ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про правонаступництво України

     Стаття 1. З моменту проголошення незалежностi України найвищим органом державної влади України є Верховна Рада України в депутатському складi Верховної Ради Української РСР.

     Стаття 2. До ухвалення нової Конституцiї України на територiї України дiє Конституцiя (Основний Закон) Української РСР.

     Стаття 3. Закони Української РСР та iншi акти, ухваленi Верховною Радою Української РСР, дiють на територiї України, оскiльки вони не суперечать законам України, ухваленим пiсля проголошення незалежностi України.

     Стаття 4. Органи державної влади i управлiння, органи прокуратури, суди та арбiтражнi суди, сформованi на пiдставi Конституцiї (Основного Закону) Української РСР, дiють в Українi до створення органiв державної влади i управлiння, органiв прокуратури, судiв та арбiтражних судiв на пiдставi нової Конституцiї України.

     Стаття 5. Державний кордон Союзу РСР, що вiдмежовує територiю України вiд iнших держав, та кордон мiж Українською РСР i Бiлоруською РСР, РРФСР, Республiкою Молдова за станом на 16 липня 1990 року є державним кордоном України.

     Стаття 6. Україна пiдтверджує свої зобов'язання за мiжнародними договорами, укладеними Українською РСР до проголошення незалежностi України.

     Стаття 7. Україна є правонаступником прав i обов'язкiв за мiжнародними договорами Союзу РСР, якi не суперечать Конституцiї України та iнтересам республiки.

     Стаття 8. Україна дає згоду на обслуговування зовнiшнього боргу Союзу РСР за станом на 16 липня 1990 року в частинi, яка визначається окремою мiждержавною угодою.

     Україна не несе зобов'язань за кредитними договорами та угодами Союзу РСР, укладеними пiсля 1 липня 1991 року без згоди України.

     Стаття 9. Всi громадяни Союзу РСР, якi на момент проголошення незалежностi України постiйно проживали на територiї України, є громадянами України.

     Україна гарантує забезпечення прав людини кожному громадянину України незалежно вiд нацiональної належностi та iнших ознак вiдповiдно до мiжнародно-правових актiв про права людини.

     Порядок збереження, набуття i втрати громадянства України регламентується Законом про громадянство України.

Голова Верховної Ради України Л.КРАВЧУК

м. Київ,
12 вересня 1991 року
N 1543-XII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.