МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

Н А К А З

09.04.2003 N 276


Про затвердження Порядку оформлення супровiдних документiв та введення в обiг алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
30 квiтня 2003 р. за N 345/7666

     На виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 березня 2003 року N 307 "Про ввезення на митну територiю України та вивезення з митної територiї України алмазiв" наказую:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок оформлення супровiдних документiв та введення в обiг алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу;

     форму сертифiката Кiмберлiйського процесу для алмазiв, якi вивозяться з митної територiї України.

     2. Державному гемологiчному центру України при Мiнiстерствi фiнансiв України (Iндутний В.В.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     опублiкування цього наказу в iнформацiйно-довiдковому виданнi "Коштовне та декоративне камiння України".

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника державного секретаря Макацарiя С.М.

В.о. Мiнiстра фiнансiв України Ф.О.Ярошенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 9 квiтня 2003 р. N 276
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
30 квiтня 2003 р. за N 345/7666

Порядок
оформлення супровiдних документiв та введення в обiг алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу

Загальнi положення

     1. Цей Порядок визначає особливостi оформлення супровiдних документiв на алмази при перемiщеннi їх через митний кордон України та введеннi в обiг вiдповiдно до мiжнародної сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу.

     Загальне регулювання митного оформлення та обiгу алмазiв здiйснюються вiдповiдно до чинного законодавства в цiй сферi.

     2. Цей Порядок стосується алмазiв, якi включаються до товарних позицiй УКТ ЗЕД 7102.10, 7102.21 i 7102.31.

     3. У цьому Порядку термiни та поняття вживаються у такому значеннi:

     використання алмазiв, операцiї з алмазами - у значеннях, наведених у Законi України вiд 18.11.97 N 637/97-ВР "Про державне регулювання видобутку, виробництва i використання дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння та контроль за операцiями з ними" (iз змiнами i доповненнями);

     первинна країна походження - країна, де алмази були видобутi з надр;

     вторинна країна походження - остання країна у ланцi експортно-iмпортних операцiй, з територiї якої ввозиться партiя алмазiв в Україну;

     партiя алмазiв - один чи бiльше кристалiв алмазу, якi упакованi разом та перемiщуються через митний кордон України за одним товаросупровiдним документом;

     уповноважений орган на здiйснення iмпорту - органiзацiя, уповноважена державними органами країни - учасницi Кiмберлiйського процесу оформлювати i контролювати наявнiсть сертифiкатiв Кiмберлiйського процесу на алмази, якi ввозяться на територiю цiєї країни, та здiйснювати iншi заходи з питань реалiзацiї вимог сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу;

     орган експорту - органiзацiя, уповноважена державними органами країни - учасницi Кiмберлiйського процесу оформлювати та видавати сертифiкати Кiмберлiйського процесу на алмази, якi вивозяться з територiї цiєї країни;

     одержувач (iмпортер) - особа, на iм'я якої здiйснюється ввезення алмазiв на митну територiю країни призначення;

     вiдправник (експортер) - особа, вiд iменi якої здiйснюється вивезення алмазiв з митної територiї країни-вiдправника;

     сертифiкат Кiмберлiйського процесу (далi - Сертифiкат) - спецiальний документ визначеного змiсту, який видається органом експорту та iдентифiкує партiю алмазiв вiдповiдно до вимог сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу.

     4. Ввезення на митну територiю України i вивезення з митної територiї України алмазiв та їх митне оформлення дозволяється лише за умови наявностi Сертифiката, який повинен супроводжувати кожну партiю алмазiв.

     5. Оформлення Сертифiкатiв та вирiшення iнших питань впровадження вимог сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу в Українi здiйснює Державний гемологiчний центр України (далi - ДГЦУ).

     ДГЦУ створює i веде базу даних з алмазiв, якi ввозяться на митну територiю України та вивозяться з митної територiї України, проводить експертний контроль партiй алмазiв i верифiкацiю закордонних Сертифiкатiв, вирiшує адмiнiстративнi питання спiвробiтництва з учасниками Кiмберлiйського процесу, слiдкує за змiнами в списку країн - учасниць Кiмберлiйського процесу, а також виконує iншi функцiї нацiонального органу iмпорту-експорту алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу.

