ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 21.03.2003 р. N 4557/7/24-1117


     У зв'язку iз чисельними запитами платникiв податкiв та органiв державної податкової служби ДПАУ звернулась до Комiтету ВРУ з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi за роз'ясненням деяких питань застосування пп. 7.3.1 ст. 7 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами".

     Комiтет листом вiд 18.02.2003 р. N 77/2/24-1110 пiдтвердив позицiю центрального податкового органу iз наведеної вище проблеми, яка полягає ось у чому.

     Закон України вiд 21.12.2000 р. N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" (далi - Закон N 2181) є спецiальним законодавчим актом з питань оподаткування, який у тому числi визначає процедури погашення податкового боргу платникiв податкiв перед бюджетами всiх рiвнiв.

     Статтею 7 Закону N 2181 визначено перелiк джерел погашення податкових зобов'язань або податкового боргу платника податкiв, а також встановленi деякi обмеження в частинi застосування окремих таких джерел.

     Так, зазначена вище норма Закону N 2181 встановлює заборону на погашення податкового боргу платника податкiв за рiшенням органу стягнення за рахунок давальницької сировини, наданої бюджетному боржнику на переробку.

     Це аргументується вiдсутнiстю у боржника права власностi на таку давальницьку сировину та специфiкою давальницької операцiї, пiдґрунтям якої є зворотна основа.

     Водночас будь-яка оплата послуг з переробки давальницької сировини, незалежно вiд того, в якому виглядi вона вiдбувається: чи то у грошовiй формi, чи у так званiй бартернiй - не може бути винятком при стягненнi податкового боргу з такого боржника, оскiльки за вiдповiдною сплатною операцiєю вiдбувається передача вищевказаної оплати послуг у власнiсть такого боржника та, як наслiдок, потенцiйне включення її до перелiку його активiв.

     При цьому вiдповiдно до ст. 8 Закону N 2181 з метою захисту бюджетних iнтересiв усi активи платника податкiв, що має податковий борг, передаються у податкову заставу для можливостi органiзацiї їх подальшого продажу.

     Таким чином, оплата послуг з переробки давальницької сировини, незалежно вiд того, в якому виглядi вона вiдбувається, в обох зазначених вище випадках належить пiдприємству-боржнику на правах власностi, а тому може бути джерелом погашення податкового боргу.

     Враховуючи викладене вище, абзац "б" пп. 7.3.1 ст. 7 Закону N 2181 слiд розумiти як "...давальницька сировина, надана пiдприємству для переробки, крiм її частини, що надається платнику податкiв в якостi оплати за такi послуги...".

     Ще раз звертаємо увагу на те, що оплата послуг з переробки давальницької сировини у будь-якому випадку вважається власнiстю платника податкiв, що має податковий борг, отже, в межах чинного законодавства України розглядається як джерело погашення такого боргу на загальних пiдставах.

Заступник Голови В. Копилов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.