ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 09.02.2000 р. N 643/6/16-1314


     ДПА України розглянула лист ЗАТ щодо оподаткування окремих операцiй, пов'язаних iз переробкою давальницької сировини нерезидента, придбаної ним на митнiй територiї України, i повiдомляє таке.

     Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" визначено, що операцiєю з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах є операцiя з перероблення (оброблення, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно вiд кiлькостi замовникiв та виконавцiв, а також етапiв (операцiй з перероблення цiєї сировини)), ввезеної на митну територiю України з метою отримання готової продукцiї за вiдповiдну плату. При цьому право власностi на ввезену давальницьку сировину та вироблену з неї готову продукцiю належить iноземному замовнику, а українському виконавцю оплачується тiльки вартiсть його послуги з перероблення цiєї сировини в готову продукцiю, яку пiсля перероблення буде вивезено за межi митних кордонiв України.

     Згiдно iз зазначеним Законом давальницька сировина також може закуповуватися iноземним замовником на митнiй територiї України у суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України за iноземну валюту. Перiод здiйснення операцiй з давальницькою сировиною, закупленою iноземним замовником за iноземну валюту на митнiй територiї України у суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, становить не бiльше 90 днiв.

     Статтею 6 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" встановлено, що для операцiй з продажу товарiв, що були вивезенi (експортованi) платником податку за межi митної територiї України, ПДВ обчислюється за нульовою ставкою. При цьому товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межi митної територiї України у випадку, якщо їх вивезення (експортування) засвiдчене належно оформленою ВМД.

     Як було зазначено вище давальницька сировина може закуповуватися iноземним замовником на митнiй територiї України у суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України за iноземну валюту i передаватися українському виконавцю для її переробки. Український виконавець пiсля перероблення отриманої давальницької сировини у готову продукцiю протягом визначеного термiну повинен вивезти готову продукцiю за межi митних кордонiв України iз вiдповiдним оформленням ВМД. Якщо у випадку, що розглядається, готова продукцiя (продукти глибокого перероблення) повнiстю вивозиться концерном за межi митної територiї України, а фактурна вартiсть готової продукцiї включає в себе вартiсть отриманої давальницької сировини (дизпалива), вивезення готової продукцiї (iз вiдповiдним оформленням ВМД) слiд вважати пiдтвердженням вивезення (експортування) давальницької сировини, закупленої нерезидентом на митнiй територiї України за iноземну валюту. ВМД, оформлена виконавцем для пiдтвердження вивезення готової продукцiї, повинна мiстити необхiднi данi про зовнiшньоекономiчний контракт на закупiвлю сировини. Окрiм цього ЗАТ необхiдно мати пiдтвердження про надходження валюти за реалiзовану давальницьку сировину нерезиденту на валютний рахунок.

Заступник Голови Г. Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.