     Особи, уповноваженi в ДГЦУ виконувати роботи за сертифiкацiйною схемою Кiмберлiйського процесу, призначаються директором ДГЦУ та дiють за регламентом, який затверджується наказом ДГЦУ за погодженням з Мiнiстерством фiнансiв України.

     6. Сертифiкати та iншi документи, на пiдставi яких здiйснюються облiк, прийняття та передання алмазiв, повиннi зберiгатись суб'єктами господарювання на протязi п'яти рокiв.

Ввезення та введення в обiг алмазiв

     7. Оформлення експертних висновкiв Державного гемологiчного центру України на алмази, якi ввозяться на митну територiю України, здiйснюється уповноваженими особами ДГЦУ лише в разi наявностi Сертифiкатiв, що повиннi супроводжувати вiдповiднi партiї алмазiв.

     При вiдсутностi Сертифiката партiя алмазiв не пiдлягає митному оформленню.

     Уповноваженi особи ДГЦУ, якi здiйснюють необхiднi експертнi роботи й оформлення супровiдних документiв, можуть залучатися до роботи як у пунктi пропуску, так i в зонах митного контролю, у тому числi на територiях та в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають алмази пiд митним контролем. Залучення проводиться за iнiцiативою одержувача (уповноваженої особи), який повинен звернутися до ДГЦУ з вiдповiдною заявкою.

     8. Експертнi роботи й оформлення документiв на партiю алмазiв включає:

     - перевiрку усiх видiв даних, що стосуються видання Сертифiката країною - учасницею Кiмберлiйського процесу;

     - перевiрку справжностi Сертифiката;

     - перевiрку алмазiв на вiдповiднiсть iнформацiї, зазначеної в Сертифiкатi й iнших супровiдних документах.

     Кожна партiя алмазiв оформляється окремо.

     За результатами перевiрок уповноважена особа ДГЦУ складає експертний висновок за встановленою формою. Якщо виявляються розбiжностi, якi стосуються недодержання вимог сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу або невiдповiдностi даних про алмази, вони вiдображаються в цьому висновку. До усунення розбiжностей зацiкавленою стороною такi алмази митному оформленню не пiдлягають. Якщо розбiжностi є наслiдком помилок вiдповiдного органу експорту, то введення цiєї партiї алмазiв в обiг можливе за результатами виправлення таких помилок та надiслання офiцiйного повiдомлення про це на адресу ДГЦУ.

     9. Пiсля закiнчення експертних дiй уповноважена особа ДГЦУ виготовляє двi копiї Сертифiката, засвiдчує їх справжнiсть власним пiдписом i печаткою та передає замовниковi разом з оригiналом експертного висновку для подальшого митного оформлення.

     Оригiнали Сертифiкатiв, якi супроводжують ввезенi партiї алмазiв, зберiгаються у ДГЦУ, який облiковує їх та пересилає в установленому порядку пiдтвердження (вiдривний талон Сертифiката) про отримання алмазiв на адреси органiв експорту, якi видали вiдповiднi Сертифiкати.

     10. Транзит алмазiв здiйснюється без оформлення Сертифiкатiв за умови, що упаковка вивозиться з територiї України саме в тому станi, в якому вона була ввезена в Україну.

     11. Використання алмазiв, увезених на митну територiю України пiсля набрання чинностi цим наказом, та здiйснення операцiй з ними дозволяється за умови наявностi вiдповiдних копiй Сертифiкатiв.

Вивезення алмазiв

     12. Оформлення супровiдних документiв на алмази, якi передбачається вивозити з митної територiї України, здiйснюється уповноваженими особами ДГЦУ до митного оформлення цих алмазiв у режим вiльного використання за межами митної територiї України. Воно проводиться за iнiцiативою вiдправника (уповноваженої особи), який повинен заздалегiдь звернутися до ДГЦУ з вiдповiдною заявкою та надати алмази на експертизу.

     13. Оформлення документiв на партiю алмазiв, для яких Україна не є первинною країною походження, включає:

     - експертну оцiнку i перевiрку алмазiв на вiдповiднiсть ранiше ввезеним алмазам, а також на вiдповiднiсть iнформацiї, зазначеної в супровiдних документах (контракт, iнвойс тощо);

     - видачу експертного висновку й українського Сертифiката.

