ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Н А К А З
м.Київ

вiд 30.05.2002 N 436


Про затвердження Технологiчної схеми митного контролю та митного оформлення майна, транспортних засобiв представництв iноземних фiрм та їх спiвробiтникiв, якi користуються на територiї України митними пiльгами

     Вiдповiдно до Положення про Київську регiональну митницю, НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Технологiчну схему митного контролю та митного оформлення майна, транспортних засобiв представництв iноземних фiрм та їх спiвробiтникiв, якi користуються на територiї України митними пiльгами (додаток 1).

     2. Наказ КРМ вiд 23.08.2000 р. N 665 вважати таким, що втратив чиннiсть.

     3. Начальнику вiддiлу по контролю за вантажами та багажем дипкорпусу та представництв iнофiрм ознайомити особистий склад вiддiлу з вищевказаними документами пiд особистий пiдпис.

     4. Контроль за виконанням даного наказу покладаю на заступника начальника Київської регiональної митницi Дворака Ю.М.

Начальник Київської регiональної митницi О.I.Симонов

 

Додаток 1
Затверджено наказом КРМ
вiд 30.05.2002 р. N 436

Технологiчна схема
митного контролю та митного оформлення майна, транспортних засобiв представництв iноземних фiрм та їх спiвробiтникiв, якi користуються на територiї України митними пiльгами

     Дана технологiчна схема розроблена на виконання Митного кодексу України, Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", Iнструкцiї Мiнiстерства економiки України про порядок реєстрацiї представництв iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi в Українi (наказ Мiнiстерства економiки України вiд 18.01.96 р. N 30 затвердженого в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 24.01.96 р. за N 34/1059), наказу Держмитслужби України вiд 28.03.00 р. N 173 "Про затвердження Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення)", та iнших нормативних актiв Держмитслужби України з метою контролю за перемiщенням вантажiв.

     Митне оформлення майна та транспортних засобiв представництв iноземних фiрм та їх спiвробiтникiв здiйснюється згiдно з Положенням про вiддiл по контролю за вантажами та багажем дипкорпусу та представництв iнофiрм (далi - дипломатичним вiддiлом) Київської регiональної митницi (наказ КРМ вiд 17.10.00 р. N 845).

     Митний контроль за перемiщенням майна та транспортних засобiв представництв iноземних фiрм та їх спiвробiтникiв здiйснюється на територiї КГЦ "Укравто" за адресою: вул. Новопирогiвська,58 згiдно з Положенням та Технологiєю митного огляду вантажiв в зонi митного контролю (наказ КРМ вiд 06.05.01 р. N 381). Допускається виїзд iнспектора вiддiлу для митного оформлення вантажу поза зоною митного контролю за рiшенням начальника вiддiлу або особи, що його замiщує.

     Представництво iноземної фiрми - установа або особа, яка представляє iнтереси iноземного суб'єкта господарської дiяльностi в Українi i має на це належним чином оформленi вiдповiднi повноваження.

     Спiвробiтник представництва iноземної фiрми - фiзична особа, яка працює в представництвi iноземної фiрми при умовi, що вона не має українського громадянства та не проживає в Українi постiйно.

     Порядок реєстрацiї представництв iноземних фiрм та їх спiвробiтникiв передбачено iнструкцiєю Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України (наказ Мiнiстерства економiки України вiд 18.01.96 р. N 30 затвердженого в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 24.01.96 р. N 34/1059).

     Офiцiйними документами, якi пiдтверджують реєстрацiю (акредитацiю) в Українi представництв iноземних фiрм та їх спiвробiтникiв є Свiдоцтво про реєстрацiю представництва iноземної фiрми та Службова картка спiвробiтника представництва iноземної фiрм, якi виданi Мiнiстерством економiки та з питань європейської iнтеграцiї України.

     Термiн дiї Свiдоцтва та службової картки визначає Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України.

