ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.12.2001 р. N 2/10-5750-ЕП

 

Начальникам митних органiв
Начальникам управлiнь центрального апарату Держмитслужби


     Для керiвництва в роботi надсилаємо Положення про Управлiння нетарифного регулювання Державної митної служби України.

     Додаток: файл UNR_2001.doc

Перший заступник Голови Служби О.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖEНО
В.о. Голови Державної Митної служби України
О.Єгоров
16 серпня 2001 р.

ПОЛОЖЕННЯ
про Управлiння нетарифного регулювання Державної митної служби України

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Управлiння нетарифного регулювання (далi - Управлiння) є структурним пiдроздiлом Державної митної служби України i пiдпорядковується безпосередньо першому заступнику Голови Державної митної служби України (далi - Служби).

     1.2. Управлiння у своїй дiяльностi керується Конституцiєю i законами України, актами Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України, Положенням про Державну митну службу України, рiшеннями колегiї Держмитслужби України, наказами, iншими нормативними актами Держмитслужби України та цим Положенням.

     1.3. Структура i штатний розклад Управлiння затверджується Головою Служби в межах встановленої штатної чисельностi i фонду заробiтної плати центрального апарату Державної митної служби України.

2. ОСНОВНI ЗАВДАННЯ

     У межах своїх повноважень, визначених у роздiлi 3 цього Положення, Управлiння виконує такi основнi завдання:

     2.1. Забезпечення реалiзацiї державної полiтики у сферi митної справи, захист економiчних iнтересiв України.

     2.2. Застосування засобiв нетарифного регулювання пiд час пропуску товарiв та iнших предметiв через митний кордон України.

     2.3. Здiйснення разом з iншими уповноваженими центральними органами виконавчої влади заходiв щодо захисту iнтересiв споживачiв товарiв i додержання учасниками зовнiшньоекономiчних зв'язкiв державних iнтересiв на зовнiшньому ринку.

     2.4. Контроль за додержанням законодавства України про митну справу.

     2.5. Удосконалення порядку митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

3. ФУНКЦIЇ УПРАВЛIННЯ

     З метою виконання завдань, зазначених у роздiлi 2 цього Положення, Управлiння:

     3.1. Розробляє проекти законодавчих актiв стосовно порядку митного контролю та оформлення зовнiшньоекономiчних операцiй, виходячи з мiркувань державної економiчної полiтики (окрiм питань, що входять до компетенцiї Управлiнь органiзацiї митного контролю, митно-тарифного, митних платежiв, статистики, номенклатури та верифiкацiї).

     3.2. Приймає участь у пiдготовцi мiжнародних договорiв України з питань, вiднесених до компетенцiї Управлiння та розробляє нормативно-правовi акти з митного оформлення зовнiшньоекономiчних операцiй суб'єктiв ЗЕД по забезпеченню мiжнародних зобов'язань України.

     3.3. Розробляє базовi нормативно-правовi акти по митному оформленню товарiв, якi заявляються до митних режимiв:

  • iмпорт (випуск у вiльне використання);

  • реiмпорт;

  • митний лiцензiйний склад (з нормативним регулюванням питань здiйснення митного контролю та митного оформлення консолiдованих вантажiв, що перемiщуються через митний кордон України з використанням транспортно-експедицiйними органiзацiями митних лiцензiйних складiв, за винятком функцiй контролю за доставкою вантажiв);

  • переробка на митнiй територiї;

  • тимчасове ввезення (вивезення), за винятком митного оформлення транспортних засобiв, що здiйснюють мiжнароднi перевезення товарiв та пасажирiв;

  • переробка поза межами митної територiї;

  • експорт;

  • реекспорт;

  • вiльна митна зона;

  • знищення;

  • вiдмова на користь держави.

     3.4. Виконує функцiї вiдповiдального пiдроздiлу Держмитслужби з повноваженнями скликання при розробцi та удосконаленнi правил заповнення ВМД.

     3.5. Розробляє нормативно-правовi акти щодо застосування передбачених чинним законодавством заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi при митному оформленнi зовнiшньоекономiчних операцiй (кiлькiснi обмеження, квотування, лiцензування, процедура реєстрацiї контрактiв, тощо).

     3.6. Сприяє здiйсненню державних заходiв щодо захисту прав споживачiв товарiв, якi пропускаються через митний кордон України, шляхом розробки нормативно-правових актiв, а також доведення до митних органiв законодавчих та нормативно-правових актiв iнших центральних органiв виконавчої влади з питань дотримання суб(єктами ЗЕД норм, направлених на забезпечення безпеки життя та здоров'я людини, захисту тваринного та рослинного свiту, охорони навколишнього природного середовища, та контроль за дотриманням яких вiдноситься до компетенцiї:

  • Мiнiстерства охорони здоров'я України;

  • Комiтету України з питань стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї;

  • Головної державної екологiчної iнспекцiї Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України;

  • Державного департаменту ветеринарної медицини;

  • Головної державної iнспекцiї з карантину рослин України;

  • Укрдержхiмкомiсiї;

  • Державної служби експортного контролю.

     3.7. Органiзовує та контролює дiяльнiсть митних органiв щодо дотримання чинного митного законодавства при митному оформленнi зовнiшньоекономiчних операцiй суб'єктiв ЗЕД в питаннях, що вiдносяться до компетенцiї Управлiння.

