ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДНIПРОВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ
КIРОВОГРАДСЬКА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 21 жовтня 2003 року N 359


Про затвердження Порядку митного оформлення попередньої декларацiї

Зареєстровано
в Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї
6 листопада 2003 р. за N 100/1131


     З метою реалiзацiї вимог наказу ДМСУ вiд 28.02.2003 N 129 "Про затвердження Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв", який зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 03.06.2003 за N 424/7745, а також з метою вдосконалення роботи митницi з даного напрямку, спрощення та скорочення часу процедури оформлення попередньої декларацiї наказую:

     1. Затвердити Порядок митного оформлення попередньої декларацiї, що додається.

     2. Начальнику вiддiлу КДВ, начальнику вiддiлу СКА, начальнику ВКМВН, начальнику ВМП, начальникам митних постiв та старшим пунктiв митного оформлення забезпечити виконання вимог даного Порядку.

     3. Вважати такими, що втратили чиннiсть, накази Кiровоградської митницi вiд 29.05.98 N 259 "Про введення в дiю Тимчасової технологiчної схеми контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв", який зареєстрований в Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї 28.12.99 за N 161, вiд 22.01.99 N 22 "Про затвердження Технологiчної схеми анулювання акцизних та попереднiх декларацiй" та вiд 27.04.2000 N 137 "Про внесення змiн в деякi Технологiчнi схеми Кiровоградської митницi", який зареєстрований в Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї 04.05.2000 за N 68.

     4. Начальнику юридичного вiддiлу митницi Хiлько Л. I. забезпечити державну реєстрацiю цього наказу у Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї.

     5. Начальнику загального вiддiлу Хмеленко О. М. довести наказ до структурних пiдроздiлiв згiдно порядку.

     Контроль за виконанням цього наказу залишити за начальником митницi.

В. о. начальника митницi О. М. Кравцов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Кiровоградської митницi
вiд 21 жовтня 2003 р. N 359
Зареєстровано
в Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї
6 листопада 2003 р. за N 100/1131

Порядок
митного оформлення попередньої декларацiї

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблений вiдповiдно до наказу ДМСУ вiд 28.02.2003 N 129 "Про затвердження Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв", який зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 03.06.2003 за N 424/7745, та з метою встановлення взаємодiї пiдроздiлiв митницi, при митному оформленнi попередньої декларацiї (далi - ПД).

     1.2. При митному оформленнi ПД проходження документiв мiж пiдроздiлами здiйснюється в порядку, визначеному для митного оформлення товарiв iз застосуванням аркушiв контролю проведення митного оформлення, за винятком того, що функцiї оперативного пiдроздiлу виконує вiддiл КДВ (на митних постах та пунктах митного оформлення - уповноваженi особи).

     1.3. Заповнена ПД та її електронна копiя подаються з такими документами:

     зовнiшньоекономiчним договором (контрактом);

     документами, що пiдтверджують застосування одного iз заходiв забезпечення доставки товарiв у митний орган призначення, передбачених пунктом 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2002 N 390;

     аркушем контролю проведення митного оформлення;

     також необхiдно подавати iншi документи, що пiдтверджують вартiснi, якiснi й кiлькiснi характеристики товару.

2. Оформлення та постановка на контроль ПД у вiддiлi КДВ

     2.1. Особа, на адресу якої ввозяться товари, або уповноважена нею особа, яка допущена митницею до декларування на пiдставi договору (далi - декларант) подає ПД, її електронну копiю та комплект документiв до вiддiлу КДВ.

     2.2. Iнспектор вiддiлу КДВ:

     приймає вiд декларанта ВМД та комплект документiв до неї;

     перевiряє правильнiсть заповнення ПД згiдно встановленого порядку;

     за вiдсутностi зауважень присвоює ПД реєстрацiйний номер та проставляє в гр. D вiдтиск штампа "Пiд митним контролем";

     передає ПД та комплект документiв до вiддiлу СКА по аркушу контролю проведення митного оформлення.

     Примiтка. Структура номера ПД та їх облiк по журналу здiйснюється аналогiчно порядку, встановленого в митницi як для попереднього повiдомлення.

     2.3. Iнспектор вiддiлу СКА перевiряє:

     магнiтний носiй на вiдсутнiсть комп'ютерних вiрусiв;

     вiдповiднiсть даних, заявлених у ПД з даними в електроннiй копiї;

     правильнiсть заповнення ПД iз застосуванням програмних засобiв;

     акредитацiю суб'єкта ЗЕД у митних органах;

     наявнiсть фактiв застосування до суб'єктiв ЗЕД санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть";

     вiрогiднiсть кодової iнформацiї у ВМД;

     вносить електронну копiю ПД до бази даних митницi.

