МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

Л И С Т

вiд 01.08.2002 N 83-20/939


     У вiдповiдь на ваш лист вiд 04.07.2002 р. N 32/7 щодо роз'яснення стосовно переходу права власностi на товар вiд продавця до покупця за умови поставки товару згiдно базису поставки СРТ (вiдповiдно до Iнкотермс 90) повiдомляємо наступне.

     Згiдно статтi 128 Цивiльного кодексу України право власностi (право оперативного управлiння) у набувача майна за договором виникає з моменту передачi речi, якщо iнше не передбачено законом або договором. Передачею визнається вручення речей набувачевi, а так само здача транспортнiй органiзацiї для вiдправки набувачевi i здача на пошту для пересилки набувачевi речей, вiдчужених без зобов'язання доставки. До передачi речей прирiвнюється передача коносаменту або iншого розпорядчого документа на речi. Кодексом торговельного мореплавства України визначено, що коносамент є доказом прийому перевiзником вантажу, зазначеного в коносаментi. Тобто коносамент є документом, що засвiдчує передачу товару вiдправником перевiзнику. Але перевiзник може видати iнший, нiж коносамент, документ на пiдтвердження отримання вантажу для перевезення. Договором, зазначеним у листi, чiтко не визначено момент виникнення права власностi на товар у набувача, але передбачено, що датою поставки товару є дата пiдписання акта прийому-передачi товару. Таким чином, можна прирiвнювати акт прийому-передачi товару до документа, що засвiдчує передачу товару вiд продавця покупцевi.

     Вiдповiдно до статтi 224 Цивiльного кодексу за договором купiвлi-продажу продавець зобов'язується передати майно у власнiсть покупцевi, а покупець зобов'язується прийняти майно i сплатити за нього певну грошову суму. Якщо право власностi (право оперативного управлiння) переходить до покупця ранiше передачi речi (стаття 128 цього Кодексу), продавець зобов'язаний до передачi зберiгати рiч, не допускаючи її погiршення. Необхiднi для цього витрати покупець зобов'язаний вiдшкодувати продавцевi, якщо це передбачено договором.

     З метою попередження можливих непорозумiнь мiж сторонами договорiв при виконаннi ними своїх зобов'язань Мiнiстерством економiки та з питань європейської iнтеграцiї України рекомендується використовувати при укладаннi договорiв Положення про форму зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), затверджене наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 6 вересня 2001 р. N 201, згiдно якого у договорi доцiльно передбачати такi умови:

  • базиснi умови поставки товарiв (приймання-здавання виконаних робiт або послуг). У цьому роздiлi зазначається вид транспорту та базиснi умови поставки (у вiдповiдностi до Мiжнародних правил iнтерпретацiї комерцiйних термiнiв чинної редакцiї), якi визначають обов'язки контрагентiв щодо поставки товару i встановлюють момент переходу ризикiв вiд однiєї сторони до iншої, а також конкретний строк поставки товару (окремих партiй товару). У випадку укладення договору (контракту) про виконання робiт (надання послуг) у цьому роздiлi визначаються умови та строки виконаних робiт (послуг);

  • умови приймання-здавання товару (робiт, послуг). У цьому роздiлi визначаються строки та мiсце фактичної передачi товару, перелiк товаросупровiдних документiв. Приймання-здавання проводиться за кiлькiстю згiдно з товаросупровiдними документами, за якiстю - згiдно з документами, що засвiдчують якiсть товару.

Заступник Державного секретаря Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України В.Стеценко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.