     3.8. Постiйно удосконалює нормативно-правовi акти щодо порядку митного оформлення зовнiшньоекономiчних операцiй у вiдповiдностi зi встановленими митними режимами та iз застосуванням заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     3.9. Аналiзує та узагальнює iнформацiю регiональних митниць з питань застосування вiдомчих нормативно-правових актiв при митному оформленнi зовнiшньо-економiчних операцiй та передає на опрацювання до пiдроздiлiв-розробникiв цих актiв через заступникiв Голови Служби, яким пiдпорядкованi вищезазначенi пiдроздiли.

     3.10. Забезпечує захист державної таємницi пiд час проведення всiх видiв робiт з використанням документiв, виробiв та iнших носiїв iнформацiї, якi мiстять державну таємницю вiдповiдно до вимог Закону України "Про державну таємницю".

     3.11. Розглядає звернення, скарги, запити та пропозицiї юридичних осiб з питань, що вiднесенi до компетенцiї Управлiння.

     3.12. Взаємодiє з iншими структурними пiдроздiлами Служби на виконання завдань по удосконаленню митної справи.

4. Керiвництво Управлiнням та його структура

     4.1. Управлiння очолює начальник, який призначається на посаду Головою Служби.

     4.2. До складу Управлiння входять:

  • вiддiл декларування та митних режимiв;

  • вiддiл нетарифного регулювання;

  • вiддiл експортного контролю.

     4.3. Начальнику Управлiння пiдпорядковано три заступники, два з яких одночасно є начальниками вiддiлу декларування та митних режимiв та вiддiлу експортного контролю вiдповiдно.

     4.4. Порядок призначення на посаду та функцiональнi обов'язки заступника начальника Управлiння визначаються посадовою iнструкцiєю, що затверджується першим заступником Голови Служби.

     4.5. Порядок призначення на посади та функцiональнi обов'язки заступникiв начальника Управлiння-начальникiв вiддiлiв, начальникiв вiддiлiв визначаються положеннями про вiддiли, що затверджуються першим заступником Голови Служби.

     4.6. Порядок призначення на посади та функцiональнi обов'язки iнших посадових осiб Управлiння визначаються посадовими iнструкцiями, що затверджуються першим заступником Голови Служби.

5. Права начальника Управлiння

     Для виконання завдань i функцiй, покладених на Управлiння, начальник має право:

     5.1. Надавати доручення i вказiвки митницям та iншим митним установам з питань, що входять до компетенцiї Управлiння;

     5.2. Пiдписувати i вiзувати документи вiдповiдно до затвердженого Головою Служби положення про розподiл повноважень на розгляд та пiдписання документiв;

     5.3. Дiяти в межах своєї компетенцiї вiд iменi Служби та представляти його в мiжнародних, державних, громадських органiзацiях;

     5.4. Подавати пропозицiї керiвництву Служби з питань призначення, перемiщення, заохочення, накладення стягнень, звiльнення працiвникiв Управлiння та митниць;

     5.5. Запитувати i одержувати вiд митних органiв, структурних пiдроздiлiв центрального апарату, юридичних осiб необхiдну iнформацiю i додатковi матерiали з питань, вiднесених до компетенцiї Управлiння.

     5.6. Самостiйно вiдповiдати (використовуючи бланк Управлiння) на заяви, скарги, пропозицiї та листи юридичних осiб, що надходять на адресу Управлiння та особисто начальника з питань, що нормативно урегульованi.

     5.7. Самостiйно установлювати органiзацiйнi принципи та схеми роботи Управлiння та видавати вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах Управлiння.

     5.8. Направляти службовi документи в структурнi пiдроздiли мiнiстерств i вiдомств України, пiдприємств, органiзацiй, установ з питань, що вiдносяться до компетенцiї Управлiння;

     5.9. Давати розпорядження, вказiвки та окремi доручення заступнику начальника Управлiння, заступникам начальника Управлiння-начальникам вiддiлiв, начальникам вiддiлiв, їх заступникам, iнспекторському складу Управлiння;

     5.10. Вимагати вiд особового складу:

  • якiсного виконання функцiональних обов'язкiв, зазначених в посадових iнструкцiях та в положеннях про Управлiння та вiддiли;

  • вiдповiдного рiвня виконавчої та трудової дисциплiни;

  • постiйного пiдтримання належного професiйного рiвня;

  • своєчасного i якiсного виконання доручень керiвництва Управлiння i Служби;

  • додержання вимог чинного законодавства, iнших нормативно-правових актiв.

     5.11. Подавати на розгляд керiвництва Служби пропозицiї по удосконаленню митної справи.

6. ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ

     Начальник Управлiння несе персональну вiдповiдальнiсть за:

     6.1. Якiсне та своєчасне виконання покладених на Управлiння завдань та функцiй, передбачених даним Положенням;

     6.2. Дотримання пiдпорядкованим особовим складом положень законодавчих та iнших нормативно-правових актiв України;

     6.3. Стан трудової та виконавчої дисциплiни в Управлiннi;

     6.4. Виховну роботу з кадрами i стан професiйної пiдготовки в Управлiннi;

     6.5. Наслiдки прийнятих самостiйних рiшень пiд час виконання службових обов'язкiв.

     6.6. Контроль виконання спiвробiтниками вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативних актiв з питань охорони державної таємницi. Визначення ступеня секретностi документiв та iнших носiїв iнформацiї, що готуються у пiдроздiлi.

Начальник Управлiння нетарифного регулювання О.I. Пашинний
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.