Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/16290 від 22.03.2018

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

вiд 16.05.2003 р. N 13-123/2114-3499

 

Територiальним управлiнням Нацiонального банку України, ОПЕРУ НБУ, банкам України, Асоцiацiї українських банкiв


Про операцiї купiвлi на мiжбанкiвському валютному ринку України

     Перевiрками НБУ встановленi випадки, якi свiдчать, що банки при купiвлi iноземної валюти за рахунок гривневих коштiв фiзичних осiб - нерезидентiв, отриманих вiд продажу ними резидентам цiнних паперiв українських емiтентiв, керуються пунктом 2.9 Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України (постанова Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.03.99 N 127).

     Здiйснення таких операцiй є неприпустимим i цi операцiї мають здiйснюватися на пiдставi вимог, встановлених пунктом 2.13 пiдпункту "i" цих Правил. Штучне задiяння перерахувань коштiв нерезидентiв з одного банку в iнший банк не змiнює сутi початкової операцiї, а саме: придбання ним акцiй українського пiдприємства, тобто здiйснення iнвестицiї в Україну. Тому, при купiвлi iноземної валюти необхiдно вимагати документи, якi пiдтверджують переказ i зарахування на рахунок iнвестора iноземної валюти, а також прибутки, доходи, отриманi законним шляхом вiд володiння цiнними паперами.

     Нацiональний банк України попереджує про персональну вiдповiдальнiсть керiвникiв банкiв за порушення валютного законодавства України та сприяння у розробцi та впровадженнi тiньових i фiктивних схем вiдтоку капiталу.

     Нацiональним банком України у випадку виявлення порушень до банкiв будуть застосованi жорсткi фiнансовi санацiї на вiдповiднi суми та розiрванi угоди на проведення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України.

Перший заступник Голови А. П. Яценюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.