ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.12.2002 N 11/2-10-12802

<...>

     Насамперед варто зазначити, що визначення термiну "консигнацiя" мiститься в пунктi 3 Порядку вiднесення операцiй резидентiв, у разi провадження ними зовнiшньоекономiчної дiяльностi, до договорiв виробничої кооперацiї, консигнацiї, комплексного будiвництва, оперативного та фiнансового лiзингу, поставки складних технiчних виробiв i товарiв спецiального призначення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.03.2002 року N 445.

     Згiдно з цим визначенням, до операцiй резидентiв, якi здiйснюються пiд час виконання договорiв консигнацiї, вiдносяться операцiї з реалiзацiї товарiв, вiдповiдно до яких одна сторона (консигнатор) зобов'язується за дорученням другої сторони (консигнанта) протягом визначеного часу (термiну дiї угоди консигнацiї) за обумовлену винагороду продати з консигнацiйного складу вiд свого iменi товари, що належать консигнанту.

     У зв'язку з вiдсутнiстю на територiї України консигнацiйних складiв, товари, якi ввозяться на митну територiю України згiдно з договорами консигнацiї, розмiщуються на митних лiцензiйних складах у режимi митного складу. Основним нормативно-правовим актом, що регулює дiяльнiсть митних лiцензiйних складiв, є Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затверджене наказом Держмитслужби вiд 31.12.1996 року N 592 та зареєстроване в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.1997 року за N 5/1809 (далi - Положення).

     Вiдповiдно до пункту 1.5 Положення, митний лiцензiйний склад (МЛС) може бути вiдкритого або закритого типу. МЛС вiдкритого типу - це митний лiцензiйний склад, який може використовувати для зберiгання товарiв будь-яка особа. А МЛС закритого типу - це митний лiцензiйний склад, який використовується для зберiгання товарiв, що належать власнику складу.

     Декларування товарiв на митних лiцензiйних складах закритого типу здiйснює власник складу, який i несе вiдповiдальнiсть за сплату всiх митних платежiв (пункт 1.8 Положення). Декларування товарiв при їхньому розмiщеннi на МЛС вiдкритого типу має право здiйснювати виключно власник складу. Декларувати товари при їхньому випуску з митного лiцензiйного складу вiдкритого типу може як власник складу, так i власник товару. При цьому вiдповiдальнiсть за сплату всiх належних митних платежiв несе особа, що здiйснює декларування товарiв (пункт 1.9 Положення).

     Вiдповiдно до пункту 6.8 Положення, з митного складу товари можуть випускатись: тимчасово, з наступним поверненням; для вiльного або тимчасового використання на територiї України; для переробки на митнiй територiї України; за митний кордон України; для перевезення на iншi митнi лiцензiйнi склади, якi знаходяться в зонi дiяльностi однiєї й тiєї ж митницi. Крiм того, вони можуть випускатись для перевезення в iншi митнi органи для проведення митного оформлення у вiдповiдностi з митними режимами (для вiльного використання або переробки на митнiй територiї України, тимчасового ввезення на митну територiю України), а також для проведення сертифiкацiї товарiв з використанням руйнiвних методiв без повернення таких зразкiв на МЛС (цi зразки враховуються пiд час митного оформлення цiєї партiї товарiв для вiльного використання на митнiй територiї України).

     В абзацi 2 пункту 6.8 Положення визначено, що митна вартiсть товарiв, якi заявленi для вiльного обiгу на митнiй територiї України, визначається на момент випуску товарiв зi складу. Держмитслужбою неодноразово надавались роз'яснення щодо порядку застосування цiєї норми Положення. Зокрема, якщо товари при надходженнi на МЛС за договорами консигнацiї (комiсiї, доручення, агентськi угоди) залишаються власнiстю нерезидента до їхнього випуску митницею з митного складу у вiльний обiг, умови їхньої реалiзацiї можуть бути визначенi при укладеннi контракту купiвлi-продажу, тобто безпосередньо на момент випуску цих товарiв з МЛС у вiльний обiг на територiї України.

     Величина митної вартостi зазначеного товару може вiдрiзнятися, вiд заявленої при розмiщеннi на митний лiцензiйний склад. Її визначення здiйснюється на загальних пiдставах, тобто, виходячи з вартостi, обумовленої контрактом купiвлi-продажу та рахунку-фактури, на пiдставi якого здiйснюється оплата цього товару.

     У разi сумнiвiв щодо заявленої митної вартостi чи достовiрностi наданих до митного оформлення документiв, визначення митної вартостi здiйснюється митними органами послiдовно, на основi цiни на iдентичнi товари та iншi предмети, цiни на подiбнi товари та iншi предмети, що дiють у провiдних країнах-експортерах зазначених товарiв та предметiв вiдповiдно до частини 2 статтi 16 Закону України "Про Єдиний митний тариф" вiд 05.02.1992 року N 2097-XII (зi змiнами й доповненнями) та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Порядку визначення митної вартостi товарiв та iнших предметiв у разi перемiщення їх через кордон України" вiд 05.10.1998 року N 1598.

     Порядок роботи вiддiлу тарифiв та митної вартостi регiональної митницi (митницi) при вирiшеннi питань визначення митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, затверджено наказом Держмитслужби вiд 02.12.1999 року N 782 та зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї 24.12.1999 року N 911/4204.

Перший заступник голови служби О.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.