     Представництво iноземної фiрми не є юридичною особою i не займається самостiйно комерцiйною дiяльнiстю (якщо iнше не передбачено установчими положеннями представництва iнофiрми в Українi), у всiх випадках воно дiє вiд iменi i за дорученням iноземного суб'єкта господарської дiяльностi, зазначеного у Свiдоцтвi про реєстрацiю, i виконує свої функцiї згiдно з чинним законодавством України.

     Представництво iноземної фiрми в Українi може здiйснювати функцiї, пов'язанi з виконанням представницьких послуг тiльки в iнтересах iноземного суб'єкта господарської дiяльностi, зазначеного у Свiдоцтвi.

     Свiдоцтво, видане в Мiнiстерствi економiки та з питань європейської iнтеграцiї України є пiдставою для безмитного провезення майна, транспортних засобiв, якi тимчасово ввозяться в Україну i необхiднi для обладнання офiсу та функцiонування представництва.

     Службова картка Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, що видана спiвробiтнику представництва iноземної фiрми є пiдставою для безмитного провезення майна, транспортного засобу, якi тимчасово ввозяться в Україну i необхiднi для його особистого користування.

     Предмети, призначенi для витрати у зв'язку з дiяльнiстю представництва iноземної фiрми або його спiвробiтника пропускаються в Україну пiсля сплати митних платежiв.

Роздiл I. Тимчасове ввезеннi майна представництва iноземної фiрми

     При ввезеннi майна на адресу представництва iноземної фiрми в дипломатичний вiддiл для митного оформлення надаються:

  • письмове звернення вiд представництва iноземної фiрми за пiдписом уповноваженого керiвника представництва, в якому вказується мета ввезення та iншi вiдомостi;

  • документ контролю доставки у внутрiшню митницю з вiдмiткою прикордонної митницi (CARNET TIR, ТР80ВН, провiзна вiдомiсть тощо);

  • мiжнародна транспортна накладна, коносамент, тощо;

  • специфiкацiя (iнвойс, рахунок-фактура тощо);

  • вантажна митна декларацiя (в разi необхiдностi);

  • складська вантажна митна декларацiя (якщо вантаж надiйшов з митного лiцензiйного складу);

  • якщо вантаж оформлює митний брокер додатково в дипломатичний вiддiл надається договiр, укладений мiж представництвом та органiзацiєю уповноваженою на цю дiяльнiсть, копiю картки реєстрацiї брокерської компанiї та доручення на уповноважену особу;

     в разi необхiдностi - iншi дозволи вiдповiдних служб, якщо вантаж пiдлягає контролю та пред'явленню iншим уповноваженим органам.

     Пiсля перевiрки документiв та повноважень особи на проведення митного оформлення, iнспектор дипломатичного вiддiлу, у зонi митного контролю, перевiряє заявленi вiдомостi, кiлькiсть заявлених мiсць вантажу, про що складає Акт про проведення митного огляду (згiдно з наказом ДМСУ вiд 14.11.01 р. N 725) пiсля чого завершує митне оформлення майна на ввезення.

     Один примiрник документiв залишається в справах митницi для облiку та контролю, вноситься уповноваженим iнспектором до комп'ютерної бази даних "Консул", другiй примiрник документiв надається отримувачу вантажу.

Роздiл II. Продовження термiну тимчасового ввезення майна представництва iноземної фiрми

     Для продовження термiну тимчасового ввезення майна в Україну представництво iнофiрми (або уповноважена особа) до вичерпання термiну тимчасового ввезення майна звертається з мотивованою заявою у дипломатичний вiддiл митницi.

     Iнспектор вiддiлу, вiдповiдальний за тимчасове ввезення майна, при наявностi необхiдних документiв на вантаж (ВМД, товаро-супровiдних документiв, iнвойсу i таке iнше):

     а) виїзджає на мiсце знаходження вантажу;

     б) проводить перевiрку наявностi майна;

     в) складає Акт про проведення митного огляду (згiдно з наказом ДМСУ вiд 14.11.01 р. N 725) та надає свої пропозицiї керiвництву дипломатичного вiддiлу щодо можливостi продовження строку тимчасового ввезення. Керiвництво дипломатичного вiддiлу на заявi представництва iноземної фiрми та Актi про проведення митного огляду вiдображає iнформацiю про можливiсть або неможливiсть продовження строку тимчасового ввезення майна. Пiсля чого пакет документiв (завiренi копiї ВМД, iнвойсiв та товарно-супровiдних документiв) надається до загального вiддiлу для реєстрацiї. Пiсля реєстрацiї документи надаються на розгляд до керiвництва митницi (п.4.8. наказу КРМ вiд 09.06.00 р. N 446).