     Пiсля проведення перевiрки та вiдсутностi зауважень проставляє штамп "Перевiрено" на першому та другому примiрниках ПД та передає ПД та комплект документiв до вiддiлу КМВН по аркушу контролю проведення митного оформлення.

     2.4. Iнспектор вiддiлу КМВН:

     визначає, чи встановлена нормативно-розпорядчими документами керiвних органiв обов'язкова перевiрка задекларованих у ПД товарiв у ВКМВН;

     у разi якщо товар пiдлягає обов'язковiй перевiрцi (залученню) ВКМВН, адмiнiстратор ВКМВН призначає iнспектора для розгляду вiдповiдних документiв, призначений iнспектор реєструє їх у журналi згiдно встановленого порядку, визначає можливi фактори ризику при здiйсненнi наступного митного оформлення товарiв та здiйснює попереднiй аналiз i при необхiдностi попередню перевiрку документiв, що прямо або опосередковано пiдтверджують правильнiсть кодування цих товарiв та їх митну вартiсть;

     при вiдсутностi зауважень на зворотному боцi ПД проставляє вiдмiтку "Перевiрено" iз зазначенням дати та пiдпису посадової особи вiддiлу КМВН, яка здiйснювала контроль. При наявностi зауважень готує службову записку на iм'я начальника ВКДВ iз зазначенням можливих факторiв ризику при здiйсненнi як митного оформлення ПД, так i подальшого митного оформлення. Службова записка долучається до пакета документiв, про цей факт усно повiдомляються посадовi особи вiддiлу митних платежiв та ВКДВ.

     У разi якщо жодний iз задекларованих у ПД товарiв не пiдлягають обов'язковiй перевiрцi ВКМВН, на зворотному боцi першого примiрника ПД призначеним iнспектором робиться запис "ВКМВН: пiдпис, дата", на зворотному боцi перших примiрникiв кожного з додаткових аркушiв ПД проставляється пiдпис та дата.

     Передає примiрники ПД та комплект документiв до вiддiлу митних платежiв по аркушу контролю проведення митного оформлення.

     2.5. Iнспектор вiддiлу митних платежiв перевiряє:

     документи, що пiдтверджують застосування одного iз заходiв забезпечення доставки товарiв;

     правильнiсть нарахування всiх обов'язкових платежiв та фактичне надходження коштiв на депозитнi рахунки митницi у вiдповiдностi курсу валюти нацiонального банку на день оформлення ПД.

     У разi вiдсутностi зауважень проставляє штамп "Сплачено" на всiх примiрниках ПД, прiзвище та особистий пiдпис. В разi умовного нарахування платежiв завiряє всi примiрники ПД записом "Перевiрено", особистим пiдписом iз зазначенням прiзвища iнспектора.

     Пiсля цього примiрники ПД та комплект документiв передає до вiддiлу КДВ по аркушу контролю проведення митного оформлення.

     2.6. Iнспектор вiддiлу КДВ:

     за вiдсутностi зауважень завершує митне оформлення ПД, шляхом проставлення на її зворотному боцi вiдтиску штампа "Пiд митним контролем";

     передає другий примiрник ПД до вiддiлу СКА.

     2.7. Iнспектор вiддiлу СКА:

     в разi необхiдностi вносить виправлення до електронної копiї ПД;

     вносить до графи D електронної копiї в поля "Номер особистої номерної печатки" та "Дата проставлення особистої номерної печатки" iнформацiю про проставлений на зворотному боцi ПД штампа "Пiд митним контролем" та дату його проставлення;

     передає електронну копiю ПД до ЄАIС ДМСУ у термiн, що не перевищує 4-х годин з моменту її оформлення.

     2.8. Iнспектор вiддiлу КДВ:

     робить оперативний запит до ЄАIС ДМСУ за вiдповiдним номером ПД;

     по отриманнi пiдтвердження з ЄАIС ДМСУ про наявнiсть вiдповiдного ПД перевiряє достовiрнiсть iнформацiї про нього шляхом спiвставлення паперового примiрника з його електронною копiєю;

     визначає мiсце прибуття вантажу;

     за вiдсутностi зауважень здiйснює постановку на контроль електронної копiї ПД вiдмiткою в ЄАIС ДМСУ каналами оперативного зв'язку;

     передає 3-й примiрник ПД до вiддiлу митних платежiв;

     повертає 4-й та 5-й примiрники ПД декларанту;

     зберiгає 1-й примiрник ПД та комплект документiв до неї в окремiй тецi "ПД на контролi".

