УКАЗ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про заходи щодо регулювання реалiзацiї спирту етилового та алкогольних напоїв

Указ втратив чиннiсть
(у зв'язку з введенням в дiю Закону України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо ставок акцизного збору i ввiзного мита та порядку сплати акцизного збору" вiд 11 грудня 1998 року N 311-XIV)

     З метою упорядкування стягнення акцизного збору на спирт етиловий, що реалiзується для виробництва пiдакцизної продукцiї, а також алкогольнi напої, в тому числi на експорт, та вiдповiдно до пункту 4 роздiлу XV "Перехiднi положення" Конституцiї України постановляю:

     1. Установити, що пiдприємства-виробники вiдвантажують на експорт спирт етиловий та алкогольнi напої за умови охорони i супроводження спирту етилового та алкогольних напоїв пiдроздiлами митних органiв або за наявностi внесеної грошової застави.

     Грошова застава визначається у розмiрi суми всiх податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), обчислених у порядку, встановленому для оподаткування цiєї продукцiї у разi її реалiзацiї на територiї України.

     Порядок органiзацiї охорони i супроводження спирту етилового та алкогольних напоїв i внесення грошової застави визначається Державною митною службою України.

     2. Установити, що реалiзацiя (передача) пiдприємствами-виробниками спирту етилового суб'єктам пiдприємницької дiяльностi усiх форм власностi для власного споживання, промислової переробки, для виробництва пiдакцизних та iнших товарiв здiйснюється за умови сплати акцизного збору.

     Сума акцизного збору вiд реалiзацiї пiдакцизних товарiв (готової продукцiї), виготовлених з використанням спирту етилового, яка пiдлягає сплатi до бюджету, визначається як рiзниця мiж сумою акцизного збору, отриманою за реалiзованi пiдакцизнi товари (готову продукцiю), та сумою акцизного збору, сплаченою пiд час придбання або митного оформлення спирту етилового, використаного на виробництво пiдакцизних товарiв (готової продукцiї).

     У розрахункових (платiжних) документах про реалiзованi товари сума акцизного збору визначається окремим рядком.

     У разi реалiзацiї пiдприємством-виробником алкогольних напоїв на експорт за iноземну валюту йому повертаються з бюджету суми акцизного збору виходячи з митної вартостi пропорцiйно сумi iноземної валюти, яка фактично надiйшла на рахунок пiдприємства, але не бiльше вiд суми акцизного збору, сплаченого за придбаний спирт етиловий, що був використаний на виробництво алкогольних напоїв. Повернення проводиться у 10-денний строк з дня надходження письмової заяви платника податку, але не пiзнiше року з дня надходження валютних коштiв на рахунок пiдприємства, за умови документального пiдтвердження:

     надходження коштiв в iноземнiй валютi на розрахунковий рахунок;

     вантажно-митною декларацiєю зi штампом митницi "Пропуск дозволено" перетинання продукцiєю митного кордону;

     сплати пiдприємством акцизного збору за придбаний спирт етиловий (довiдка органу державної податкової служби).

     3. У разi використання вiтчизняними виробниками спирту етилового на виготовлення лiкарських засобiв, пектину, есенцiй та оцту харчових, ветеринарних препаратiв i кремнiйорганiчних сполук, пiд час придбання якого було сплачено акцизний збiр, цим виробникам вiдшкодовуються сплаченi суми акцизного збору протягом року з дня надходження вiдповiдних сум до бюджету.

     Право на вiдшкодування мають вiтчизнянi товаровиробники пiдакцизних товарiв за умови, що пiд час придбання спирту етилового в його вартостi був врахований акцизний збiр i в розрахункових (платiжних) документах пiдприємства-виробника спирту етилового сума акцизного збору видiлена окремим рядком.

     На суму податкового зобов'язання щодо сплати акцизного збору за реалiзований спирт етиловий, який використовується на виготовлення лiкарських засобiв, пектину, есенцiй та оцту харчових, ветеринарних препаратiв i кремнiйорганiчних сполук, пiдприємством-виробником може бути виданий податковий вексель на строк до 90 календарних днiв, один примiрник якого надається органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї пiдприємства-виробника, другий примiрник залишається у цього пiдприємства, третiй - надається пiдприємству-виробнику спирту етилового.

     Податковий вексель вважається погашеним:

     у разi оплати векселя шляхом перерахування коштiв у сумi акцизного збору до строку погашення векселя;

     у разi пiдтвердження використання спирту етилового на виробництво зазначених товарiв.

     Якщо у строк, зазначений у векселi, його не погашено, несплачена сума векселя пiдлягає безспiрному стягненню з векселедавця.

     Порядок випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, що видаються на суму акцизного збору у разi реалiзацiї спирту етилового для виробництва продукцiї, зазначеної у частинi першiй цiєї статтi, визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     4. Мiнiстерством фiнансiв України може надаватися вiдстрочка для сплати акцизного збору з реалiзацiї спирту етилового на строк до 30 днiв.

     5. Цей Указ набирає чинностi в порядку, передбаченому пунктом 4 роздiлу XV "Перехiднi положення" Конституцiї України.

Президент України Л. КУЧМА

м. Київ
8 травня 1998 року
N 443/98

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.