї України здiйснюється з поданням вантажної митної декларацiї, заповненої в установленому законодавством порядку.

     4.3. ПС, яке здiйснило посадку при виконаннi транзитного рейсу чи здiйснило технiчну посадку знаходиться пiд митним контролем з моменту посадки i аж до вiдльоту. У разi необхiдностi довгострокової стоянки ПС, що виконує транзитний рейс, i неможливостi забезпечити нагляд за ПС спiвробiтниками митницi, - на ПС накладається митне забезпечення, ПС за погодженням з митницею передається авiаперевiзником пiд охорону уповноваженої адмiнiстрацiєю аеропорту служби охорони.

     4.4. Огляд та переогляд ПС здiйснюється у порядку зазначеному в пiдпунктах 2.1.7-2.1.8.

5. Особливостi здiйснення митного контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв, що прямують з пасажирами через декiлька аеропортiв України

     5.1. Товари та предмети, що перемiщуються пасажирами на мiжнародних авiацiйних рейсах, пiд час яких цi пасажири, будуть перемiщуватись мiж аеропортами (аеродромами), розташованими на митнiй територiї України, з використанням ПС внутрiшньодержавних рейсiв, з пересадкою на ПС мiжнародних рейсiв (далi - комбiнованi перевезення), оформлюються в митному вiдношеннi митному органi першого аеропорту (аеродрому) вiдправлення.

     Посадовою особою митного поста забезпечується режим зони митного контролю, вiдносно повiтряних суден та товарiв й Iнших предметiв, що перемiщуються членами екiпажу i пасажирами при комбiнованих перевезеннях.

     ПС внутрiшньодержавних рейсiв комбiнованих перевезень знаходяться пiд митним контролем з моменту їх завантаження та посадки пасажирiв до закiнчення їх повного вивантаження та висадки пасажирiв у митницi, де здiйснюватиметься пересадка пасажирiв й перевантаження товарiв та предметiв на ПС мiжнародного рейсу комбiнованого перевезення;

     Члени екiпажiв пiд час знаходження ПС пiд митним контролем не повиннi мати при собi товари та iншi предмети, забороненi до ввезення, вивезення i транзиту через митну територiю України. На борту ПС внутрiшньодержавних рейсiв комбiнованих перевезень не повинно бути пасажирiв, що перемiщуються внутрiшнiми рейсами, а також iнших товарiв й предметiв.

     5.2. При виконаннi мiжнародних авiарейсiв iз здiйсненням бiльше однiєї посадки на митнiй територiї України, при митному оформленнi товарiв (предметiв), що перемiщуються пасажирами такого рейсу не в пунктi першої посадки застосовується такий порядок:

     - при прильотi ПС вищевказаного рейсу в пункт першої посадки здiйснюється митне оформлення товарiв та iнших предметiв тiльки тих пасажирiв, якi прямують до зазначеного пункту, за умови проведення повного митного оформлення.

     - екiпаж ПС та пасажири, якi прямують до наступного пункту посадки, їх товари й предмети залишаються на борту ПС протягом усiєї стоянки i знаходяться пiд митним контролем. За необхiдностi дозволяється розмiщувати пасажирiв в зонах митного контролю пасажирських термiналiв. Пiд час знаходження ПС у пунктi першої посадки не дозволяється здiйснювати завантаження товарiв (предметiв) та посадка iнших пасажирiв.

     - пiсля завершення митного контролю та митного оформлення посадовою особою митницi першого пункту посадки ПС в генеральнiй декларацiї робиться запис про результати здiйснення митного контролю та оформлення ПС, екiпажу, товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються пасажирами, зокрема вносяться данi стосовно товарiв та предметiв, якi пiдлягають митному оформленню митницею наступного пункту посадки ПС.

     Посадовi особи митницi першої посадки ПС, використовуючи засоби зв'язку погоджують з митницею наступної посадки направлення неоформлених у митному вiдношеннi товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються до митного органу пункту наступної посадки ПС.

     5.3. Керiвництво митниць першої та наступної посадки ПС забезпечує вiдповiдну взаємодiю з пiдроздiлами органiв прикордонного контролю та службами аеропорту у вiдповiдних пунктах пропуску через державний кордон, з метою уникнення неузгодженостi пiд час митного контролю та оформлення вищевказаних рейсiв.

6. Прикiнцевi положення

     6.1. Невиконання пп. 5.2, 5.3, 5.7, 5.8 роздiлу V, пп. 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3.а, 2.1.3.6, 2.1.4, 2.1.5, 2.1.6, 2.1.8, 2.1.9, 2.1.10, 2.1.11, 2.1.12, 2.2.2, 2.2.5, 2.2.6, 2.2.7, 2.2.8 роздiлу 2, пп. 3.1.2, 3.1.5, 3.1.7, 3.1.8, 3.1.9, 3.1.10, 3.2.1, 3.2.3, 3.2.5, 3.3.1, 3.3.2, 3.3.3, 3.3.5 роздiлу 3, пп. 4.1, 4.2, 4.3 роздiлу 4 даної Технологiчної схеми, вважається грубим порушенням трудової та виконавської дисциплiни.

Начальник м/п "Жуляни" Дiсенко С.Я.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.