3. Оформлення та постановка на контроль ПД на митних постах та пунктах митного оформлення

     3.1. Особа, на адресу якої ввозяться товари, або уповноважена нею особа, яка допущена митницею до декларування на пiдставi договору, подає ПД, її електронну копiю та комплект документiв до митного поста чи пункту митного оформлення.

     3.2. Вiдповiдальнi iнспектори на митному посту чи пунктi митного оформлення виконують вимоги пунктiв 2.2 - 2.6 цього Порядку в межах своїх повноважень. Якщо при виконаннi п. 2.4 виникає необхiднiсть залучення спiвробiтника ВКМВН, вiдповiдальний iнспектор митного поста або пункту митного оформлення оперативними каналами зв'язку повiдомляє про таку необхiднiсть начальника ВКМВН або особу, що його замiщує, та узгоджує подальшi дiї по контролю митної вартостi та класифiкацiї вiдповiдних товарiв, заявлених у ПД.

     3.3. Вiдповiдальний iнспектор на митному посту чи пунктi митного оформлення:

     в разi необхiдностi вносить виправлення до електронної копiї ПД;

     вносить до графи D електронної копiї в поля "Номер особистої номерної печатки" та "Дата проставлення особистої номерної печатки" iнформацiю про проставлений на зворотному боцi ПД штампа "Пiд митним контролем" та дату його проставлення;

     передає електронну копiю ПД до електронної бази даних митницi у термiн, що не перевищує 2-х годин з моменту оформлення;

     пiсля передачi електронної копiї ПД вiддiлом СКА до ЄАIС ДМСУ робить оперативний запит до ЄАIС ДМСУ за вiдповiдним номером ПД;

     по отриманнi пiдтвердження з ЄАIС ДМСУ про наявнiсть вiдповiдного ПД перевiряє достовiрнiсть iнформацiї про неї шляхом спiвставлення паперового примiрника з її електронною копiєю;

     визначає мiсце прибуття вантажу;

     за вiдсутностi зауважень здiйснює постановку на контроль електронної копiї ПД вiдмiткою в ЄАIС ДМСУ каналами оперативного зв'язку;

     повертає 4-й та 5-й примiрники ПД особi, яка його подала;

     зберiгає 1-й примiрник ПД та комплект документiв до неї в окремiй тецi "ПД на контролi".

4. Порядок зняття з контролю ПД

     4.1. Контроль за доставкою вантажiв, якi направленi до Кiровоградської митницi, здiйснюється вiддiлом КДВ шляхом щоденного перегляду вiдповiдної iнформацiї в ЄАIС ДМСУ, забезпечуючи при цьому контроль за дотриманням строкiв їх доставлення з метою iнформування вiдповiдних митних постiв чи пунктiв митного оформлення у випадку порушення цих строкiв.

     4.2. Пiсля надходження вантажу до майданчика прибуття iнспектор ВКДВ, митного поста чи пункту митного оформлення дiє згiдно з затвердженим в Кiровоградськiй митницi Порядком фiксацiї доставки вантажiв.

     4.3. У випадку порушення строкiв доставки вантажу начальник вiддiлу КДВ, начальники митних постiв та старшi пунктiв митного оформлення, використовуючи при цьому iнформацiю з ЄАIС Держмитслужби або за наявними фактами порушення вживають заходи по притягненню перевiзникiв до вiдповiдальностi.

     4.4. Зняття ПД з контролю здiйснюється посадовими особами вiддiлу КДВ, митного поста чи пункту митного оформлення шляхом внесення в ЄАIС Держмитслужби iнформацiї про умовне завершення перемiщення.

     4.5. Пiсля митного оформлення ввезених з використанням ПД вантажiв вiдповiдно до заявленого митного режиму вiдповiдальний iнспектор вiддiлу КДВ, митного поста чи пункту митного оформлення на зворотному боцi примiрника ПД, який зберiгається у пiдроздiлi, зазначає номер вiдповiдної вантажної митної декларацiї та проставляє поряд з ранiше проставленим вiдтиском штампа "Пiд митним контролем" ще один вiдтиск штампа "Пiд митним контролем". Пiсля цього дана ПД та комплект документiв до неї зберiгаються в окремiй тецi "ПД знятi з контролю".

     4.6. Передача iнформацiї до ЄАIС ДМСУ про повне завершення перемiщення здiйснюється вiдповiдальним iнспектором вiддiлу КДВ, митного поста чи пункту митного оформлення шляхом внесення у вiдповiднi поля електронної копiї ПД номера вiдповiдної ВМД.

