ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЧОРНОМОРСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Н А К А З
м. Одеса

18 березня 2003 року N 221


Про затвердження "Тимчасової технологiї митного оформлення вантажiв що надходять та зберiгаються на митних лiцензiйних складах у зонi дiяльностi Чорноморської регiональної митницi"

     На виконання наказу Держмитслужби вiд 31.12.96р. N 592 Про затвердження "Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв", з метою впорядкування митного контролю та оформлення вантажiв що надходять та зберiгаються на МЛС в зонi дiяльностi Чорноморської реґiональної митницi з застосуванням ВМД типу IМ-74 (ЕК-74) та проведення митного оформлення при випуску вантажiв з МЛС,-

     НАКАЗУЮ:

     1.Затвердити та ввести в дiю з 10 березня 2003р. "Тимчасову технологiю митного оформлення вантажiв що надходять та зберiгаються на МЛС у зонi дiяльностi Чорноморської реґiональної митницi", (додається).

     2.Визначати, що положення "Тимчасової технологiї..." є обов'язковими для виконання всiма пiдроздiлами ЧРМ, якi беруть участь у здiйсненнi митного контролю та митного оформлення вантажiв, що надходять та зберiгаються на МЛС, закрiпленими за оперативними пiдроздiлами наказом ЧРМ вiд 21.11.02р. N 781.

     3. Начальникам митних постiв, вантажних пiдроздiлiв органiзувати ретельне вивчення спiвробiтниками "Тимчасової технологiї..." з прийняттям залiкiв, вiдомостi щодо здачi яких надати до 31 березня 2003 року до вiддiлу по роботi з особовим складом.

     4. Вiдповiдальнiсть за виконання наказу покласти на начальникiв митних постiв та вантажних пiдроздiлiв.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступникiв начальникiв реґiональної митницi вiдповiдно до розподiлу повноважень.

Начальник реґiональної митницi О.Й.Токарчук

 

Затверджено
Наказ Чорноморської реґiональної митницi
вiд 18 березня 2003р. N 221

ТИМЧАСОВА ТЕХНОЛОГIЯ
МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ ВАНТАЖIВ, ЩО НАДХОДЯТЬ ТА ЗБЕРIГАЮТЬСЯ НА МИТНИХ ЛIЦЕНЗIЙНИХ СКЛАДАХ У ЗОНI ДIЯЛЬНОСТI ЧОРНОМОСЬКОЇ РЕГIОНАЛЬНОЇ МИТНИЦI

ЗМIСТ

     1. Загальнi положення.

     2. Порядок розмiщення вантажiв на МЛС, якi надходять на митну територiю України.

     3. Порядок випуску вантажу з МЛС у вiльне використання на митнiй територiї України.

     4. Порядок тимчасового випуску вантажiв з МЛС з наступним поверненням вантажу на МЛС.

     5. Порядок перемiщення вантажiв з МЛС на МЛС у зонi дiяльностi ЧРМ.

     6. Порядок перемiщення вантажiв з МЛС в зону дiяльностi iншої митницi з метою проведення подальшого митного оформлення.

     7. Порядок випуску вантажiв з МЛС з метою повернення товару нерезиденту-власнику вантажу або за його дорученням вивезення до третьої країни.

     8. Порядок розмiщення на МЛС товарiв з метою їх подальшого експорту за межi митної територiї України.

     9. Порядок передекларування вантажiв, що зберiгаються на МЛС.

     10. Порядок оформлення документального пiдтвердження для пропуску через митний кордон України сiльськогосподарської продукцiї (1-24 групи ТН ЗЕД).

     11. Звiтнiсть про зберiгання товарiв.

     12. Перевiрка дiяльностi МЛС.

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Дана технологiя розроблена на виконання законодавчих та нормативних актiв України, у вiдповiдностi з Митним кодексом України 1991р. та наказом Держмитслужби України вiд 31.12.1996р N 592 Про затвердження "Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв".

     1.2. Визначення термiнiв, що вживаються в данiй технологiї застосованi у вiдповiдностi з Митним кодексом України, постановами Кабiнету Мiнiстрiв України та наказами Держмитслужби України:

     - вiд 31.12.1996р N 592 Про затвердження "Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв";

     - вiд 09.07.1997р. N 307 Про затвердження "Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї" у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 18.04.2002р. N 207;

     - вiд 30.06.1998р. N 380 Про затвердження "Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi" у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 14.10.2002р. N 555;

     - вiд 14.10.2002р. N 561 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї";

     - вiд 02.07.2002р. N 345 "Про затвердження Положення про попередню вантажну митну декларацiю";

     - вiд 12.04.2000р. N 206 "Про затвердження Порядку заповнення внутрiшнього транзитного документу для його використання при здiйсненнi контролю за доставкою товарiв, що перемiщуються мiж митницями в межах митної територiї України";

     - вiд 24.04.1999р. N 240 "Про затвердження Порядку заповнення та використання попереднього повiдомлення";

     - вiд 30.07.2002р. N 227/409 "Про внесення змiн до Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України";

     - та роз'ясненнями ДМСУ.

     1.3. Товари, що ввезенi на митну територiю України можуть зберiгатися в режимi митного складу:

     - протягом трьох рокiв, з моменту первинного розмiщення на митний лiцензiйний склад. Цей строк може бути обмежений для окремих видiв товарiв (продукти харчування, медикаменти, iншi) строком їх придатностi, шляхом заповнення iнспектором оперативного пiдроздiлу гр.48 ВМД типу IМ-74;

     - пiдакцизнi товари (крiм алкогольних напоїв та тютюнових виробiв) не бiльше 90 дiб з дати їх первинного розмiщення в режим митного лiцензiйного складу.

     Товари, що вивозяться за межi митної територiї України, можуть зберiгатися в режимi митного складу протягом трьох мiсяцiв з дати помiщення їх у цей режим. Товарi, що перебували у вiльному обiгу на митнiй територiї України та призначенi для експорту, розмiщуються на митних лiцензiйних складах виключно транспортно-експедицiйних органiзацiй з метою формування вiдправки (збiрного вантажу), якщо таке формування без використання МЛС не можливе.

     Товари зберiгаються на МЛС пiд митним контролем з обов'язковим накладенням митного забезпечення iнспектора оперативного пiдроздiлу ЧРМ. При цьому, разом з митним забезпеченням наявнiсть пломби власника МЛС обов'язкова.

     1.4. До закiнчення термiну зберiгання товарiв на МЛС (по ВМД типу IМ-74), товари, що були ввезенi iз-за меж митної територiї України, мають бути задекларованi власником або уповноваженою ним особою до iншого митного режиму або переданi на склади реґiональної митницi.

     Товари, що були розмiщенi на МЛС з метою подальшого їх вивезення за межi митної територiї України (по ВМД типу ЕК-74), до закiнчення термiну зберiгання їх на МЛС мають бути вивезенi за межi митної територiї України.

     Товари, термiн зберiгання яких у режимi митного складу вичерпаний, але якi з будь-яких причин не переданi на зберiгання митницi та не заявленi до iншого митного режиму, зберiгаються пiд митним контролем на митному лiцензiйному складi вiдповiдно до статтi 85 Митного кодексу України з нарахуванням митних зборiв за перебування товарiв пiд митним контролем у порядку, визначеному постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 р. N 65. Вiдповiдальнiсть за сплату цих митних зборiв несе власник товару або особа, яка буде проводити декларування товарiв на пiдставi договору вiдповiдно до статей 47 та 48 Митного кодексу України.

     Пiсля 6 мiсяцiв з моменту закiнчення термiну зберiгання у режимi митного складу, цi товари пiдлягають реалiзацiї або розпорядженню ними вiдповiдно до положень статтi 94 Митного кодексу України.

     1.5. Ввезенi в Україну товари, що зберiгаються на МЛС, та якi у процесi їх зберiгання у режимi "митний склад" прийшли у непридатний стан для подальшого їх споживання (псування продуктiв харчування, медикаменти iз вичерпаним термiном зберiгання), пiдлягають знищенню або руйнуванню, без справляння податкiв, установлених на iмпорт, а також без застосування заходiв нетарифного регулювання до товарiв, що знищуються або руйнуються.

