ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Л И С Т

вiд 17.04.2002 N 5985/7/23-5317


Про вiдмiтку на ВМД про фактичне вивезення готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини

     Державна податкова адмiнiстрацiя України у зв'язку iз численними запитами, що надходять вiд вiтчизняних учасникiв операцiй з давальницькою сировиною, щодо вiдмiтки на вантажнiй митнiй декларацiї, яка проставляється митницею як засвiдчення факту перетину готовою продукцiєю, виготовленою з давальницької сировини, митного кордону України, повiдомляє таке для врахування в роботi.

     Вiдповiдно до Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" вiд 04.10.2001 р. N 2761-III, який набув чинностi з 01.01.2002 р. i у якому п. 2 ст. 2 визначено, що сплата ввiзного мита, податкiв та зборiв (крiм митних зборiв) провадиться українським виконавцем шляхом видачi простого векселя органу державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця зi строком платежу, що дорiвнює строку здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як на 90 календарних днiв з моменту оформлення ввiзної вантажної митної декларацiї.

     Пунктом 11 ст. 2 вищезазначеного Закону встановлено, що пiдставою для погашення векселя (письмового зобов'язання) є подання українським виконавцем органу державної податкової служби за своїм мiсцезнаходженням копiї вивiзної вантажної митної декларацiї з вiдмiткою митницi, яка здiйснила митне оформлення готової продукцiї, про фактичний перетин готовою продукцiєю митного кордону України.

     Така вiдмiтка може бути проставлена митним органом, що здiйснював митне оформлення готової продукцiї, виключно пiсля одержання з митного органу, розташованого на митному кордонi України, через який здiйснювалося вивезення готової продукцiї, офiцiйного повiдомлення про фактичне її вивезення за межi митної територiї України у повному обсязi.

     На сьогоднi дiє наказ Держмитслужби вiд 27.08.98 р. N 532 "Про затвердження Порядку взаємодiї митниць при здiйсненнi контролю за вивезенням з митної територiї України давальницької сировини та готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини" (далi - Порядок). Вiдповiдно до п. 2 Порядку iнспектор прикордонної митницi випускає вантаж за межi митної територiї України та в оперативному режимi передає iнформацiю про пропуск вантажу до центральної бази даних iнформацiйно-аналiтичного митного управлiння (ЦБД IАМУ). Протягом 4 годин з моменту випуску за межi митної територiї України готової продукцiї прикордонна митниця, використовуючи електронний зв'язок iз ЦБД IАМУ, зобов'язана передати до ЦБД IАМУ в електронному виглядi пiдтвердження факту вивезення за межi митної територiї України готової продукцiї. Щодобово внутрiшня митниця, використовуючи електронний зв'язок з ЦБД IАМУ, для здiйснення контролю роздруковує iнформацiю про пiдтвердження прикордонною митницею фактiв вивезення готової продукцiї та за пiдписом начальника митницi або його заступника передає цю iнформацiю до структурних пiдроздiлiв митницi, якими здiйснено оформлення вантажної митної декларацiї на вивезення готової продукцiї.

     Вiдповiдно до листа Державної митної служби України вiд 22.01.2002 р. N 11/2-10-2671, надiсланого на адресу ДПА України, для нормативного врегулювання питання про пiдтвердження фактичного перетину готовою продукцiєю митного кордону України до цього Порядку найближчим часом будуть внесенi вiдповiднi доповнення з урахуванням механiзму, визначеного Порядком пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України, затвердженим спiльним наказом Держмитслужби та ДПА України вiд 21.03.2002 р. N 163/121, який розроблено на виконання п. 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2002 р. N 243 "Про вдосконалення механiзму вiдшкодування бюджетної заборгованостi з податку на додану вартiсть за операцiями з експорту продукцiї".

     Ураховуючи викладене до розробки Порядку пiдтвердження вiдомостей про фактичний перетин давальницькою сировиною та готовою продукцiєю митного кордону України митнi органи керуються наказом Держмитслужби вiд 27.08.98 р. N 532 "Про затвердження Порядку взаємодiї митниць при здiйсненнi контролю за вивезенням з митної територiї України давальницької сировини та готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини".

Заступник Голови В.Копилов

"Баланс", N 18, 30 квiтня 2002 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.