ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ

вiд 13.02.2002 р. N 2-221/827


Щодо операцiй з вiдходами давальницької сировини

     Державний комiтет України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва розглянув <...> лист та повiдомляє, що дiйсно, вiдповiдно до абзацу 2 частини 17 статтi 2 Закону України вiд 04.10.2001 р. N 2761-III "Про внесення змiн до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" вiдходи чи брухт, що залишилися пiсля переробки давальницької сировини, у разi їх реалiзацiї на митнiй територiї України пiдлягають обкладенню ввiзним митом, iншими податками та зборами, що справляються при ввезеннi аналогiчних вiдходiв та брухту вiдповiдно до законодавства. А в частинi 18 цiєї ж статтi зазначається, що за письмовою заявою iноземного замовника вiдходи чи брухт, що залишилися пiсля переробки давальницької сировини, можуть бути вивезенi у порядку, встановленому Державною митною службою України.

     У статтi 8 Закону України вiд 05.03.98 р. N 187/98-ВР "Про вiдходи" (далi - Закону) зазначається, що вiдходи є об'єктом права власностi i право власностi на вiдходи може переходити вiд однiєї особи до iншої в порядку, передбаченому законом, а вiдповiдно до частини 1 статтi 9 цього ж Закону суб'єктами права власностi на вiдходи, крiм держави i фiзичних осiб, є також пiдприємства, установи та органiзацiї усiх форм власностi. Тому на пiдставi положень даного Закону, а також вищезазначених норм Закону України вiд 04.10.2001 р. N 2761-III "Про внесення змiн до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" Держпiдприємництво вважає, що виконавцi, а також замовники мають повне право на вивезення та продаж вiдходiв як на митнiй територiї України, так i за межами України, якщо вони є власниками цих вiдходiв, або не є власниками, але це право надано їм за договором про операцiю з давальницькою сировиною, i щодо даних правовiдносин застосовується Закон України "Про внесення змiн до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України вiд 05.03.98 р. N 187/98-ВР "Про вiдходи" утилiзацiя вiдходiв - використання вiдходiв як вторинних матерiальних чи енергетичних ресурсiв. Так як в абзацi 2 частини 17 статтi 2 Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (далi - Закону) йдеться саме про реалiзацiю, то, на думку Держпiдприємництва, якщо утилiзацiю буде здiйснювати виконавець або iноземний замовник, використовуючи власнi виробничi потужностi без вивозу за межi митного кордону України, то вiдходи чи брухт, що залишилися пiсля переробки давальницької сировини, не пiдлягають обкладенню ввiзним митом, iншими податками та зборами, що справляються при ввезеннi аналогiчних вiдходiв та брухту вiдповiдно до законодавства. Якщо ж такi вiдходи утилiзуються iншими пiдприємствами, пiсля реалiзацiї їм таких вiдходiв, на митнiй територiї України, то вони пiдлягають обкладенню ввiзним митом, iншими податками та зборами, причому вiдповiдно до абзацу 3 частини 17 статтi 2 Закону сплата зазначених податкiв та зборiв провадиться покупцем вiдходiв чи брухту, який оформляє ввiзну вантажну митну декларацiю (без фактичного ввезення товару в Україну).

     На думку Держпiдприємництва, в разi вивозу таких вiдходiв чи брухту за межi територiї України для переробки або збуту такi вiдходи та брухт вже будуть давальницькою сировиною i в цьому випадку застосовується стаття 5 Закону, i якщо така давальницька сировина пiдлягає обкладенню вивiзним (експортним) митом, податками та зборами, то вони повиннi сплачуватись у разi перероблення - замовником, а в разi збуту - покупцем у встановленому цим Законом порядку.

Перший заступник Голови В. Загороднiй

"Податки та бухгалтерський облiк", N 31, 18 квiтня 2002 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.