     При розмiщеннi товару на МЛС з обмеженим термiном його придатностi для використання (споживання) у графi 48 ВМД типу IМ-74 iнспектором оперативного пiдроздiлу зазначається кiнцевий термiн зберiгання такого товару на МЛС з урахуванням придатностi товару для використання (споживання).

     Процедура знищення товарiв пiд митним контролем здiйснюється вiдповiдно до вимог визначеними "Iнструкцiєю про порядок органiзацiї знищення пiд митним контролем товарiв, якi ввезенi на митну територiю України та, якi непридатнi для подальшого використання на територiї України", затвердженої наказом ЧРМ вiд 14.10.2002р. N 655.

     1.6. Забороняється розмiщення на МЛС:

     - гуманiтарної допомоги, яка надходить в Україну та заявлена як гуманiтарний вантаж;

     - алкогольних напоїв (за кодами 22.03, 22.04, 22.05, 22.06, 22.08);

     - тютюнових виробiв;

     - товарiв, на якi встановлено акцизний збiр та якi заявленi на прикордонних митницях як такi, що будуть перемiщуватися в режимi "транзиту";

     - давальницької сировини, яка закуплена на територiї України;

     - вантажiв що надходять на адресу приватних осiб;

     - товарiв, якi забороненi до ввезення на Україну чи вивезення за межi України, а також товари розмiщення на МЛС яких заборонено законами України, нормативними актами Кабiнету Мiнiстрiв України та ДМСУ.

     1.7. Товари, що пiдлягають експортному контролю, можуть розмiщуватись в режимi "митного складу" тiльки при наявностi погодження з Держмитслужбою України на пiдставi дозволу Державної служби експортного контролю України.

     1.8. По результатам митного контролю товарiв, що розмiщуються на МЛС iнспектором оперативного пiдроздiлу складається "Акт про проведення митного огляду товарiв" форма якого затверджена наказом Держмитслужби вiд 14.10.2002р. N 561. До процедури митного огляду можуть залучатися уповноваженi посадови особи вiддiлу тарифiв та митної вартостi, вiддiлу митних доходiв та платежiв, вiддiлення по БК та ПМП ЧРМ та iншi уповноваженi посадовi особи реґiональної митницi, що брали участь в оформленнi ВМД. У разi потреби до митного огляду можуть залучатися посадовi особи iнших державних органiв контролю (ст.18 Митного кодексу України).

     1.9. У випадках, якщо декларантом здiйснювався iдентифiкацiйний огляд товарiв, митний огляд здiйснюється тiльки за наявностi достатнiх пiдстав вважати, що товари перемiщуються з порушенням чинного законодавства України. Рiшення про проведення декларантом iдентифiкацiйного огляду товарiв, при їх розвантаженнi з транспортного засобу та розмiщення на МЛС, приймається за рiшенням начальника оперативного пiдроздiлу. Процедура проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та заповнення граф "Акту про проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших" предметiв проводиться вiдповiдно до вимог Порядку, визначеного наказом Держмитслужби вiд 01.04.2002р. N 174.

     1.10. З митного лiцензiйного складу товари можуть випускатись:

     - тимчасово, з наступним поверненням;

     - у вiльне використання на територiї України;

     - для тимчасового використання на територiї України;

     - для переробки на митнiй територiї України;

     - за митний кордон України;

     - для перевезення на iншi митнi лiцензiйнi склади, якi знаходяться в зонi дiяльностi Чорноморської реґiональної митницi;

     - для перевезення в iншi митнi органи для проведення митного оформлення у вiдповiдностi до митних режимiв;

     - для проведення сертифiкацiї товарiв з використанням руйнiвних методiв без повернення таких зразкiв на митний лiцензiйний склад (цi зразки враховуються пiд час митного оформлення цiєї партiї товарiв у вiльне використання на митнiй територiї України).

     1.11. Дозволяється розмiщення вантажiв на МЛС, якi прямують в режимi "транзит" (крiм пiдакцизних) з метою перевантаження з одного виду транспорту на iнший, при умовi дотримання строкiв транзиту. Дана операцiя здiйснюється за окремим дозволом керiвництва Чорноморської реґiональної митницi (далi ЧРМ) на пiдставi письмового звернення власника МЛС.

     Дана операцiя можлива лише при наданнi в реґiональну митницю транзитної ВМД типу ТР-80, оформленої прикордонною митницею.

     Розмiщення транзитних вантажiв на МЛС здiйснюється з оформленням ВМД типу IМ-74, зi зазначенням у графi 40 ВМД номера та дати транзитної ВМД, за якою вантаж найдiшов до МЛС.

     1.12. При випуску вантажiв з МЛС ВМД складається незалежно вiд фактурної вартостi товарної партiї.

     1.13. Товари, якi надходять на митну територiю України за договорами консигнацiї пiдлягають в обовязковому порядку розмiщенню на МЛС. При цьому договiр консигнацiї має обов'язково пiдтверджувати мету ввезення товарiв в Україну та розмiщення його на митний склад, а також митний режим, до якого цi товари будуть заявлятися у подальшому.

2. ПОРЯДОК РОЗМIЩЕННЯ ВАНТАЖIВ НА МЛС, ЯКI НАДХОДЯТЬ НА МИТНУ ТЕРИТОРIЮ УКРАЇНИ

     2.1. Декларування товарiв при їх розмiщеннi на МЛС має право здiйснювати виключно власник МЛС.

     2.2. Вантажi можуть розмiщуватись в режимi "митний склад" на умовах надання власником МЛС належним чином заповненої ВМД типу IМ-74, незалежно вiд фактурної вартостi партiї товарiв, з поданням в оперативнi пiдроздiли ЧРМ наступних документiв:

     - мотивованої заяви власника товару ( або консигнатора) з обов'язковим визначенням мети розмiщення вантажу в режим "митний лiцензiйний склад" та зазначенням у заявi вiдомостей про кiлькiсть i вартiсть товару; що пiдлягає розмiщенню на МЛС, а також вiдомостей про контракт, згiдно з яким товар надiйшов на митну територiю України;

     - зовнiшньоекономiчний контракт або договiр - доручення мiж фiрмою нерезидентом та, належним чином зареєстрованим на Українi, представництвом цiєї фiрми;

     - договiр на зберiгання вантажу на МЛС;

     - рахунок-фактура, iнвойс;

     - товаросупровiднi документи на вантаж (CMR,ТТН, авiа-, залiзнична накладна, коносамент та iнше);

     - документи контролю доставки вантажу (ВМД типу ПД, ПП, ТР80-ВН);

     - облiкова карта суб'єкта ЗЕД;

     - iншi документи.

     2.3. Розмiщення вантажiв на МЛС проводиться iнспектором оперативного пiдроздiлу уповноваженим на здiйснення контролю за роботою даного МЛС в наступнiй послiдовностi:

     2.3.1. Перевiрка усiх необхiдних документiв для розмiщення вантажу на МЛС до початку розмiщення вантажу на МЛС:

     - перевiрка правильностi заповнення декларантом граф ВМД типу IМ-74 вiдповiдно до нормативно-правових актiв Держмитслужби (наказу ДМСУ вiд 09.07.1997р. N 307 в редакцiї наказу ДМСУ вiд 18.04.2002р. N 207, наказу ДМСУ вiд 30.06.1998р. N 380 в редакцiї наказу ДМСУ вiд 14.10.2002р. N 555), а також комплектностi отриманих вiд декларанта документiв (наявнiсть документiв зазначених у графi 44 та 40 ВМД, наявнiсть документiв вiдповiдно до реєстру документiв, форма якого визначена додатком 1 наказу ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561);

     - перевiрка наявностi дозвiльних документiв iнших державних органiв, наявностi їх печаток та штампiв у товаросупровiдних документах.

