ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

11.12.2001 р. N 2/29-5779-ЕП

 

Керiвникам митних органiв


Про порядок iдентифiкацiї небезпечних речовин

     На виконання п. 6 "Плану комплексних заходiв, спрямованих на ефективну реалiзацiю державної полiтики у сферi захисту населення й територiй вiд надзвичайних ситуацiй техногенного та природного характеру, на їх вiдвернення та оперативне реагування на них, на перiод до 2005 року", затвердженого наказом Держмитслужби вiд 04.04.2001 N 236, для забезпечення планування цивiльної оборони митних органiв, запобiгання негативним наслiдкам при роботi особового складу з небезпечними для здоров'я речовинами пiд час виконання службових обов'язкiв, надсилаємо Порядок визначення та iдентифiкацiї небезпечних речовин митними органами в умовах надзвичайних ситуацiй.

     Порядок додається на 3-ох аркушах.

Заступник Голови Служби В. С. КОПАЧ

 

ЗАТВЕРДЖУЮ:
Заступник Голови
Державної митної служби України
________________ В. С. КОПАЧ
"____" ____________ 2001 р.

ПОРЯДОК
визначення та iдентифiкацiї небезпечних речовин митними органами в умовах надзвичайних ситуацiй

     1. Порядок визначення та iдентифiкацiї небезпечних речовин, далi Порядок, розроблено для внутрiшньовiдомчого використання митними органами Держмитслужби України. Метою прийняття порядку є вироблення послiдовних дiй щодо виявлення i визначення назви небезпечних речовин для здiйснення своєчасних заходiв по локалiзацiї та знешкодженню шкiдливих здоров'ю людини хiмiчних сполук.

     2. Найбiльш розповсюдженими в народному господарствi, сильнодiючими, небезпечними речовинами є, наприклад, хлор, амiак, метан, пара летких кислот, чадний та вуглекислий гази. До категорiї небезпечних речовин вiдносяться також матерiали, якi мають в своєму складi радiоактивнi речовини. Отруйнi, небезпечнi речовини можуть потрапити в навколишнє середовище пiд час промислових, транспортних аварiй, катастроф, вiйськових дiй та природних стихiй (землетруси, буревiї, ураження грозовими електричними розрядами тощо).

     В митних органах ймовiрнiсть виникнення аварiйних ситуацiй iснує пiд час митного огляду продуктiв хiмiчної промисловостi, зберiгання на складах хiмiчних речовин та при вiдборi зразкiв для проведення експертиз.

     3. Iдентифiкацiя перерахованих вище небезпечних речовини виконується позаштатним формуванням хiмiчної та радiацiйної розвiдки цивiльної оброни митного органу в установленому порядку. Для аналiзу простих хiмiчних сполук, якi забруднили землю, воду, повiтря чи будiвлi митницi, використовуються портативнi переноснi прилади.

     4. При необхiдностi визначення назви невiдомих сильнодiючих сполук, глибшого вивчення хiмiчної природи та отриманнi уточнених кiлькiсних показникiв вмiсту шкiдливих речовин, або у випадках коли портативнi прилади не пристосованi до вимiрювань певних об'єктiв, вiдiбранi проби направляються в митнi лабораторiї регiональних митниць, а у складних випадках - до Центральної митної лабораторiї.

     5. До митних лабораторiй для проведення експертизи також направляються проби та зразки, природу шкiдливої дiї яких на органiзм людини не вдалося виявити портативними приладами або отриманi на них результати трактуються неоднозначно.

     6. У випадках пiдозри про бактерiологiчне або вiрусне зараження територiї, примiщень або вантажу керiвництву митного органу для проведення iдентифiкацiї природи зараження необхiдно звертатися до Санiтарно-епiдемiологiчної станцiї або Вiддiлу з питань надзвичайних ситуацiй.

     7. Взяття проб предметiв та матерiалiв для проведення дослiджень в митнiй лабораторiї здiйснюється позаштатним формуванням хiмiчної та радiацiйної розвiдки цивiльної оборони митного органу пiсля обстеження мiсцевостi портативними приладами радiацiйного та хiмiчного контролю. Розпорядження на взяття проб для аналiзу небезпечних речовин видається керiвником митного органу або посадовою особою, яка виконує обов'язки керiвника.

     8. У небезпечних випадках (невiдома природа токсичної речовини, необхiднiсть застосування спецiальних пристроїв або знань тощо) керiвник митного органу або особа, яка виконує його обов'язки, може залучати до участi у взяттi проб спецiалiстiв вiдповiдної митної лабораторiї.

     9. Проби матерiалiв та зразки предметiв беруться у мiнiмальнiй кiлькостi (масi) необхiднiй для дослiдження, враховуючи можливiсть проведення у разi потреби повторних дослiджень. Дослiдження проводяться у вiдповiдностi до нормативних документiв (ГОСТ, ДСТУ, ГСТУ тощо) та у вiдповiдностi до законодавства про цивiльну оборону України. Частина матерiалiв та зразкiв, яка передбачається для повторних дослiджень називається контрольними пробами та зразками.