     Пiсля повернення документiв у вiддiл iнспектор вiддiлу робить вiдмiтку в документах заявника та вiддiлу митницi вiдносно нової дати тимчасового ввезення майна (в ВМД робиться запис "подовжено до...згiдно листа..." та завiряється ОНП iнспектора. Пiсля чого всi данi заносяться в банк даних ПЄОМ "Консул" для подальшого контролю майна.

     Примiтка. В разi вiдмови в продовженнi термiну тимчасового ввезення майна iнспектор дипломатичного вiддiлу в Актi про проведення митного огляду вiдображає мотивовану iнформацiю та пропонує в разi вiдсутностi порушень митних правил з боку представництва iноземної фiрми, розпорядитися майном згiдно ст.71 Митного кодексу України.

Роздiл III. Зворотне вивезення тимчасово ввезеного майна представництва iноземно фiрми

     При зворотному вивезеннi майна представництва iнофiрми за межi митної територiї України в дипломатичний вiддiл для митного оформлення надаються:

  • письмове звернення вiд представництва за пiдписом уповноваженого керiвника представництва, в якому вказується мета вивезення та iншi вiдомостi;

  • документ контролю доставки вантажу на прикордонну митницю (CARNET TIR, провiзна вiдомiсть, ТР80ВН);

  • мiжнародна транспортна накладна на вантаж тощо;

  • специфiкацiя (iнвойс, рахунок-фактура тощо);

  • вантажна митна декларацiя;

  • якщо вантаж оформлює митний брокер, додатково в дипломатичний вiддiл надається договiр, укладений мiж представництвом та митним брокером на посередницькi послуги та доручення на уповноважену особу;

     в разi необхiдностi - iншi дозволи, якщо вантаж пiдлягає контролю iнших органiв (при перемiщеннi культурних цiнностей надається дозвiл встановленого зразку Державної служби контролю за перемiщенням культурних цiнностей через державний кордон України, затверджений Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.06.00 р. N 984).

     Пiсля перевiрки документiв та повноважень особи на проведення митного оформлення, iнспектор дипломатичного вiддiлу, у зонi митного контролю, перевiряє заявленi вiдомостi, про що складається Акт про проведення митного огляду (згiдно з наказом ДМСУ вiд 14.11.01 р. N 725) пiсля чого завершує оформлення майна на вивезення.

     Один пакет документiв залишається в справах митницi для облiку та контролю, другiй надається перевiзнику вантажу, третiй - вiдправнику.

     Примiтка. В разi якщо представництво iноземної фiрми вивозить майно придбане в Українi, ВМД на ввезення не надається.

Роздiл IV. Тимчасове ввезення майна спiвробiтника представництва iноземної фiрми

     При ввезеннi особистого майна на адресу спiвробiтника представництва в дипломатичний вiддiл для митного оформлення надаються:

  • письмове звернення вiд Представництва iноземної фiрми за пiдписом посадової особи, в якому вказується посада, прiзвище та iм'я особи, що отримує майно, мета ввезення та iншi вiдомостi;

  • документ контролю доставки у внутрiшню митницю з вiдмiткою прикордонної митницi (CARNET TIR, ТР-80-ВН, провiзна вiдомiсть тощо);

  • мiжнародна транспортна накладна на вантаж, коносамент тощо);

  • перелiк особистого майна в 2-х примiрниках (завiрений особистим пiдписом власника вантажу та печаткою представництва);

  • копiю службової картки Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї або мiнiстерства закордонних справ України на власника майна (до картки може додаватися службова вiза, яка виконує функцiю допомiжного документа);

  • якщо вантаж оформлює митний брокер, додатково надається договiр, укладений мiж представництвом та митним брокером на посередницькi послуги та доручення на уповноважену особу;

     в разi необхiдностi - iншi дозволи, якщо вантаж пiдлягає контролю iнших органiв.

