ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 29.12.2001 р. N 9530/5/16-1216


     ДПА України на виконання доручення КМУ розглянула лист Комiтету ВРУ з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi щодо деяких питань в оформленнi ВМД при здiйсненнi платником податку операцiй з вивезення (експортування) товарiв за межi митної територiї України i повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до пп. 6.2.1 ст. 6 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" операцiї з продажу товарiв, що були вивезенi (експортованi) платником податку за межi митної територiї України, оподатковуються за нульовою ставкою. При цьому товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межi митної територiї України у разi, якщо їх вивезення (експортування) засвiдчене належно оформленою ВМД.

     Крiм того, ст. 8 Закону визначено, що платник податку, який здiйснює операцiї iз вивезення (пересилання) товарiв за межi митної територiї України (експорт) i подає розрахунок експортного вiдшкодування за результатами податкового мiсяця, має право на отримання такого вiдшкодування за умови подання встановленого перелiку документiв, одним з яких є ВМД, яка пiдтверджує факт вивезення (експортування) товарiв за межi митної територiї України, вiдповiдно до митного законодавства.

     Разом з цим пiд термiном "вивезення з України" розумiють фактичне перемiщення через митний кордон України товарiв та iнших предметiв (ст. 15 Митного кодексу України).

     Оскiльки ст. 4 Митного кодексу України визначено, що межi митної територiї України є митним кордоном України, який збiгається з державним кордоном України, то право на застосування нульової ставки ПДВ за експортними операцiями платник податку має лише при фактичному вивезеннi товарiв за межi митної територiї України та за наявностi пiдтвердження такого фактичного вивезення.

     Виходячи iз викладеного вище та враховуючи те, що згiдно зi ст. 50 Митного кодексу України перемiщення через митний кордон України (державний кордон України) товарiв та iнших предметiв здiйснюється в мiсцях розташування митниць, за наявностi у платника податку - експортера пiдтвердження, завiреного вiдповiдним митим органом на кордонi, факту вивезення задекларованих товарiв за межi митної територiї України, такий платник вважається продавцем товарiв, що були вивезенi.

     Статтею 11 Закону України "Про податок на додану вартiсть", який набрав чинностi 01.10.97 р., визначено, що норми iнших законодавчих актiв дiють у частинi, що не суперечить Закону України "Про податок на додану вартiсть", а тому, оскiльки норми Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" у частинi визначення "експорту" суперечать Закону України "Про податок на додану вартiсть", вони не можуть бути прийнятi до виконання у частинi ПДВ.

     Пiдсумовуючи зазначене вище, а також те, що Положенням про ВМД, затвердженим постановою КМУ вiд 09.06.97 р. N 574, встановлено, що аркуш ВМД ("примiрник митницi"), за яким здiйснюється пропуск товару через митний кордон, передається до архiву митницi, а платнику-експортеру залишається аркуш ВМД без такої вiдмiтки, що дає можливiсть такому платнику заявляти суми ПДВ до вiдшкодування за товарами, якi фактично залишилися не вивезеними за кордон, ДПА України вважає за необхiдне внести змiни до вищезазначеної постанови, згiдно з якими вiдмiтка про фактичний перетин митного кордону України проставляється i на аркушi ВМД, що залишається у платника ПДВ.

     Враховуючи зазначене, ДПА України просить у встановленому порядку внести змiни до вищезгаданої постанови.

Заступник Голови Г. Оперенко

"Бухгалтерiя", N 5/1, 4 лютого 2002 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.