     Iнспектор оперативного пiдроздiлу, що здiйснює митний огляд при розмiщеннi товарiв на МЛС вiдповiдає за перевiрку вiдомостей граф 6, 18, 19, 21, 25, 26, 31, 35, 38 ВМД типу IМ-74.

     2.3.2. Митний огляд вантажу здiйснюється в присутностi представникiв МЛС, вантажоодержувача та представникiв контролюючих органiв (у разi необхiдностi iнших видiв контролю), а також уповноважених посадових осiб iнших пiдроздiлiв ЧРМ, яки зазначенi у завданнi для проведення митного огляду Аркуша контролю проведення митного оформлення по рiшенню начальника оперативного пiдроздiлу (наказ ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561).

     2.3.3. Проведення митного огляду вантажу здiйснюється iнспектором оперативного пiдроздiлу у наступному порядку:

     - перевiрки цiлiсностi митного забезпечення на транспортному засобi, що доставив зовнiшньоекономiчнi вантажi до МЛС, а також цiлiсностi митного забезпечення, яке накладено на вантажнi мiста (за наявностi);

     - перевiрка вiдповiдностi вантажу, що фактично надiйшов до МЛС згiдно даних, якi заявленi у ВМД та товаросупровiдних документах.

     За результатами митного огляду вантажу складається Акт про проведення митного огляду по формi, визначенiй наказом ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561.

     Iнспектор оперативного пiдроздiлу, що складає Акт про проведення митного огляду, присвоює Акту номер, що вiдповiдає номеру ВМД типу IМ-74. На Актi про проведення митного огляду iнспектор оперативного пiдроздiлу проставляє вiдбиток штампа ПМК. У разi проведення комiсiйного митного огляду Акт про проведення митного пiдписують усi члени комiсiї.

     В рядку "митний огляд" Аркуша контролю проведення митного огляду iнспектор вчиняє запис, що свiдчить про проведення митного огляду зi складанням Акта про проведення митного огляду, проставляє вiдбиток штампа ПМК, час початку й закiнчення виконання контрольних функцiй, свої прiзвище, iнiцiали та пiдпис, що свiдчить про завершення контролю розмiщення вантажу на МЛС.

     У разi виникнення питання про потребу з'ясування правильностi класифiкацiї товарiв згiдно з УКТ ЗЕД iнспектор, що здiйснював митний огляд вантажiв при їх розмiщеннi на МЛС, за погодженням з начальником оперативного пiдроздiлу передає вповноваженiй посадовiй особi вiддiлу тарифiв та митної вартостi ЧРМ, документи та Акт про проведення митного огляду, для прийняття остаточного рiшення щодо правильностi класифiкацiї товару, про що робиться вiдповiдний запис у графi "Примiтки" Аркуша контролю проведення митного оформлення (додаток 2 наказу ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561).

     У разi виявлення порушень митних правил або контрабанди, складається протокол про ПМП та проводяться дiї вiдповiдно до чинного законодавства України.

     2.4. Пiсля здiйснення митного огляду вантажу та його розмiщення на МЛС, за вiдсутностi зауважень, призначений iнспектор оперативного пiдроздiлу здiйснює митне оформлення товарiв iз застосуванням ВМД типу IМ-74 вiдповiдно до операцiй, визначених стадiєю 2 етапу 7 наказу ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561.

     Iнспектор оперативного пiдроздiлу, що здiйснював митний контроль за розмiщенням вантажу на МЛС, вiдповiдає за перевiрку вiдомостей, наведених у графi 29 ВМД типу IМ-74 на стадiї завершення митного контролю визначеного наказом ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561.

     Оформлення ВМД свiдчить про надання суб'єкту ЗЕД права на розмiщення товарiв у заявленому митному режимi - "митний склад".

     2.5. Якщо при здiйсненнi митного огляду виявлено, що фактична кiлькiсть вантажу менша нiж та, що вказана у ВМД та товаросупровiдних документах, проводиться митне оформлення ВМД типу IМ-74 з зазначенням кiлькостi вантажу, що вказана у товаросупровiдних документах. За результатами митного огляду складається Акт про проведення митного огляду товарiв, згiдно вимог визначених наказом ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561, про фактичну кiлькiсть вантажу, що розмiщений на МЛС (в трьох примiрниках). До складання Акту залучаються представники МЛС, вантажоотримувача, перевiзника, iнспектор оперативного пiдроздiлу, який здiйснює митний контроль та оформлення на даному МЛС. Пояснення перевiзника по цьому факту додається до Акту про проведення митного огляду товарiв. Документи додаються до ВМД IМ-74.

     2.6. На пiдставi документiв суб'єкт ЗЕД складає лист на iм'я начальника Чорноморської реґiональної митницi з метою проведення митного переоформлення вантажу в режимi IМ-74 по фактичнiй кiлькостi товару, що розмiщений на МЛС. До заяви, в якiй вiдображається факт недостачi, додаються необхiднi документи. Рiшення про здiйснення митного переоформлення вантажу в режимi IМ-74 по його фактичнiй кiлькостi, що розмiщено на МЛС, приймається начальником реґiональної митницi або заступником начальника реґiональної митницi на пiдставi рапорту начальника оперативного пiдроздiлу з пропозицiєю по переоформленню ВМД типу IМ-74.

     2.7. Якщо при здiйсненнi митного огляду виявлено, що фактична кiлькiсть вантажу бiльша нiж та, що вказана у ВМД та товаросупровiдних документах або виявлена невiдповiднiсть даних у заявлених товарах, складається Акт про проведення митного огляду товарiв, вiдповiдно до вимог наказу ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561, та оформляється протокол про ПМП. При необхiдностi викликається представник вiддiлення БК та ПМП. ВМД типу IМ-74, яка прийнята до митного оформлення, додається до протоколу, вантаж зберiгається на МЛС на пiдставi Акту про проведення митного огляду товарiв. Митне оформлення нової ВМД типу IМ-74, iз зазначенням кiлькостi та назви товару, що виявленi за результатами митного огляду, проводиться тiльки пiсля вирiшення цього питання керiвництвом ЧРМ у встановленому порядку.

     2.8. Оформлена ВМД типу IМ-74 реєструється в журналi облiку руху вантажiв, який знаходиться i ведеться керуючим МЛС. Форма журналу наведена в додатку до наказу ДМСУ вiд 31.12.96р. N 592.

     2.9. Розподiл примiрникiв ВМД типу IМ-74 здiйснюється iнспектором оперативного вiддiлу, який закiнчив митне оформлення ВМД, у порядку, встановленому Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97р. N 574 "Про затвердження Положення про вантажну митну декларацiю". Видача декларанту аркуша ВМД, комплекту документiв (крiм реєстру документiв, Аркуша контролю та iнших, що повиннi зберiгатися в оперативному пiдроздiлi), магнiтного носiя з електронною копiєю ВМД здiйснюється пiд його особистий пiдпис у реєстрi документiв (додаток 1 до наказу ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561). За пiдсумками проведеної роботи, на стадiї 3 етапу 7 вищезазначеного наказу ДМСУ, iнспектор оперативного пiдроздiлу проставляє у вiдповiдних графах Аркуша контролю проведення митного оформлення час початку й закiнчення виконання цих функцiй, свої прiзвище, iнiцiали та пiдпис, що свiдчить про видачу декларанту оформлених документiв.

     2.10. При здiйсненнi власником МЛС зовнiшньоекономiчної дiяльностi в якостi суб'єкта ЗЕД, власник МЛС, до моменту здiйснення митного оформлення експортно-iмпортних операцiї, повинен звернутися до групи акредитацiї суб'єктiв ЗЕД вiддiлу IАР та МС ЧРМ та стати на облiк у реґiональної митницi. Процедура здiйснення облiку МЛС як суб'єкта ЗЕД у реґiональної митницi здiйснюється вiдповiдно вимог наказу Держмитслужби вiд 31.05.96р. N 237 "Про затвердження Порядку ведення облiку суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi в митних органах" та наказу ЧРМ вiд 21.02.03р. N 155 "Про затвердження Порядку ведення облiку суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi ЧРМ".

