ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

01.02.2002 р. N 63


Про результати експерименту

     Вiдповiдно до вимог наказу Держмитслужби вiд 10.09.2001 N 603 "Про затвердження Тимчасового положення про проведення експерименту зi спрощення митного контролю та митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний лiцензiйний склад" (далi - Тимчасове положення) учасниками експерименту є власники митних лiцензiйних складiв (далi - МЛС) ЗАТ ХФК "БIОКОН", ДП "Кюне i Нагель", ТОВ "Ревайвел-Експрес" та ТОВ "Тамбранс-Україна", що функцiонують у зонi дiяльностi Київської та Пiвнiчної регiональних митниць. Аналiтична iнформацiя начальникiв вищезазначених митниць свiдчить про таке.

     Оснащення митних пiдроздiлiв зазначених митниць програмним забезпеченням з ведення складського облiку товарiв з боку учасникiв експерименту дозволяє разом з пiдвищенням рiвня митного контролю при здiйсненнi облiку товарiв, що перемiщуються через МЛС, скоротити час, необхiдний для здiйснення такого облiку.

     Завдяки самостiйному оформленню учасником експерименту попереднього повiдомлення типу Манiфест (далi - ПП типу "Манiфест") зменшено навантаження на iнспекторiв вiддiлу контролю за доставкою вантажiв, звiльнено учасника експерименту вiд необхiдностi звернення до вiддiлу контролю за доставкою вантажiв з метою оформлення попереднiх повiдомлень. Безпосереднє здiйснення на МЛС митних процедур умовного пiдтвердження надходження вантажiв, заявлених за ПП типу "Манiфест", та повного завершення перемiщення взагалi значно скорочує час митного оформлення товарiв у режим митного складу.

     За iнформацiєю Київської регiональної митницi, порiвняльний аналiз показникiв функцiонування МЛС ДП "Кюне i Нагель" за 2000 та 2001 роки свiдчить про тенденцiю до збiльшення товарообiгу. Формування учасником експерименту товарних партiй, що готуються до випуску у вiльний обiг, за умови вiдсутностi митного забезпечення на входi до примiщення МЛС, а отже без окремого дозволу митницi, дає можливiсть скоротити процедуру випуску товарiв у вiльний обiг, що автоматично впливає на динамiку надходжень митних платежiв до Держбюджету України.

     За перiод дiї Тимчасового положення фактiв порушень митних правил не виявлено, факти недоставлення вантажiв до митниць призначення вiдсутнi. Наприклад, на МЛС ЗАТ "ХФК "Бiокон" здiйснено 12 перевiрок вiдповiдностi даних комп'ютерного облiку товарiв фактичному стану справ. Порушень вимог митницi щодо порядку облiку та зберiгання товарiв на МЛС не встановлено. Це зумовлено тим, що норми Тимчасового положення є оптимальними для успiшного функцiонування МЛС, а отже значно стимулюють користування МЛС правом роботи за такою схемою.

     Начальники Київської та Пiвнiчної регiональних митниць пiдтримують внесення вiдповiдних змiн до нормативно-правових актiв Держмитслужби з метою поширення норм Тимчасового положення на iншi МЛС на митнiй територiї України.

     Разом з цим Київська регiональна митниця вважає недоцiльним впровадження в практику митного оформлення товарiв норм роздiлу 6 "Здiйснення митного контролю за перiодичним випуском з митного лiцензiйного складу товарiв у вiльний обiг з наступним митним оформленням вантажної митної декларацiї" Тимчасового положення з причин законодавчої неврегульованостi цих процедур та складностi документального оформлення.

     На пiдставi вищезазначеного

     НАКАЗУЮ:

     1. Результати експерименту зi спрощення митного контролю та митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний лiцензiйний склад, вважати в цiлому позитивними.

     2. Управлiнню нетарифного регулювання (Пашинний О.I.) розробити Положення про застосування режиму митного складу з урахуванням норм Тимчасового положення та внести вiдповiднi змiни до Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 31.12.96 N 592 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.97 за N 5/1809.

     3. До набрання чинностi нормативно-правовими актами, зазначеними в пунктi 2 цього наказу, продовжити дiю наказу Держмитслужби вiд 10.09.2001 N 603 "Про затвердження Тимчасового положення про проведення експерименту зi спрощення митного контролю та митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний лiцензiйний склад" зi змiнами, внесеними наказом Держмитслужби вiд 01.10.2001 N 638.

     4. Роздiл 6 "Здiйснення митного контролю за перiодичним випуском з митного лiцензiйного складу товарiв у вiльний обiг з наступним митним оформленням вантажної митної декларацiї" Тимчасового положення вважати таким, що втратив чиннiсть.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Єгорова О. Б.

Голова Служби М.Каленський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.