ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 29.09.2000 р. N 5427/6/16-1314


     ДПА України розглянула запит пiдприємства щодо виконання українською стороною Угоди про загальнi умови i механiзм пiдтримки розвитку виробничої кооперацiї пiдприємств i галузей держав - учасниць СНД, пiдписаної у м. Ашгабатi 23.12.93 р. (Ашгабатська угода), та порядок оподаткування ПДВ операцiй з передачi комiсiонером (пiдприємством) комiтенту (гiрничо-збагачувальному комбiнату) товарiв, якi ввозяться комiсiонером у рамках зазначеної Угоди iз-за меж митного кордону України, i повiдомляє таке.

     Згiдно з п. 4.7 ст. 4 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97 "Про податок на додану вартiсть" з урахуванням змiн, внесених Законом України вiд 15.07.99 р. N 977-XIV, у разi коли платник податку (повiрений) здiйснює дiяльнiсть з придбання товарiв за дорученням та за рахунок iншої особи (довiрителя), датою збiльшення податкового кредиту такого повiреного є дата перерахування коштiв на користь продавця таких товарiв або надання iнших видiв компенсацiй вартостi таких товарiв, а датою збiльшення податкових зобов'язань є дата передання таких товарiв довiрителю. При цьому довiритель не збiльшує податковий кредит на суму коштiв, перерахованих (переданих) повiреному, але має право на збiльшення податкового кредиту у податковий перiод отримання товарiв, придбаних повiреним за його дорученням. Цi норми оподаткування поширюються на всi операцiї, якi проводяться, з придбання i передачi в межах України товарiв (робiт, послуг) за договором комiсiї, доручення та iнших договорiв, якi не передбачають передачi права власностi до посередника (повiреного).

     Проте вiдповiдно до частини четвертої п. 4.7 цiєї ж статтi зазначене правило не поширюється на операцiї iз ввезення (пересилання) товарiв на митну територiю України в межах зазначених договорiв, оподаткування яких регулюється вiдповiдними нормами цього Закону.

     Таким чином, згiдно з п. 1.4 ст. 1 i пп. 3.1.1 ст. 3 Закону у разi ввезення iмпортних товарiв з Республiки Бiлорусь в межах договору комiсiї (з вiдповiдним зазначенням даних про українського комiсiонера та комiтента у ввiзнiй ВМД) об'єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20 % для українського комiсiонера є отримана комiсiйна винагорода вiд комiтента-резидента, оскiльки зазначена винагорода є платою за наданi послуги на митнiй територiї України, i операцiї з передачi (без продажу) вiд комiсiонера комiтенту товарiв, якi ввезенi вiдповiдно до Ашгабатської угоди без оподаткування пiд час проведення митних процедур, проводяться без нарахування ПДВ. На суму комiсiйної винагороди комiсiонером комiтенту видається податкова накладна.

     У разi продажу ввезених товарiв на митнiй територiї України чи використання не за призначенням об'єкт оподаткування ПДВ у комiтента виникає на загальних пiдставах за ставкою 20 %, i база оподаткування для операцiй з продажу цих товарiв визначається виходячи з їх договiрної (контрактної) вартостi, визначеної за вiльними або регульованими цiнами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввiзного мита, iнших загальнодержавних податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв), за винятком ПДВ, що включаються в цiну товарiв (робiт, послуг) згiдно iз законами України з питань оподаткування.

Заступник Голови О. Шитря
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.