3. ПОРЯДОК ВИПУСКУ ВАНТАЖУ З МЛС У ВIЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ НА МИТНIЙ ТЕРИТОРIЇ УКРАЇНИ

     3.1. Декларування товарiв при їх випуску з МЛС може проводити як власник складу, так i власник товару. При цьому вiдповiдальнiсть за сплату всiх належних митних платежiв несе власник вантажу або особа, що здiйснює декларування товарiв на пiдставi договору у вiдповiдностi з вимогами передбаченими наказом Держмитслужби вiд 22.07.97р. N 340.

     3.2. Випуск вантажiв з МЛС у вiльне використання на територiї України проводиться за умови надання декларантом належним чином заповненої ВМД у митному режимi "iмпорт" та необхiдного для митного оформлення пакету документiв, передбачених чинним законодавством , нормативними документами ДМСУ, технологiчними схемами ЧРМ, з оплатою митних платежiв, податкiв i зборiв та наданням до митницi дозвiльних документiв iнших контролюючих держорганiв, якi необхiднi при митному оформленнi iмпорту.

     3.3. Митне оформлення випуску товарiв з МЛС у вiльне використання на територiї України здiйснюється згiдно з етапами митного оформлення вiдповiдно до "Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї", установленим наказом Держмитслужби вiд 14.10.02р. N 561 та технологiчними схемами оперативних пiдроздiлiв затвердженими вiдповiдними наказами по ЧРМ.

     3.4. Митне оформлення вантажiв у вiльне використання на митнiй територiї України, якi знаходяться на МЛС та пiдпадають пiд режим експортного контролю здiйснюється в оперативному пiдроздiлi вiдповiдно до вимог, визначених "Порядком пропуску через митний кордон України та митного оформлення товарiв, що пiдлягають експортному контролю", затвердженим наказом Держмитслужби вiд 20.01.99р. N 38 та "Тимчасовою технологiєю митного оформлення вантажiв, що пiдлягають експортному контролю", затвердженою наказом ЧРМ вiд 21.08.02р. N 520.

     3.5. Оформлення вантажiв у вiльне використання на митнiй територiї України при їх випуску з митного лiцензiйного складу проводиться iнспекторським складом (уповноваженим на здiйснення контролю за роботою даного МЛС) оперативного пiдроздiлу, до зони дiяльностi якого входить вiдповiдний митний лiцензiйний склад. Розподiл митних лiцензiйних складiв по зонам дiяльностi митних постiв та вантажних пiдроздiлiв ЧРМ визначений наказом ЧРМ вiд 21.11.02р. N 781.

     3.6. Митне оформлення товарiв, що потребують подальшого контролю митним органом, таких як:

     - тимчасове ввезення-вивезення товарiв;

     - операцiї з давальницькою сировиною;

     проводяться в оперативному пiдроздiлi, за яким закрiплений вiдповiдний суб'єкт ЗЕД.

     3.7. Пiдставою для проведення митного оформлення вантажу з використанням ВМД типу IМ-40 є пакет документiв (ксерокопiї ВМД типу IМ-74, товаросупровiднi документи та iншi.), якi мають бути пред'явленi iнспектору оперативного пiдроздiлу, що здiйснює митний контроль ВМД на 1-му етапi процедури здiйснення митного контролю згiдно наказу ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561.

     При цьому випуск товарiв з МЛС у вiльне використання на митнiй територiї України може здiйснюватися лише при наявностi ВМД типу IМ-74, оформлення якої завершено у повному обсязi, тобто при наявностi на всiх аркушах у графi Д ВМД вiдтиску особистої номерної печатки iнспектора митницi, що здiйснював митне оформлення товару у режимi "митний склад".

     3.8. Митне оформлення вантажiв пiдприємств, акредитованих поза зоною дiяльностi ЧРМ, проводиться за умови подання листа-узгодження мiж митницями на проведення митного оформлення (зразок наведено в додатку N 1 даної Технологiї), копiї облiкової картки суб'єкта ЗЕД, яка завiрена митницею де вiн зареєстрований. За результатами митного оформлення оперативний пiдроздiл ЧРМ направляє вiдповiдне повiдомлення (за пiдписом начальника митницi або його заступника) в митницю, яка надала лист-узгодження з наданням копiї ВМД типу IМ-40.

     3.9. Випуск зi складу у вiльне використання товарiв, що надходили на МЛС за рiзними транспортними документами, в разi формування партiї на МЛС може здiйснюватись з оформленням однiєї (або декiлькох) ВМД, в разi, якщо випуск проводиться за одним зовнiшньоекономiчним договором (контрактом). Пiд формуванням партiї розумiється як подрiбнення попередньої партiї (попереднiх партiй), так i збiльшення (об'єднання) кiлькох партiй.

     3.10. При випуску зi складу сформованої партiї товарiв власником вантажу надається документ (рахунок-фактура, накладна, специфiкацiя т.i.) на сформовану партiю товарiв, якi оформлюються у вiльне використання, де вказується кiлькiсть мiсць, вага та вартiсть сформованої партiї, а також, по кожнiй позицiї робиться посилання на попереднiй документ (товаросупровiднi документи та ВМД), по яких вантаж надходив на МЛС.

     3.11. Митне оформлення товару, що випускається з митного лiцензiйного складу у вiльне використання на територiї України, здiйснюється за умови подання ВМД типу IМ-40 незалежно вiд вартостi партiї товару. Питання щодо змiни вартостi товарiв, якi надiйшли за договорами консигнацiї, викладенi у п.9 даної Технологiї.

     3.12. До початку випуску товарiв з МЛС, iнспектором оперативного пiдроздiлу уповноваженим на здiйснення контролю за роботою даного МЛС, проводиться перевiрка усiх необхiдних документiв для визначення митного режиму "iмпорт" в наступнiй послiдовностi:

     - перевiрка правильностi заповнення декларантом граф ВМД тиру IМ-40 вiдповiдно до нормативно-правових актiв Держмитслужби (наказу ДМСУ вiд 09.07.1997р. N 307 в редакцiї наказу ДМСУ вiд 18.04.2002р. N 207, наказу ДМСУ вiд 30.06.1998р. N 380 в редакцiї наказу ДМСУ вiд 14.10.2002р. N 555), а також комплектностi отриманих вiд декларанта документiв (наявнiсть документiв, зазначених у графi 44 та 40 ВМД, наявнiсть документiв вiдповiдно до реєстру документiв, форма якого визначена додатком 1 наказу ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561);

     - перевiрка правильностi класифiкацiї та кодування товарiв згiдно з УКТ ЗЕД, якщо така перевiрка не здiйснювалася на етапi 2 процедури митного оформлення товарiв по ВМД типа IМ-40 згiдно наказу Держмитслужби вiд 14.10.02р. N 561;

     - перевiрка наявностi дозвiльних документiв iнших державних органiв вiдповiдно до статтi 18 Митного кодексу України, наявностi їх печаток та штампiв у товаросупровiдних документах;

     - контроль правильностi застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi до товарiв, що випускаються з МЛС в режимi "iмпорт", та наявнiсть дозвiльних документiв вiдповiдних державних органiв (державний експортний контроль, лiцензування та квотування, сертифiкацiї iмпортної продукцiї, висновки гемологiчного центру, погодження на ввезення препаратiв косметичних, засобiв особистої гiгiєни, погодження на ввезення фармацевтичних препаратiв, iндивiдуальний режим лiцензування та iншi).

     Iнспектор оперативного пiдроздiлу, що здiйснює митний огляд при випуску товарiв з МЛС у вiльне використання на територiї України вiдповiдає за перевiрку вiдомостей граф 6, 18, 19, 21, 25, 26, 27, 31, 35, 38 ВМД типу IМ-40.

