ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Н А К А З
м. Київ

26 липня 2002р. N 586


Про внесення змiн i доповнень до наказу Київської регiональної митницi вiд 19.01.2001р. N 26 "Про затвердження Технологiї митного контролю i митного оформлення товарiв та iнших предметiв у оперативних пiдроздiлах Київської регiональної митницi"

     З метою вдосконалення митного контролю та митного оформлення товарiв й iнших предметiв, якi є джерелом iонiзуючого випромiнювання, на виконання пункту 2 рiшення Колегiї Держмитслужби України вiд 24.04.2002 р. "Про роль митних органiв у боротьбi з незаконним обiгом ядерних та радiоактивних матерiалiв"

     Н А К А З У Ю:

     1. Внести змiни i доповнення до наказу Київської регiональної митницi вiд 19.01.2001р. N 26 "Про затвердження Технологiї митного контролю i митного оформлення товарiв та iнших предметiв у оперативних пiдроздiлах Київської регiональної митницi" (далi Технологiя).

     2. Ввести в дiю Технологiчну схему дiї оперативних пiдроздiлiв Київської регiональної митницi по взаємодiї iз органами виконавчої влади та причетними юридичними особами в разi виявлення джерел iонiзуючого випромiнювання, якi перебувають у незаконному обiгу (додається).

     3. Роздiл "II Етап (Перевiрка документiв iнспектором ТВВ)" доповнити:

     - п.2.1 пiдпунктом 2.1.8 "ретельно перевiряє наданий суб'єктом ЗЕД пакет документiв на вантаж, що може бути джерелом iонiзуючого випромiнювання, а також який надiйшов з країн "ризику", перелiк який визначений наказом Київської регiональної митницi вiд 06.07.2000 р. N 509";

     - п.2.2 пiсля другого абзацу доповнити наступними абзацами: " - здiйснює контроль щодо змiсту дозвiльних документiв, що були наданi суб'єкту ЗЕД вiдповiдними державними органами контролю стосовно їх вiдповiдностi вимогам нормативно-правових актiв, якi визначенi листом Держмитслужби України "Щодо перемiщення через митний кордон України джерел iонiзуючого випромiнювання" вiд 30.06.2000 р. N 10/4-2385-ЕП;

     - проводить вiдповiднi дiї, якi визначенi Положенням п.5.2 Порядку реєстрацiї джерел iонiзуючого випромiнювання (затверджений наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України вiд 18.01.2000 N 15/7 i зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 16.03.2000р. за N 171/4392), стосовно ввезення чи вивезення товару та iнших предметiв, що можуть бути джерелом iонiзуючого випромiнювання";

     - пiсля останнього абзацу записати: "- у разi виникнення зауважень щодо наданих документiв на вантаж, який може бути джерелом iонiзуючого випромiнювання або виявленнi ознаки порушень митних правил, термiново доповiдає начальнику оперативного пiдроздiлу або особi, яка його замiщує, та вiддiленню по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил i дiє у вiдповiдностi з п.5.2 Технологiї."

     4.Начальникам оперативних пiдроздiлiв передбачити та погодити з власниками термiналiв, що в зонi вiдстою транспортних засобiв, якi чекають чергу до митного оформлення, повиннi бути окремi майданчики для автотранспорту з вантажем загальнонебезпечного призначення.

     На термiналi, в зонi митного контролю забезпечити окрему оглядову рампу, що призначена тiльки для огляду загальнонебезпечного вантажу пiд час митного оформлення.

     Внести вiдповiднi змiни до Положення про зону митного контролю, погодивши його з керiвництвом митницi в термiн до 01.09.2002 року.

     5. Огляд загальнонебезпечного вантажу проводити згiдно з вимогами V етапу Технологiї при цьому, здiйснювати стовiдсотковий ретельний огляд цього вантажу i тiльки силами оглядової групи, у склад якої обов'язково повиннi бути включенi кiнолог, спiвробiтник вiддiлення по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил.

     Огляд вантажу проводити з використанням спецiальних технiчних засобiв митного контролю та у вiдповiдному одязi.

