У К А З
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про Порядок здiйснення захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах

     З метою забезпечення належного й ефективного захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду у закордонних юрисдикцiйних органах справ, учасником яких є Україна, постановляю:

     1. Затвердити Порядок здiйснення захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах (додається).

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України передбачати у проектах Державного бюджету України на 2003 та наступнi роки окремим рядком кошти Мiнiстерству юстицiї України для фiнансування витрат, пов'язаних iз захистом прав та iнтересiв України пiд час розв'язання спорiв у закордонних юрисдикцiйних органах, а також механiзм здiйснення такого фiнансування.

     3. Надання офiцiйних роз'яснень щодо цього Указу покласти на Мiнiстерство юстицiї України.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ,
25 червня 2002 року
N 581/2002

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
вiд 25 червня 2002 року N 581/2002

ПОРЯДОК
здiйснення захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах

     1. Цей Порядок визначає механiзм взаємодiї органiв виконавчої влади, пiдприємств, установ та органiзацiй України для забезпечення захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду у закордонних юрисдикцiйних органах справ, учасником яких є Україна.

     Особливостi застосування цього механiзму до вiдносин, що виникають у зв'язку iз забезпеченням представництва України пiд час розгляду справ в Європейському Судi з прав людини, визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     2. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     закордонний юрисдикцiйний орган - мiжнародний судовий, мiжнародний арбiтражний орган, згода на здiйснення юрисдикцiї яким щодо України надана вiдповiдно до укладеного належним чином мiжнародного договору України або в iнший спосiб згiдно iз законами України, а також судовий, арбiтражний орган iноземної держави;

     позов до України - позов (скарга, звернення) до України як держави, до Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України, мiнiстерства, iншого центрального органу виконавчої влади, пред'явлений iноземною державою, юридичною, фiзичною особою в закордонному юрисдикцiйному органi;

     заiнтересованi органи та органiзацiї - органи виконавчої влади, пiдприємства, установи та органiзацiї України, яких стосуються питання, пов'язанi iз захистом прав та iнтересiв України пiд час розгляду закордонним юрисдикцiйним органом справи, учасником якої є Україна;

     вiдповiдальний орган - визначений вiдповiдно до цього Положення центральний орган виконавчої влади, на який покладається здiйснення координацiї дiяльностi заiнтересованих органiв та органiзацiй щодо захисту прав та iнтересiв України в закордонному юрисдикцiйному органi, а також юридичних, фiзичних осiб, що залучаються для здiйснення такого захисту.

     3. З метою своєчасного отримання iнформацiї та/або документiв щодо пред'явлення у закордонних юрисдикцiйних органах позову до України всiх можливих заходiв вживає Мiнiстерство закордонних справ України.

     4. Мiнiстерство закордонних справ України повiдомляє Мiнiстерство юстицiї України про пред'явлення позову до України в день отримання iнформацiї. В разi якщо iнформацiю отримано iншим центральним органом виконавчої влади, цей орган у день отримання iнформацiї повiдомляє про пред'явлення позову до України Мiнiстерство закордонних справ України та Мiнiстерство юстицiї України.

     Мiнiстерство закордонних справ України, iнший центральний орган виконавчої влади в разi отримання iнформацiї про пред'явлення позову до Президента України повiдомляє про це також Адмiнiстрацiю Президента України, а iнформацiї про пред'явлення позову до Кабiнету Мiнiстрiв України - також Кабiнет Мiнiстрiв України.

     5. Мiнiстерство закордонних справ України у п'ятиденний строк вiд дня отримання вiдповiдної iнформацiї вносить до Кабiнету Мiнiстрiв України висновок про наявнiсть iмунiтету України у справi, порушенiй за позовом до неї в закордонних юрисдикцiйних органах, та погодженi з Мiнiстерством юстицiї України пропозицiї щодо шляхiв забезпечення такого iмунiтету, а також щодо визначення вiдповiдального органу.

     Якщо iнформацiю отримано iншим центральним органом виконавчої влади України, пропозицiї щодо вiдповiдального органу вносяться цим органом за погодженням з Мiнiстерством закордонних справ України та Мiнiстерством юстицiї України.

     6. Кабiнет Мiнiстрiв України розглядає у тижневий строк зазначенi у пунктi 5 цього Порядку висновок i пропозицiї та за результатами розгляду доручає центральним органам виконавчої влади здiйснити заходи щодо забезпечення iмунiтету України у справi, порушенiй за позовом до неї в закордонних юрисдикцiйних органах, вносить у разi потреби вiдповiднi пропозицiї Президентовi України, а також визначає вiдповiдальний орган.

     7. Вiдповiдальним органом визначається у випадках розгляду закордонними юрисдикцiйними органами позовiв (скарг, звернень) до:

     України як держави, Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України - Мiнiстерство юстицiї України;

     мiнiстерства, iншого центрального органу виконавчої влади - це мiнiстерство, центральний орган виконавчої влади.