     3.13. Пiсля проведеного митного оформлення товар обов'язково повинен бути вивезений з територiї МЛС. ВМД в режимi IМ-74 пiдлягає зняттю з контролю, про що проводиться вiдповiдний запис в журналi облiку руху вантажiв, оформлених на даному МЛС та передається до архiву оперативного пiдроздiлу.

     3.14 Проведення процедури митного огляду товарiв при їх випуску з МЛС у вiльне використання на митнiй територiї України та заповнення Акта про проведення митного огляду товарiв, а також заповнення Аркушу контролю проведення митного оформлення здiйснюється iнспектором оперативного пiдроздiлу вiдповiдно до вимог наказу ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561.

     До процедури митного огляду можуть залучатися уповноваженi посадови особи вiддiлу тарифiв та митної вартостi, вiддiлу митних доходiв та платежiв, вiддiлення по БК та ПМП ЧРМ та iншi уповноваженi посадови особи реґiональної митницi, що брали участь в оформленнi ВМД. Рiшення про проведення митного огляду товарiв, при їх випуску з МЛС, iз залученням вищезазначених посадових осiб реґiональної митницi приймається начальником оперативного пiдроздiлу або iншою уповноваженою на те особою оперативного пiдроздiлу, з урахуванням висновкiв посадових осiб, якi проводили контроль за митним оформленням ВМД на попереднiх етапах. У разi потреби до митного огляду можуть залучатися посадовi особи iнших державних органiв контролю (ст.18 Митного кодексу України) за їх згодою.

     3.15. Видача декларанту аркуша ВМД типу IМ-40, комплекту документiв (крiм реєстру документiв, Аркуша контролю та iнших, що повиннi зберiгатися в оперативному пiдроздiлi), магнiтного носiя з електронною копiєю ВМД здiйснюється пiд його особистий пiдпис у реєстрi документiв додаток 1 наказу ДМСУ вiд 14.10.02р. N 561. За пiдсумками проведеної роботи, на стадiї 3 етапу 7 вищезазначеного наказу ДМСУ, iнспектор оперативного пiдроздiлу проставляє у вiдповiдних графах Аркуша контролю проведення митного оформлення час початку й закiнчення виконання цих функцiй, свої прiзвище, iнiцiали та пiдпис, що свiдчить про видачу декларанту оформлених документiв.

     3.16. Митне оформлення товарiв в режимi випуску у вiльний обiг на митнiй територiй України, якi були ввезенi на митну територiю України та розмiщенi на МЛС у тарi (упаковцi) здiйснюється вiдповiдно до спiльного наказу Мiнекономiки та Держмитслужби вiд 30.07.02р. N 227/409 та "Тимчасового порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг", затвердженого наказом ЧРМ вiд 28.10.02р. N 699.

4. ПОРЯДОК ТИМЧАСОВОГО ВИПУСКУ ВАНТАЖIВ З МЛС З НАСТУПНИМ ПОВЕРНЕННЯМ ВАНТАЖУ НА МЛС

     4.1. Термiн випуску з МЛС товарiв тимчасово, з наступним їх поверненням на митний склад, не може перевищувати одного мiсяця. Дозволи на випуск товарiв зi складу тимчасово, з наступним поверненням, надаються у випадках:

     а) надання зразкiв для проведення сертифiкацiї. Видача зразкiв проводиться за умови надання договору суб'єкта ЗЕД з Держстандартом України на проведення сертифiкацiйних робiт та листа - повiдомлення на адресу Чорноморської реґiональної митницi вiд Одеського державного центра стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї про проведення сертифiкацiї товару з визначенням кiлькостi зразкiв, необхiдних для випробувань;

     б) для демонстрацiйних цiлей iндивiдуальних товарiв у одиничних екземплярах, тобто предметiв якi мають iндивiдуальнi особливостi (наприклад, заводський номер, тощо) i якi неможливо замiнити;

     в) операцiй якi здiйснюються для забезпечення їх зберiгання i проведення передпродажної пiдготовки, проведення яких з технiчних причин не можливо у примiщеннi МЛС:

     - чистка;

     - провiтрювання;

     - сушка;

     - створення оптимального температурного режиму зберiгання;

     - iнвентаризацiя;

     - захист вiд корозiї;

     - фарбування.

     4.2. Тимчасове вивезення вантажiв, що зберiгаються на МЛС з подальшим поверненням здiйснюються без подання ВМД на пiдставi листа-звернення виключно власника складу за пiдписом директора та головного бухгалтера МЛС (з урахуванням листа органiзацiї власника товару) до Чорноморської реґiональної митницi. Лист-звернення обов'язково повинен мiстити наступну iнформацiю:

     - мета випуску товару тимчасово з наступним поверненням;

     - товар (назва, кiлькiсть, вага, вартiсть) з обов'язковим зазначенням коду - згiдно УКТ ЗЕД, вiдомостi про документи, за якими товар розмiщений на складi;

     - зобов'язання про повернення товару на МЛС iз зазначенням строку повернення;

     - зобов'язання щодо сплати у разi неповернення товару на МЛС у встановлений термiн належних сум митних зборiв та платежiв, що сплачуються при випуску товарiв у вiльне використання;

     - при вивезеннi товарiв для демонстрацiйних цiлей, в разi необхiдностi додатково надаються iндивiдуальнi ознаки (опис, фотографiї, та iнше) завiрених особою, яка звертається до митного органу з листом-зобов'язанням;

     - вiдповiдальна особа - керуючий складом.

     4.3. При вивезеннi товару зi складу, пiсля одержання позитивного рiшення керiвництва ЧРМ, з врахуванням пропозицiй начальника оперативного пiдроздiлу або його заступника, який контролює роботу даного МЛС, iнспектор, що контролює дiяльнiсть даного МЛС на зворотному боцi ВМД типу IМ-74 робить запис про тимчасовий випуск товару (найменування та кiлькiсть випущеного товару) з МЛС, з посиланням на лист-звернення власника МЛС.

     4.4. При поверненнi товару на МЛС, його зворотне розмiщення на складi проводиться на пiдставi письмового повiдомлення власника складу в реґiональну митницю, в якому обов'язково зазначається номер ВМД типу IМ-74 та данi про лист-звернення на випуск товару зi складу тимчасово з наступним поверненням. При фактичному поверненнi товару на склад, iнспектором митницi на зворотному боцi ВМД робиться запис "Вантаж у кiлькiстi _______мiсць повернено. Дата та пiдпис iнспектора", з посиланням на лист-повiдомлення, який завiряється ОНП iнспектора.

     4.5. Лист-зобов'язання та лист-повiдомлення зберiгаються разом з документами, згiдно яких товар розмiщувався на МЛС.

     4.6. При неповерненнi товару у термiн, встановлений у письмовому дозволi митного органу, власник складу несе вiдповiдальнiсть згiдно вимог роздiлу 8 "Анулювання та призупинення дiї лiцензiї" Положення про вiдкриття та експлуатацiю МЛС, затвердженого наказом ДМСУ вiд 31.12.96р. N 592.

5. ПОРЯДОК ПЕРЕМIЩЕННЯ ВАНТАЖIВ З МЛС НА МЛС У ЗОНI ДIЯЛЬНОСТI ЧРМ

     5.1. Вантаж, розмiщений на МЛС, може перемiщуватись на iншiй МЛС у зонi дiяльностi Чорноморської реґiональної митницi на пiдставi звернення (оформлюється в двох примiрниках) власника вантажу (власника МЛС), погодженому керiвництвом оперативними оперативних пiдроздiлiв. Митне оформлення перемiщення здiйснює декларант складу, на який планується провести розмiщення вантажу.

     5.2. Контроль за доставленням вантажу здiйснює оперативний пiдроздiл, на склад якого проводиться перемiщення вантажу.

     5.3. Завантаження товару на транспортний засiб та випуск його з МЛС, на якому вiн знаходиться на зберiганнi, можливе лише у разi обов'язкової присутностi iнспектора оперативного пiдроздiлу, вiдповiдального за даний МЛС. За виїзд iнспектора справляється митний збiр по ставкам, визначеним ПКМУ вiд 27.01.97р. N 65.

