ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

18.03.2003р. N 11/4-09-4034-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про ввезення транспортних засобiв на митну територiю України громадянами-нерезидентами

     На адресу Держмитслужби надходять численнi скарги громадян-нерезидентiв на протиправнi дiї посадових осiб митних органiв при здiйсненнi митного оформлення транспортних засобiв, що тимчасово ввозяться на митну територiю України цими громадянами. Посадовi особи митних органiв, порушуючи чинне законодавство України, безпiдставно обмежують термiн тимчасового ввезення транспортних засобiв, що ввозяться такими громадянами, двома мiсяцями.

     Нагадую, що статтею 11 Закону України вiд 13.09.01 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю" установлено, що "тимчасове ввезення транспортних засобiв дозволяється громадянам-нерезидентам для власних потреб термiном до одного року. Цей термiн може бути продовжено Державною митною службою України або уповноваженими Державною митною службою України митними органами з урахуванням гуманiтарної, наукової, господарської та iнших видiв дiяльностi громадян, якi ввезли такi транспортнi засоби.

     Тимчасове ввезення транспортних засобiв за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi дозволяється за наявностi документа, що пiдтверджує їх реєстрацiю за межами України. У разi невиконання цiєї умови зазначенi транспортнi засоби пiдлягають митному оформленню для постiйного користування.

     Транспортнi засоби за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, тимчасово ввезенi громадянами-нерезидентами на митну територiю України для власного користування на термiн, що перевищує два мiсяцi, пiдлягають реєстрацiї в органах Державної автомобiльної iнспекцiї Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, крiм випадкiв, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України".

     При цьому звертаю увагу на те, що вiдповiдно до пункту 7 Правил державної реєстрацiї та облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв та мотоколясок, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.09.98 N 1388, зi змiнами й доповненнями, власники транспортних засобiв - юридичнi та фiзичнi особи або їх представники (далi - власник) зобов'язанi зареєструвати їх протягом 10 дiб пiсля придбання, або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територiю України, або виникнення обставин, що є пiдставою для внесення змiн до реєстрацiйних документiв. Термiн реєстрацiї може бути продовжений у разi неможливостi власника (хвороба, вiдрядження, iншi поважнi причини) вчасно її здiйснити.

     Ураховуючи викладене, обмеження посадовими особами митних органiв термiну тимчасового ввезення транспортних засобiв двома мiсяцями є вимогою, що порушує права й свободи громадян-нерезидентiв, суперечить чинному законодавству України, а отже й тягне вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.