     Пiсля перевiрки документiв на вантаж та в присутностi власника вантажу або уповноваженої особи на проведення митного оформлення, iнспектор дипломатичного вiддiлу у зонi митного контролю проводить митний догляд та завершує митне оформлення.

     Один примiрник документiв з перелiком предметiв залишається в митницi для облiку та контролю, вноситься до комп'ютерної бази даних "Консул"; другий примiрник документiв з перелiком особистого майна разом iз супровiдними документами залишається отримувачу або довiренiй особi.

Роздiл V. Продовження термiну тимчасового ввезення особистого майна спiвробiтника представництва iноземної фiрми

     Для продовження термiну тимчасового ввезення особистого майна його власник або уповноважений ним спiвробiтник представництва, звертаються в дипломатичний вiддiл митницi з письмовою заявою та проханням продовжити термiн тимчасового ввезення особистого майна. Разом з листом надається перелiк предметiв з вiдмiткою iнспектора дипломатичного вiддiлу митницi, пiд час первiсного оформлення та завiрена копiя службової вiзи з паспорта власника речей.

     Лист представництва iнофiрми вiзується начальником дипломатичного вiддiлу митницi чи особою, що його замiщує.

     Iнспектор дипломатичного вiддiлу завiряє обидва примiрника перелiкiв особистого майна ОНП та повертає перший примiрник перелiку власнику або уповноваженiй ним особi.

     Пiсля цього документи повертаються в теку вiддiлу на контроль, а також заносяться вiдповiднi змiни в банк даних ПЕОМ "Консул".

     При подальшому продовженнi термiну тимчасового ввезення особистого майна спiвробiтника представництва iнофiрми застосовується вищевикладений порядок.

     Строк тимчасового ввезення особистого майна спiвробiтника представництва iнофiрми не повинен перевищувати термiну дiї службової картки, виданої Мiнiстерством економiки та з питань європейської iнтеграцiї (МЗС) України.

     До закiнчення термiну дiї службової картки власник майна (або уповноважена ним особа) повинен розпорядитися ним згiдно ст.71 Митного кодексу України.

Роздiл VI. Зворотне вивезення майна спiвробiтника представництва iноземної фiрми

     При вивезеннi особистого майна, що належить спiвробiтнику представництва iнофiрми в дипломатичний вiддiл для митного оформлення надаються:

  • письмове звернення вiд представництва за пiдписом уповноваженого керiвника представництва, в якому вказується посада, прiзвище та iм'я особи, що вiдправляє майно, мета вивезення та iншi вiдомостi;

  • документ контролю доставки вантажу на прикордонну митницю (CARNET TIR, провiзна вiдомiсть, тощо);

  • мiжнародна транспортна накладна на вантаж тощо;

  • перелiк особистого майна в 3-х примiрниках (завiрений особистим пiдписом власника вантажу та печаткою представництва);

  • копiю службової картки Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України або Мiнiстерства закордонних справ України;

  • якщо вантаж оформлює митний брокер, додатково надається договiр, укладений мiж представництвом та митним брокером на посередницькi послуги та доручення на уповноважену особу;

     в разi необхiдностi - iншi дозволи, якщо вантаж потребує контролю iнших органiв.

     Пiсля перевiрки документiв на вантаж та в присутностi власника вантажу або нотарiально уповноваженої особи на проведення митного оформлення, iнспектор дипломатичного вiддiлу, у зонi митного контролю, перевiряє заявленi вiдомостi та здiйснює оформлення майна.

     Один пакет документiв з перелiком предметiв залишається в митницi, другий пакет документiв надається перевiзнику. Один примiрник перелiку предметiв залишається вiдправнику (власнику).