     5.4. В оперативному пiдроздiлi, з МЛС якого вантаж випускається з метою перевезення на iнший МЛС (другого оперативного пiдроздiлу ЧРМ), залишаються:

     - копiя довiреностi (видана посадовiй особi МЛС призначення), завiрена керiвництвом митного лiцензiйного складу призначення, видана на право отримання та експедування вантажу;

     - примiрник погодження на перевезення вантажу з МЛС на МЛС (зi згодою начальника оперативного пiдроздiлу, в зону дiяльностi якого входить МЛС призначення);

     - товаросупровiднi документи на вантаж.

     5.5. Вантаж перемiщується мiж оперативними пiдроздiлами ЧРМ пiд митним забезпеченням, яке накладається iнспектором оперативного пiдроздiлу, в зонi дiяльностi якого знаходиться МЛС вiдправлення, про що проводиться запис у товаросупровiдних документах. Виключення допускаються лише для вантажiв, накладення митного забезпечення на якi неможливе (негабаритнi вантажi).

     При перемiщеннi вантажiв мiж пiдроздiлами ЧРМ у якостi документу контролю цього перемiщення, використовується внутрiшня провiзна вiдомiсть (ВПВ) згiдно наказу ЧРМ вiд 13.09.2001р. N 425.

     5.6. В оперативний пiдроздiл, який контролює роботу МЛС призначення, при розмiщеннi вантажу надаються документи зазначенi у п.2.2. та п.5.4. даної технологiї (за виключенням документу контролю доставки вантажу до митницi призначення). Додатково надається копiя первiсної декларацiї типу IМ-74, на розмiщення вантажу на МЛС, де вантаж знаходився на зберiганнi. Копiя ВМД має бути перекреслена, з обов'язковим зазначенням на нiй напису

"Дiйсна лише для розмiщення вантажу на МЛС   ".
(назва МЛС призначення)

     5.7. Пiсля проведення розмiщення вантажу на iнший МЛС, згiдно з п.2.4. даної технологiї, проводиться завершення митного оформлення нової ВМД типу IМ-74. У графi 40 цiєї ВМД робиться посилання на номер попередньої ВМД типу IМ-74.

     Оформлена ВМД типу IМ-74 фiксується в журналi облiку руху вантажiв, якi розмiщенi на даному МЛС, та пiдшивається у теку контролю ВМД даного МЛС.

     5.8. У разi перемiщення вантажу з МЛС на МЛС, якi входять у зону дiяльностi одного оперативного пiдроздiлу, надається вiдповiдне погодження мiж керiвництвом МЛС iз зазначенням необхiдної iнформацiї, яке погоджується з керiвництвом оперативного вiддiлу.

     5.9. Перевезення експортних вантажiв з одного митного лiцензiйного складу на iнший забороняється.

6. ПОРЯДОК ПЕРЕМIЩЕННЯ ВАНТАЖIВ З МЛС В ЗОНУ ДIЯЛЬНОСТI IНШОЇ МИТНИЦI З МЕТОЮ ПРОВЕДЕННЯ ПОДАЛЬШОГО МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ

     6.1. Перевезення вантажiв з МЛС в iншi митницi для проведення митного оформлення у вiдповiдностi з митними режимами здiйснюється:

     а) для вiльного використання на митнiй територiї України;

     б) тимчасового ввезення на митну територiю України;

     в) для переробки на митнiй територiї України.

     Представник власника вантажу надає в оперативний пiдроздiл наступнi документи:

     - лист-узгодження на перевезення вантажу за формою, що наведена в додатку N 2 даної Технологiї;

     - копiю облiкової картки суб'єкта ЗЕД;

     - довiренiсть вiд одержувача на право перевезення вантажу, яка видана на громадянина України, або договiр перевезення (рахунок фактура) та доручення на представника перевiзника при здiйсненнi перевезень транспортною органiзацiєю;

     - ВМД типу ТР-80-ВН;

     - рахунок-фактуру (iнвойс);

     - внутрiшнiй товаросупровiдний документ з вiдмiтками вiдправника (МЛС) та перевiзника.

     6.2. Iнспектор проводить митне оформлення випуску вантажу з МЛС з метою направлення вантажу пiд митним забезпеченням в митницю призначення.

     6.3. Контроль за пiдтвердженням факту надходження вантажу в митницю призначення здiйснюється ВКДВ в порядку, визначеному "Положенням про здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення", затвердженим наказом Держмитслужби вiд 08.12.1998р. N 771.

7. ПОРЯДОК ВИПУСКУ ВАНТАЖУ З МЛС З МЕТОЮ ПОВЕРНЕННЯ ТОВАРУ НЕРЕЗИДЕНТУ - ВЛАСНИКУ ВАНТАЖУ АБО ЗА ЙОГО ДОРУЧЕННЯМ ВИВЕЗЕННЯ ДО ТРЕТЬОЇ КРАЇНИ

     7.1. Повернення (або вивезення в третю країну) за iнiцiативою нерезидента - власника товару, який знаходиться на МЛС (внаслiдок змiни умов контракту, законодавства України, неплатоспроможностi одержувача вантажу, розторгнення контракту, помилкової поставки тощо) проводиться з оформленням ВМД в митному режимi "транзит", яку заповнює декларант МЛС.

     7.2. Митне оформлення може бути проведено на умовах надання в оперативний пiдроздiл наступних документiв:

     - заяви українського суб'єкта ЗЕД, який розмiстив вантаж на МЛС, з визначенням пiдстав вiдправлення вантажу за межi митної територiї України;

     - листа-розпорядження нерезидента - сторони зовнiшньоекономiчного контракту про вiдправлення вантажу в iншу країну (або його повернення нерезиденту);

     - доповнення до контракту (договору) про внесення змiн або розiрвання зазначеного контракту;

     - листа нового отримувача про готовнiсть прийняти вантаж;

     - належним чином заповнена ВМД типу ТР-80;

     - рахунку-фактури;

     - товаротранспортних документiв;

     - довiдки, яка видана уповноваженим банком, що пiдтверджує вiдсутнiсть розрахункiв за зовнiшньоекономiчним контрактом (договором) на пiдставi якого вантаж був розмiщений на МЛС;

     - дозволiв iнших державних органiв (ст.18 Митного кодексу України), у разi необхiдностi;

     - ксерокопiй документiв на транспортнi засоби українських перевiзникiв, якими здiйснюються вивезення товарiв з МЛС (наприклад, свiдоцтво про допущення АТЗ до перевезень пiд митним забезпеченням, лiцензiї на здiйснення мiжнародних перевезень);

     - iнших документiв необхiднiх для митного оформлення.

     7.3. Митне оформлення вантажiв з МЛС по ВМД в режимi "транзит" проводиться вiдповiдно до "Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї", установленим наказом Держмитслужби вiд 14.10.02р. N 561 та окремими технологiчними схемами оперативних пiдроздiлiв, затвердженими вiдповiдними наказами ЧРМ.

     7.4. Ксерокопiя ВМД типу ТР-80 додається до ВМД типу IМ-74 для зняття з контролю та передачi ВМД до архiву оперативного пiдроздiлу.

     7.5. Контроль за пiдтвердженням факту надходження вантажу в митницю призначення здiйснюється ВКДВ в порядку визначеному роздiлом 5 "Положення про здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення", затвердженого наказом Держмитслужби вiд 08.12.1998р. N 771.

8. ПОРЯДОК РОЗМIЩЕННЯ НА МЛС ТОВАРIВ З МЕТОЮ ЇХ ПОДАЛЬШОГО ЕКСПОРТУ ЗА МЕЖI МИТНОЇ ТЕРИТОРIЇ УКРАЇНИ

     8.1. Розмiщення товарiв на МЛС з метою експорту дозволяється виключно для формування експортних партiї вантажу.