     Кожна партiя алмазiв оформляється окремо.

     Вiдповiднiсть алмазiв, якi вивозяться з України, ранiше ввезеним встановлюється на основi порiвняння їх характеристик, вiдображених у вiдповiдних експертних висновках ДГЦУ, що складалися на партiї алмазiв пiд час їх увезення.

     Оригiнали експертного висновку i Сертифiката передаються замовниковi для митного оформлення алмазiв.

     14. Партiя алмазiв, яка пiдлягає вивезенню, повинна бути упакованою у присутностi уповноваженої особи ДГЦУ. Остання особисто контролює вкладення Сертифiката в упаковку, пiсля чого ДГЦУ пересилає в установленому порядку iнформацiю про видачу Сертифiката на адресу органу iмпорту країни призначення вiдповiдної партiї алмазiв.

     15. Оформлення документiв на партiю алмазiв, для яких Україна є первинною країною походження, здiйснюється у вищезазначеному порядку, крiм перевiрки цих алмазiв на вiдповiднiсть ранiше ввезеним. При цьому вiдправник має документально пiдтвердити джерело походження алмазiв.

Умови оформлення Сертифiкатiв

     16. Перевiрка закордонних i оформлення українських Сертифiкатiв здiйснюються ДГЦУ пiсля експертизи вiдповiдної партiї алмазiв на пiдставi письмової заявки вiдправника або одержувача (уповноваженої ними особи). Заявки подаються за формами, наведеними в додатках 1 i 2 до цього Порядку. До заявки повиннi додаватись копiї наявних супровiдних документiв (контракт, iнвойс тощо).

     17. Експертний висновок ДГЦУ є обов'язковим документом для оформлення Сертифiкатiв та здiйснення митного оформлення алмазiв у режимi вiльного використання на митнiй територiї України. Митнi органи можуть вимагати його наявностi також у випадках митного оформлення будь-яких природних каменiв або штучних матерiалiв, вiзуально подiбних до сировинних алмазiв.

     18. ДГЦУ не здiйснює оформлення Сертифiкатiв на алмази, якi передбачається вивозити з митної територiї України, якщо країна призначення не є учасницею Кiмберлiйського процесу.

     19. Послуги з експертизи алмазiв проводяться ДГЦУ на платнiй основi за тарифами, затвердженими Мiнiстерством фiнансiв України.

Начальник Управлiння контролю за обiгом дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння В. В. Видолоб

 

Додаток 1
до Порядку оформлення супровiдних документiв та введення в обiг алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу
Замовник  
(найменування, адреса, телефон, iншi контактнi деталi замовника)
Дата   N  
Державний гемологiчний центр
України

Заявка
на експертизу партiї алмазiв, якi ввозяться на митну територiю України

Первинна країна походження:  
Country of Origin (заповнити в разi наявностi iнформацiї)
Вторинна країна походження:  
Country of Provenance
Сертифiкат Кiмберлiйського процесу*:  
(дата, N)
Назва та адреса експортера:  
Рахунок-фактура (iнвойс):  
(дата, N)
Контракт:  
(дата, N)

Iнформацiя про партiю алмазiв:

Коди УКТ ЗЕД Вага в каратах Вартiсть (USD)
7102.10    
7102.21    
7102.31    
Всього пакетiв:  
Замовник:  
(пiдпис уповноваженої особи)

______________
* Навести данi з оригiналу Сертифiката пiсля розкриття упаковки партiї алмазiв.

 

Додаток 2
до Порядку оформлення супровiдних документiв та введення в обiг алмазiв вiдповiдно до сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу

 

Замовник  
(найменування, адреса, телефон, iншi контактнi деталi замовника)
Дата   N  
Державний гемологiчний центр
України

Заявка
на експертизу партiї алмазiв, якi вивозяться з митної територiї України

Первинна країна походження*:  
Country of Origin
Вторинна країна походження*:  
Country of Provenance
Сертифiкат Кiмберлiйського процесу*:  
(дата, N)
Назва та адреса iмпортера:  
Рахунок-фактура (iнвойс):
(дата, N)
Контракт:  
(дата, N)