5. Порядок анулювання ПД

     5.1. ПД може бути анульована за письмовою заявою суб'єкта пiдприємницької дiяльностi на пiдставi рiшення начальника митницi, яке приймається в 15-денний термiн тiльки за умови, що товар ще не був увезений на митну територiю України.

     5.2. Для анулювання ПД суб'єкт пiдприємницької дiяльностi подає до митницi письмову заяву та 4-й i 5-й примiрники ПД.

     5.3. Пiсля прийняття рiшення начальником митницi про анулювання ПД заява суб'єкта ЗЕД разом з примiрниками ПД направляється до вiддiлу КДВ для опрацювання.

     5.4. Вiдповiдальний iнспектор вiддiлу КДВ:

     перевiряє iнформацiю стосовно вiдсутностi ввезення вантажу за заявленою на анулювання ПД в ЄАIС ДМСУ;

     вносить вiдмiтку в ЄАIС ДМСУ про подання заяви на анулювання ПД в разi вiдсутностi iнформацiї про пропуск вантажу по нiй;

     на п'ятий день пiсля прийняття начальником митницi рiшення про анулювання ПД вiдповiдальний iнспектор вiддiлу КДВ перекреслює всi примiрники ПД, а в графi А ПД зазначає: "Анульовано за заявою вiд ____________ N ____" (проставляє дату й вхiдний реєстрацiйний номер заяви);

     вносить iнформацiю до ЄАIС ДМСУ про анулювання ПД;

     готує та направляє лист-повiдомлення про анулювання ПД до суб'єкта ЗЕД, митного поста чи пункту митного оформлення, вiддiлу СКА та вiддiлу митних платежiв.

     5.5. Начальники митних постiв, старшi пунктiв митного оформлення, начальник вiддiлу СКА, начальник вiддiлу митних платежiв забезпечують передачу примiрникiв ПД до вiддiлу КДВ шляхом пiдготовки службової записки.

     5.6. Вiдповiдальний iнспектор вiддiлу КДВ готує справу по анульованiй ПД, в якiй повинно бути в наявностi:

     заява суб'єкта ЗЕД про анулювання ПД;

     примiрники ПД;

     витяг з електронної копiї цiєї ПД, роздрукований з ЄАIС ДМСУ;

     iншi документи.

     5.7. Якщо суб'єкт пiдприємницької дiяльностi подає заяву про анулювання ПД, за якою товар був увезений на митну територiю України, але митне оформлення якого не здiйснено, то рiшення про анулювання ПД i про повернення грошових коштiв, унесених як грошова застава, приймається в 15-денний термiн виключно Держмитслужбою України.

     Для цього митниця призначення спiльно з митницею вiдправлення (прикордонною митницею) визначає стан i мiсцезнаходження товару, здiйснює перевiрку наявностi фактiв порушень митних правил. Усi потрiбнi для прийняття рiшення документи разом iз заявою суб'єкта пiдприємницької дiяльностi надсилаються до Держмитслужби України. Копiя такого рiшення надсилається суб'єктовi-заявнику.

     Пiсля отримання вiд Держмитслужби України позитивного рiшення проводить анулювання ПД за процедурою, описаною вище.

6. Заключнi положення

     6.1. При митному оформленнi ПД може бути надана картка вiдмови згiдно встановленого порядку.

     6.2. Реєстрацiйний номер ПД, за яким було вiдмовлено у митному оформленнi, не може бути присвоєний iншому ПД.

     6.3. В разi обрання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi заходу забезпечення доставки товарiв у виглядi грошової застави вiддiл митних платежiв готує лист-попередження до суб'єкта ЗЕД про закiнчення термiну дiї оформленої ПД.

     Кошти зберiгаються на вiдповiдному рахунку до звернення суб'єкта ЗЕД до митницi з проханням повернути кошти, зарахувати їх у рахунок сплати наступних установлених законодавством податкiв i зборiв чи як грошову заставу для забезпечення доставки товарiв, що ввозитимуться в майбутньому або до закiнчення термiну позовної давностi.

     6.3. Вiддiл КДВ здiйснює загальний контроль за перемiщенням вантажiв, якi направленi в зону дiяльностi Кiровоградської митницi по ПД, та перiодично контролює правильнiсть та термiни внесення iнформацiї до ЄАIС ДМСУ митними постами та пунктами митного оформлення в електроннi копiї ПД.

Начальник вiддiлу контролю за доставленням вантажiв А. М. Синьогуб
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.