ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

27.03.2002 р. N 11/4-09-2809-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про заходи для попередження накопичення у пунктах пропуску через митний кордон України сiльськогосподарської продукцiї

     За iнформацiєю окремих митниць, пiсля набранням чинностi Законом України вiд 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" перед пунктами пропуску через митний кордон України мають мiсце накопичення сiльськогосподарської продукцiї, що пiдпадає пiд визначення першої-двадцять четвертої груп УК ТЗЕД.

     З метою попередження громадськостi про вимоги законодавства щодо ввезення в Україну зазначеної вище продукцiї, пропонуємо розмiстити в iнформацiю, що додається, на iнформацiйних стендах в пунктах пропуску через митний кордон України, передати транспортним органiзацiям та туристичним фiрмам, розташованим в зонi дiяльностi митницi.

     Додаток: на 3 арк.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко

 

     Законом України вiд 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" встановлено заборону пропуску на митну територiю України сiльськогосподарської продукцiї, що пiдпадає пiд визначення першої - двадцять четвертої груп Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що ввозиться громадянами.

     Це обмеження не поширюється на:

  • горiлчанi вироби у кiлькостi 1 л, вино - 2 л, пиво - 5 л, тютюновi вироби - 200 цигарок (або 200 г цих виробiв), якi ввозяться в особистому багажi громадянами;

  • продукти харчування в упаковцi виробника, що надходять на адресу фiзичних осiб у мiжнародних поштових вiдправленнях вагою до 10 кг;

  • сiльськогосподарську продукцiю, отриману громадянами-резидентами як натуральну плату за виконану роботу в країнах - учасницях СНД, з якими Україна уклала угоди про вiльну торгiвлю;

  • плодоовочеву продукцiю, вирощену громадянами-резидентами на власних присадибних дiлянках сумiсних держав, за умови пiдтвердження кiлькостi вирощеної продукцiї довiдками органiв мiсцевого самоврядування, права власностi на такi дiлянки, подання сертифiката вiдповiдностi або свiдоцтва встановленого зразка про визнання сертифiката.

  • продукти харчування для власного споживання на суму до 50 євро, що ввозяться в порядку та обсягах, якi визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України;

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановою вiд 13.12.2001 N 1652 "Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територiю України продуктiв харчування для власного споживання та перелiк предметiв, що не можуть бути вiднесенi до особистих речей громадян" визначив такi обсяги ввезення в Україну продуктiв харчування для власного споживання на одну особу:

  • в упаковцi виробника, призначенi для роздрiбної торгiвлi, - у кiлькостi не бiльше нiж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує двох кiлограмiв, кожного найменування на одну особу;

  • без упаковки - у кiлькостi, що не перевищує двох кiлограмiв кожного найменування на одну особу;

  • без упаковки - неподiльний продукт, готовий до безпосереднього вживання, у кiлькостi не бiльше нiж одиниця кожного найменування на одну особу.

     Таких обмежень можна уникнути, якщо зареєструватися як суб'єкт пiдприємницької дiяльностi та встати на облiк у митному органi за мiсцем проживання.

     Державна реєстрацiя громадян як суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi проводиться у виконавчому комiтетi мiської, районної в мiстi ради або в районнiй, районнiй мiст Києва i Севастополя державнiй адмiнiстрацiї за мiсцезнаходженням або мiсцем проживання даного суб'єкта.

     Облiк митними органами громадян, якi є суб'єктами пiдприємницької дiяльностi здiйснюється також за мiсцем проживання таких громадян до моменту ввезення ними на митну територiю України iноземних товарiв.

Перелiк документiв, що необхiднi для державнiй реєстрацiї суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi у виконавчому комiтетi мiської, районної в мiстi ради або в районнiй, районнiй мiст Києва i Севастополя державнiй адмiнiстрацiї за мiсцезнаходженням або мiсцем проживання.

     1. Рiшення власника (власникiв) майна або уповноваженого ним (ними) органу про створення юридичної особи (крiм приватного пiдприємства). Якщо власникiв або уповноважених ними органiв два i бiльше, таким рiшенням є установчий договiр, а також протокол установчих зборiв (конференцiї) у випадках, передбачених законом;

     2. Статут, якщо це необхiдно для створюваної органiзацiйної форми пiдприємництва;

     3. Реєстрацiйна картка встановленого зразка, яка є водночас заявою про державну реєстрацiю;

     4. Документ, що засвiдчує сплату власником (власниками) внеску до статутного фонду суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в розмiрi, передбаченому законом;

     5. Документ, що засвiдчує внесення плати за державну реєстрацiю;

     6. При створеннi вiдкритих акцiонерних товариств (крiм вiдкритих акцiонерних товариств, створених у процесi приватизацiї та/або корпоратизацiї) подається засвiдчений Державною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку звiт про наслiдки пiдписки на акцiї.

     Громадяни, якi мають намiр здiйснювати пiдприємницьку дiяльнiсть без створення юридичної особи, подають реєстрацiйну картку встановленого зразка, яка є водночас заявою про державну реєстрацiю, копiю довiдки про присвоєння iдентифiкацiйного номера фiзичної особи - платника податкiв та iнших обов'язкових платежiв i документ, що засвiдчує внесення плати за державну реєстрацiю.

     Мiсцезнаходженням суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (юридичної особи) на дату державної реєстрацiї може бути мiсцезнаходження (мiсце проживання) одного iз засновникiв або мiсцезнаходження за iншою адресою, що пiдтверджується договором оренди або iншим вiдповiдним договором.

     Державна реєстрацiя суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi проводиться за наявностi всiх необхiдних документiв за заявочним принципом протягом не бiльше п'яти робочих днiв.

     За державну реєстрацiю справляється плата, розмiр якої встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Перелiк документiв, що подаються суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi до митних органiв України при облiку

     1. Установчi документи:

  • рiшення власника майна або уповноваженого ним органу про створення суб'єкта пiдприємницької дiяльностi. Якщо власникiв або уповноважених ними органiв два i бiльше, такими рiшеннями є установчий договiр;

  • статут пiдприємства (якщо вiдповiдно до законодавства це необхiдно для створюваної органiзацiйної форми суб'єкта пiдприємництва).

     2. Свiдоцтво про державну реєстрацiю суб'єкта пiдприємницької дiяльностi у виконавчому комiтетi мiської, районної в мiстi Ради або в районнiй, мiськiй мiст Києва i Севастополя державнiй адмiнiстрацiї за його мiсцезнаходженням (мiсцем проживання); свiдоцтво про реєстрацiю представництва iноземного суб'єкта господарської дiяльностi в Українi.

     3. Довiдка органiв статистики про занесення суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi - юридичної особи до Єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України (ЗУКПО) та присвоєння кодiв територiї - СПАТО, форми власностi - ЗКФВ.

     4. Довiдка уповноваженого банку про наявнiсть карбованцевого розрахункового та (або) валютного рахункiв, прiзвище, iм'я, по батьковi головного бухгалтера пiдприємства, NN телефонiв.

     5. Наказ по пiдприємству про призначення вiдповiдальних працiвникiв за роботу з митницею, їх прiзвище, iм'я, по батьковi, паспортнi данi, зразки пiдписiв, зразок печатки, яка використовується при оформленнi документiв в митних органах.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.