     8.2. Пiдставою для розмiщення експортного вантажу на МЛС є:

     - заява власника вантажу;

     - ВМД, заповнена вiдповiдно до митного режиму "митний склад" у встановленому порядку( ВМД типу ЕК-74);

     - зовнiшньоекономiчний договiр;

     - дозволи iнших контролюючих служб (в разi необхiдностi);

     - договiр мiж власником МЛС та власником вантажу на зберiгання товарiв, що формуються до вiдправлення;

     - iншi документи, необхiднi для здiйснення митного оформлення вивезення товарiв згiдно з митним режимом "експорт";

     - лист-узгодження мiж митницями на проведення митного оформлення в режимi експорт, в разi необхiдностi.

     8.3. За наявнiстю необхiдних пiдстав проводиться митне оформлення ВМД типу ЕК-74, яка фiксується в журналi реєстрацiї та контролю вантажiв на даному МЛС.

     Митне оформлення товарiв при їх розмiщеннi на МЛС з використанням ВМД типу ЕК-74 проводиться вiдповiдно до "Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї", установленим наказом Держмитслужби вiд 14.10.02р. N 561 та окремими технологiчними схемами оперативних пiдроздiлiв, затвердженими вiдповiдними наказами ЧРМ.

     8.4. Пiсля формування вiдправки консолiдованого вантажу власник складу проводить декларування товарiв iз заповненням ВМД на експорт.

     8.5. В разi, якщо товар розмiщується на МЛС за листом-узгодженням мiж митницями на проведення митного оформлення, пiдтвердження до митницi, що надавала узгодження для проведення зазначеної операцiї, надсилається тiльки пiсля оформлення експорту товару та надходження iнформацiї з прикордонної митницi про перетин митного кордону України.

9. ПОРЯДОК ПЕРЕДЕКЛАРУВАННЯ ВАНТАЖIВ, ЩО ЗБЕРIГАЮТЬСЯ НА МЛС

     9.1. Передекларування вантажу що знаходиться на МЛС можливе при умовi надання письмової заяви власника (або товароотримувача) вантажу у наступних випадках:

     а) у разi випуску з МЛС товару у вiльне використання, за митною вартiстю меншою нiж митна вартiсть товару при його розмiщеннi на МЛС за договорами консигнацiї, агентськими та iншими видами посередницьких договорiв, умовами яких передбачається залишення права власностi на товар. Переоформлення ВМД типу IМ-74 можливе при наявностi документального пiдтвердження нерезидента-власника вантажу (листа-звернення, iнвойса та додатка до договору консигнацiї) iз заявленою новою фактурною вартiстю товару за дозволом начальника реґiональної митницi або його заступника. При цьому потрiбно обов'язкове отримання довiдки про визначення митної вартостi, яка надається вiддiлом тарифiв та митної вартостi, у разi зменшення фактурної вартостi товару;

     б) при наступному виявленнi, на вже розмiщений на МЛС вантаж, уточненого коду товару згiдно з УКТ ЗЕД. Можливо лише у випадках визначення конкретного коду товару при остаточному розглядi його характеристики та специфiки використання. Рiшення щодо остаточного визначення заявленого коду по УКТ ЗЕД приймається начальником реґiональної митницi або його заступником на пiдставi класифiкацiйного рiшення вiддiлу тарифiв та митної вартостi;

     в) при змiнi українського отримувача товару, якiй розмiщений на МЛС, в зв'язку з розiрванням зовнiшньоекономiчного контракту та укладанням нерезидентом-власником товару нового контракту, переоформлення здiйснюється з дозволу керiвництва реґiональної митницi при наявностi документального пiдтвердження:

     - вiдомостей вiд нерезидента-власника вантажу на розiрвання попереднього контракту;

     - вiдомостей вiд попереднього українського отримувача товару про розiрвання контракту;

     - належним чином оформлених рахунку-фактури та зовнiшньоекономiчного договiру мiж власником вантажу - нерезидентом України та новим українським отримувачем товару;

     - довiдки уповноваженого банку про вiдсутнiсть розрахункiв за зовнiшньоекономiчним договором, на пiдставi якого вантаж було розмiщено на МЛС.

     9.2. Передекларування у зазначених вище перелiчених випадках проводиться шляхом складання нової ВМД типу IМ-74 з обов'язковим анулюванням попередньої декларацiї. У графi 40 нової ВМД робиться посилання на номер попередньої ВМД типу IМ-74. Нова ВМД типу IМ-74 фiксується в журналi реєстрацiї та контролю вантажiв на даному МЛС та заноситься до теки контролю ВМД даного МЛС.

     9.3. Про проведення переоформлення вноситься вiдмiтка у журналах реєстрацiї та контролю за даним МЛС. Попередня ВМД типу IМ-74 пiдлягає зняттю з контролю та передається до архiву оперативного пiдроздiлу.

     9.4. У разi визначення країни походження товару пiсля вивантаження товару на МЛС або змiни валюти платежу за товар, який знаходиться на МЛС, передекларування не здiйснюється. Випуск товару з МЛС проводиться на загальних пiдставах по встановленим даним з дозволу керiвництва митницi.

10. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ПIДТВЕРДЖЕННЯ ДЛЯ ПРОПУСКУ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ СIЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦIЇ (1-24 ГРУПИ УКТ ЗЕД)

     10.1. Ввезення сiльськогосподарської продукцiї на митну територiю України, на яку вiдсутнiй сертифiкат вiдповiдностi Держстандарту Українi, дозволяється виключно з розмiщенням таких товарiв на МЛС. При цьому, пiдставою для пропуску через митний кордон України сiльськогосподарської продукцiї є iнформацiйне повiдомлення для прикордонної митницi про наявнiсть МЛС в зонi дiяльностi Чорноморської реґiональної митницi, якi мають необхiднi умови для зберiгання таких товарiв та про можливiсть розмiщення кожної конкретної партiї iмпортованої сiльгосппродукцiї на цих складах.

     10.2. Оформлення документального пiдтвердження здiйснюється в наступнiй послiдовностi:

     а). Листи-узгодження на перемiщення сiльськогосподарських вантажiв до ЧРМ готуються в 3-х примiрниках. Перший примiрник залишається на контролi в оперативному пiдроздiлi , який контролює дiяльнiсть МЛС; другий залишається в загальному вiддiлi ЧРМ; третiй примiрник листа узгодження надається заявнику на руки для пред'явлення на прикордонну митницю.

     б). Суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi звертається в оперативний пiдроздiл ЧРМ, в зонi дiяльностi якого знаходиться МЛС та де суб'єкт ЗЕД бажає розмiщати ввезену сiльськогосподарської продукцiї, з листом узгодження на перемiщення вантажу до ЧРМ (форма листа-узгодження наведена в додатку N 3 даної Технологiї). Лист-узгодження повинен бути засвiдчений пiдписом керiвника пiдприємства, власником МЛС. В оперативному пiдроздiлi проводиться перевiрка наявностi боргiв суб'єкта ЗЕД по ЧРМ та в разi вiдсутностi зауважень робиться запис: "Боргiв немає", який засвiдчується пiдписом та О.Н.П. iнспектора оперативного пiдроздiлу.

     в). У разi наявностi питання щодо боргiв суб'єкта ЗЕД лист узгодження повинен бути завiзований у вiддiлi по контролю за доставкою вантажiв.

     г). Лист-узгодження надається до оперативного пiдроздiлу в зонi дiяльностi якого знаходиться МЛС. Пiсля перевiрки наявностi договору мiж пiдприємством iмпортером сiльськогосподарської продукцiї та МЛС, в разi вiдсутностi зауважень лист-узгодження вiзується начальником оперативного пiдроздiлу та один екземпляр ставиться на контроль iнспектором який контролює дiяльнiсть МЛС на якiй планується розмiщення вантажу.

     д). Пiсля проходження усiх необхiдних пiдроздiлiв ЧРМ, керiвник пiдприємства чи уповноважена ним особа вiзує повiдомлення у начальника ЧРМ, або його заступника та реєструє у загальному вiддiлi ЧРМ. З метою прискорення проходження сiльськогосподарських вантажiв через митний кордон України, за заявою суб'єкта ЗЕД, загальний вiддiл ЧРМ вiдправляє лист-узгодження у прикордонну митницю факсимiльним зв'язком.

