ДЕРЖАВНИЙ МИТНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ

вiд 07.12.95 р. N 11/18-5435

 

Начальникам територiальних митних управлiнь
Начальникам митниць

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
Листом Державної митної служби України
вiд 17 сiчня 1997 року N 11/6-393

     В результатi аналiзу численних звернень в Держмитком суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, Головної державної податкової iнспекцiї України та районних i обласних iнспекцiй, а також iнформацiї вiд територiальних митних управлiнь виявлено велику кiлькiсть порушень при проставленнi вiдтискiв особистих митних забезпечень типу 1 i 2 на вантажних митних декларацiях i товаросупровiдних документах, якi подаються митницям для митного оформлення.

<...>

     У зв'язку з викладеним, попереджаю про недопустимiсть використання лiтерних позначок "Е", "I", "Т" в особистих номерних печатках, пропуску у вiдтисках особистих номерних печаток символу напрямку перемiщення, а також використання комбiнацiй символiв на особистих митних забезпеченнях типу 1 i 2, що вiдображають результат митного оформлення на ВМД i товаросупровiдних документах i суперечать вiдомостям, заявленим у цих документах про характер вантажу.

     Пропоную термiново начальникам митниць, в першу чергу поiменованим вище, вжити вiдповiдних заходiв по дотриманню єдиного порядку оформлення товаросупровiдних документiв i ВМД.

     Додатково нагадую дiючий порядок проставлення вiдтискiв особистих митних забезпечень iнспекторiв типу 1 i 2 при оформленнi товаросупровiдних документiв та ВМД:

     А. Пiдставою для перемiщення вантажу через митний кордон України в режимi експорту є вантажна митна декларацiя (ВМД) або провiзна вiдомiсть (в разi якщо ВМД на вантаж не оформлюється) з вiдтисками штампа "Пiд митним контролем" (експорт) i особистою номерною печаткою (виїзд) в графi Д, а також товаротранспортний документ з такими ж вiдтисками штампу "Пiд митним контролем" та особистої номерної печатки (виїзд), вiдмiткою про номер ВМД або провiзної вiдомостi, яка робиться iнспектором митницi оформлення.

(п.А змiнено згiдно з листом ДМС України вiд 17.01.97 р. N 11/6-393)

     В момент фактичного перемiщення вантажу через кордон iнспектором контролюючого митного органу в графi А ВМД або на екземплярi провiзної вiдомостi, а також на товаросупровiдних документах на вантаж проставляється вiдтиск особистої номерної печатки (виїзд).

     Б. Пiдставою для перемiщення вантажу через митний кордон України в режимi iмпорту є наявнiсть товаросупровiдного документа на вантаж. На цьому документi проставляється вiдтиск штампа "Пiд митним контролем" (iмпорт), виписується провiзна вiдомiсть в митницю повного митного оформлення, на нiй проставляється штамп "Пiд митним контролем" (iмпорт) i особиста номерна печатка (в'їзд) iнспектора митницi на кордонi, через яку вантаж перемiщувався.

     В митницю повного оформлення, в зонi дiяльностi якої розмiщується отримувач вантажу, подаються товаросупровiдний документ, провiзна вiдомiсть з вiдповiдними вiдмiтками пропускної митницi i ВМД на вантаж. В графi Д ВМД проставляється вiдтиск штампа "Пiд митним контролем" (iмпорт), дата якого фiксує момент прийняття вантажу, товаросупровiдних документiв i ВМД на нього до повного митного оформлення. По закiнченнi повного митного оформлення iнспектором митницi в графi Д ВМД i на товаросупровiдних документах проставляється вiдтиск його особистої номерної печатки (в'їзд).

     Наявнiсть вiдтискiв штампа "Пiд митним контролем" (iмпорт) i особистої номерної печатки (в'їзд) митницi повного митного оформлення на товаросупровiдних документах i ВМД свiдчить про випуск вантажу у вiльне використання або переведення вантажу пiд iнший митний режим, який дає право власнику вантажу використовувати його з метою, заявленою у ВМД.

     В. Пiдставою для перемiщення транзитного вантажу через митний кордон України є наявнiсть вантажної митної декларацiї з вiдтиском в графi Д штампу "Пiд митним контролем" (транзит) та особистої номерної печатки (в'їзд) iнспектора митницi на кордонi, через яку вантаж було ввезено в Україну, а також вiдтиску в графi А ВМД та на товаросупровiдних документах особистої номерної печатки (виїзд) iнспектора митницi на кордонi, через яку вантаж виїхав з територiї України.

     Якщо на транзитний вантаж ВМД не заповнюється, його перемiщення через митну територiю України здiйснюється на пiдставi провiзної вiдомостi i товаросупровiдних документiв з вiдтисками штампа "Пiд митним контролем" (транзит) i особистої номерної печатки (в'їзд) iнспектора митницi на кордонi, через яку вантаж було ввезено в Україну, а також з вiдмiткою на товаросупровiдних документах про номер провiзної вiдомостi, що додається до них. Iнспектор митницi на кордонi, через яку вантаж вивозиться з митної територiї України, проставляє на товаросупровiдних документах та екземплярi провiзної вiдомостi особисту номерну печатку (виїзд). В разi, коли вантаж перемiщується iз застосуванням книжки МДП, дiї iнспекторiв регулюються наказом Держмиткому N 83 вiд 6 березня 1995 року.

Заступник голови Ю. СОЛОВКОВ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.