     Iнспектор дипломатичного вiддiлу митницi, що проводив митне оформлення особистого майна, знiмає його з контролю в журналi та ПЕОМ. Пiсля цього документи архiвуються.

Роздiл VII. Тимчасове ввезення транспортного засобу, призначеного для офiцiйного користування представництва iноземної фiрми

     При ввезеннi на митну територiю України транспортного засобу, призначеного для офiцiйного користування представництва iноземної фiрми в дипломатичний вiддiл для митного оформлення надаються:

  • письмове звернення вiд представництва;

  • документ контролю доставки транспортного засобу у внутрiшню митницю з вiдмiткою прикордонної митницi (CARNET TIR, ТР80ВН, тощо);

  • реєстрацiйний (технiчний) документ на транспортний засiб;

  • iнвойс або рахунок-фактура (в разi наявностi);

     якщо митне оформлення проводить митний брокер додатково надається договiр мiж представництвом та митним брокером та доручення на уповноважену особу.

     Вантажна митна декларацiя (форма МД-2) оформлюється окремо на кожний транспортний засiб;

     Пiсля перевiрки документiв та вiдповiдних повноважень особи на проведення митного оформлення, iнспектор дипломатичного вiддiлу, в зонi митного контролю проводить митний огляд транспортного засобу, про що складається Акт про проведення митного огляду транспортного засобу (згiдно з наказом ДМСУ вiд 12.10.01 р. N 664) та здiйснює оформлення транспортного засобу в режимi тимчасового ввезення термiном на один рiк (ст.71 Митного кодексу України; Постанова КМУ вiд 20.07.96 р. N 793).

     Данi на транспортний засiб заносяться iнспектором дипломатичного вiддiлу в електронний банк програми "Авто", через яку ведеться контроль за дотриманням строкiв зворотного вивезення, а документи знаходяться на контролi в вiддiлi на термiн експлуатацiї транспортного засобу представництвом iноземної фiрми в Українi.

     Тимчасове ввезення транспортних засобiв за кодами виробiв за УКТ ЗЕД 87.02, 87.03 або 87.05 дозволяється за наявностi документа, що пiдтверджує їх реєстрацiю за межами України. У разi невиконання цiєї умови зазначенi транспортнi засоби пiдлягають митному оформленню в порядку визначеному законодавством України (ст.71 МК України).

     Примiтка 1. Продовження термiну тимчасового ввезення транспортних засобiв здiйснюється в порядку визначеному законодавством України (ст.71 МК України).

     Примiтка 2. В разi, якщо транспортний засiб, ввезений пiд зобов'язання про зворотне вивезення, залишається на територiї України в режимi вiльного використання, його переоформлення здiйснюється по ВМД пiд сплату митних платежiв.

Роздiл VIII. Зворотне вивезення транспортного засобу призначеного для офiцiйного користування представництва iноземної фiрми

     При зворотному вивезеннi транспортного засобу за межi митної територiї України, в дипломатичний вiддiл для митного оформлення надаються:

  • письмове звернення вiд представництва iноземної фiрми за пiдписом уповноваженого керiвника представництва;

  • нацiональний (транзитний) технiчний паспорт;

  • документ контролю доставки транспортного засобу на прикордонну митницю (CARNET TIR, тощо);

  • мiжнародна транспортна накладна;

  • iнвойс (специфiкацiя тощо);

  • якщо транспортний засiб перемiщується своїм ходом, додатково надається доручення вiд представництва на особу, що керує транспортним засобом на момент перетину кордону та копiя документу, який засвiдчує особу, що має доручення вiд представництва а керування транспортним засобом на момент його перетину митного кордону (копiя паспорту громадянина);

  • вантажна митна декларацiя (форма МД-2) на вивезення;

  • вантажна митна декларацiя (форма МД-2) оформлена при первiсному ввезеннi;

     якщо оформлення на вивезення проводить митний брокер, додатково надаються: договiр мiж представництвом та митним брокером на виконання послуг та доручення на уповноважену особу.

