ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

22.05.03 N 25/21-6848

 

Директору Асоцiацiї митних брокерiв України
пану Вашуленку Ю.М.
м. Київ, Солом'янська площа, 2

     Шановний Юрiю Миколайовичу!

     Державною митною службою, на виконання розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 червня 2002 року N 307-р "Про полiпшення умов перетинання Державного кордону вантажними автотранспортними засобами", було проаналiзовано функцiонування найбiльших вантажних термiналiв в пунктах пропуску на митну територiю України.

     В результатi аналiзу було виявлено ряд випадкiв використання термiналiв не за iнiцiативою перевiзника, як передбачено вищезазначеним розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України, а з наступних причин:

     - вiдсутнiсть в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби електронних копiй попереднiх декларацiй та попереднiх повiдомлень (далi ПД/ПП);

     - вiдсутнiсть дозвiльних документiв, необхiдних для перемiщення товарiв через митний кордон України.

     За дорученням керiвництва Держмитслужби, Київською регiональною митницею проводиться ряд заходiв для запобiгання та виправлення недолiкiв в своїй роботi.

     В рамках нашого тiсного спiвробiтництва, роз'яснюємо Вам наступне.

     Вiдповiдно до наказу ДМСУ вiд 08.12.1998р. N 771, зареєстрованого в Мiн'юст 22.01.1999р. за N 42/3335, та наказу ДМСУ вiд 02.07.2002р. N 345, зареєстрованого в Мiн'юстi 19.07.2002р. за N 597/6885, оформлення ПД/ПП проводить особа, на адресу якої ввозяться товари або, згiдно з наказом ДМСУ вiд 22.07.1997р. N 340, на пiдставi належним чином оформленого договору, особа, уповноважена на декларування (митний брокер).

     Пунктом 4.10. наказу ДМСУ N 771 та пунктом 2.4. наказу ДМСУ N 345 передбачено: з метою прискорення митного оформлення та запобiгання затримцi транспортних засобiв у прикордонних пунктах пропуску особа, на адресу якої ввозяться товари, повинна iнформувати вiдправника або перевiзника цих товарiв про дату та номер оформленого ПД/ПП, якi проставляються у правому нижньому кутi товаросупровiдних документiв на перемiщуванi товари.

     На жаль, вимоги вищевказаних наказiв стосовно передачi одержувачем (брокером) перевiзниковi iнформацiї про номер ПД/ПП не завжди виконуються, що призводить до виникнення черг та невиправданих простоїв транспортних засобiв в пунктах пропуску на кордонi України.

     Для уникнення випадкiв накопичення транспортних засобiв та вантажiв в пунктах пропуску на кордонi України через вiдсутнiсть дозвiльних документiв (окрiм ПД/ПП), необхiдних для перемiщення товарiв через митний кордон України, Держмитслужбою розробляється порядок, згiдно з яким вiдомостi про документи дозвiльного характеру, якi є обов'язковими для ввезення товарiв, будуть заноситися в електроннi копiї ПД/ПП на момент їх оформлення внутрiшнiми митницями.

     З огляду на викладене зрозумiло, що наявнiсть у перевiзника iнформацiї про номер ПД/ПП є основною умовою для безперешкодного перетину митного кордону України.

     Зважаючи на серйознiсть пiднятої проблеми, для запобiгання випадкiв накопичення транспортних засобiв та вантажiв, що перемiщуються через Державний кордон України, для забезпечення чiткої взаємодiї перевiзникiв з митницею, прошу Вас забезпечити проведення роз'яснювальної роботи серед членiв Асоцiацiї щодо питань, викладених у цьому листi.

З повагою,
Заступник Голови Держмитслужби України - начальник Київської регiональної митницi
А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.