ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 15.05.2002 р. N 7800/7/19-1317


     ДПА України, розглянувши запит ДПА в областi щодо визначення коду бюджетної класифiкацiї, за яким необхiдно облiковувати пеню за порушення строкiв здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах, повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до ст. 9 Закону України вiд 04.10.2001 р. N 2761-III "Про внесення змiн до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" порушення норм цього Закону та iнших актiв законодавства пiд час здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах тягне за собою вiдповiдальнiсть згiдно iз цим Законом та iншими законами України.

     За порушення українським виконавцем (замовником) строкiв, передбачених частинами сьомою i восьмою ст. 2, частинами восьмою i шiстнадцятою ст. 5 та частиною третьою ст. 6 цього Закону, стягується пеня за кожний день прострочення у розмiрi 0,3 % суми неодержаної виручки (вартостi неповерненої готової продукцiї) в iноземнiй валютi, перерахованої у нацiональну валюту України за офiцiйним валютним курсом НБУ, що дiє на день нарахування пенi, або у гривнях у разi здiйснення розрахункiв у нацiональнiй валютi України. Загальний розмiр нарахованої пенi не може перевищувати суми заборгованостi.

     Пеня, передбачена частинами другою та третьою цiєї статтi, нараховується та стягується вiдповiдними органами державної податкової служби i спрямовується до Держбюджету України вiдповiдно до законодавства.

     Таким чином, враховуючи, що операцiї з давальницькою сировиною є одним iз видiв зовнiшньоекономiчних операцiй, необхiдно вiдображати в облiку пеню за порушення строкiв здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах до платежу "Пеня за порушення термiнiв розрахункiв у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi" за кодом бюджетної класифiкацiї 24150000.

Заступник Голови В. Росоловський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.