     8. Вiдповiдальний орган у двадцятиденний строк вiд дня його визначення як такого проводить юридичну експертизу можливих результатiв розгляду справи закордонним юрисдикцiйним органом, готує в разi потреби рекомендацiї щодо врегулювання в позасудовому порядку спору, за погодженням з Мiнiстерством закордонних справ України (а у випадках, коли вiдповiдальним органом не є Мiнiстерство юстицiї України, - також iз цим Мiнiстерством) затверджує план органiзацiйно-правових заходiв щодо забезпечення захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду справи в закордонному юрисдикцiйному органi.

     9. З метою забезпечення координацiї та пiдвищення ефективностi взаємодiї заiнтересованих органiв та органiзацiй, пiдготовки пропозицiй з органiзацiйно-правових, процедурних та iнших питань, пов'язаних iз забезпеченням прав та iнтересiв України пiд час розгляду справи у закордонному юрисдикцiйному органi, вiдповiдальним органом утворюється мiжвiдомча робоча група iз захисту прав та iнтересiв України в закордонному юрисдикцiйному органi (далi - робоча група).

     Робочу групу очолює один iз керiвникiв вiдповiдального органу, до її складу включаються керiвники заiнтересованих органiв та органiзацiй.

     Для утворення робочої групи вiдповiдальний орган у п'ятиденний строк вiд дня його визначення як такого звертається до Мiнiстерства закордонних справ України, iнших заiнтересованих органiв та органiзацiй, а у випадках, коли вiдповiдальним органом не є Мiнiстерство юстицiї України, - i до цього Мiнiстерства, якi у п'ятиденний строк пiсля отримання звернення вiдповiдального органу повiдомляють йому про кандидатури своїх представникiв до складу робочої групи.

     У процесi роботи робочої групи її члени погоджують вiд iменi органiв та органiзацiй, яких вони представляють, процедурнi та iншi питання, пов'язанi iз забезпеченням прав та iнтересiв України пiд час розгляду справи у закордонному юрисдикцiйному органi.

     Рiшення робочої групи оформлюються протоколами, якi пiдписує керiвник робочої групи.

     Рiшення робочої групи є обов'язковими до виконання органами, що представленi в її складi; для iнших органiв виконавчої влади цi рiшення є обов'язковими до розгляду.

     10. Для забезпечення належного захисту прав та iнтересiв України в закордонних юрисдикцiйних органах вiдповiдальний орган на пiдставi затвердженого плану органiзацiйно-правових заходiв може залучати в установленому порядку юридичних радникiв, фахiвцiв, якi мають необхiднi знання та володiють вiдповiдною iноземною мовою (далi - юридичнi радники), в тому числi iноземних.

     У випадку, коли вiдповiдальним органом не є Мiнiстерство юстицiї України, юридичнi радники, в тому числi iноземнi, залучаються вiдповiдальним органом за погодженням з Мiнiстерством юстицiї України.

     Для залучення iноземних юридичних радникiв вiдповiдальний орган звертається до Мiнiстерства закордонних справ України, яке надає вiдповiдальному органу iнформацiю та рекомендацiї щодо залучення iноземних юридичних радникiв.

     11. Дiяльнiсть заiнтересованих органiв та органiзацiй, юридичних радникiв, пов'язана iз захистом прав та iнтересiв України в закордонних юрисдикцiйних органах, координується вiдповiдальним органом.

     Мiнiстерство закордонних справ України сприяє взаємодiї вiдповiдального органу з iноземними юридичними радниками, закордонними дипломатичними установами України, мiжнародними органiзацiями, урядовими органами та органiзацiями iноземних держав.

     Заiнтересованi органи та органiзацiї на вимогу вiдповiдального органу зобов'язанi у визначений ним строк подавати необхiднi матерiали, висновки та пояснення вiдповiдно до вимог закордонного юрисдикцiйного органу.

     12. Вiдповiдальний орган щомiсяця iнформує Кабiнет Мiнiстрiв України, Мiнiстерство закордонних справ України, а у випадках, коли вiдповiдальним органом не є Мiнiстерство юстицiї України, - i це Мiнiстерство про хiд розгляду в закордонному юрисдикцiйному органi позову до України, а також Адмiнiстрацiю Президента України - в разi розгляду позову до Президента України.

     13. У разi ухвалення судовими або арбiтражними органами iноземної держави рiшення проти України з порушенням норм та принципiв мiжнародного права Мiнiстерство юстицiї України разом з Мiнiстерством закордонних справ України готує спiльний висновок про наявнiсть вiдповiдних порушень. На пiдставi такого висновку Мiнiстерство закордонних справ України вживає заходiв дипломатичного характеру для припинення цього порушення.

     Якщо порушення триває, Кабiнетом Мiнiстрiв України за поданням Мiнiстерства закордонних справ України, погодженим з Мiнiстерством юстицiї України та iншими заiнтересованими центральними органами виконавчої влади України, може бути згiдно з законами України застосовано вiдповiднi заходи до iноземної держави, її майна.

     14. Положення пунктiв 7-13 цього Порядку застосовуються також стосовно випадкiв розгляду у закордонних юрисдикцiйних органах справ за позовами (скаргами, зверненнями) України як держави, Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України, мiнiстерства, iншого центрального органу виконавчої влади.

Глава Адмiнiстрацiї Президента України В.МЕДВЕДЧУК
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.