     6. Начальникам оперативних пiдроздiлiв митницi ознайомити особовий склад зi змiнами до наказу Київської регiональної митницi вiд 19.01.2001р. N 26 "Про затвердження Технологiї митного контролю i митного оформлення товарiв та iнших предметiв у оперативних пiдроздiлах Київської регiональної митницi" та з Технологiчною схемою дiї оперативних пiдроздiлiв Київської регiональної митницi по взаємодiї iз органами виконавчої влади та причетними юридичними особами в разi виявлення джерел iонiзуючого випромiнювання, якi перебувають у незаконному обiгу.

     7. Начальнику загального вiддiлу (Груша В.М.) довести цей наказ до вiдома пiдроздiлiв митницi.

     8. Контроль за виконанням наказу покладаю на заступникiв начальника митницi Дворака Ю.М., Ольховика О.М. та Кiма Р.Т.

     Загальний контроль залишаю за собою.

Заступник Голови Державної митної служби України - т.в.о. начальника Київської регiональної митницi Ю.М. ДЬОМIН

 

"ЗАТВЕРДЖЕНО"
наказом Київської регiональної митницi
вiд 26.07.2002 р. N 586

ТЕХНОЛОГIЧНА СХЕМА
дiї оперативних пiдроздiлiв Київської регiональної митницi по взаємодiї iз органами виконавчої влади та причетними юридичними особами в разi виявлення джерел iонiзуючого випромiнювання, якi перебувають у незаконному обiгу

     Технологiчна схема розроблена у вiдповiдностi до Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.03.1997 N 207 "Про затвердження Порядку взаємодiї органiв виконавчої влади та причетних юридичних осiб в разi виявлення джерел iонiзуючого випромiнювання, якi перебувають у незаконному обiгу", Типового Положення про вiддiлення по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 08.07.98 N 400 та доповнення, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 04.12.99 N 790.

     На всiх етапах митного контролю, митного оформлення джерел iонiзуючого випромiнювання у оперативних пiдроздiлах Київської регiональної митницi беруть участь спiвробiтники вiддiлення по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил.

     1. У разi виявлення джерел iонiзуючого випромiнювання або iнших радiоактивних матерiалiв оперативними пiдроздiлами митницi вживаються заходи щодо зберiгання або охорони цих матерiалiв та мiсць, де його виявлено. Iнформується орган державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду, що здiйснює дiяльнiсть на вiдповiднiй територiї (далi - орган держсанепiднагляду) для проведення первинного обстеження пiдозрюваного матерiалу.

     2. Пiсля отримання iнформацiї про виявлення пiдозрюваного матерiалу органи держсанепiднагляду проводять первинне його обстеження i якщо матерiал визначено не джерелом iонiзуючого випромiнювання, iнформують про це Київську регiональну митницю; у разi визначення ознак матерiалу як джерела iонiзуючого випромiнювання, iнформують про це також вiдповiднi штаби цивiльної оборони, органи МВС та МНС.

     3. Процесуальнi дiї щодо виявлення пiдозрюваного матерiалу в незаконному обiгу здiйснює вiддiл дiзнання та боротьби з порушеннями митних правил Київської регiональної митницi. Вiддiлення по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил повiдомляє Управлiння органiзацiї боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Державної митної служби України, Мiнекобезпеки, Українське державне виробниче пiдприємство "Iзотоп", при необхiдностi транспортування пiдозрюваного матерiалу до мiсця тимчасового зберiгання в сховищах радiоактивних вiдходiв або для подальшого обстеження i визначення характеристик пiдозрюваного матерiалу в Науковому центрi "Iнститут ядерних дослiджень" Нацiональної академiї наук та Державного комiтету по використанню ядерної енергiї (далi - Iнститут ядерних дослiджень) також iнформується МНС України. Про результати обстеження Iнститут ядерних дослiджень надає iнформацiю до Київської регiональної митницi.

     4. До прийняття по матерiалах справ остаточного рiшення згiдно чинного законодавства виявлене джерело iонiзуючого випромiнювання передається та залишається на зберiганнi в Українському державному об'єднаннi "Радон".

     5. Оплата заходiв щодо виконання обстеження охорони, транспортування, проведення експертизи, метрологiчної атестацiї, тимчасового зберiгання, лiквiдацiї наслiдкiв радiацiйних аварiй та iнших витрат, пов'язаних з виявленням джерел iонiзуючого випромiнювання, якi перебували в незаконному обiгу, здiйснюється згiдно з чинним законодавством

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.