     Пiсля перевiрки документiв та повноважень особи на проведення митного оформлення, iнспектор дипломатичного вiддiлу, у зонi митного контролю перевiряє заявленi вiдомостi, про що складається Акт про проведення митного огляду транспортного засобу (згiдно з наказом ДМСУ вiд 12.10.01 р. N 664), здiйснює оформлення транспортного засобу на вивезення та знiмає його з облiку та контролю в журналi реєстрацiї та ПЕОМ. Пiсля цього документи архiвуються.

Роздiл IX. Тимчасове ввезення транспортного засобу, призначеного для особистого користування спiвробiтника представництва iноземної фiрми

     При ввезеннi транспортного засобу, призначеного для особистого користування спiвробiтника представництва iноземної фiрми в дипломатичний вiддiл для митного оформлення надаються:

  • лист-звернення вiд представництва за пiдписом уповноваженого керiвника представництва з проханням оформити транспортний засiб, в якому вказується посада, прiзвище та iм'я власника, мета ввезення та iншi вiдомостi;

  • копiя службової картки Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України або Мiнiстерства закордонних справ власника транспортного засобу;

  • митна декларацiя (форма МД-7) або письмове зобов'язання власника транспортного засобу про зворотне вивезення, оформленi на прикордоннiй митницi;

  • реєстрацiйнi (технiчнi) документи;

  • iнвойс (в разi наявностi);

     доручення на особу вiд власника транспортного засобу на керування (якщо право на керування має iнша особа, нiж власник транспортного засобу);

     якщо оформлення на ввезення транспортного засобу проводить митний брокер, додатково надаються договiр мiж власником транспортного засобу та митним брокером на виконання послуг та доручення на уповноважену особу.

     Примiтка: Тимчасове ввезення транспортного засобу за кодами виробiв за УКТ ЗЕД 87.02, 87.03, 87.05 дозволяється за наявностi документа, що пiдтверджує його реєстрацiю за межами України. У разi невиконання цiєї умови зазначенi транспортнi засоби пiдлягають митному оформленню в порядку, визначеному законодавством України (ст.71 Митного кодексу України).

     Пiсля перевiрки документiв та повноважень особи на проведення митного оформлення, iнспектор дипломатичного вiддiлу, у зонi митного контролю проводить митний огляд транспортного засобу, про що складається Акт про проведення митного огляду транспортного засобу (згiдно з наказом ДМСУ вiд 12.10.01. N 664) та здiйснює оформлення транспортного засобу.

     Якщо перевезення транспортного засобу, як вантажного вiдправлення, здiйснюється транспортно-експедицiйною компанiєю, додатково в дипломатичний вiддiл надаються документи в залежностi вiд виду транспортування: CARNET TIR, мiжнароднi транспортнi на ладнi, коносамент, iнвойс, тощо.

     Власник транспортного засобу надає письмове зобов'язання (встановленого зразку) про зворотне вивезення транспортного засобу в 2-х примiрниках.

     Iнспектор дипломатичного вiддiлу виписує Посвiдчення (форма МД-6) на транспортний засiб термiном на один рiк, з моменту перетину митного кордону України на ввезення, на власника транспортного засобу. Перший примiрник Посвiдчення та другий примiрник Зобов'язання залишаються у власника транспортного засобу i разом з реєстрацiйним (технiчним) паспортом є пiдставою для його реєстрацiї в пiдроздiлi ДАI МВС України. В митницi залишається ксерокопiя 1-го примiрника Посвiдчення та один примiрник Зобов'язання для подальшого облiку та контролю. Данi на транспортний засiб заносяться до комп'ютерної бази програми "Авто", через яку ведеться контроль за дотриманням строкiв зворотного вивезення. До закiнчення строку зворотного вивезення iнспектор дипвiддiлу направляє на адресу власника транспортного засобу лист-повiдомлення встановленого зразку.

     Примiтка 1. Продовження термiну тимчасового ввезення транспортного засобу здiйснюється в порядку визначеному законодавством України (ст.71 МК України).

