Документ скасований: Постанова НБУ № 22 від 21.01.2004

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

12.02.2003 N 45


Про внесення змiн до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 121/7442


     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою приведення дiючого порядку здiйснення безготiвкових розрахункiв в Українi в нацiональнiй валютi у вiдповiднiсть до вимог статтi 23 Закону України "Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi" щодо виникнення обґрунтованої пiдозри iнiцiювання переказу без законних пiдстав Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Внести до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29.03.2001 N 135 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 25.04.2001 за N 368/5559 (зi змiнами), такi змiни:

     1.1. У роздiлi I:

     абзаци четвертий, п'ятий та шостий пункту 15 виключити;

     пiсля пункту 15 доповнити роздiл новим пунктом 16 такого змiсту:

     "16. Банк, що обслуговує iнiцiатора, у разi виникнення обґрунтованої пiдозри iнiцiювання переказу без законних пiдстав має право дати (письмово або в електронному виглядi) вказiвку банку, що обслуговує отримувача, зупинити зарахування суми переказу на рахунок отримувача або, якщо вона вже зарахована, заблокувати на строк до п'яти робочих днiв вiдповiдну суму коштiв на рахунку отримувача до з'ясування всiх обставин. Вказiвка складається за довiльною формою та засвiдчується пiдписами керiвника (його заступника) i головного бухгалтера (його заступника) банку, що обслуговує iнiцiатора.

     Банк, що обслуговує отримувача, зобов'язаний:

     виконати вказiвку банку, що обслуговує iнiцiатора, щодо зупинення зарахування суми переказу на рахунок отримувача або, якщо вона вже зарахована, здiйснити блокування цiєї суми на рахунку отримувача;

     зарахувати кошти, переказ яких зупинено вiдповiдно до вказiвки, на вiдповiдний балансовий рахунок, на якому кошти облiковуються до отримання вiд банку, що обслуговує iнiцiатора, вказiвки щодо повернення коштiв iнiцiатору переказу або зарахування суми переказу на рахунок отримувача;

     виконати вказiвку банку iнiцiатора щодо повернення iнiцiатору переказу або зарахувати на рахунок отримувача вiдповiдну суму переказу, зарахування якої було зупинено.

     Якщо вказiвка банку iнiцiатора щодо повернення коштiв надходить одночасно з вказiвкою щодо зупинення зарахування переказу, то банк отримувача зобов'язаний здiйснити повернення вiдповiдних коштiв за реквiзитами, зазначеними у вказiвцi. Банк отримувача в день одержання вказiвки перераховує з вiдповiдного рахунку суму переказу меморiальним ордером, у реквiзитi "Призначення платежу" якого зазначає реквiзити платiжного доручення, зарахування суми переказу за яким зупинено, а також повторює текст "Призначення платежу" цього доручення.

     Якщо сума переказу вже зарахована на рахунок отримувача, то банк отримувача зобов'язаний заблокувати вiдповiдну суму коштiв на рахунку отримувача на строк до п'яти робочих днiв i повiдомити про це банк iнiцiатора, який мав би можливiсть (або його клiєнт) вирiшити питання щодо повернення в установленому законодавством порядку суми переказу.

     Одночасно з блокуванням коштiв на рахунку отримувача банк отримувача також повiдомляє отримувача про надходження вiд банку iнiцiатора вiдповiдної вказiвки щодо повернення коштiв та банкiвськi реквiзити, за якими отримувач має повернути кошти.

     Якщо отримувач iнiцiює повернення суми переказу iнiцiатору за реквiзитами, зазначеними банком iнiцiатора, то банк отримувача розблоковує вiдповiдну суму коштiв на рахунку отримувача та виконує його платiжне доручення на перерахування цих коштiв.

     Якщо отримувач не дає згоди на повернення коштiв i банк iнiцiатора в строк до п'яти робочих днiв не вирiшив питання щодо повернення в установленому законодавством порядку суми переказу, то банк отримувача розблоковує вiдповiдну суму коштiв на рахунку отримувача.

     Вiдповiдальнiсть за невиконання вказiвки про зупинення зарахування суми переказу на рахунок отримувача або, якщо вона вже зарахована, про її блокування банк, що обслуговує отримувача, i його керiвництво несуть вiдповiдно до закону. У разi вiдсутностi коштiв на рахунку отримувача на час надходження такої вказiвки банк, що обслуговує отримувача, i його керiвництво вiдповiдальностi не несуть".

     У зв'язку з цим пункти 16, 17, 18, 19, 20 та 21 вважати вiдповiдно пунктами 17, 18, 19, 20, 21 та 22.

     2. Департаменту платiжних систем (В.М. Кравець) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам - до вiдома своїх клiєнтiв.

     3. Департаменту бухгалтерського облiку (В.I. Ричакiвська) визначити вiдповiдний балансовий рахунок та його характеристику для облiку коштiв, зарахування яких на рахунок отримувача зупиняється за вказiвкою банку iнiцiатора.

     4. Територiальним управлiнням Нацiонального банку України та банкам України з метою забезпечення процедури зупинення зарахування суми переказу на рахунок отримувача, щодо законностi переказу якої виникла обґрунтована пiдозра, внести вiдповiднi змiни до програмного забезпечення системи автоматизацiї банку.

     5. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С.Л.Тiгiпко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.