     10. Пiд час вiдбору проб особлива увага придiляється тарi в якiй розмiщують вiдiбранi проби i зразки. Тара повинна бути чистою та герметичною (але не завжди, див. нижче). Мiцнiсть та надiйнiсть тари повинна бути достатньою для безпечного транспортування проб в лабораторiю. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ розмiщувати проби речовин в тару, яка з ними по фiзичних чи хiмiчних причинах не сумiсна. Наприклад: ртуть, луги та основи (вапняний розчин) не сумiснi з алюмiнiєвим посудом; бензини та органiчнi розчинники можуть самозагорятися вiд електростатики в пластмасовому посудi; воднi розчини кислот не перевозяться в металевих канiстрах. В герметичнiй тарi забороняється перевозити перекис водню, тару розриває тиск кисню, який видiляється з перекису пiд час зберiгання та транспортування.

     Взяття проб i зразкiв здiйснюється з дотриманням вимог Закону України "Про правовий режим надзвичайного стану", загальних правил технiки безпеки та пожежної безпеки.

     11. На взятi проби накладається митне забезпечення. Проби зберiгаються i перевозяться в тарi з попереджувальним написом "Обережно! Отруйнi (їдкi) речовини" або "Обережно! Радiоактивне випромiнювання".

     12. Взяття проб i зразкiв оформляється актом, зразок якого на одному аркушi додається (Додаток 2). Акт складається у двох примiрниках: один (оригiнал) - залишається у справах митницi iнший (копiя), як додаток до вiдiбраних проб передається митнiй лабораторiї. Акт пiдписується керiвником позаштатного формування цивiльної оборони митного органу та учасниками вiдбору проб i зразкiв - членами позаштатного митного формування, спецiалiстом митної лабораторiї, якщо вiн бере участь у процедурi взяття проб i зразкiв.

     13. Взятi проби i зразки пiд митним забезпеченням разом з копiєю акту про їх вiдбiр та супроводжувальним листом доставляються службовим транспортом до митної лабораторiї для проведення дослiджень.

     14. Дослiдження проб i зразкiв небезпечних речовин в митних лабораторiях здiйснюється в першу чергу.

     15. Результати дослiджень митної лабораторiї у формi листа надаються керiвнику митного органу, звiдки отриманi зразки. Контрольнi проби та зразки зберiгаються в митнiй лабораторiї. Контрольнi проби та зразки зберiгаються не бiльше одного року i з урахуванням їх природи знищуються в установленому порядку.

     16. Пiд час дослiдження проб та зразкiв митна лабораторiя повинна визначити назву небезпечної речовини та її концентрацiю або рiвень забруднення у випадку радiацiї. В обов'язок надання висновкiв, пояснень по отриманих результатах щодо шкiдливої дiї небезпечних речовин на органiзм людини до компетенцiї митних лабораторiй не входить. За отриманням такої iнформацiї слiд звертатися до мiсцевих Санепiдемстанцiї або Вiддiлу з питань надзвичайних ситуацiй.

     17. У випадку введення надзвичайного стану, коли iснує реальна техногенна хiмiчна або радiацiйна загроза безпецi громадян, та при умовi виявлення присутностi небезпечних речовин у дослiджуваних пробах i зразках, завiренi копiї результатiв лабораторних дослiджень та копiї супроводжувальних документiв (акт вiдбору проб, запит митницi тощо), за погодженням з керiвником митного органу або особою, яка його замiщує, негайно передаються органам державної виконавчої влади (Санепiдемстанцiї, Вiддiлу з питань надзвичайних ситуацiй, штабу Цивiльної оборони тощо).

Заступник начальника Центральної митної лабораторiї П. Ф. ВЕНГЕЛЬ

 

Додаток 1

 

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
 
(Назва митної установи)
А К Т N _________
вiдбору проб та зразкiв ґрунту, води, повiтря, промислових товарiв, сировини, вiдходiв тощо, якi забрудненi (або є пiдозра, що забрудненi) небезпечними речовинами (хiмiчними або радiоактивними)
вiд "____"_________________ 200__ року
 
(мiсце вiдбирання зразкiв (адреса), назва митного пiдроздiлу, телефон)
 
мною  
(посада, назва пiдроздiлу митницi, прiзвище та iнiцiали керiвника позаштатного формування хiмiчної та радiацiйної розвiдки цивiльної оборони митницi)
у присутностi  
(посади, назви пiдроздiлiв митницi, прiзвища та iнiцiали членiв позаштатного формування хiмiчної та радiацiйної розвiдки цивiльної оборони митницi, спiвробiтника митної лабораторiї, якщо був присутнiм)
 
 
 
Вiдiбранi зразки направляються в  
(назва митної лабораторiї)
  для перевiрки на наявнiсть, визначення
назви та вмiсту небезпечних речовин.

Перелiк проб та зразкiв.
N
з./п.
Назва проб та зразкiв, опис тари. Одиницi вимiру Кiлькiсть в шт., лiтрах або маса зразкiв Примiтки
(Тип митного забезпечення, його номер)
         
         
         
         

 

Начальник хiмiчної та
радiацiйної розвiдки цивiльної
оборони   митницi    
(Назва митницi) (Пiдпис) (Прiзвище та iнiцiали)
Присутнi:    
(Пiдпис) (Прiзвище та iнiцiали)
   
(Пiдпис) (Прiзвище та iнiцiали)
   
(Пiдпис) (Прiзвище та iнiцiали)
   
(Пiдпис) (Прiзвище та iнiцiали)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.