Роздiл X. Зворотне вивезення транспортного засобу, призначеного для особистого користування спiвробiтником представництва iноземної фiрми

     При вивезеннi транспортного засобу за межi митної територiї України в дипломатичний вiддiл для митного оформлення надаються:

     лист-звернення вiд представництва iноземної фiрми за пiдписом уповноваженого керiвника представництва з проханням оформити транспортний засiб, в якому вказується посада, прiзвище та iм'я власника, мета вивезення та iншi вiдомостi;

     копiя службової картки Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України або МЗС України власника транспортного засобу;

     нацiональний технiчний паспорт або транзитний технiчний паспорт на транспортний засiб з вiдмiткою пiдроздiлу ДАI МВС України про зняття з контролю в зв'язку з виїздом за межi митної територiї України;

     якщо транспортний засiб вивозиться не власником додатково надається доручення на особу, яка буде керувати транспортним засобом при перетинi митного кордону України.

     Пiсля перевiрки документiв та повноважень особи на проведення митного оформлення, iнспектор дипломатичного вiддiлу, у зонi митного контролю проводить митний огляд транспортного засобу, про що складається Акт про проведення митного огляду транспортного засобу (згiдно з наказом ДМСУ вiд 12.10.01 р. N 664) та здiйснює оформлення транспортного засобу.

     Iнспектором дипломатичного вiддiлу виписується декларацiя форми МД-7 в двох примiрниках. Перший примiрник декларацiї форми МД-7 разом з технiчним паспортом на вивезення транспортного засобу є пiдставою для пропуску транспортного засобу через митний кордон України. Другий примiрник декларацiї форми МД-7 залишається у митницi для облiку та контролю.

     Якщо перевезення транспортного засобу, як вантажного вiдправлення, здiйснюється транспортно-експедицiйною компанiєю, додатково в дипломатичний вiддiл надаються документи в залежностi вiд виду транспортування:

     CARNET TIR, мiжнароднi транспортнi накладнi, коносамент, iнвойс, тощо. В цьому випадку декларацiя форми МД-7 не виписується.

     Примiтка 1. В разi зворотного вивезення транспортного засобу, який був ввезений по декларацiї форми МД-7 до введення в дiю наказу ДМСУ вiд 25.06.99 р. N 393, використовується декларацiя прикордонної митницi. В цьому випадку декларацiя форми МД-7 дипломатичним вiддiлом не виписується.

     Примiтка 2. В разi, якщо транспортний засiб, ввезений пiд зобов'язання про зворотне вивезення, залишається на територiї України в режимi вiльного використання, його переоформлення здiйснюється згiдно дiючого законодавства України.

Роздiл XI. Порушення митного законодавства представицтвом iноземної фiрми або його спiвробiтником

     В разi виявлення порушень митних правил представництвом iноземної фiрми або його спiвробiтником, iнспектор вiддiлу доповiдає начальнику вiддiлу або особi яка його замiщує та в залежностi вiд рiшення начальника дипломатичного вiддiлу щодо складання протоколу про порушення митних правил, iнспектор дiє у вiдповiдностi з технологiєю взаємодiї з оперативними пiдроздiлами митницi при виявленнi порушень митного законодавства (наказ КРМ вiд 12.09.01 р. N 747).

Роздiл XII. Збори за митне оформлення майна представництва iноземної фiрми або його спiвробiтника

     В разi оформлення майна або транспортного засобу поза зоною митного контролю, при виїздi iнспектора митницi на мiсце знаходження майна, транспортних засобiв представництва iноземної фiрми або його спiвробiтника стягується митний збiр (003 вид платежу) згiдно з чинним законодавством України (Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 р. N 65).

Роздiл XIII. Заключнi положення

     Взаємодiя з iншими пiдроздiлами КРМ здiйснюється у вiдповiдностi до iснуючих технологiчних схем у частинi, що не суперечить данiй Технологiчнiй схемi.

     Невиконання особовим складом дипломатичного вiддiлу положень даної Технологiчної схеми є грубим порушенням трудових обов'язкiв.

Начальник вiддiлу по контролю за вантажами та багажем дипкорпусу та представництв iнофiрм Вишняков Г.Г.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.