ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

27.02.2003 N 1-221/1116


Щодо списання дебiторської заборгованостi у сферi ЗЕД

     Державний комiтет України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва <...>, виходячи з наданої iнформацiї, повiдомляє.

     За результатами перевiрки Державною податковою iнспекцiєю <...> дотримання вимог валютного законодавства товариством з обмеженою вiдповiдальнiстю МП ... (далi - ТОВ МП ...) застосованi штрафнi санкцiї за ненадання декларацiї про валютнi цiнностi, доходи та майно, що належать резиденту України i знаходяться за її межами, за перiод з 11.08.2001 р. по 29.11.2002 р. у розмiрi одного неоподатковуваного мiнiмуму доходiв громадян за кожен день порушення - усього на суму 8109 грн.

     Мiж ТОВ МП ... та ТОВ ... (Польща) було укладено контракт вiд 21.05.98 р. <...>, згiдно з яким ТОВ МП ... здiйснює поставку товару на користь нерезидента - ТОВ ...

     ТОВ МП ... вiдвантажило продукцiю на адресу ТОВ ... по ВМД <...> вiд 05.08.98 р. На суму <...> дол. США. На валютний рахунок ТОВ МП ... надiйшли грошовi кошти на загальну суму <...> дол. США. Таким чином, виникла дебiторська заборгованiсть у розмiрi <...> дол. США.

     Дебiторська заборгованiсть списана ТОВ МП ... через 3 роки пiсля її виникнення.

     Податкова iнспекцiя вважає, що дебiторську заборгованiсть ТОВ МП ... мало право списати пiсля закiнчення термiну позовної давностi вiдповiдно до Конвенцiї про позовну давнiсть у мiжнароднiй купiвлi-продажу товарiв вiд 14.06.74 р. (далi - Конвенцiя 1974 року), тобто через чотири роки.

     Держпiдприємництва України не може погодитися з таким висновком податкової iнспекцiї, виходячи з умов вищезазначеного контракту i норм законодавства України.

     Контрактом <...> визначено, якщо не передбачено цим контрактом, сторони керуються умовами Iнкотермс 1990 року, Конвенцiєю ООН про договори купiвлi-продажу товарiв вiд 11.04.80 р., а також дiючим законодавством України.

     Таким чином, при укладеннi вищевказаного контракту сторони не включили до контракту умову про застосування Конвенцiї 1974 року.

     Натомiсть включена умова про застосування норм матерiального права України, у тому числi i про позовну давнiсть.

     Крiм того, вищезазначеним контрактом визначено - усi спори, що виникають, сторони прагнуть вирiшити шляхом переговорiв. При недосягненнi мирового рiшення спiр буде вирiшуватися в арбiтражному судi за мiсцезнаходженням продавця - арбiтражному судi <...> в порядку згiдно з дiючим арбiтражно-процесуальним законодавством України.

     Згiдно зi статтею 3 Конвенцiї 1974 року ця Конвенцiя не застосовується в тих випадках, коли сторони договору купiвлi-продажу в яснiй формi виключили її застосування.

     З урахуванням викладеного Держпiдприємництва України вважає, що ТОВ МП ... на законних пiдставах списана сума безнадiйної дебiторської заборгованостi пiсля закiнчення строку позовної давностi - 3 роки.

Голова О.Кужель

"Податки та бухгалтерський облiк", N 25, 27 березня 2003 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.