ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 05.06.2002 р. N 8949/7/15-1217


     ДПА України розглянула лист щодо порядку оподаткування ПДВ операцiй з давальницькою сировиною, ввезеною iноземним замовником на територiю України для переробки, та готової продукцiї, виготовленої з цiєї сировини, що реалiзується на митнiй територiї України через представництво iноземного замовника, i повiдомляє таке.

     Як зазначено у листi, пiдприємство-переробник отримало попередню оплату в iноземнiй валютi за надання в майбутньому послуг з переробки давальницької сировини, що буде ввезена iноземним замовником на територiю України для переробки, та за першою з подiй оподаткувало за нульовою ставкою операцiю з надходження коштiв i вiдповiдно вiдобразило таку операцiю в декларацiї з ПДВ, однак готову продукцiю не вивезло за межi митної територiї України, а реалiзувало на внутрiшньому ринку України.

     Закон України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" передбачає як один iз можливих варiантiв реалiзацiю через зареєстроване нерезидентом в Українi постiйне представництво готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини, ввезеної iноземним замовником, на митнiй територiї України, без вивезення її за межi митної територiї України.

     Вiдповiдно до п. 1 ст. 3 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" постiйне представництво в Українi оформляє ввiзну ВМД на готову продукцiю без фактичного її ввезення на митну територiю України i сплачує податки та збори, передбаченi законодавством. Постiйне представництво iноземного замовника зобов'язане передати вiдповiднi документи українському виконавцевi протягом 10 робочих днiв пiсля оформлення акта приймання-передачi готової продукцiї. При цьому розрахунки мiж українським покупцем готової продукцiї та постiйним представництвом iноземного замовника проводяться у нацiональнiй валютi України через рахунки постiйного представництва в установах банкiв в порядку, що встановлюється НБУ. Такi процедури повиннi були бути проведенi i у випадку, описаному в листi, в частинi готової продукцiї (дитячi пiдгузники), виготовленої з давальницької сировини iноземного замовника.

     Отже, враховуючи те, що постiйне представництво здiйснило на митнiй територiї України операцiї з продажу дитячих пiдгузникiв, виготовлених iз давальницької сировини, ввезеної iноземним замовником, то операцiї з виконання переробним пiдприємством робiт (послуг) з переробки (обробки, використання, пошиття тощо) такої давальницької сировини, не можуть вважатися такими, що використовуються та споживаються за межами митної територiї України.

     Тому операцiї з виконання робiт з виготовлення дитячих пiдгузникiв в частинi, що реалiзується на митнiй територiї України, оподатковуються за повною ставкою, визначеною пп. 6.1.1 ст. 6 Закону України "Про податок на додану вартiсть", тобто до таких послуг не може застосовуватися норма п. 6.2 ст. 6.

Заступник Голови О. Шитря
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.