     е). Пiсля надходження сiльськогосподарської продукцiї до митної зони ЧРМ та перемiщення вантажу на МЛС за ВМД типу IМ-74 (згiдно з п.2 даної технологiї), лист-узгодження знiмається з контролю та пiдшивається до ВМД разом з усiма необхiдними для митного оформлення документами. Розмiщення сiльськогосподарської продукцiї, яка надiйшла до ЧРМ, дозволяється тiльки на МЛС який зазначений у листi - узгодженнi.

11. ЗВIТНIСТЬ ПРО ЗБЕРIГАННЯ ТОВАРIВ

     11.1. Власник митного складу повинен на початку кожного мiсяця (до п'ятого числа) надавати до оперативного пiдроздiлу ЧРМ, до зони дiяльностi якого входить МЛС, звiти про товари, якi зберiгаються на митному лiцензiйному складi з вiдмiткою про граничний термiн зберiгання. Пiд строком зберiгання мається на увазi будь-який строк, що обмежує зберiгання товару на МЛС. Строк придатностi товару (для товарiв якi мають такий строк) та кiнцевий строк зберiгання (згiдно договору на зберiгання мiж власником МЛС та власником вантажу).

     11.2. Необхiднi вiдомостi, якi повиннi бути зазначенi у звiтi:

     а) номер i дата ВМД при надходженнi товару на склад;

     б) найменування товару та код товару згiдно УКТ ЗЕД;

     в) кiлькiсть товару при надходженнi;

     г) кiлькiсть товару, випущеного зi складу;

     д) номер i дата ВМД при випуску товару зi складу або номер документа контролю доставки.

     е) залишок кiлькостi товару на складi з моменту його початкового розмiщення на МЛС.

     11.3. За наявностi достатнiх пiдстав митний орган може зобов'язати власника МЛС дати позачерговий звiт про товарообiг на МЛС, про що власник МЛС має бути повiдомлений письмово.

12. ПЕРЕВIРКА ДIЯЛЬНОСТI МЛС

     12.1. Перевiрка дiяльностi митного лiцензiйного складу здiйснюється комiсiєю, яка створюється на пiдставi наказу начальника Чорноморської реґiональної митницi.

     У разi необхiдностi, можливе створення комiсiї на виконання розпорядження начальника оперативного пiдроздiлу, в зонi дiяльностi якого розташований МЛС.

     12.2. Комiсiєю по перевiрцi роботи МЛС проводиться:

     - перевiрка пакету установчих документiв на право вiдкриття та експлуатацiї МЛС (лiцензiя, статут, установчий договiр, свiдоцтво про реєстрацiю тощо);

     - перевiрка технiчного стану складських примiщень МЛС на вiдповiднiсть їх вимогам "Положення про вiдкриття та експлуатацiї МЛС", наказу ДМСУ вiд 31.12.96р N 592;

     - перевiрка складських документiв : журналу реєстрацiї приймання вантажiв на МЛС та випуску з нього, журналу вiдкриття та закриття складу;

     - перевiрка перерахування коштiв на розрахунковий рахунок митного органу за митне оформлення вантажiв;

     - перевiрка правильностi декларування товарiв митними брокерами МЛС (заповнення декларацiй, iнших документiв);

     - перевiрка здачi звiтностi митницi (до 5 числа мiсяця, наступного за звiтним) про товари, що зберiгаються на МЛС;

     - перевiрка iнших документiв, що входять в компетенцiю митних органiв.

     12.3. За результатами перевiрки складається Акт перевiрки, який доводиться до власника МЛС та керiвництва оперативного пiдроздiлу, який контролює дiяльнiсть даного МЛС, пiд особистий розпис керiвникiв.

Начальник вiддiлу оргмитконтролю Г.В.Лупу

 

Додаток N 1
Начальнику   митницi
(де зареєстрований суб'єкт ЗЕД)
Начальнику Чорноморської реґiональної митницi
1. Пiдприємство  
(повна назва пiдприємства, юридична та фактична адреса, код ЄДРПО)
 
2. Банкiвськi вiдомостi:
найменування банку  
р/р   МФО  
в/р   МФО  
3. Просить Вашого дозволу на проведення митного оформлення вантажу
 
 
(найменування вантажу, код ТН ЗЕД, його кiлькiсть)
згiдно з контрактом(договором) вiд "   "   200   р. N  
в наступному митному режимi   , характер угоди  
(код режиму) (код угоди)
в Чорноморськiй реґiональнiй митницi, до зони дiяльностi якої входить МЛС
 
(назва МЛС та його фактична адреса)
на якому розмiщений направлений на нашу адресу вантаж.
4. Повiдомляємо також наступнi вiдомостi:
картка реєстрацiї у оперативному пiдроздiлi вiд "   "   200   р. N  
довiдка про декларування валютних цiнностей вiд "   "   200   р. N  
iншi документи (в разi потреби)  
Керiвник пiдприємства   "   "
М.П.
  митниця не заперечує проти митного
(назва митницi, яка надає лист-узгодження)
оформлення вантажу у Чорноморської реґiональної митницi.
Просимо додатково внести до ВМД всi необхiднi супроводнi документи, якi наданi при митному оформленнi вантажу.
По закiнченню митного оформлення вантажу направити копiї ВМД в нашу адресу
 
(адреса митного органу який контролює лист-узгодження)
Iнспектор оперативного вiддiлу   "   "
(особистий розпис та О.Н.П.)
Начальник оперативного вiддiлу   "   "
Начальник (заступник) митницi   "   "

 

Додаток N 2
 

Зразок листа-узгодження
на перевезення вантажу в iншi митнi органи для проведення митного оформлення

Начальнику   митницi
(за мiсцем розташування суб'єкта ЗЕД)
Начальнику Чорноморської реґiональної митницi  
(за мiсцем знаходження МЛС, на якому зберiгається вантаж)
Пiдприємство  
(назва пiдприємства, юридична та фактична адреса, код ЄДРПО)
 
 
розрахунковий рахунок   в банку  
(номер рахунку) (назва банку)
просить направити вантаж  
(код ТН ЗЕД, назва вантажу, кiлькiсть вантажу та повнi вiдомостi)
 
в   митницю для проведення митного оформлення
(назва митницi)
Додатковi умови та вiдомостi:  
 
 
 
 
 
Керiвник пiдприємства  
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)

М.П.

 

Додаток N 3
 

Лист-узгодження
щодо пропуску вантажу через митний кордон України сiльськогосподарської продукцiї з метою подальшого розмiщення на МЛС

1. Назва пiдприємства  
код ЕДРПО  
юридична та фiзична адреса  
 
2. Банкiвськi вiдомостi  
(назва банку та його адреса)
 
р/р N   МФО  
в/р N   МФО  
3. Згiдно з контрактом вiд "___" _____ 200__ р. N ______ просимо
Вас дозволити направити вантаж до оперативного пiдроздiлу
  Чорноморської реґiональної митницi
(назва оперативного пiдроздiлу)
митницi для доставки та розмiщення товару в режимi митного лiцензiйного складу.
назва вантажу   код ТН ЗЕД  
кiлькiсть вантажу  
характер угоди за зовнiшньоекономiчним контрактом  
(код класифiкатора)
митний режим   з   митницi
(код класифiкатора) (назва прикордонної митницi)
4. Повiдомляємо також наступнi вiдомостi:
картка акредитацiї у пiдроздiлi N ______ вид "__" _______200__ р.
довiдка про декларування валютних коштiв N  
договiр пiдприємства з МЛС, на якому буде розмiщений вантаж
назва МЛС  
власник МЛС   пiдпис  

М.П.

5. Товаросупровiднi документи:
 
 
Керiвник пiдприємства  

М.П.

Чорноморська реґiональна митниця пiдтверджує дане повiдомлення.
Начальник (або його заступник) митницi  

М.П.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.