Iнформацiя про партiю алмазiв:

Коди УКТ ЗЕД Вага в каратах Вартiсть (USD)
7102.10    
7102.21    
7102.31    
Всього пакетiв:  
Замовник:  
(пiдпис уповноваженої особи)

______________
* Навести данi iз Сертифiката, за яким була ввезена на митну територiю України партiя алмазiв, що пiдлягають експертизi.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 9 квiтня 2003 р. N 276

 


UKRAINE

(Герб
України)


УКРАЇНА

UKRAINE

MINISTRY OF FINANCE
STATE GEMOLOGICAL CENTRE

(Герб України)

УКРАЇНА

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ
ДЕРЖАВНИЙ ГЕМОЛОГIЧНИЙ ЦЕНТР


UKRAINE 

(Герб
України)


УКРАЇНА

UA 000000

 

Carat weight
Вага, карат
Value (US$)
Вартiсть
7102.10    
7102.21    
7102.31    

Number of Parcels ..............................
Кiлькiсть пакетiв

Date of Issue ......................................
Дата видачi

Date of Expiry ....................................
Дiйсний до

Name and Address of Exporter
Назва та адреса експортера

...........................................................
...........................................................
...........................................................

Name and Address of Importer
Назва та адреса iмпортера

...........................................................
...........................................................
...........................................................

Signature of Authorized Official
Пiдпис уповноваженої особи

KIMBERLEY PROCESS CERTIFICATE
СЕРТИФIКАТ КIМБЕРЛIЙСЬКОГО ПРОЦЕСУ
UA 000000

The rough diamonds in this shipment have been handled in accordance with the provisions of the Kimberley Process International Certification Scheme for rough diamonds
Необробленi дiаманти в цiй партiї були оформленi згiдно з вимогами Мiжнародної сертифiкацiйної схеми Кiмберлiйського процесу для необроблених дiамантiв

UA 000000

 

Carat weight
Вага, карат

Value (US$)
Вартiсть

7102.10

   

7102.21

   

7102.31

   

Number of Parcels .....................................................
Кiлькiсть пакетiв

Country of Destination .............................................
Країна призначення

Name and Address of Importer
Назва та адреса iмпортера ......................................

IMPORT CONFIRMATION
ПIДТВЕРДЖЕННЯ IМПОРТУ

This is to certify that the rough diamonds
Цим пiдтверджується, що необробленi дiаманти,
accompanied by this Certificate No.................
якi супроводжуються цим Сертифiкатом N
were imported into .............……………………
були iмпортованi в
and verified in compliance with the Kimberley
та перевiренi у вiдповiдностi до сертифiкацiйної
Process Certification Scheme for Rough
схеми Кiмберлiйського процесу для
Diamonds.
необроблених дiамантiв.
Copy of certificate to accompany Confirmation.
Копiя сертифiката для супроводження пiдтвердження.

Importing Authority .................................................
Орган iмпорту

Date of Receipt by Importing Authority
Дата отримання органом iмпорту .......................

Signature of Importing Official
Пiдпис уповноваженої особи ...............................

Stamp of Importing Authority
Печатка органу iмпорту

Country of Origin ..........................................
Країна походження

Name and Address of Exporter .....................
Назва та адреса експортера

  CARAT WEIGHT
Вага в каратах
VALUE (US$)
Вартiсть
7102.10    
7102.21    
7102.31    

Date of Issue ....................................
Дата видачi

Date of Expiry .................................
Дiйсний до

Number of Parcels 
.....................................................
Кiлькiсть пакетiв

Name and Address of Importer
........................................................
Назва та адреса iмпортера

           Stamp
of  State Authority:

Печатка державної
        установи:

М. П.

Signature of Authorized Official
Пiдпис уповноваженої особи

It is hereby verified that the content of the container
accompanying this Kimberley Process Certificate No.
Цим пiдтверджується, що вмiст контейнера, який супроводжує Сертифiкат Кiмберлiйського процесу N .......
corresponds with said certificate.
вiдповiдає зазначеному сертифiкату.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.